Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. APass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
  2. BCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
  3. CCollect urine from the toilet bowl after passing it
  4. DCollect the last few drops after the bladder is empty
2.Основи сестринської справиСкладна

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching a patient how to use crutches
  2. BAssessing a newly admitted patient's falls risk
  3. CHelping a stable patient walk to the bathroom
  4. DEvaluating a patient who has just fallen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. ADilute it in a small syringe and push it
  2. BNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
  3. CGive half by IV push and the rest later
  4. DGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?

  1. A“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
  2. B“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
  3. C“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
  4. D“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. APlace a tongue depressor between the teeth
  2. BHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
  3. CProtect the head and turn the patient on their side when possible
  4. DGive a drink of water to help the patient wake
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. ADrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  2. BYawning, with a runny nose and dilated pupils
  3. CAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  4. DAsking for an extra blanket and a hot drink
7.Клінічна сестринська справаСередня

After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?

  1. AThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
  2. BThe patient will need antibiotics
  3. CPost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
  4. DThe needle must be sent for culture
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт після абдомінальної операції вісім годин не мочився, має дискомфорт унизу живота та пальпований сечовий міхур. Яка найімовірніша проблема?

  1. AГостре ураження нирок без утворення сечі
  2. BЛише зневоднення
  3. CГостра затримка сечі
  4. DІнфекція сечових шляхів без затримки
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Яка група ознак відповідає гіперкальціємії?

  1. AЛише гострі зубці T і слабкість м'язів
  2. BТетанія, судоми м'язів і позитивний симптом Хвостека
  3. CЗакреп, втома, сплутаність і камені в нирках
  4. DСпрага з дуже розбавленою сечею як єдині ознаки
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
  2. BDiabetic ketoacidosis (DKA)
  3. CSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  4. DMetformin-related lactic acidosis
11.ФармакологіяСередня

Which blood test is used to monitor warfarin therapy?

  1. AINR (prothrombin time)
  2. BPlatelet count
  3. CActivated partial thromboplastin time (aPTT)
  4. DSerum albumin
12.ФармакологіяСкладна

A patient who takes propranolol has anaphylaxis and does not respond to repeated adrenaline doses. Which drug may help?

  1. AMore propranolol
  2. BNaloxone
  3. CGlucagon
  4. DOral cetirizine alone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. ABoth inhalers puffed together in one breath
  2. BThe order makes no difference to either drug
  3. CSalbutamol first, then the steroid after a short wait
  4. DSteroid first, then salbutamol straight afterwards
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта із задишкою на масці без повторного дихання зі швидкістю 15 L/min резервуарний мішок повністю спадається при кожному вдиху. Що має зробити медсестра?

  1. AНічого не робити, бо спадання мішка свідчить про добру герметичність
  2. BПеревірити подачу кисню та потік, щоб мішок залишався наповненим
  3. CЗменшити потік до 2 L/min, щоб мішок не спадався
  4. DЗняти мішок, бо маска працює і без нього
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Пацієнт після інсульту розуміє сказане, але насилу підбирає слова й говорить короткими фразами з зусиллям. Який це тип афазії?

  1. AРецептивна (Верніке) афазія
  2. BДизартрія через слабкість м'язів обличчя
  3. CЕкспресивна (Брока) афазія
  4. DГлобальна афазія без розуміння
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнта з гіпотиреозом, який тижнями пропускав ліки, госпіталізовано з гіпотермією та сонливістю, пульс 46/хв, низький натрій і підвищений PaCO₂. Який стан найімовірніший?

  1. AТиреотоксичний криз
  2. BТепловий удар
  3. CНадниркова криза
  4. DМікседематозна кома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

What is the main treatment for a venous leg ulcer with an adequate arterial supply?

  1. AStrong oral antibiotics for all ulcers
  2. BCompression therapy
  3. CSurgery to amputate the limb
  4. DKeeping the leg hanging down all day
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. APost-ERCP pancreatitis
  2. BAcute appendicitis
  3. CHepatitis B infection
  4. DBiliary colic from a new stone
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AAvoiding movement until full dilation
  2. BHolding her breath and pushing with each contraction
  3. CSacral counterpressure and a hands-and-knees position
  4. DLying flat on her back with her legs raised
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. ARecord it and arrange follow-up; many descend later
  2. BArrange emergency surgery on the testis today
  3. CMassage the groin daily to push it down
  4. DTell the parents it will never descend
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child is receiving IV morphine. Which assessments are most important?

  1. ABlood glucose and urine ketones
  2. BRespiratory rate and level of sedation
  3. CHead circumference and fontanelle tension
  4. DPeak flow and inhaler technique
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 3-year-old was pulled from a pool after a brief submersion. She is now awake and coughs now and then. What should the nurse advise?

  1. AOnly seek care if she develops a fever in the next week
  2. BObserve her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
  3. CTake her straight home, because she is awake, talking and only coughing now and then
  4. DGive her a warm drink and put her to bed for a long sleep
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнта переводять з ІМАО на СІЗЗС. Що є обов'язковим?

  1. AПриймати обидва препарати разом місяць
  2. BПочати СІЗЗС того самого дня
  3. CПеріод вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС
  4. DПодвоїти дозу СІЗЗС на початку
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт, якого лікують від опіоїдної залежності, має отримати першу дозу бупренорфіну. Він востаннє вживав героїн 2 години тому. Який ризик?

  1. AБупренорфін взагалі не матиме жодної дії
  2. BРизику немає; його слід дати негайно
  3. CБупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
  4. DБупренорфін додасться до героїну й спричинить небезпечне опіоїдне передозування з пригніченням дихання
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,35688 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,35688 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,35688 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tsp? mL¼ склянка? mL2 tbsp? mL½ fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 tsp з сироп від кашлю, ¼ склянка з чай, 2 tbsp з рідка добавка, ½ fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 30 kg призначено 15 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

30 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 14 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

14 kg10 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 40 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 150 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко240 mLсуп180 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча250 mLсеча400 mLсеча500 mLрановий дренаж30 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 82 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

82 kg12 hсеча: 250 mLсеча: 400 mLсеча: 500 mLрановий дренаж: 30 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL100 mL введено75 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 16:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL введено75 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Чому це відповідь

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Відповідь

A · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Helping a stable patient walk to the bathroom

Чому це відповідь

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Відповідь

C · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Чому це відповідь

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Відповідь

B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”

Чому це відповідь

In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.

Відповідь

C · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Чому це відповідь

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Відповідь

C · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Чому це відповідь

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Відповідь

A · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible

Чому це відповідь

HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.

Відповідь

C · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Гостра затримка сечі

Чому це відповідь

Анестезія, опіоїди та біль можуть спричинити затримку. Сканування сечового міхура підтверджує залишковий об'єм; часто потрібна катетеризація.

Відповідь

C · Гостра затримка сечі
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках

Чому це відповідь

Високий кальцій знижує збудливість нервів і м'язів, спричиняючи втому, закреп, сплутаність, біль у кістках і камені в нирках. Тетанія та симптом Хвостека — ознаки низького кальцію.Перевірено за: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Чому це відповідь

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.Перевірено за: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.Фармакологія

Відповідь: A · INR (prothrombin time)

Чому це відповідь

Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.

Відповідь

A · INR (prothrombin time)
12.Фармакологія

Відповідь: C · Glucagon

Чому це відповідь

Beta blockers can make anaphylaxis more severe and resistant to adrenaline. Glucagon acts through its own receptor to increase heart rate and contractility, bypassing the blocked beta receptors.

Відповідь

C · Glucagon
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Чому це відповідь

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Відповідь

C · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Перевірити подачу кисню та потік, щоб мішок залишався наповненим

Чому це відповідь

Резервуарний мішок слід наповнити до накладання маски, і він має залишатися принаймні частково наповненим під час вдиху. Повністю спадний мішок означає, що пацієнт отримує недостатньо кисню й може вдихати кімнатне повітря. Перевірте подачу й потік, а якщо гіпоксія зберігається, ескалуйте.

Відповідь

B · Перевірити подачу кисню та потік, щоб мішок залишався наповненим
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Експресивна (Брока) афазія

Чому це відповідь

Експресивна афазія внаслідок ураження зони Брока в лобовій частці спричиняє нефлюентне, зусильне мовлення з відносно збереженим розумінням. Рецептивна афазія дає плавне, але беззмістовне мовлення і погане розуміння. Дизартрія — руховий мовленнєвий розлад зі збереженою мовою.

Відповідь

C · Експресивна (Брока) афазія
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Мікседематозна кома

Чому це відповідь

Мікседематозна кома проявляється зниженням свідомості, гіпотермією, брадикардією, гіповентиляцією, гіпонатріємією та гіпоглікемією, часто спровокованою інфекцією чи пропуском лікування. Потрібні інтенсивна терапія, внутрішньовенний тиреоїдний гормон, стероїдне покриття, доки не виключена недостатність надниркових залоз, пасивне зігрівання та велика обережність із седативними засобами.

Відповідь

D · Мікседематозна кома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Compression therapy

Чому це відповідь

Graduated compression reduces venous hypertension and oedema and speeds healing. Leg elevation, exercise and treating the underlying vein disease also help.

Відповідь

B · Compression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Post-ERCP pancreatitis

Чому це відповідь

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Відповідь

A · Post-ERCP pancreatitis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Чому це відповідь

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Відповідь

C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Record it and arrange follow-up; many descend later

Чому це відповідь

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Відповідь

A · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Respiratory rate and level of sedation

Чому це відповідь

Opioids can cause respiratory depression, usually preceded by increasing sedation. Respiratory rate, sedation score, oxygen saturation and pain are monitored regularly, and naloxone is kept available.

Відповідь

B · Respiratory rate and level of sedation
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later

Чому це відповідь

After a drowning incident, even a child who seems well can develop worsening breathing difficulty and low oxygen over the following hours. Children who had symptoms such as coughing need medical assessment and a period of observation.

Відповідь

B · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Період вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС

Чому це відповідь

Поєднання ІМАО з СІЗЗС може спричинити серотоніновий синдром. Після відміни ІМАО зазвичай потрібне вимивання приблизно 2 тижні, а при переході з флуоксетину на ІМАО потрібна триваліша перерва (близько 5 тижнів) через його довгий період напіввиведення.

Відповідь

C · Період вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють

Чому це відповідь

Бупренорфін витісняє повні агоністи з опіоїдних рецепторів, але активує їх слабше, що спричиняє раптову абстиненцію. Його зазвичай починають, коли пацієнт уже має ознаки абстиненції, оцінені, наприклад, за шкалою абстиненції.

Відповідь

C · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,36 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,35688 → 5

Вирішує лише наступна цифра

0,35688 → 6
6 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (88) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,36 mL

Відповідь

x = 0,36 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 115 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL

Додайте

V = 10 + 60 + 30 + 15 = 115 mL

Відповідь

V = 115 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 15·30 = 450 mg

Об’єм

V = 450/50 = 9 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 9 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 7 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·14 = 140 mg

Об’єм

V = (140/100)·5 = 7 mL

Відповідь

V = 7 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

40/60 = 0,6667 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

1000/500 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

150/2 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,17 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

250 + 400 + 500 = 1150 mL

На кілограм за годину

U = 1150/(82·12) = 1,169 ≈ 1,17 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,17 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 100 = 400 mL

Час

t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h

Відповідь

t = 5,3 h

Це приблизно 5 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:50.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 15

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Відповідь

MFS = 15
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 30

Рівень ризику

30 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions