Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?

  1. ASpeak more loudly than usual
  2. BGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
  3. CIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
  4. DMove the patient's belongings around to keep the area tidy
2.Основи сестринської справиСкладна

Бал NEWS2 пацієнта раптово зростає з 1 до 7. Яка правильна реакція?

  1. AЗаписати, повторити вимірювання й повідомити лікаря під час наступного обходу
  2. BТермінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем
  3. CПродовжувати вимірювання кожні чотири години
  4. DПеревірити показники завтра вранці
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe surface is dried with a clean towel right after wiping
  2. BThe surface is wiped once lightly without pressure
  3. CThe wipe is used on many pumps to save product
  4. DThe surface stays wet for the contact time on the product label
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BAirborne and contact precautions
  3. CDroplet precautions with a surgical mask
  4. DContact precautions only
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?

  1. ADay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
  2. BDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
  3. CDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
  4. DDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A11
  2. B13
  3. C7
  4. D9
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why can a very low serum albumin contribute to oedema?

  1. AIt lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
  2. BIt increases the number of red cells
  3. CIt raises the blood pressure in the capillaries and pushes fluid out
  4. DIt makes the kidneys retain potassium
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
  2. BMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
  3. CMild hypokalaemia
  4. DThe normal expected effect of the local anaesthetic
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BAcetylcysteine
  3. CProtamine sulfate
  4. DNaloxone hydrochloride
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9,8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
  2. BThe TSH is low, showing that the dose is now too high
  3. CThe supplements are reducing levothyroxine absorption
  4. DThe supplements are causing an overactive thyroid gland
11.ФармакологіяСередня

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AApply a tight bandage over the site
  2. BIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  3. CFlush the cannula forcefully with saline
  4. DStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.ФармакологіяСкладна

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I may get a headache after taking it."
  2. B"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  3. C"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  4. D"I will replace my tablets before the expiry date."
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  2. BSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  3. COnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  4. DA nasogastric tube and a feeding pump
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. APeak flow readings and spirometry before and after each dose
  2. BDrug levels, renal function and hearing or balance changes
  3. CLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
  4. DBlood glucose only
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ALay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
  2. BGive fluids through a straw so they flow more slowly
  3. CSit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
  4. DFeed quickly so the patient does not tire during the meal
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Після операції діурез пацієнта 15 mL/год протягом 3 годин, пульс 110/хв, АТ 96/58 mmHg і сухі слизові оболонки. Яка найімовірніша причина низького діурезу?

  1. AПеревантаження рідиною від внутрішньовенних рідин
  2. BСНАДГ, спричинений операцією
  3. CНецукровий діабет після анестезії
  4. DПреренальне ГПН через гіповолемію
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids make the anaesthetic drugs last much longer
  2. BSteroids prevent all wound infections after surgery
  3. CThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  4. DSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
  3. CVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
  4. DIron overload and constipation
19.Акушерське медсестринствоСередня

Перший день останньої менструації жінки — 10 березня. Яка її орієнтовна дата пологів за правилом Негеле?

  1. A3 грудня
  2. B17 червня
  3. C17 грудня
  4. D10 січня
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn is cold-stressed. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AHypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
  2. BHyperglycaemia, polycythaemia and hypertension
  3. CHypercalcaemia and seizures only
  4. DFever, diarrhoea and dehydration
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Який догляд найбільше допомагає немовляті з бронхіолітом?

  1. AРутинні антибіотики
  2. BУтримання від усіх годувань, доки немовля не одужає
  3. CУкладання немовляти спати на живіт, щоб виділення могли відходити з дихальних шляхів
  4. DОбережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Why is a pertussis (whooping cough) vaccine recommended during pregnancy?

  1. AIt prevents the mother from passing pertussis to the baby through breast milk
  2. BIt protects the fetus from developing heart defects
  3. CIt replaces the need for the baby's own pertussis vaccines
  4. DThe mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What is the PHQ-9 used for?

  1. AMonitoring involuntary movements caused by antipsychotics
  2. BAssessing the severity of alcohol withdrawal
  3. CScreening for depression and measuring its severity
  4. DScreening for alcohol problems
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. ASupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
  2. BLet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
  3. CTell him that he is being silly and must go
  4. DAllow him to stay at home until he wants to go back
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,8 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 36,8 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

36,8 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ fl oz? mL1½ tsp? mL1½ склянок? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ fl oz з сік, 1½ tsp з сироп від кашлю, 1½ склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
15 kg20 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 15 kg. Призначена доза — 20 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

15 kg20 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 520 одиниць препарату, який випускають по 1000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

520 units1000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 3 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg500 mL60 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 40 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/500 mL40 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLчай200 mLвода240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча350 mLсеча275 mLсеча175 mLсеча175 mLрановий дренаж40 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 64 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

64 kg8 hсеча: 350 mLсеча: 275 mLсеча: 175 mLсеча: 175 mLрановий дренаж: 40 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL150 mL/hпочаток 06:1509:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 06:15, його вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 09:45?

1000 mL150 mL/h06:15 → 09:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: постійно волога; активність: іноді ходить; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Introduce themselves, describe the room and keep items in place

Чому це відповідь

Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.

Відповідь

C · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Термінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем

Чому це відповідь

NEWS2 від 7 балів вимагає невідкладної реакції: постійного моніторингу та негайної оцінки фахівцем із компетенціями в інтенсивній терапії.

Відповідь

B · Термінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · The surface stays wet for the contact time on the product label

Чому це відповідь

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Відповідь

D · The surface stays wet for the contact time on the product label
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Airborne and contact precautions

Чому це відповідь

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Відповідь

B · Airborne and contact precautions
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min

Чому це відповідь

New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.

Відповідь

B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · 9

Чому це відповідь

Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.

Відповідь

D · 9
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels

Чому це відповідь

Albumin creates oncotic pressure, drawing fluid into the capillaries. When it is low, as in liver disease, nephrotic syndrome or malnutrition, fluid leaks into the tissues.

Відповідь

A · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Чому це відповідь

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Відповідь

A · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Vitamin K (phytonadione)

Чому це відповідь

Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Перевірено за: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Відповідь

A · Vitamin K (phytonadione)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Чому це відповідь

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Відповідь

C · The supplements are reducing levothyroxine absorption
11.Фармакологія

Відповідь: D · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Чому це відповідь

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Відповідь

D · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Фармакологія

Відповідь: B · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Чому це відповідь

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Відповідь

B · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Чому це відповідь

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Відповідь

B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Чому це відповідь

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Відповідь

B · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Чому це відповідь

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Відповідь

C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Преренальне ГПН через гіповолемію

Чому це відповідь

Тахікардія, низький артеріальний тиск і сухі слизові оболонки вказують на гіповолемію, що знижує перфузію нирок. Медсестра перевіряє прохідність катетера й ескалює; команда зазвичай призначає болюс рідини й шукає причину, як-от кровотеча чи великі втрати.

Відповідь

D · Преренальне ГПН через гіповолемію
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Чому це відповідь

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Відповідь

C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Чому це відповідь

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Відповідь

C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · 17 грудня

Чому це відповідь

10 березня + 7 днів = 17 березня; мінус 3 місяці = 17 грудня. Якщо натомість відняти 7 днів, вийде 3 грудня, а якщо додати 3 місяці — 17 червня.

Відповідь

C · 17 грудня
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis

Чому це відповідь

Cold stress raises metabolic rate, using up glucose and oxygen. This can cause hypoglycaemia, hypoxia, anaerobic metabolism with metabolic acidosis and increased pulmonary vascular resistance.

Відповідь

A · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Обережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем

Чому це відповідь

Догляд при бронхіоліті підтримувальний: очищати ніс, підтримувати годування й гідратацію та давати кисень, якщо сатурація низька. Антибіотики не допомагають при вірусному бронхіоліті.

Відповідь

D · Обережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life

Чому це відповідь

Pertussis is most dangerous in young infants, who can develop apnoea and die. Antibodies from maternal vaccination pass across the placenta and protect the baby until their own vaccine course is completed; the baby still needs their routine doses.

Відповідь

D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Screening for depression and measuring its severity

Чому це відповідь

The Patient Health Questionnaire-9 asks how often each of the nine depression symptoms has occurred in the last 2 weeks. Item 9 asks about thoughts of self-harm, which always needs follow-up.

Відповідь

C · Screening for depression and measuring its severity
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Чому це відповідь

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Відповідь

A · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 98,2 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

36,8·9/5 = 66,24

Додайте 32

T = 66,24 + 32 = 98,24 ≈ 98,2 °F

Відповідь

T = 98,2 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 382,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1½ склянок = 1,5·240 = 360 mL

Додайте

V = 15 + 7,5 + 360 = 382,5 mL

Відповідь

V = 382,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 150 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

20·15 = 300 mg

На одну дозу

D = 300/2 = 150 mg

Відповідь

D = 150 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,52 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 520/1000 = 0,52 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,52 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 56 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Відповідь

R = 56 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 56 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/500 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

40/1 = 40 mL/h

Швидкість крапання

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Відповідь

R = 40 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,9 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

350 + 275 + 175 + 175 = 975 mL

На кілограм за годину

U = 975/(64·8) = 1,904 ≈ 1,9 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,9 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 475 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

06:15 → 09:45 = 3,5 h

Введений об’єм

150·3,5 = 525 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 525 = 475 mL

Відповідь

V = 475 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Тяжкість

GCS 4 → тяжка

Відповідь

тяжка
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легкий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: постійно волога → 1
активність: іноді ходить → 3
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 1 + 3 + 4 + 3 + 2 = 17

Рівень ризику

17 → легкий ризик

Відповідь

легкий ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions