У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the purpose of a negative-pressure isolation room?
AAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
BThe low pressure kills bacteria inside the room
CIt makes it easier for patients to breathe
DAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка ознака найкраще допомагає відрізнити делірій від деменції?
AДеменція завжди покращується після лікування основної причини
BДелірій завжди триває багато років
CДелірій починається раптово, а увага коливається протягом дня
DДеменція починається за кілька годин після інфекції
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?
AGive it, because the colleague is experienced
BDecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
CGive it, and document that the colleague prepared it
DGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?
A“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
B“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
C“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
D“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?
ASubcutaneous long-acting insulin only, given once
BIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
COral potassium tablets
DA high-carbohydrate meal
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A severely malnourished patient started nutrition two days ago and now has weakness and confusion. Which laboratory result should the nurse check first?
AThyroid hormone
BSerum phosphate
CSerum amylase
DSerum cholesterol
7.Клінічна сестринська справаСередня
Пацієнт з діабетом 2 типу гостро хворий, дуже зневоднений і має глюкозу крові 40 mmol/L без значущих кетонів. Який найімовірніший діагноз?
AГіперосмолярний гіперглікемічний стан
BГіпоглікемія
CНецукровий діабет
DДіабетичний кетоацидоз з дегідратацією
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient has a single hot, swollen, very painful knee and a fever. Why is urgent joint aspiration important?
ATo rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
BTo check for rheumatoid arthritis antibodies in the joint fluid
CTo prevent osteoporosis
DTo measure the patient's cholesterol
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?
AFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
BBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
CFrom the existing IV line while the infusion continues to run
DAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнта з алкогольним розладом калій 3,0 mEq/L попри два дні поповнення. Магній 0,9 mEq/L. Який наступний крок найдоречніший?
AПрипинити всі електролітні поповнення на 24 години й повторно перевірити
BПодвоїти дозу калію, а магній залишити на потім
CПоповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
DДати діуретик, щоб вивести надлишок магнію
11.ФармакологіяСередня
Which statement about allopurinol is correct?
AIt works within an hour to relieve joint pain
BIt lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
CIt is taken only during an acute attack and stopped as soon as the pain settles
DIt increases uric acid production to flush out crystals
12.ФармакологіяСкладна
A patient on digoxin is started on amiodarone. What change should the nurse expect?
AAmiodarone levels fall to zero
BNo interaction is expected
CDigoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
DDigoxin levels fall sharply, so the digoxin dose is doubled
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
How does digoxin help a patient with atrial fibrillation and heart failure?
AIt lowers potassium to stabilise the heart
BIt speeds conduction through the AV node to the ventricles
CIt slows AV node conduction and increases contractility
DIt dissolves clots that have formed in the left atrium
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта з астмою в анамнезі свистячі хрипи після прийому аспірину. Для післяопераційного болю призначено ібупрофен. Що має зробити медсестра?
AУтриматися від введення й попросити альтернативу
BДати лише якщо оцінка болю вища за 8/10
CДати одночасно з інгалятором швидкої дії
DДати, бо ібупрофен не пов'язаний з аспірином
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient on insulin asks about drinking alcohol. Which advice is correct?
AAlcohol has no effect on blood glucose in people with diabetes
BAlcohol should replace a meal on the days it is drunk
CAlcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
DAlcohol raises glucose, so extra insulin should be taken first
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?
AContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
BGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
CLower the patient back towards lying, then raise them gradually later
DStand the patient up to improve the blood flow to the legs
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
How is the height of an epidural sensory block usually checked?
ATesting sensation to cold with ice or a cold spray
BMeasuring the patient's blood glucose level
CTapping the knee with a reflex hammer and recording the score
DChecking the colour of the patient's urine
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?
AMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
BGive loperamide after each loose stool and continue as usual
CIsolate the patient and send a stool sample for testing
DWait two days to see if the diarrhoea settles
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?
ACalling the baby "it" and not looking at it
BAvoiding holding the baby during the first day
CAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
DFace-to-face eye contact and talking to the baby
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?
ACome in immediately by ambulance
BLie flat on her back and count the contractions for 4 hours
CTake a laxative to stimulate labour
DRest at home and come in if contractions become regular
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?
ATell him he is a bad boy for refusing
BAsk him whether he wants to take his medicine or not
CWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
DOffer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child on chemotherapy for leukaemia was in close contact with a classmate who has chickenpox. What should the nurse do?
AWait to see whether a rash develops before acting
BTell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
CReassure the family, as chickenpox is mild in all children
DGive the live varicella vaccine to the child that same day to boost immunity
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?
A"You're thinking about your mother. Tell me about her."
B"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
C"Your mother will visit you later this afternoon."
D"Your mother died 30 years ago. You know that."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?
ALet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
BReassure him that young people do not have heart problems
CTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
DGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 97,6 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
97,6 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 15 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.
15 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 80 kg, йому призначено 2 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
80 kg2 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 145,2 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 250 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.
145,2 lb1 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
40 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 16:30 вже введено 500 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL500 mL введено50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 142HR 64AT 37,7 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
Чому це відповідь
Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.
Відповідь
A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Делірій починається раптово, а увага коливається протягом дня
Чому це відповідь
Делірій розвивається впродовж годин чи днів з коливаннями уваги та усвідомлення, часто через фізичну причину. Деменція розвивається поступово впродовж місяців чи років. Люди з деменцією мають вищий ризик делірію.
Відповідь
C · Делірій починається раптово, а увага коливається протягом дня
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
Чому це відповідь
Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.
Відповідь
B · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
Чому це відповідь
A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.
Відповідь
C · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
Чому це відповідь
Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.
Відповідь
B · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Serum phosphate
Чому це відповідь
In refeeding syndrome, a sudden change to carbohydrate metabolism moves phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause weakness, confusion, heart failure and breathing problems.
Відповідь
B · Serum phosphate
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Гіперосмолярний гіперглікемічний стан
Чому це відповідь
ГГС зазвичай уражає людей з діабетом 2 типу. Він розвивається протягом днів з крайньою гіперглікемією, зневодненням і високою осмолярністю, але з незначним кетозом.
Відповідь
A · Гіперосмолярний гіперглікемічний стан
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
Чому це відповідь
Septic arthritis can destroy cartilage within days. Aspiration allows microscopy and culture, and helps distinguish infection from crystal arthritis such as gout.
Відповідь
A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
Чому це відповідь
Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.
Відповідь
A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
Чому це відповідь
Низький магній змушує нирки втрачати калій, тому гіпокаліємія не коригується, доки не поповнено магній. Обидва порушення поширені при алкогольному розладі.Перевірено за:Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Відповідь
C · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
11.Фармакологія
Відповідь: B · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
Чому це відповідь
Allopurinol reduces urate production and is taken daily to prevent attacks. Acute attacks are treated with NSAIDs, colchicine or corticosteroids, and a new rash on allopurinol must be reported.
Відповідь
B · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
12.Фармакологія
Відповідь: C · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
Чому це відповідь
Amiodarone inhibits P-glycoprotein and reduces digoxin clearance, so digoxin levels rise. The digoxin dose is often reduced, and the patient is monitored for bradycardia and toxicity; amiodarone also raises warfarin levels.
Відповідь
C · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · It slows AV node conduction and increases contractility
Чому це відповідь
Digoxin inhibits the Na⁺/K⁺-ATPase, raising intracellular calcium and contractility, and increases vagal tone, slowing AV conduction and the ventricular rate. It controls symptoms but does not reduce stroke risk, so anticoagulation is still needed in AF.
Відповідь
C · It slows AV node conduction and increases contractility
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Утриматися від введення й попросити альтернативу
Чому це відповідь
При респіраторному захворюванні, загостреному НПЗЗ, аспірин та інші НПЗЗ, що пригнічують ЦОГ-1, можуть спровокувати тяжкий бронхоспазм. Пацієнт з реакцією на аспірин в анамнезі не повинен отримувати інші НПЗЗ без поради спеціаліста. Парацетамол у звичайних дозах зазвичай переноситься.
Відповідь
A · Утриматися від введення й попросити альтернативу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
Чому це відповідь
Alcohol reduces the liver's release of glucose, so it increases the risk of hypoglycaemia, which may be delayed for many hours. Patients should eat carbohydrate, check glucose before bed and tell friends that a hypo can look like drunkenness.
Відповідь
C · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
Чому це відповідь
Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.
Відповідь
C · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
Чому це відповідь
The level at which the patient no longer feels cold shows the upper extent of the sensory block. Motor block is assessed with a scale such as Bromage. A rising block or new weakness is reported.
Відповідь
A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Isolate the patient and send a stool sample for testing
Чому це відповідь
Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.
Відповідь
C · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Face-to-face eye contact and talking to the baby
Чому це відповідь
En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.
Відповідь
D · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Rest at home and come in if contractions become regular
Чому це відповідь
Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.
Відповідь
D · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
Чому це відповідь
Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.
Відповідь
D · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
Чому це відповідь
In immunosuppressed children, chickenpox can cause severe pneumonia, hepatitis and encephalitis. After exposure, the team may give varicella-zoster immunoglobulin or antivirals. Live varicella vaccine is not given during chemotherapy.
Відповідь
B · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
Чому це відповідь
In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.
Відповідь
A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
Чому це відповідь
Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.
Відповідь
C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 36,4 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
97,6 − 32 = 65,6
Помножте на 5/9
T = 65,6·5/9 = 36,44 ≈ 36,4 °C
Відповідь
T = 36,4 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: D = 0,9 mg/h
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Складіть ланцюжок
D = 15 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)
Обчисліть
D = 15·60/1000 = 0,9 mg/h
Відповідь
D = 0,9 mg/h
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 160 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
2·80 = 160 mg
Відповідь
D = 160 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 1,3 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
145,2/2,2 = 66 kg
Доза
1·66 = 66 mg
Об’єм
V = (66/250)·5 = 1,32 ≈ 1,3 mL
Відповідь
V = 1,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 14 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
12·60 = 720 min
Швидкість крапання
R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min
Відповідь
R = 14 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 14 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 11,3 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
40·60/60 = 40 mL/h
Залишковий час
t = 450/40 = 11,25 ≈ 11,3 h
Відповідь
t = 11,3 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 610 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 240 + 100 + 120 = 460 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1260 mL
Загальне виведення
175 + 475 = 650 mL
Баланс
B = 1260 − 650 = 610 mL
Відповідь
B = 610 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 10 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 500 = 500 mL
Час
t = 500/50 = 10 h
Відповідь
t = 10 h
Це приблизно 10 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 02:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 95
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95
Відповідь
MFS = 95
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,7 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.