Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can only see their records once they have been discharged
  2. BPatients can see their records only with a court order
  3. CPatients have a legal right to request access to their records
  4. DOnly doctors are allowed to see health records
2.Основи сестринської справиСкладна

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. ANormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  2. BA possible wound infection that needs assessment and reporting
  3. CAn allergy to the dressing that needs no action
  4. DThe wound has dried out and needs to be left open
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which instruction about using a standard walker is correct?

  1. AMove the walker forward, then step into it
  2. BWalk well ahead of the walker for balance
  3. CPush up from the walker to stand from a chair
  4. DCarry the walker and use it only when tired
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AChest thrusts
  2. BBack blows only
  3. CAbdominal thrusts
  4. DBlind finger sweeps
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

У змішаному терапевтичному відділенні якого пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта з гіпертензією, чий артеріальний тиск 136/84 mmHg
  2. BПацієнта з легким головним болем напруги, який просить парацетамол
  3. CПацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду
  4. DПацієнта, який просить письмову інформацію про завтрашню виписку
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of eating salty food
  2. BDehydration from drinking too much
  3. CNormal healing of the transplant
  4. DRejection of the transplant
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. ACoarse facial features and very large hands and feet
  2. BDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  3. CWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  4. DWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Three days after bowel surgery, a patient has a distended abdomen, vomiting and absent bowel sounds, without colicky pain. What is most likely?

  1. ANormal recovery after surgery
  2. BAcute cholecystitis
  3. CA urinary tract infection
  4. DParalytic ileus
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?

  1. AA sweat chloride test
  2. BA baseline HIV test
  3. CA serum lipase test
  4. DA thyroid panel test
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AUrgent hemodialysis session
  2. BIV furosemide (a loop diuretic)
  3. CAn oral potassium binder dose
  4. DIV calcium gluconate (or chloride)
11.ФармакологіяСередня

Why should NSAIDs be used with caution in some people with asthma?

  1. AThey cause mucus plugs by drying the airways
  2. BThey can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
  3. CThey increase the clearance of salbutamol
  4. DThey block the anti-inflammatory effect of inhaled corticosteroids
12.ФармакологіяСкладна

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive a loop diuretic before each dose
  2. BKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  3. CRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  4. DGive the infusion as a rapid push
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA dilated ventricle that cannot contract strongly
  2. BA blocked pulmonary artery
  3. CA leaking aortic valve
  4. DA stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. APain that started at rest
  2. BA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  3. CA large difference in blood pressure between the arms
  4. DSweating, nausea and pallor that started with the pain
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has just started levetiracetam. Which side effect should the nurse teach them to report?

  1. ASwelling and overgrowth of the gums around the teeth
  2. BA persistent dry cough at night
  3. COrange discoloration of the urine
  4. DChanges in mood, such as irritability, low mood or anger
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

An 84-year-old man became more confused a week after starting oxybutynin. Infection has been ruled out. What should the nurse suspect?

  1. AAnticholinergic side effects of the drug
  2. BA sign that the drug dose is too low
  3. CA symptom of a high potassium from the drug
  4. DNormal ageing that needs no review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which statement about pain relief in acute pancreatitis is correct?

  1. AOpioids must never be used in pancreatitis
  2. BOpioids can be used, and good analgesia is a priority
  3. COnly paracetamol may be given
  4. DPain relief should be withheld until the diagnosis is certain
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Four patients from a house fire arrive in the emergency department. Which should the nurse assess first?

  1. ACircumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured
  2. BRedness on the backs of both hands, and very anxious
  3. CA blistered forearm burn and a small cut on the knee
  4. DPartial-thickness burns to both legs, with pain rated 8/10
19.Акушерське медсестринствоСередня

Яка ознака очікувана в здорового новонародженого на грудному вигодовуванні на 3-тю добу?

  1. AЖодного мокрого підгузка за останні 24 години
  2. BВтрата маси тіла близько 15% від маси при народженні
  3. CВтрата маси тіла близько 6% від маси при народженні
  4. DПриріст маси тіла на 300 г від народження
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Жінка з гестаційним діабетом отримувала інсулін під час вагітності. Яка зміна потреби в інсуліні очікується одразу після пологів?

  1. AВона залишається такою самою 6 тижнів
  2. BВона швидко знижується, тому контролюють глюкозу, а інсулін часто скасовують
  3. CВона подвоюється через стрес пологів, тому дозу інсуліну збільшують
  4. DЇй потрібен буде інсулін довічно
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A newborn has a cephalohaematoma. What should the nurse monitor closely over the next days?

  1. AUrine colour, because the swelling causes kidney damage
  2. BBlood pressure, because the swelling causes hypertension
  3. CJaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
  4. DHead circumference twice daily, because it signals hydrocephalus
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The parents of a 5-year-old refuse a life-saving blood transfusion for religious reasons. What generally happens?

  1. AThe team must withhold it, because parents always have the final say in every case
  2. BThe team waits until the child is old enough to make the decision for himself
  3. CThe nurse gives the transfusion secretly while the parents are out of the room, to save time
  4. DRespect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  2. BThe child is in denial and needs psychiatric treatment
  3. CThe child should not be told anything about the death until she is older
  4. DThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with somatic symptom disorder calls the nurse many times each shift to report different aches. Which approach is most helpful?

  1. AArrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
  2. BAsk the doctor to order new tests every time she reports a symptom
  3. CStop answering her calls, because the symptoms are imaginary
  4. DTell her that her symptoms are all in her mind, so there is no need to assess them or treat them in any way
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C97,5 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 97,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

97,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
¾ склянка? mL1½ fl oz? mL2½ tsp? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ¾ склянка з чай, 1½ fl oz з сік, 2½ tsp з сироп від кашлю, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 16 kg призначено 3 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

16 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
89 kg178 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 178 cm, маса 89 kg. Призначено 250 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

178 cm89 kg250 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
350 mLзалишилося? mL/h6 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 10 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 350 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

500 mL / 10 hчерез 4 h: 350 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Мішок містить 500 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 10 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

500 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле100 mLчай240 mLвода200 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча175 mLсеча375 mLсеча500 mLсеча450 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 87 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

87 kg8 hсеча: 175 mLсеча: 375 mLсеча: 500 mLсеча: 450 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL50 mL/hпочаток 11:0017:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 11:00, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 17:30?

1000 mL50 mL/h11:00 → 17:30
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Patients have a legal right to request access to their records

Чому це відповідь

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Відповідь

C · Patients have a legal right to request access to their records
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Чому це відповідь

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Відповідь

B · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Move the walker forward, then step into it

Чому це відповідь

The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.

Відповідь

A · Move the walker forward, then step into it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Chest thrusts

Чому це відповідь

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Відповідь

A · Chest thrusts
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду

Чому це відповідь

Роздавання речей і наявність плану — попереджувальні ознаки суїциду, безпосередньої загрози безпеці. Інші пацієнти стабільні, і їхні потреби можуть зачекати.

Відповідь

C · Пацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Rejection of the transplant

Чому це відповідь

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Відповідь

D · Rejection of the transplant
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Чому це відповідь

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Відповідь

C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Paralytic ileus

Чому це відповідь

Paralytic ileus is a temporary loss of gut movement, common after abdominal surgery. Bowel sounds are absent, unlike mechanical obstruction where they are often high-pitched. Management includes nil by mouth, NG decompression, fluids and correcting electrolytes.

Відповідь

D · Paralytic ileus
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A baseline HIV test

Чому це відповідь

After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.

Відповідь

B · A baseline HIV test
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · IV calcium gluconate (or chloride)

Чому це відповідь

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Перевірено за: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Фармакологія

Відповідь: B · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma

Чому це відповідь

In aspirin-exacerbated respiratory disease, COX inhibition increases leukotriene production, causing bronchospasm. These patients should avoid aspirin and other non-selective NSAIDs.

Відповідь

B · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
12.Фармакологія

Відповідь: B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Чому це відповідь

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Відповідь

B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Чому це відповідь

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Відповідь

D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · A large difference in blood pressure between the arms

Чому це відповідь

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Відповідь

C · A large difference in blood pressure between the arms
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger

Чому це відповідь

Levetiracetam is widely used and has few drug interactions, but it can cause mood changes, irritability, depression and, rarely, suicidal thoughts. Patients and families should report these. Gum overgrowth is linked to phenytoin.

Відповідь

D · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Anticholinergic side effects of the drug

Чому це відповідь

Anticholinergic drugs such as oxybutynin can cause confusion and worsen cognition in older people. The prescriber should review the medicine and the patient's overall anticholinergic burden.

Відповідь

A · Anticholinergic side effects of the drug
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority

Чому це відповідь

Acute pancreatitis is very painful, and opioids are used as part of multimodal analgesia. There is no good evidence that they worsen the condition. Sedation and breathing are monitored.

Відповідь

B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Circumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured

Чому це відповідь

Circumferential full-thickness burns of the chest form rigid eschar that restricts chest expansion and can cause respiratory failure. This patient needs immediate breathing assessment, senior help and possibly urgent escharotomy. The others need care but are not immediately life-threatening.

Відповідь

A · Circumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Втрата маси тіла близько 6% від маси при народженні

Чому це відповідь

Втрата до приблизно 7–10% маси при народженні поширена в перші дні, а масу при народженні зазвичай відновлюють приблизно за 10–14 днів. Більша втрата або замало мокрих підгузків потребують оцінки годування.

Відповідь

C · Втрата маси тіла близько 6% від маси при народженні
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Вона швидко знижується, тому контролюють глюкозу, а інсулін часто скасовують

Чому це відповідь

Плацента виробляла гормони, що спричиняли інсулінорезистентність. Після пологів глюкоза зазвичай повертається до норми, тому інсулін часто скасовують і контролюють глюкозу. Через кілька тижнів після пологів їй потрібен тест на глюкозу та довготривалий скринінг на діабет 2 типу.

Відповідь

B · Вона швидко знижується, тому контролюють глюкозу, а інсулін часто скасовують
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin

Чому це відповідь

A cephalohaematoma is a collection of blood under the periosteum. As the red cells break down, bilirubin rises, so these babies have a higher risk of jaundice. The swelling itself usually resolves over weeks without treatment.

Відповідь

C · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed

Чому це відповідь

Clinicians work with families to respect beliefs and use alternatives where safe. When a child's life is at risk, many legal systems allow the team to seek a court order or act in an emergency to give necessary treatment.

Відповідь

D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Чому це відповідь

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Відповідь

A · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping

Чому це відповідь

Scheduled contact reduces the need to report symptoms to get attention. New symptoms must still be assessed, because physical illness can occur, but the focus shifts towards stress, feelings and coping skills.

Відповідь

A · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,4 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

97,5 − 32 = 65,5

Помножте на 5/9

T = 65,5·5/9 = 36,39 ≈ 36,4 °C

Відповідь

T = 36,4 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 297,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

¾ склянка = 0,75·240 = 180 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Додайте

V = 180 + 45 + 12,5 + 60 = 297,5 mL

Відповідь

V = 297,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 3·16 = 48 mg

Об’єм

V = 48/20 = 2,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 524,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(178·89/3600) = √4,401 = 2,098 m²

Доза

D = 250·2,098 = 524,4 mg

Відповідь

D = 524,4 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 58,33 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/10 = 50 mL/h

Нова швидкість

R = 350/6 = 58,33 mL/h

Відповідь

R = 58,33 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 100 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

500/50 = 10 mg/mL

Швидкість дозування

D = 10·10 = 100 mg/h

Відповідь

D = 100 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,16 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

175 + 375 + 500 + 450 = 1500 mL

На кілограм за годину

U = 1500/(87·8) = 2,155 ≈ 2,16 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,16 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 675 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

11:00 → 17:30 = 6,5 h

Введений об’єм

50·6,5 = 325 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 325 = 675 mL

Відповідь

V = 675 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 70

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 0 = 70

Відповідь

MFS = 70
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions