Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is medicines reconciliation on admission?

  1. AOrdering new stock from the pharmacy
  2. BCounting the tablets in the ward drug trolley at the start of each shift
  3. CChanging all the patient's medicines to hospital brands
  4. DGetting an accurate list of the medicines taken before admission
2.Основи сестринської справиСкладна

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  2. BChange the bed linen of a patient who is going home
  3. COrder supplies for the ward store room
  4. DGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which practice makes shift handoff safer?

  1. AUsing a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
  2. BGiving handoff from memory without any structure
  3. CLeaving written notes only, without a chance for questions
  4. DGiving handoff in a busy corridor so that the outgoing nurse can leave on time
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient punches a nurse during care. The nurse is not seriously hurt. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because violence is part of the job
  2. BPunch the patient back in self-defense
  3. CRefuse to care for any patient for the rest of the week until the patient is moved
  4. DGet medical assessment and report the assault according to policy
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride by IV push
  2. BOral potassium chloride with food
  3. CPotassium chloride oral solution diluted in juice
  4. DPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after a fall
  2. BLow blood sugar from missing a meal
  3. CAn epidural hematoma
  4. DA mild concussion that is settling
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. ABlood pressure readings show whether the catheter is infected
  2. BThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  3. CThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
  4. DEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A hypotensive postoperative patient is given a fluid bolus. Which findings suggest a good response?

  1. AThe capillary refill time becomes longer
  2. BThe heart rate rises further and the patient becomes more confused
  3. CThe respiratory rate rises and new lung crackles appear
  4. DThe heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AAt midnight only
  2. BThe glucose will not change
  3. CIn the early morning, before the dose
  4. DIn the afternoon and evening
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. AHigh calcium and high phosphate from bone loss
  2. BHigh potassium and high sodium from retention
  3. CLow potassium and low sodium from urine losses
  4. DNo changes, because the kidneys are now normal
11.ФармакологіяСередня

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. APull the pinna down and back
  2. BLeave the ear untouched and drop into the canal
  3. CPull the pinna up and back
  4. DPush the pinna forward and up
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking warfarin asks for something for a headache. Which drug is usually the safest choice?

  1. AAspirin
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CNaproxen
  4. DIbuprofen, at the lowest dose
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass III
  2. BClass II
  3. CClass IV
  4. DClass I
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  2. B"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
  3. C"I carry my blue reliever inhaler with me."
  4. D"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
  2. BCloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
  3. CClear fluid with normal cells, glucose and protein
  4. DBlood-stained fluid that clears in later tubes
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнта з гіпотиреозом, який тижнями пропускав ліки, госпіталізовано з гіпотермією та сонливістю, пульс 46/хв, низький натрій і підвищений PaCO₂. Який стан найімовірніший?

  1. AТепловий удар
  2. BНадниркова криза
  3. CТиреотоксичний криз
  4. DМікседематозна кома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which medicine commonly delays wound healing?

  1. AVitamin C supplements
  2. BParacetamol
  3. CLong-term corticosteroids
  4. DSaline eye drops
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ASpironolactone for ascites
  2. BLactulose to keep the bowels open
  3. CThiamine supplements
  4. DRegular ibuprofen for back pain
19.Акушерське медсестринствоСередня

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. AHarmless dermal melanocytosis, to be documented
  2. BA sign of a serious blood clotting disorder
  3. CA port-wine stain that will need laser treatment
  4. DBruising that suggests birth trauma or abuse
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ARest at home and come in if contractions become regular
  2. BCome in immediately by ambulance
  3. CLie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  4. DTake a laxative to stimulate labour
21.Педіатричне медсестринствоСередня

After a cardiac catheterisation through the femoral artery, which assessment is essential?

  1. APupil size and reaction every 15 minutes
  2. BBowel sounds, abdominal girth and stool colour every 15 minutes for the first hours
  3. CUrine specific gravity at every void
  4. DPulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?

  1. AA normal reaction to the chemotherapy
  2. BAn allergy to the saline flush
  3. CA catheter-related bloodstream infection
  4. DA blocked line that needs more forceful flushing
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. ATransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  2. BThat the patient needs to be transferred to another unit
  3. CAn ideal therapeutic relationship
  4. DPossible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient taking valproate has severe abdominal pain spreading to her back, with nausea and vomiting. What should the nurse suspect?

  1. ASimple indigestion
  2. BSerotonin syndrome
  3. CPancreatitis
  4. DLithium toxicity
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,14951 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,14951 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,14951 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tbsp · 4/добу · 7 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tbsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 7 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tbspкожні 6 годин7 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 23 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

23 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 16 kg призначено 20 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

16 kg20 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
20 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
890 mLзалишилося? mL/h6 h залишилося

Призначено 1000 mL протягом 8 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 890 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1000 mL / 8 hчерез 2 h: 890 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода240 mLчай200 mLсік200 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча350 mLсеча375 mLсеча250 mLсеча425 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 107 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

107 kg12 hсеча: 350 mLсеча: 375 mLсеча: 250 mLсеча: 425 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено120 mL/h22:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 22:00 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено120 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 38/min, притомний, температура 39,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 112HR 38AT 39,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Getting an accurate list of the medicines taken before admission

Чому це відповідь

Medicines reconciliation compares the patient's own medicines with what is prescribed in hospital, using several sources, so that changes are intended and errors are avoided.

Відповідь

D · Getting an accurate list of the medicines taken before admission
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Чому це відповідь

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Відповідь

D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions

Чому це відповідь

Many errors happen at transitions of care. A structured handoff with an opportunity to ask questions, ideally at the bedside, reduces missed information.

Відповідь

A · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Get medical assessment and report the assault according to policy

Чому це відповідь

Workplace violence should always be reported. Reporting allows care for the injured staff member, review of risks and changes to the patient’s care plan to protect staff and other patients.

Відповідь

D · Get medical assessment and report the assault according to policy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Potassium chloride by IV push

Чому це відповідь

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Відповідь

A · Potassium chloride by IV push
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · An epidural hematoma

Чому це відповідь

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Відповідь

C · An epidural hematoma
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Чому це відповідь

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Відповідь

B · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves

Чому це відповідь

After a fluid challenge, a falling heart rate, rising blood pressure, better capillary refill, improving consciousness and urine output suggest fluid responsiveness. New crackles or breathlessness suggest fluid overload.

Відповідь

D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · In the afternoon and evening

Чому це відповідь

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Перевірено за: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · In the afternoon and evening
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Low potassium and low sodium from urine losses

Чому це відповідь

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Перевірено за: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Фармакологія

Відповідь: A · Pull the pinna down and back

Чому це відповідь

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Відповідь

A · Pull the pinna down and back
12.Фармакологія

Відповідь: B · Paracetamol (acetaminophen)

Чому це відповідь

NSAIDs and aspirin impair platelet function and can cause GI bleeding, which adds to warfarin's bleeding risk. Paracetamol is usually preferred, though regular high doses can raise the INR.

Відповідь

B · Paracetamol (acetaminophen)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Class III

Чому це відповідь

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Відповідь

A · Class III
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Чому це відповідь

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Відповідь

B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Чому це відповідь

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Відповідь

B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Мікседематозна кома

Чому це відповідь

Мікседематозна кома проявляється зниженням свідомості, гіпотермією, брадикардією, гіповентиляцією, гіпонатріємією та гіпоглікемією, часто спровокованою інфекцією чи пропуском лікування. Потрібні інтенсивна терапія, внутрішньовенний тиреоїдний гормон, стероїдне покриття, доки не виключена недостатність надниркових залоз, пасивне зігрівання та велика обережність із седативними засобами.

Відповідь

D · Мікседематозна кома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Long-term corticosteroids

Чому це відповідь

Corticosteroids suppress the inflammatory phase, collagen formation and immunity, delaying healing and raising infection risk. Other factors include diabetes, smoking, malnutrition, poor perfusion and chemotherapy.

Відповідь

C · Long-term corticosteroids
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Regular ibuprofen for back pain

Чому це відповідь

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Відповідь

D · Regular ibuprofen for back pain
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Чому це відповідь

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Відповідь

A · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Rest at home and come in if contractions become regular

Чому це відповідь

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Відповідь

A · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site

Чому це відповідь

After catheterisation, the nurse checks the puncture site for bleeding and the affected leg for pulses, colour, temperature and sensation to detect clotting or bleeding. The leg is kept straight for the time set by local policy.

Відповідь

D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · A catheter-related bloodstream infection

Чому це відповідь

Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.

Відповідь

C · A catheter-related bloodstream infection
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Чому це відповідь

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Відповідь

D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Pancreatitis

Чому це відповідь

Valproate can cause acute pancreatitis, which can be life-threatening. Severe abdominal pain with vomiting must be reported promptly so the drug can be stopped and the patient assessed.

Відповідь

C · Pancreatitis
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,15 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,14951 → 4

Вирішує лише наступна цифра

0,14951 → 9
9 — це 5 або більше, тому 4 округлюємо вгору.
Подальші цифри (51) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,15 mL

Відповідь

x = 0,15 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 420 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Увесь курс

V = 15 mL × 4/добу × 7 = 420 mL

Відповідь

V = 420 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·23 = 115 mg

Об’єм

V = 115/25 = 4,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 4,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 16 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

20·16 = 320 mg

Об’єм

V = (320/100)·5 = 16 mL

Відповідь

V = 16 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

90/60 = 1,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,5·20 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 18,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1000/8 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 890/6 = 148,3 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (148,3 − 125)/125·100% = 18,67%

Відповідь

Δ = 18,67%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,09 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

350 + 375 + 250 + 425 = 1400 mL

На кілограм за годину

U = 1400/(107·12) = 1,09 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,09 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Відповідь

t = 1,7 h

Це приблизно 1 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:40.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 70

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 0 = 70

Відповідь

MFS = 70
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 38/min → 3
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions