Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIntegrity versus despair
  2. BIndustry versus inferiority
  3. CTrust versus mistrust
  4. DIdentity versus role confusion
2.Основи сестринської справиСкладна

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. APlace the patient in the recovery position and keep observing them
  2. BWait to see whether the gasps become regular
  3. CGive a sip of water to clear the throat
  4. DTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. ADo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
  4. DIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. ACarbon dioxide from a gas cooker
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CA food allergy to cow’s milk proteins
  4. DIron overload from eating too much red meat
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which newborn finding needs prompt reporting?

  1. AMilia (small white spots) on the nose
  2. BMild jaundice that first appears on the third day
  3. CJaundice that appears within the first 24 hours
  4. DBluish hands and feet in the first hours
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABowel sounds in all four abdominal quadrants
  2. BBreathing effort and ability to cough
  3. CAbility to feed themselves
  4. DSkin over the sacrum and heels
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт, який отримує варфарин, має МНВ значно вище цільового діапазону та синці. Який препарат можуть призначити для усунення ефекту?

  1. AАцетилсаліцилову кислоту
  2. BВітамін K
  3. CПротаміну сульфат
  4. DНалоксон
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
  2. BThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  3. CThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  4. DThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  2. BReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  4. DRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An RN cares for a patient on a 24-hour urine collection. Which task can be delegated to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. ATeaching the patient why the 24-hour collection is needed
  2. BInterpreting the creatinine clearance result when it comes back
  3. CSaving all urine in the collection container as instructed
  4. DDeciding whether to restart the collection after a missed sample
11.ФармакологіяСередня

Which group of effects would the nurse expect after a dose of an anticholinergic drug such as atropine?

  1. AHeavy salivation, slow heart rate and small pupils
  2. BBronchial secretions, wheeze and tearing of the eyes
  3. CDiarrhoea, frequent urination and sweating
  4. DDry mouth, faster heart rate and dilated pupils
12.ФармакологіяСкладна

A patient on lisinopril for hypertension starts taking ibuprofen every day for knee pain. What is the main concern?

  1. AWeaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
  2. BA large fall in blood pressure, with fainting and falls on standing up
  3. CFaster liver metabolism of lisinopril, so it stops working
  4. DA higher risk of a dry cough than with lisinopril alone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which skin changes around the ankles are typical of chronic venous insufficiency?

  1. ABrown staining, swelling and dry, itchy skin
  2. BA cold, white foot with no pulse
  3. CA sharply defined red patch with fever
  4. DPale, shiny, hairless skin with weak pulses
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After four days of antibiotics for pneumonia, a patient still has fever and pleuritic pain. There is dullness and reduced breath sounds at the right base. What complication should be suspected?

  1. ANormal recovery from pneumonia
  2. BA parapneumonic effusion or empyema
  3. CAn allergic reaction to the antibiotic
  4. DAsthma triggered by the infection
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Яке твердження про внутрішньовенне введення фенітоїну правильне?

  1. AЙого слід вводити швидко за кілька секунд
  2. BВін не потребує моніторингу серцевого ритму чи артеріального тиску
  3. CЙого вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом
  4. DЙого можна змішувати з будь-якою інфузією глюкози
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. APupils, for raised intracranial pressure
  2. BCapillary glucose, for hypoglycaemia
  3. CUrine colour, for blood in the urine
  4. DSkin, for a drug rash
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which is a usual benefit of laparoscopic over open abdominal surgery?

  1. ALarger wounds that heal faster
  2. BLess pain and a shorter hospital stay
  3. CNo risk of any complications at all
  4. DNo need for a general anaesthetic ever
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and says they feel completely well. Which statement is correct?

  1. ALiver damage may still develop, and appears only days later
  2. BFeeling well means the dose was too small to cause harm
  3. CLiver damage after paracetamol occurs only within the first hour or so
  4. DTreatment is not needed if the patient has not vomited
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  2. BIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
  3. CIt works for as long as the mother breastfeeds at all
  4. DIt becomes more reliable after the periods return
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. AACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
  2. BACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  3. CLisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  4. DLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Why are elbow splints often used after cleft lip repair?

  1. ATo stop the baby touching or rubbing the suture line
  2. BTo make the baby sleep for longer
  3. CTo keep the IV cannula from being needed
  4. DTo keep the baby's arms warm and still after surgery and anaesthesia
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 6-year-old boy has had a limp and mild hip pain for several weeks. Imaging shows avascular necrosis of the femoral head. What is the diagnosis?

  1. ADevelopmental dysplasia of the hip
  2. BTransient synovitis
  3. CSlipped capital femoral epiphysis
  4. DLegg–Calvé–Perthes disease
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

When is the best time to teach a patient with an anxiety disorder a relaxation technique?

  1. AOnly after the patient has been discharged from hospital
  2. BDuring a panic attack, when the patient needs it most
  3. CWhen the patient's anxiety is severe, so that the effect can be seen clearly
  4. DWhen the patient's anxiety is at a mild level
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

For 8 months, a woman has worried about her job, money and family's health nearly every day. She has muscle tension, tiredness and poor sleep, but no sudden attacks of fear. Which diagnosis fits best?

  1. AAcute stress disorder after a recent trauma
  2. BSpecific phobia
  3. CPanic disorder
  4. DGeneralised anxiety disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 10 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ склянок? mL3 fl oz? mL1½ tbsp? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ склянок з чай, 3 fl oz з сік, 1½ tbsp з рідка добавка, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
42 kgBSA = 1,18 m²375 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 42 kg має площу поверхні тіла 1,18 m². Призначено 375 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

42 kgBSA = 1,18 m²375 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 16 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 125 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

16 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
20 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

120 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
900 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай150 mLвода240 mLсуп150 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча300 mLсеча475 mLрановий дренаж120 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 150 mLвода: 240 mLсуп: 150 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 80 mL/hпочаток 12:30tусього​ = ? h75 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 12:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 80 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL75 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 36,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 112HR 88AT 36,3 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Integrity versus despair

Чому це відповідь

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Відповідь

A · Integrity versus despair
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Чому це відповідь

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Відповідь

D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Чому це відповідь

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Відповідь

A · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Чому це відповідь

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Відповідь

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Jaundice that appears within the first 24 hours

Чому це відповідь

Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.

Відповідь

C · Jaundice that appears within the first 24 hours
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Breathing effort and ability to cough

Чому це відповідь

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Відповідь

B · Breathing effort and ability to cough
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Вітамін K

Чому це відповідь

Варфарин пригнічує вітамін K-залежні фактори згортання. Вітамін K, а при значній кровотечі — концентрат протромбінового комплексу, усувають його дію. Протамін нейтралізує гепарин.

Відповідь

B · Вітамін K
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Чому це відповідь

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Відповідь

A · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Чому це відповідь

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Перевірено за: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Відповідь

B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Saving all urine in the collection container as instructed

Чому це відповідь

UAP can help with routine, standard tasks such as saving urine and keeping the container cool as instructed. Teaching, clinical decisions and interpreting results require nursing judgment and stay with the RN.Перевірено за: 24-Hour Urine Collection and Analysis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

C · Saving all urine in the collection container as instructed
11.Фармакологія

Відповідь: D · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils

Чому це відповідь

Anticholinergic drugs block muscarinic receptors, so parasympathetic effects are reduced. This gives dry mouth, tachycardia, dilated pupils, constipation and urinary retention.

Відповідь

D · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils
12.Фармакологія

Відповідь: A · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium

Чому це відповідь

NSAIDs block prostaglandins that dilate the afferent arteriole and promote sodium loss. With an ACE inhibitor this can reduce blood pressure control and cause kidney injury and hyperkalaemia, especially if a diuretic is also used.

Відповідь

A · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Brown staining, swelling and dry, itchy skin

Чому це відповідь

High venous pressure causes oedema and leakage of red cells, depositing haemosiderin (brown staining), with venous eczema and lipodermatosclerosis. Pale, shiny, hairless skin suggests arterial disease. Venous ulcers often form above the medial malleolus.

Відповідь

A · Brown staining, swelling and dry, itchy skin
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A parapneumonic effusion or empyema

Чому це відповідь

Persistent fever and signs of pleural fluid suggest a parapneumonic effusion, which may become infected (empyema). Ultrasound and diagnostic pleural aspiration are needed, and an infected collection usually needs a chest drain in addition to antibiotics.

Відповідь

B · A parapneumonic effusion or empyema
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Його вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом

Чому це відповідь

Фенітоїн випадає в осад у розчинах із глюкозою, тому його вводять у 0,9% натрію хлориді, зазвичай через вбудований фільтр. Надто швидка інфузія може спричинити гіпотензію, брадикардію та аритмії, тож швидкість обмежують, а ЕКГ і артеріальний тиск моніторують.

Відповідь

C · Його вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Чому це відповідь

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Відповідь

B · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Less pain and a shorter hospital stay

Чому це відповідь

Smaller incisions usually mean less pain, faster mobilisation, fewer wound complications and shorter stays. There are still risks, including injury to organs and shoulder-tip pain from the gas.

Відповідь

B · Less pain and a shorter hospital stay
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Liver damage may still develop, and appears only days later

Чому це відповідь

Early after paracetamol overdose, patients often have no or few symptoms, but liver injury peaks after about 3–4 days. Treatment with acetylcysteine is guided by timed paracetamol levels and the history.

Відповідь

A · Liver damage may still develop, and appears only days later
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Чому це відповідь

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Відповідь

A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Чому це відповідь

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Відповідь

A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · To stop the baby touching or rubbing the suture line

Чому це відповідь

Soft elbow splints keep the baby's hands away from the face and protect the repair while still allowing arm movement. They are removed regularly, one at a time and under supervision, for skin checks and exercise.

Відповідь

A · To stop the baby touching or rubbing the suture line
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Legg–Calvé–Perthes disease

Чому це відповідь

Perthes disease is avascular necrosis of the femoral head in children, most often boys aged about 4–8 years. It presents with a limp and hip, thigh or knee pain; treatment aims to keep the femoral head well positioned in the socket while it heals.

Відповідь

D · Legg–Calvé–Perthes disease
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · When the patient's anxiety is at a mild level

Чому це відповідь

Patients with severe anxiety or panic cannot take in new information. New coping skills are taught when anxiety is low, so they can be used later when anxiety rises.

Відповідь

D · When the patient's anxiety is at a mild level
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Generalised anxiety disorder

Чому це відповідь

Generalised anxiety disorder is ongoing, excessive worry about many things for at least 6 months. Panic disorder involves recurrent, unexpected panic attacks and worry about having more.

Відповідь

D · Generalised anxiety disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 208 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

6·12 + 10 = 82 in

Дюйми у сантиметри

h = 82·2,54 = 208,3 ≈ 208 cm

Відповідь

h = 208 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 480 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ склянок = 1,5·240 = 360 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Додайте

V = 360 + 90 + 22,5 + 7,5 = 480 mL

Відповідь

V = 480 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 442,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 375·1,18 = 442,5 mg

Відповідь

D = 442,5 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,2 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

5·16 = 80 mg

Об’єм

V = (80/125)·5 = 3,2 mL

Відповідь

V = 3,2 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

120/60 = 2 mL/min

Швидкість крапання

R = 2·20 = 40 gtt/min

Відповідь

R = 40 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 5,4 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/15 = 168 mL/h

Залишковий час

t = 900/168 = 5,357 ≈ 5,4 h

Відповідь

t = 5,4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1400 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 240 + 150 = 540 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1400 mL

Відповідь

I = 1400 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6,4 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL залишилося

Друга частина

350/80 = 4,375 h

Загальний час

t = 2 + 4,375 = 6,375 ≈ 6,4 h

Відповідь

t = 6,4 h

Це приблизно 6 h 23 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:53.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 40

Рівень ризику

40 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions