Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. AOnly if the temperature rises above 40 °C
  2. BOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
  3. CBefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  4. DAfter the patient has recovered from the infection
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт, який тепер недієздатний, раніше ухвалив чинне й застосовне попереднє рішення про відмову від конкретного життєпідтримувального лікування. Що має зробити персонал (Англія та Уельс)?

  1. AПопросити родину скасувати його
  2. BЗнехтувати ним, бо враховуються лише усні побажання
  3. CПровести лікування, бо пацієнт тепер не може вирішувати
  4. DДотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has highly contagious viral conjunctivitis. Which teaching is most important?

  1. AWash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
  2. BRub the eyes gently to remove the discharge
  3. CKeep using the same contact lenses to protect the eyes
  4. DWear a surgical mask whenever someone else is in the room
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнт з активним туберкульозом легень просить пустити відвідувачів. Яка відповідь найкраща?

  1. AПопросити відвідувачів стояти у відчинених дверях замість входу в палату
  2. BПускати будь-якого відвідувача без жодних запобіжних заходів, щоб підтримати пацієнта
  3. CПояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
  4. DЗаборонити будь-який контакт назавжди, включно з телефонними дзвінками
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AGiving the newest staff the most complex patients
  2. BLetting staff choose the patients they prefer
  3. CMatching each patient’s needs to staff competence
  4. DGiving each nurse patients in rooms next to each other
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
  2. BThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  3. CThe burns are healing and the skin is tightening normally
  4. DThe patient is anxious and only needs reassurance
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AWeekly temperature and a single blood glucose reading
  2. BMonthly HbA1c
  3. CPeak flow readings
  4. DFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why might a patient with diabetes who takes a beta-blocker not notice hypoglycaemia early?

  1. ABeta-blockers make the patient sleep through the night
  2. BBeta-blockers stop the liver from responding to insulin
  3. CBeta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
  4. DBeta-blockers raise blood glucose, so true hypoglycaemia cannot happen at all
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sure sign that the cancer has been fully cured
  2. BPossible recurrence that needs further assessment
  3. CA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  4. DA normal change after surgery that needs no follow-up
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт надходить через 30 хвилин після блювання великою кількістю крові. ЧСС 125/min, але перший гемоглобін 13,0 g/dL (130 g/L). Чому гемоглобін вводить в оману?

  1. AТест ніколи не точний у невідкладних ситуаціях
  2. BГемоглобін зростає під час кровотечі, що приховує втрату
  3. CВтрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години
  4. DЗначення доводить, що значної кровотечі немає
11.ФармакологіяСередня

A patient starting niacin (nicotinic acid) complains of flushing and warmth after doses. Which advice may reduce this?

  1. ATake the niacin with a hot drink so that it dissolves and acts faster
  2. BTake it on an empty stomach in a hot bath
  3. CDouble the dose to build tolerance faster
  4. DTake aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees
12.ФармакологіяСкладна

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive the infusion as a rapid push
  2. BKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  3. CGive a loop diuretic before each dose
  4. DRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. AObstructive shock
  2. BCardiogenic shock
  3. CDistributive shock
  4. DHypovolaemic shock
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Чому при високопотоковому кисні використовують зволоження?

  1. AСухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети
  2. BЗволоження запобігає розвитку кисневої токсичності
  3. CЗволожений газ несе більше кисню на літр, ніж сухий
  4. DВодяна пара відфільтровує бактерії з подачі кисню
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BStay in bed for two weeks until the pain is gone
  3. CAvoid all movement until an MRI scan has been done
  4. DWear a rigid back brace all day and night for at least three months
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with an insulin pump is admitted with nausea, a glucose of 19 mmol/L (342 mg/dL) and blood ketones of 3,1 mmol/L. What is the priority?

  1. AIncrease the pump rate and recheck the ketones in 12 hours
  2. BGive an antiemetic only, because nausea is causing the high glucose
  3. CDisconnect the pump and give no insulin until the ketones clear
  4. DSuspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. AA red rash only at the injection site, with no other symptoms
  2. BIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
  3. CTingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  4. DMild itching of the feet the next day
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?

  1. ARising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
  2. BClearer thinking and increased movement
  3. CReduced intake, mottled skin and changes in breathing
  4. DHigh blood pressure and very fast weight gain
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AHelp her sit, then stand slowly with support
  2. BAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  3. CLet her walk alone so she feels independent
  4. DWait until day 3 before letting her stand
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  2. BIt always becomes type 1 diabetes after birth
  3. CIt will continue unless she stops breastfeeding
  4. DIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. AFast heart rate with high blood pressure
  2. BIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  3. CHigh fever with a spreading red rash
  4. DNausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  2. BHe is copying behaviour from other children in his class
  3. CIt is unrelated to the illness and is normal for his age
  4. DHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient in a manic episode makes repeated sexual comments to a nurse. What is the most appropriate response?

  1. ALaugh at the comments so he does not feel rejected
  2. BRespond with similar comments to build rapport
  3. CAvoid the patient for the rest of the shift
  4. DCalmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?

  1. ADiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
  2. BHelp him set a quit date for next week
  3. COffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
  4. DRefer him straight to a residential detox programme
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111216:00?6:00 PM4:00 PM3:00 PM4:00 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 16:00 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

16:00
  1. 16:00 PM
  2. 24:00 PM
  3. 33:00 PM
  4. 44:00 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
30 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 30 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.

30 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
60 kg15 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 60 kg. Призначена доза — 15 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

60 kg15 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2160 мікрограмів. Ампула містить 4 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2160 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min2 h

Крапельниця працює зі швидкістю 25 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 2 годин?

25 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL60 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

200 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 150 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mg/100 mL150 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко200 mLчай240 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча450 mLсеча275 mLсеча475 mLсеча475 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 200 mLчай: 240 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL150 mL/hпочаток 10:3016:00: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 10:30, його вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:00?

1000 mL150 mL/h10:30 → 16:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 25/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 25SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 64AT 36,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Чому це відповідь

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Відповідь

C · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування

Чому це відповідь

Чинне й застосовне попереднє рішення має таку саму силу, як відмова дієздатного пацієнта. Відмова від життєпідтримувального лікування має бути письмовою, підписаною, засвідченою свідком і містити зазначення, що вона діє навіть за загрози життю.

Відповідь

D · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops

Чому це відповідь

Viral conjunctivitis spreads easily by contact with eye secretions. Hand hygiene, not touching the eyes and not sharing towels, pillows or eye products reduce spread.

Відповідь

A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом

Чому це відповідь

Візити обмежують і підтримують навчанням та захистом згідно з протоколом, а пацієнт залишається в закритій палаті з від'ємним тиском. Візит біля відчинених дверей нівелює від'ємний тиск.

Відповідь

C · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Matching each patient’s needs to staff competence

Чому це відповідь

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Відповідь

C · Matching each patient’s needs to staff competence
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Чому це відповідь

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Відповідь

A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Чому це відповідь

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Відповідь

D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate

Чому це відповідь

Tremor, palpitations and anxiety in hypoglycaemia are driven by the sympathetic system, which beta-blockers blunt. Sweating is often still present, and patients need to monitor glucose closely.

Відповідь

C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Possible recurrence that needs further assessment

Чому це відповідь

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Перевірено за: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Possible recurrence that needs further assessment
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Втрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години

Чому це відповідь

На ранньому етапі кровотечі еритроцити та плазма втрачаються разом, тому концентрація спершу залишається нормальною. ЧСС і артеріальний тиск є кращими орієнтирами крововтрати в перші години.

Відповідь

C · Втрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години
11.Фармакологія

Відповідь: D · Take aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees

Чому це відповідь

Niacin causes prostaglandin-mediated vasodilation and flushing. Aspirin beforehand, taking it with food and avoiding hot drinks and alcohol reduce this effect.

Відповідь

D · Take aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees
12.Фармакологія

Відповідь: B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Чому це відповідь

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Відповідь

B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Distributive shock

Чому це відповідь

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Відповідь

C · Distributive shock
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Сухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети

Чому це відповідь

Сухий газ із високим потоком перевантажує здатність носа зволожувати, спричиняючи сухість слизових, густі секрети й дискомфорт. Підігріті зволожені високопотокові системи покращують переносимість і допомагають відходженню секретів.

Відповідь

A · Сухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Чому це відповідь

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Відповідь

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route

Чому це відповідь

Rising ketones in a pump user suggest that insulin delivery has failed, for example from a kinked cannula or an empty reservoir. Insulin must be given by pen or IV, and DKA treatment started if criteria are met. The site and pump are checked.

Відповідь

D · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Чому це відповідь

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Відповідь

C · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing

Чому це відповідь

Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.

Відповідь

C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Help her sit, then stand slowly with support

Чому це відповідь

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Відповідь

A · Help her sit, then stand slowly with support
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Чому це відповідь

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Відповідь

A · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Чому це відповідь

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Відповідь

D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Чому це відповідь

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Відповідь

D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him

Чому це відповідь

Disinhibition is common in mania. Clear, calm limit setting and redirection protect both staff and patient and maintain boundaries without punishing him.

Відповідь

D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life

Чому це відповідь

In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.

Відповідь

C · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 4:00 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

16 − 12 = 4 → PM

Відповідь

4:00 PM

Відповідь

4:00 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 1,8 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 30 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 30·60/1000 = 1,8 mg/h

Відповідь

D = 1,8 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 225 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

15·60 = 900 mg

На одну дозу

D = 900/4 = 225 mg

Відповідь

D = 225 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,54 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Об’єм

V = 2160/4000 = 0,54 mL

Відповідь

V = 0,54 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Об’єм

V = 100·2 = 200 mL

Відповідь

V = 200 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

150/2 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Відповідь

R = 75 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1390 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 240 = 440 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1390 mL

Відповідь

I = 1390 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 175 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

10:30 → 16:00 = 5,5 h

Введений об’єм

150·5,5 = 825 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 825 = 175 mL

Відповідь

V = 175 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 30

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Відповідь

MFS = 30
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions