У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?
AAn ice bath until the patient shivers
BRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
CExtra blankets to make the patient sweat it out
DLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Основи сестринської справиСкладна
During a handover the nurse notices a colleague is sharing patient details loudly in a busy corridor. What should the nurse do?
ASuggest moving the handover to a private place
BIgnore it, as handover is part of care
CReport the colleague to the police
DJoin in to finish the handover more quickly
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
У пацієнта оперізувальний лишай (herpes zoster) на одній ділянці грудної клітки, імунітет нормальний, а елементи висипу можна повністю закрити. Які запобіжні заходи зазвичай потрібні?
AЗахисне середовище з додатним тиском
BЛише краплинні запобіжні заходи
CПовітряні запобіжні заходи в палаті з від'ємним тиском
DСтандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?
ANaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
BThe patient is simply tired after the event
CNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
DThe patient is now allergic to naloxone
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра, яка зазвичай працює в акушерстві, тимчасово переведена до терапевтичного відділення для дорослих. Якого пацієнта найдоречніше доручити цій медсестрі?
AПацієнта з новою трахеостомою
BПацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
CПацієнта на безперервній інфузії інсуліну з приводу діабетичного кетоацидозу
DПацієнта з активною кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with suspected sepsis has four prescribed orders. Which should usually be done first?
AArrange a chest X-ray for later today
BRepeat the lactate in six hours
CGive the IV antibiotic
DTake blood cultures
7.Клінічна сестринська справаСередня
Які ознаки в перші хвилини свідчать про трансфузійну реакцію?
AГарячка, озноб, біль у спині та низький тиск
BПовільне стабільне зростання гемоглобіну протягом наступної доби
CЛегкий голод
DКращий колір шкіри й більше енергії
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнт з ХОЗЛ на високопотоковому кисні стає сонливим, з напруженим пульсом і почервонілою шкірою. Гази крові показують підвищений PaCO2 і низький pH. Яка найімовірніша причина?
AМетаболічний алкалоз через блювання
BАлергія на опіоїди
CГіпоглікемія
DГіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта на фенітоїні рівень 28 mcg/mL (звичний діапазон близько 10–20 mcg/mL). Які знахідки очікує медсестра?
AЛише гіперактивну поведінку та безсоння
BВисокі гострі зубці T
CГолод і збільшення ваги
DНістагм, нестійка хода та нечітке мовлення
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Загальний кальцій пацієнта 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), альбумін 2,4 g/dL (24 g/L), симптомів немає. Який тест найкраще з'ясує, чи є справжня гіпокальціємія?
AІонізований кальцій
BHbA1c
CПитома вага сечі
DНатрій у сироватці
11.ФармакологіяСередня
Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?
APericarditis caused by infection
BCumulative heart muscle damage leading to heart failure
CRapid rise in cholesterol
DSevere hypertension during the infusion itself
12.ФармакологіяСкладна
A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?
ARebound tachycardia and hypertension
BHyperkalaemia and muscle weakness
CHypoglycaemia and weight gain
DSevere bradycardia and heart block
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Яке твердження про спейсер для дозованого інгалятора правильне?
AПотрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
BВін робить кожну дозу препарату сильнішою, ніж зазвичай
CЙого призначено для використання з порошковими інгаляторами
DВін означає, що стероїдний інгалятор базової терапії можна зовсім припинити
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?
AFully on the non-operated side, to help drain the empty space
BFlat and prone for the whole of the first day after surgery
COn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
DHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?
AIt is used only for a few days at a time
BIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
CIt works within hours by relaxing the bladder muscle
DIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The nurse has four endocrine patients. Which one needs to be seen first?
AA patient with Graves' disease asking about radioactive iodine
BA patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
CA patient after thyroidectomy with mild pain on swallowing
DA patient with hypothyroidism who has been constipated for three days
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why is an ankle-brachial pressure index (ABPI) measured before compression bandaging for a leg ulcer?
ATo check for a leg bone fracture
BTo exclude significant arterial disease
CTo find out how deep the ulcer is
DTo find the bacteria in the wound
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Яке правило безпеки стосується вінкристину?
AЙого можна вводити будь-яким шляхом, який воліє призначувач
BНіколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
CЙого зазвичай вводять інтратекально разом з іншими спінальними препаратами
DНайкраще вводити швидким внутрішньовенним поштовхом у дрібну вену
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman with pre-eclampsia is on magnesium sulfate. Which task can be delegated to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?
AMeasuring and recording urine output
BAssessing her deep tendon reflexes
CAdjusting the magnesium infusion rate
DEvaluating her for signs of toxicity
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?
AAcute bilirubin encephalopathy
BMild breast milk jaundice
CA normal reaction to phototherapy
DNormal newborn reflexes
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?
AMild soreness at the site
BWanting a nap at the usual time
CRepeated vomiting
DA small bump on the forehead
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 7-year-old has had morning headaches and vomiting for several weeks, now with clumsiness. What should the nurse suspect?
AViral gastroenteritis
BA need for new glasses because of eye strain
CA brain tumour with raised intracranial pressure
DMigraine caused by stress at school
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How does conduct disorder differ from oppositional defiant disorder?
AThe two disorders are exactly the same and differ only in the age at which they are diagnosed
BConduct disorder involves only arguing with adults and losing one's temper
CConduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
DOppositional defiant disorder includes serious physical aggression towards animals
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?
AHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
BHe should get no opioids at all, because of his history
CHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
DHis methadone should be stopped while he is in hospital
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 7:20 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.
7:20 PM
107:20
219:20
318:20
420:20
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:35 і закінчується о 07:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
17:3507:00
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 60 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
60 kg2 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 1200 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
20000 од./250 mL1200 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 35 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 3 годин?
35 gtt/min15 gtt/mL3 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
40 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 21:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL200 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
Чому це відповідь
Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.
Відповідь
D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Suggest moving the handover to a private place
Чому це відповідь
Information shared for care must still be protected from people who do not need it. Moving to a private area or speaking quietly at the bedside protects patient confidentiality.
Відповідь
A · Suggest moving the handover to a private place
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
Чому це відповідь
Локалізований оперізувальний лишай у імунокомпетентного пацієнта, коли елементи висипу можна закрити, ведуть за стандартними запобіжними заходами. Дисемінований лишай потребує повітряних і контактних запобіжних заходів, доки всі елементи висипу не підсохнуть і не вкриються кіркою, а локалізований лишай в імунокомпрометованого пацієнта — доки не виключено дисемінацію. Працівники без імунітету до вітряної віспи не мають доглядати за пацієнтом.
Відповідь
D · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
Чому це відповідь
Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.
Відповідь
A · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
Чому це відповідь
Тимчасово переведена медсестра має отримувати стабільних пацієнтів, чий догляд потребує загальних навичок. Нова трахеостома, активна кровотеча та інфузія інсуліну при кетоацидозі потребують досвіду відділення та ретельного моніторингу.
Відповідь
B · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Take blood cultures
Чому це відповідь
Blood cultures are taken before the first antibiotic dose when this does not cause significant delay, so the organism can be identified. The antibiotic follows as soon as possible.
Відповідь
D · Take blood cultures
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Гарячка, озноб, біль у спині та низький тиск
Чому це відповідь
Гостра гемолітична чи фебрильна реакція може спричинити гарячку, озноб, біль у попереку чи спині, задишку та гіпотензію. Зупиніть трансфузію й покличте допомогу.
Відповідь
A · Гарячка, озноб, біль у спині та низький тиск
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
Чому це відповідь
Неконтрольований кисень у пацієнтів, що затримують CO2, може посилити гіперкапнію та дихальний ацидоз. Кисень слід титрувати до 88–92% і звернутися до лікаря, можливо, щодо неінвазивної вентиляції.
Відповідь
D · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Ністагм, нестійка хода та нечітке мовлення
Чому це відповідь
Токсичність фенітоїну спричиняє ністагм, атаксію, нечітке мовлення та сонливість. Медсестра утримує дозу й повідомляє лікаря. Низький альбумін збільшує вільний (активний) препарат, тому токсичність може виникнути й за нормального загального рівня.
Відповідь
D · Ністагм, нестійка хода та нечітке мовлення
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Іонізований кальцій
Чому це відповідь
Низький альбумін знижує загальний кальцій, не обов'язково знижуючи активний, іонізований кальцій. Пряме вимірювання іонізованого кальцію — найнадійніший спосіб вирішити, чи потрібне лікування.Перевірено за:Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · Іонізований кальцій
11.Фармакологія
Відповідь: B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
Чому це відповідь
Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.
Відповідь
B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Фармакологія
Відповідь: D · Severe bradycardia and heart block
Чому це відповідь
Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.
Відповідь
D · Severe bradycardia and heart block
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Потрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
Чому це відповідь
Спейсер уповільнює аерозоль і утримує його, щоб пацієнт міг вдихнути його повільними вдихами. Більше препарату потрапляє до легень, а менше осідає в роті. Його використовують із дозованими аерозольними інгаляторами, а не з порошковими пристроями.
Відповідь
A · Потрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
Чому це відповідь
After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.
Відповідь
C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
Чому це відповідь
Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.
Відповідь
D · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
Чому це відповідь
Fever and confusion in a patient with hyperthyroidism suggest thyroid storm, which can be fatal without urgent treatment. The other problems are expected or non-urgent.
Відповідь
B · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · To exclude significant arterial disease
Чому це відповідь
ABPI compares ankle and arm systolic pressures. A low ABPI suggests arterial disease, where compression could cause ischaemia, so assessment is needed before compression therapy.
Відповідь
B · To exclude significant arterial disease
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Ніколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
Чому це відповідь
Інтратекальний вінкристин майже завжди смертельний. Щоб запобігти помилкам зі шляхом введення, його розводять у міні-пакеті для внутрішньовенного використання, маркують «лише для внутрішньовенного введення, смертельно при введенні іншими шляхами» та зберігають окремо від інтратекальних препаратів.
Відповідь
B · Ніколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Measuring and recording urine output
Чому це відповідь
Measuring and recording output can be delegated. The nurse assesses reflexes and breathing, interprets findings and manages the infusion.
Відповідь
A · Measuring and recording urine output
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Acute bilirubin encephalopathy
Чому це відповідь
Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.
Відповідь
A · Acute bilirubin encephalopathy
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Repeated vomiting
Чому це відповідь
Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.
Відповідь
C · Repeated vomiting
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · A brain tumour with raised intracranial pressure
Чому це відповідь
Early-morning headache and vomiting suggest raised intracranial pressure, and clumsiness suggests a lesion in the cerebellum, a common site in children. Urgent neuroimaging is needed.
Відповідь
C · A brain tumour with raised intracranial pressure
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
Чому це відповідь
Oppositional defiant disorder involves angry, argumentative and defiant behaviour. Conduct disorder is more serious, with aggression, destruction of property, deceit, theft or serious violation of rules.
Відповідь
C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
Чому це відповідь
Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.
Відповідь
A · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 19:20
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
7 PM → 7 + 12 = 19
Відповідь
19:20
Відповідь
19:20
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 805 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
17:35 → 24:00 = 385 min
Після півночі
00:00 → 07:00 = 420 min
Разом
t = 385 + 420 = 805 min
Відповідь
t = 805 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 40 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
2·60 = 120 mg
На одну дозу
D = 120/3 = 40 mg
Відповідь
D = 40 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 15 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
20000/250 = 80 од./mL
Швидкість помпи
R = 1200/80 = 15 mL/h
Відповідь
R = 15 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 420 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
35·60/15 = 140 mL/h
Об’єм
V = 140·3 = 420 mL
Відповідь
V = 420 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 1,9 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
40·60/15 = 160 mL/h
Залишковий час
t = 300/160 = 1,875 ≈ 1,9 h
Відповідь
t = 1,9 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 350 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 200 + 200 + 240 = 640 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1400 mL
Загальне виведення
375 + 250 + 425 = 1050 mL
Баланс
B = 1400 − 1050 = 350 mL
Відповідь
B = 350 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 200 = 800 mL
Час
t = 800/100 = 8 h
Відповідь
t = 8 h
Це приблизно 8 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 15
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15
Відповідь
MFS = 15
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірний ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40
Рівень ризику
40 → помірний ризик
Відповідь
помірний ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.