Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe risk of an allergic reaction to IV drugs
  2. BThe cannula site for signs of phlebitis
  3. CThe patient's eyesight before surgery
  4. DThe speed of an infusion pump
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт, який тепер недієздатний, раніше ухвалив чинне й застосовне попереднє рішення про відмову від конкретного життєпідтримувального лікування. Що має зробити персонал (Англія та Уельс)?

  1. AПопросити родину скасувати його
  2. BДотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
  3. CПровести лікування, бо пацієнт тепер не може вирішувати
  4. DЗнехтувати ним, бо враховуються лише усні побажання
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. ALet it dry fully and do not touch the site again
  2. BFeel for the vein again with an ungloved finger
  3. CWipe it off with a dry gauze straight away
  4. DBlow on the site so it dries faster
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. ALead poisoning from old paint dust or chips
  2. BA food allergy to cow’s milk proteins
  3. CIron overload from eating too much red meat
  4. DCarbon dioxide from a gas cooker
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient on hemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which instruction should the nurse give the nursing assistant?

  1. AMeasure blood pressure on the left arm only, every 4 hours
  2. BDo not measure blood pressure on the left arm
  3. CKeep the left arm wrapped tightly in a bandage at night
  4. DHelp the patient carry shopping bags on the left arm
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?

  1. AAccept the full assignment without comment to avoid conflict
  2. BLeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
  3. CRefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
  4. DTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
7.Клінічна сестринська справаСередня

Карта водного балансу пацієнта показує надходження 1,200 mL і виділення 2,300 mL за 24 години. Про що це свідчить?

  1. AПозитивний водний баланс 3,500 mL
  2. BЗбалансований водний статус
  3. CВід'ємний водний баланс 1,100 mL
  4. DПозитивний водний баланс 1,100 mL
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BMigraine with aura in a known migraine sufferer
  3. CSubarachnoid haemorrhage
  4. DSinusitis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?

  1. AIt protects the heart muscle against high potassium levels
  2. BIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
  3. CIt moves potassium into cells in the next few minutes
  4. DIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнтові з кількістю тромбоцитів 35 × 10³/µL призначено внутрішньом'язову ін'єкцію. Що має зробити медсестра?

  1. AЗробити ін'єкцію й прикласти грілку
  2. BЗробити ін'єкцію довшою голкою
  3. CЗробити ін'єкцію за призначенням і сильно помасажувати місце
  4. DЗапитати лікаря, чи можна використати інший шлях введення
11.ФармакологіяСередня

A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?

  1. AThe tablets must be crushed before swallowing
  2. BAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
  3. CThe tablets must be stored in the fridge
  4. DPregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.ФармакологіяСкладна

A nurse gives 2 mg from a 4 mg ampoule of morphine. What should happen to the remaining 2 mg?

  1. AIt is discarded in front of a witness, and both sign the record
  2. BIt is kept labelled in the patient's drawer for the next dose
  3. CIt is poured down the sink without telling anyone
  4. DIt is given to the next patient who needs morphine
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AA middle-aged woman with high blood pressure
  2. BAn older woman with long-standing heart failure
  3. CA child with a viral sore throat
  4. DA tall, thin young man who smokes
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. AInfection at the puncture site
  2. BPneumothorax
  3. CPulmonary embolism from the leg
  4. DRe-accumulation of the effusion
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Чому після тиреоїдектомії біля ліжка часто тримають знімачі швів або скоб?

  1. AГематома шиї може стиснути дихальні шляхи, і її потрібно розкрити
  2. BШви слід зняти першого вечора після операції
  3. CВони потрібні для забору крові з вен шиї
  4. DЇх використовують для регулювання дренажу, коли він перестає працювати
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Жінка з епілепсією, що приймає вальпроат, каже, що планує вагітність. Яка відповідь найдоречніша?

  1. AПорадити не відміняти його раптово та терміново звернутися до спеціаліста
  2. BЗаспокоїти, що вальпроат безпечний упродовж усієї вагітності
  3. CЗапропонувати подвоїти дозу, щоб захистити дитину від судом
  4. DСказати їй повністю припинити приймати вальпроат з сьогодні
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe patient's mobility aids and walking distance
  2. BThe patient's eye drops and skin creams
  3. CThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  4. DThe colour of the feeding bag label
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта з цирозом та асцитом нова гарячка, болючість живота та наростаюча сплутаність. Яке ускладнення слід запідозрити?

  1. AПростий запор
  2. BСпонтанний бактеріальний перитоніт
  3. CНормальне прогресування асциту
  4. DГострий панкреатит
19.Акушерське медсестринствоСередня

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. AA sign of a serious blood clotting disorder
  2. BA port-wine stain that will need laser treatment
  3. CBruising that suggests birth trauma or abuse
  4. DHarmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Акушерське медсестринствоСкладна

At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?

  1. ARemove extra layers and recheck
  2. BPlace him in a cold bath
  3. CGive an antipyretic medicine immediately
  4. DStart antibiotics without further assessment
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding at a 2-year check most needs a speech and language referral?

  1. AThe child says "no" to most suggestions
  2. BThe child prefers to play beside other toddlers
  3. CThe child uses about 50 words or more
  4. DThe child is not yet combining any two words
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Після операції 4-річна дитина лежить дуже нерухомо, гримасує, має напружені ноги й стогне. Бал за шкалою FLACC — 8. Що має зробити медсестра?

  1. AВвести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти
  2. BВідвернути увагу дитини грою чи відео й нічого більше не робити, якщо дитина не попросить
  3. CВирішити, що дитина втомилася, і залишити її спати
  4. DЧекати, доки дитина сама попросить знеболення
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient taking oxycodone for chronic pain has also been prescribed diazepam. What is the main safety concern?

  1. AThe diazepam will block the pain-relieving effect of oxycodone
  2. BThe combination will cause high blood pressure
  3. CThere is no interaction between these two drugs
  4. DIncreased sedation and respiratory depression
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?

  1. AStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
  2. BInsist that nobody would steal from her
  3. CTell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
  4. DIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
63,4072 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 63,4072 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

63,4072 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tbsp? mL3 tsp? mL3 склянок? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 tbsp з рідка добавка, 3 tsp з сироп від кашлю, 3 склянок з чай, 1½ fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
45 kg15 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 15 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 1,66 mg. Ампула містить 2000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

1,66 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 8 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
2 g500 mL? mL/h4 mg/min

Мішок містить 2 g препарату в 500 mL. Призначено 4 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

2 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLсік200 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча150 mLсеча450 mLсеча300 mLрановий дренаж100 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 100 mLсік: 200 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL введено100 mL/h18:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 18:30 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL50 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The cannula site for signs of phlebitis

Чому це відповідь

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Відповідь

B · The cannula site for signs of phlebitis
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування

Чому це відповідь

Чинне й застосовне попереднє рішення має таку саму силу, як відмова дієздатного пацієнта. Відмова від життєпідтримувального лікування має бути письмовою, підписаною, засвідченою свідком і містити зазначення, що вона діє навіть за загрози життю.

Відповідь

B · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Let it dry fully and do not touch the site again

Чому це відповідь

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Відповідь

A · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Lead poisoning from old paint dust or chips

Чому це відповідь

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Відповідь

A · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Do not measure blood pressure on the left arm

Чому це відповідь

Blood pressure cuffs, tight bands and heavy loads can damage or block a fistula. The arm with the access is protected, and the nurse checks it for a thrill and bruit.

Відповідь

B · Do not measure blood pressure on the left arm
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support

Чому це відповідь

A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.

Відповідь

D · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Від'ємний водний баланс 1,100 mL

Чому це відповідь

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Від'ємний баланс означає, що рідини втрачається більше, ніж надходить, що може спричинити зневоднення.

Відповідь

C · Від'ємний водний баланс 1,100 mL
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Subarachnoid haemorrhage

Чому це відповідь

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Відповідь

C · Subarachnoid haemorrhage
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool

Чому це відповідь

Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Запитати лікаря, чи можна використати інший шлях введення

Чому це відповідь

Внутрішньом'язові ін'єкції можуть спричинити кровотечу в м'яз за низьких тромбоцитів. Медсестра просить інший шлях, як-от пероральний або внутрішньовенний. Якщо ін'єкції не уникнути, після неї прикладають сильний тиск без масажу.Перевірено за: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Відповідь

D · Запитати лікаря, чи можна використати інший шлях введення
11.Фармакологія

Відповідь: D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets

Чому це відповідь

Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.

Відповідь

D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Фармакологія

Відповідь: A · It is discarded in front of a witness, and both sign the record

Чому це відповідь

Unused controlled drugs are wasted in front of a witness according to policy, and both staff document the waste. This prevents diversion and keeps the stock count accurate.

Відповідь

A · It is discarded in front of a witness, and both sign the record
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A tall, thin young man who smokes

Чому це відповідь

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Відповідь

D · A tall, thin young man who smokes
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Pneumothorax

Чому це відповідь

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Відповідь

B · Pneumothorax
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Гематома шиї може стиснути дихальні шляхи, і її потрібно розкрити

Чому це відповідь

Гематома шиї після операції на щитоподібній залозі може швидко стиснути дихальні шляхи. Багато відділень тримають біля ліжка знімачі скоб чи швів та обладнання для дихальних шляхів, щоб у невідкладному випадку розкрити рану. Медсестра стежить за набряком, стридором і утрудненим диханням.

Відповідь

A · Гематома шиї може стиснути дихальні шляхи, і її потрібно розкрити
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Порадити не відміняти його раптово та терміново звернутися до спеціаліста

Чому це відповідь

Вальпроат має високу тератогенність (дефекти нервової трубки та порушення нейророзвитку), і його застосування у людей, які можуть завагітніти, жорстко обмежене. Однак раптова відміна протиепілептичних препаратів ризикує епілептичним статусом. Потрібна термінова консультація спеціаліста для планування безпечнішої альтернативи, а також прийом фолієвої кислоти.

Відповідь

A · Порадити не відміняти його раптово та терміново звернутися до спеціаліста
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Чому це відповідь

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Відповідь

C · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Спонтанний бактеріальний перитоніт

Чому це відповідь

Спонтанний бактеріальний перитоніт — інфекція асцитичної рідини без очевидного джерела. Він може проявлятися гарячкою, болем у животі, енцефалопатією або ураженням нирок. Потрібні діагностичний парацентез (підрахунок нейтрофілів) і швидкі антибіотики.

Відповідь

B · Спонтанний бактеріальний перитоніт
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Чому це відповідь

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Відповідь

D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Remove extra layers and recheck

Чому це відповідь

Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.

Відповідь

A · Remove extra layers and recheck
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · The child is not yet combining any two words

Чому це відповідь

By 2 years most children use at least about 50 words and combine two words. Not combining words at 2 years needs assessment, including a hearing test. Saying "no" and parallel play are normal toddler behaviour.

Відповідь

D · The child is not yet combining any two words
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Ввести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти

Чому це відповідь

Бал FLACC 7–10 вказує на сильний біль. Лікуйте призначеним знеболювальним, також застосовуйте заходи комфорту й повторно оцініть у відповідний час, щоб перевірити ефект.

Відповідь

A · Ввести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Increased sedation and respiratory depression

Чому це відповідь

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. Patients are monitored and taught to avoid alcohol and other sedatives.

Відповідь

D · Increased sedation and respiratory depression
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it

Чому це відповідь

False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.

Відповідь

A · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 63,4 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

63.4072 → 4

Вирішує лише наступна цифра

63,4072 → 0
0 — це 4 або менше, тому 4 залишається.
Подальші цифри (72) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 63,4 kg

Відповідь

x = 63,4 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 795 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 склянок = 3·240 = 720 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL

Додайте

V = 15 + 15 + 720 + 45 = 795 mL

Відповідь

V = 795 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 675 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

15·45 = 675 mg

Відповідь

D = 675 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,83 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

1,66 mg = 1660 mcg

Об’єм

V = 1660/2000 = 0,83 mL

Відповідь

V = 0,83 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 500·20/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Доза за годину

4·60 = 240 mg/h

Швидкість помпи

R = 240/4 = 60 mL/h

Відповідь

R = 60 mL/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1550 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 200 = 300 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1550 mL

Відповідь

I = 1550 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 50 = 450 mL

Час

t = 450/100 = 4,5 h

Відповідь

t = 4,5 h

Це приблизно 4 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: іноді ходить → 3
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 3 + 3 + 3 + 2 + 1 = 14

Відповідь

B = 14
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 15 = 75

Рівень ризику

75 → високий ризик

Відповідь

високий ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions