У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is a portable bladder scanner used for?
AMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
BDetecting kidney stones
CTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
DChecking the urine for blood and protein
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll soak my feet in hot water every evening."
B"I'll dry carefully between my toes after washing."
C"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
D"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?
AArrange a new fit test
BWear a surgical mask underneath it
CPerform a user seal check
DMoisten the edges so it seals better
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Який підхід найкраще запобігає інфекції сечових шляхів, пов'язаній із катетером, коли сечовий катетер явно потрібен?
AАсептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
BМіняти катетер щодня, щоб він був чистий і без нальоту
CРегулярно від'єднувати мішок, щоб легше його спорожняти
DТримати мішок на ліжку, на рівні сечового міхура
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?
AA severe headache with blurred vision
BMild ankle swelling at the end of the day
CBackache after a long walk
DNeeding to pass urine more often
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?
ALoss of consciousness with gasping breaths
BRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
CA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
DA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
7.Клінічна сестринська справаСередня
What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?
ANo further need for inhalers
BBetter exercise capacity and quality of life
CA cure for the disease within months
DReversal of the lung damage caused by smoking
8.Клінічна сестринська справаСкладна
An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?
APostural hypotension
BWhite coat hypertension
CHypertensive emergency
DNormal blood pressure variation
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?
AIn the afternoon and evening
BIn the early morning, before the dose
CAt midnight only
DThe glucose will not change
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0,4 × 10⁹/L). What should the nurse do?
AHalve the dose and give it with a throat lozenge
BGive the dose with food to protect the stomach
CGive the next dose and recheck the ANC next month
DHold the clozapine and report the result at once
11.ФармакологіяСередня
A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?
AGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
BGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
CWait for the culture results before giving any antibiotic
DTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.ФармакологіяСкладна
Виведення нульового порядку, як в алкоголю у звичайних кількостях, означає, що:
AВиведення припиняється за високих концентрацій
BЗа одиницю часу виводиться стала кількість
CПеріод напіввиведення сталий незалежно від рівня
DЗа одиницю часу виводиться стала частка
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?
AA nitrate-free interval prevents tolerance
BThe patch works only during the night
CThe skin needs a break to absorb a larger dose
DIt lowers the risk of a high potassium level
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта з механічним протезом мітрального клапана на варфарині МНВ 2,2. Що має врахувати медсестра?
AМНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
BМНВ у діапазоні для будь-яких показань до варфарину, тож дій не потрібно
CМНВ при механічних клапанах має бути близько 1,0
DМНВ небезпечно високе, і дозу слід утримати
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why is all urine strained in a patient with suspected kidney stones?
ATo measure the urine volume more accurately
BTo remove blood clots before testing
CTo stop the stone from blocking the toilet
DTo catch the stone so it can be analysed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
An older patient with a UTI is now confused, with a respiratory rate of 24/min, BP 88/50 mmHg and a pulse of 120/min. What should happen?
AEncourage oral fluids and wait for the urine culture
BStart sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
CGive oral antibiotics and recheck in four hours
DTreat the confusion with a sedative
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Яке твердження про харчування при легкому гострому панкреатиті відповідає сучасним настановам?
AПацієнти мають голодувати щонайменше три тижні, щоб підшлункова залоза відпочила
BПацієнтів слід годувати лише парентерально
CЇжу утримують, доки амілаза не повернеться до норми
DПероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?
AResidual neuromuscular blockade
BA simple panic attack
COpioid overdose with pinpoint pupils
DNormal tiredness after surgery
19.Акушерське медсестринствоСередня
Коли зазвичай проводять скринінг товщини комірцевого простору в першому триместрі?
AПриблизно на 11–14-му тижні
BПриблизно на 18–22-му тижні
CПриблизно на 6–8-му тижні
DПриблизно на 28–32-му тижні
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Одразу після розриву плодових оболонок у пологах жінка раптово починає сильно задихатися, стає ціанотичною та гіпотензивною. Який стан слід запідозрити?
AНормальну реакцію на сильну перейму
BГіпотензію в положенні на спині
CПанічну атаку
DЕмболію навколоплідними водами
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?
AClean the eye with breast milk and review in a week
BArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
CApply an over-the-counter steroid eye ointment
DReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child treated with intravenous immunoglobulin (IVIG) for Kawasaki disease is due her MMR vaccine next week. What should the nurse know?
AIVIG makes vaccines unnecessary, so MMR can be skipped
BMMR can be given safely the same day as the next IVIG dose
CLive vaccines are usually delayed for several months after IVIG
DMMR should be given early, because IVIG weakens the immune system
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?
AExposure and response prevention, a form of CBT
BHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
CPsychoanalysis focused on early childhood memories
DEncouraging the patient to perform the rituals more often
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Пацієнт, якого лікують від опіоїдної залежності, має отримати першу дозу бупренорфіну. Він востаннє вживав героїн 2 години тому. Який ризик?
AБупренорфін взагалі не матиме жодної дії
BБупренорфін додасться до героїну й спричинить небезпечне опіоїдне передозування з пригніченням дихання
CБупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
DРизику немає; його слід дати негайно
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 119,731 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?
119,731 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ tbsp з рідка добавка, 2½ tsp з сироп від кашлю, 1 склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 25 kg. Призначена доза — 5 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
25 kg5 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 28 kg призначено 12,5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 200 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте? Округліть до одного знака після коми.
28 kg12,5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 2 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 1000 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 5 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
1000 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 06:00 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL200 mL введено50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: виконує команди. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.
1легка
2помірна
3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
Чому це відповідь
A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.
Відповідь
A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
Чому це відповідь
People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.
Відповідь
A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Perform a user seal check
Чому це відповідь
A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.
Відповідь
C · Perform a user seal check
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
Чому це відповідь
Профілактика CAUTI включає асептичне введення, закриту систему з мішком нижче сечового міхура та вільним відтоком, а також щоденний перегляд, щоб катетер видалили, щойно він перестає бути потрібним. Часті заміни та розгерметизація закритої системи підвищують ризик інфекції.
Відповідь
A · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A severe headache with blurred vision
Чому це відповідь
A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.
Відповідь
A · A severe headache with blurred vision
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
Чому це відповідь
In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.
Відповідь
B · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Better exercise capacity and quality of life
Чому це відповідь
Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.
Відповідь
B · Better exercise capacity and quality of life
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Postural hypotension
Чому це відповідь
A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.
Відповідь
A · Postural hypotension
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · In the afternoon and evening
Чому це відповідь
A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Перевірено за:Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · In the afternoon and evening
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Hold the clozapine and report the result at once
Чому це відповідь
An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.
Відповідь
D · Hold the clozapine and report the result at once
11.Фармакологія
Відповідь: D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
Чому це відповідь
Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.
Відповідь
D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Фармакологія
Відповідь: B · За одиницю часу виводиться стала кількість
Чому це відповідь
Коли ферменти насичені, щогодини виводиться фіксована кількість незалежно від концентрації, тож період напіввиведення подовжується зі зростанням рівня. Так само можуть поводитися фенітоїн і високі дози аспірину.
Відповідь
B · За одиницю часу виводиться стала кількість
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · A nitrate-free interval prevents tolerance
Чому це відповідь
Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.
Відповідь
A · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
Чому це відповідь
Механічні серцеві клапани, особливо в мітральній позиції, часто потребують вищої цілі МНВ (наприклад, 2,5–3,5, залежно від типу клапана й факторів ризику). МНВ 2,2 може бути субтерапевтичним, підвищуючи ризик тромбозу клапана та інсульту. Медсестра перевіряє задокументовану ціль і повідомляє призначувача. ПОАК не застосовують при механічних клапанах.
Відповідь
A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · To catch the stone so it can be analysed
Чому це відповідь
A passed stone can be sent for analysis. Its composition guides diet and drug advice to prevent recurrence. Straining also confirms that the stone has passed.
Відповідь
D · To catch the stone so it can be analysed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
Чому це відповідь
These findings suggest sepsis from a urinary source. Blood cultures, lactate, IV antibiotics within the hour, IV fluids and close monitoring of urine output are started, and senior review is requested.
Відповідь
B · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Пероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота
Чому це відповідь
Раннє пероральне чи ентеральне харчування допомагає підтримувати кишковий бар'єр і зменшує інфекції порівняно з тривалим голодуванням чи парентеральним харчуванням. При легкому панкреатиті дієту з низьким вмістом жиру зазвичай відновлюють, щойно вона переноситься; рівні ферментів не мусять спершу нормалізуватися.
Відповідь
D · Пероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Residual neuromuscular blockade
Чому це відповідь
Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.
Відповідь
A · Residual neuromuscular blockade
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Приблизно на 11–14-му тижні
Чому це відповідь
Товщину комірцевого простору вимірюють приблизно між 11-м і 14-м тижнем, часто разом із біохімічними маркерами. Детальне УЗД анатомії плода проводять приблизно на 18–22-му тижні.
Відповідь
A · Приблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Емболію навколоплідними водами
Чому це відповідь
Емболія навколоплідними водами спричиняє раптову задишку, гіпоксію, гіпотензію та часто кровотечу через коагулопатію. Це невідкладний стан: викличте реанімаційну команду й за потреби починайте реанімацію.
Відповідь
D · Емболію навколоплідними водами
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
Чому це відповідь
Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.
Відповідь
B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG
Чому це відповідь
Antibodies in IVIG can neutralise live vaccine viruses and stop the vaccine from working, so MMR and varicella are usually postponed for several months (often about 11 months) after high-dose IVIG. Inactivated vaccines are not affected in the same way.
Відповідь
C · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Exposure and response prevention, a form of CBT
Чому це відповідь
In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.
Відповідь
A · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
Чому це відповідь
Бупренорфін витісняє повні агоністи з опіоїдних рецепторів, але активує їх слабше, що спричиняє раптову абстиненцію. Його зазвичай починають, коли пацієнт уже має ознаки абстиненції, оцінені, наприклад, за шкалою абстиненції.
Відповідь
C · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 120 gtt/min
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: одиниці
119.731 → 9
Вирішує лише наступна цифра
119.731 → 7
7 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (31) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 120 gtt/min
Відповідь
x = 120 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 260 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
Додайте
V = 7,5 + 12,5 + 240 = 260 mL
Відповідь
V = 260 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 62,5 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
5·25 = 125 mg
На одну дозу
D = 125/2 = 62,5 mg
Відповідь
D = 62,5 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 8,8 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
12,5·28 = 350 mg
Об’єм
V = (350/200)·5 = 8,75 ≈ 8,8 mL
Відповідь
V = 8,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 31 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
2·60 = 120 min
Швидкість крапання
R = 250·15/120 = 31,25 ≈ 31 gtt/min
Відповідь
R = 31 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 50 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
1000/100 = 10 mg/mL
Швидкість дозування
D = 10·5 = 50 mg/h
Відповідь
D = 50 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1940 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 100 + 120 + 350 = 570 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1940 mL
Відповідь
I = 1940 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 200 = 300 mL
Час
t = 300/50 = 6 h
Відповідь
t = 6 h
Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 12:00.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: легка
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Оцініть кожну сферу
E: відкриває очі спонтанно → 4
V: орієнтований у особі, місці та часі → 5
M: виконує команди → 6
Додайте
GCS = 4 + 5 + 6 = 15
Тяжкість
GCS 15 → легка
Відповідь
легка
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0
Додайте
APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Інтерпретація
0 → низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.