У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Медсестра дає пацієнтові знеболювальне. Який наступний важливий крок?
AЗаписати дозу й вважати, що біль минув, якщо пацієнт не скаржиться
BПовторно оцінити біль, коли препарат матиме час подіяти
CПочекати до наступного дня, щоб запитати про біль
DОдразу дати другу дозу
2.Основи сестринської справиСкладна
Which statement about the use of physical restraint is correct?
AIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
BIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
CIt never needs to be documented if it is used only overnight
DIt is the best way to stop older patients from falling
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?
ASecured upright in a stand or holder
BLaid on the bed next to the patient
CPlaced next to a heater to keep it warm
DLying loose on the floor beside the bed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?
A“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
B“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
C“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse gives IV morphine for severe pain. When should the nurse reassess the pain and sedation?
AOnly when the patient asks for more
BWithin about 15–30 minutes
CAt the end of the shift
DAt the next routine round in four hours
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?
AGiving the breathless patient’s IV furosemide
BExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
CMorning vital signs on the four stable patients
DAssessing the breathless patient’s lung sounds
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?
AWheeze heard over both lungs
BA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
CDull percussion and reduced breath sounds over the lung base
DNormal breath sounds and normal percussion
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?
APlatelet count for both drugs
BD-dimer for both drugs
CAPTT for heparin and INR for warfarin
DINR for heparin and APTT for warfarin
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?
AA high serum potassium
BA low serum magnesium
CA high serum calcium
DA low serum sodium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A nursing student has a positive interferon-gamma release assay (IGRA) for tuberculosis, no symptoms and a normal chest X-ray. What does this most likely mean?
AA false result, as the test does not detect TB
BActive pulmonary TB, which is contagious
CPast BCG vaccination only, with no infection
DLatent TB infection, which is not contagious
11.ФармакологіяСередня
A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a corticosteroid inhaler at the same time of day. Which order is usually taught?
AUse the steroid first, then the salbutamol right after without any gap
BUse both in the same breath to save time
CThe order does not matter and no waiting is needed
DUse the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.ФармакологіяСкладна
Why is vincristine labelled "for intravenous use only – fatal if given by other routes"?
DIntramuscular injection causes severe and prolonged hypoglycaemia
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient taking isosorbide mononitrate asks about sildenafil for erectile dysfunction. What is the main danger?
AA very high potassium level
BSevere hypotension
CSevere hypertension
DBleeding from the gums
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?
AThe left subclavian artery
BThe left anterior descending artery
CThe right coronary artery and its branches
DThe circumflex artery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why can a patient with an insulin pump develop DKA within hours if the pump stops working?
AThe pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
BThe battery in the pump releases chemicals into the blood
CThe body becomes allergic to insulin when the pump stops
DThe pump gives long-acting insulin, which builds up and stops working all at once
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A haemodialysis patient missed their last two sessions. They are breathless, with crackles, and the potassium is 6,9 mmol/L. What is the priority?
AUrgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
BA routine dialysis session at the next planned slot
COral potassium supplements and rest
DLarge IV fluid boluses to improve the circulation
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?
ABrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
BNo mouth care, to avoid disturbing the patient
CFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
DLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?
ALeukoplakia from smoking
BFood residue only
CNormal mucositis healing
DOral candidiasis
19.Акушерське медсестринствоСередня
A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?
AGive the baby plain water by bottle
BGive IV insulin immediately
CFeed the baby and recheck the glucose
DWithhold feeds and observe for 6 hours
20.Акушерське медсестринствоСкладна
After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?
ATo check the mother's blood type and Rh factor
BTo decide whether the baby needs vitamin K
CTo estimate the baby's gestational age from its weight
DTo check that it is complete and nothing is retained
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Дитині на одному візиті належить кілька різних вакцин. Який загальний принцип?
AУсі вакцини слід змішати в одному шприці
BМожна вводити лише одну вакцину на місяць
CДитина має отримати половинні дози кожної, розтягнуті на кілька тижнів
DЇх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?
ADiabetic ketoacidosis
BAcute asthma attack with hyperventilation
CGastroenteritis
DAppendicitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which US legal case is associated with the duty of mental health professionals to protect people who are threatened by a patient?
ARoe v Wade
BTarasoff v Regents of the University of California
CBrown v Board of Education
DMiranda v Arizona
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?
AAccept the parents' explanation, because babies often fall
BReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
CTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
DDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 0 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 7 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
½ tbspчотири рази на добу7 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Потрібна доза 5 mg з 0,5 % (w/v) розчину. Який об’єм V містить цю дозу?
5 mg0,5% w/v
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 500 mL 2% (w/v) розчину з 20% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?
C₁ = 20%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 12 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Інфузія 50 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 24 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?
50 mg/500 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 08:30 вже введено 550 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL550 mL введено150 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 40/min, притомний, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 99%повітряSBP 142HR 40AT 35,5 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Повторно оцінити біль, коли препарат матиме час подіяти
Чому це відповідь
Біль слід повторно оцінити через інтервал, що відповідає препарату та шляху введення. Це показує, чи діє лікування і чи з'явилися побічні ефекти, як-от седація.
Відповідь
B · Повторно оцінити біль, коли препарат матиме час подіяти
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
Чому це відповідь
Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.
Відповідь
B · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Secured upright in a stand or holder
Чому це відповідь
Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.
Відповідь
A · Secured upright in a stand or holder
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
Чому це відповідь
Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.
Відповідь
A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Within about 15–30 minutes
Чому це відповідь
IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.
Відповідь
B · Within about 15–30 minutes
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Morning vital signs on the four stable patients
Чому це відповідь
Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.
Відповідь
C · Morning vital signs on the four stable patients
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
Чому це відповідь
Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.
Відповідь
C · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · APTT for heparin and INR for warfarin
Чому це відповідь
The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.
Відповідь
C · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · A low serum sodium
Чому це відповідь
Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Перевірено за:Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)
Відповідь
D · A low serum sodium
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Latent TB infection, which is not contagious
Чому це відповідь
A positive IGRA with no symptoms and a normal chest X-ray indicates latent TB infection, which cannot spread to others. Treatment of latent TB is often offered to prevent later active disease. The IGRA is much less likely than the skin test to give a false-positive result after BCG vaccination.Перевірено за:Tuberculosis Screening · MedlinePlus (NIH) (2026); PPD skin test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Latent TB infection, which is not contagious
11.Фармакологія
Відповідь: D · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
Чому це відповідь
The bronchodilator opens the airways so that the inhaled steroid can reach further into the lungs. A short wait between the inhalers is usually advised.
Відповідь
D · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.Фармакологія
Відповідь: A · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
Чому це відповідь
Vincristine given intrathecally causes ascending paralysis and death. To prevent this, it is usually given in a small IV bag rather than a syringe and kept separate from intrathecal drugs.
Відповідь
A · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Severe hypotension
Чому це відповідь
Phosphodiesterase-5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilator effect of nitrates and can cause profound, life-threatening hypotension. The combination is contraindicated, and patients should tell emergency staff if they have taken one.
Відповідь
B · Severe hypotension
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · The left anterior descending artery
Чому це відповідь
ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.
Відповідь
B · The left anterior descending artery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
Чому це відповідь
Insulin pumps deliver a continuous flow of rapid-acting insulin. If delivery stops, there is no depot of long-acting insulin, so ketones can rise within a few hours. Patients carry pens or syringes as a backup.
Відповідь
A · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
Чому це відповідь
Missing dialysis causes fluid overload and hyperkalaemia, both of which can be fatal. The patient needs cardiac monitoring, emergency treatment of the potassium and urgent dialysis to remove fluid and potassium.
Відповідь
A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
Чому це відповідь
Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.
Відповідь
C · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Oral candidiasis
Чому це відповідь
Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.
Відповідь
D · Oral candidiasis
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Feed the baby and recheck the glucose
Чому це відповідь
For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.
Відповідь
C · Feed the baby and recheck the glucose
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · To check that it is complete and nothing is retained
Чому це відповідь
The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.
Відповідь
D · To check that it is complete and nothing is retained
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
Чому це відповідь
Введення кількох вакцин на одному візиті безпечне й ефективне та уникає затримок. Використовуйте окремі шприци та місця, щонайменше приблизно за 2,5 см одне від одного, якщо в ту саму кінцівку. Ніколи не змішуйте вакцини, якщо препарат не призначений для цього.
Відповідь
D · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Diabetic ketoacidosis
Чому це відповідь
Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.
Відповідь
A · Diabetic ketoacidosis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Tarasoff v Regents of the University of California
Чому це відповідь
In Tarasoff (California, 1976), the court held that therapists have a duty to take reasonable steps to protect an identifiable person from a serious threat made by a patient. Similar principles exist in many jurisdictions.
Відповідь
B · Tarasoff v Regents of the University of California
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
Чому це відповідь
Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.
Відповідь
B · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 122 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
4·12 + 0 = 48 in
Дюйми у сантиметри
h = 48·2,54 = 121,9 ≈ 122 cm
Відповідь
h = 122 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 210 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
Увесь курс
V = 7,5 mL × 4/добу × 7 = 210 mL
Відповідь
V = 210 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 1 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
0,5% = 5 mg/mL
Об’єм
V = 5/5 = 1 mL
Відповідь
V = 1 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: W = 450 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 2·500/20 = 50 mL
Вода, яку додають
W = 500 − 50 = 450 mL
Відповідь
W = 450 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 42 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
12·60 = 720 min
Швидкість крапання
R = 500·60/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Відповідь
R = 42 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 40 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL
Доза за годину
24·100 = 2400 mcg/h
Доза за хвилину
D = 2400/60 = 40 mcg/min
Відповідь
D = 40 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = −15 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 240 + 100 = 340 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1440 mL
Загальне виведення
425 + 500 + 400 + 130 = 1455 mL
Баланс
B = 1440 − 1455 = −15 mL
Відповідь
B = −15 mL
Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 550 = 450 mL
Час
t = 450/150 = 3 h
Відповідь
t = 3 h
Це приблизно 3 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 40
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 40
Відповідь
MFS = 40
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 40/min → 3
притомний (A) → 0
T 35,5 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.