Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. AGiving an alcoholic drink to warm them up
  2. BPlacing hot water bottles directly on the skin
  3. CPutting the patient in a very hot bath straight away
  4. DGradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Основи сестринської справиСкладна

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  2. B"I'll put on the gown and gloves before I go in."
  3. C"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
  4. D"I'll clean my hands as I leave the room."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра готує ліки для двох пацієнтів. Який підхід найбезпечніший?

  1. AГотувати ліки обох пацієнтів разом, щоб заощадити час
  2. BПокласти ліки обох пацієнтів в одну чашку й розібрати біля ліжка
  3. CГотувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
  4. DПопросити одного пацієнта передати ліки іншому
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ATell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  2. BInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  3. CNothing more, because the patient has now been isolated
  4. DClose the ward to all new admissions for a full year
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра делегує вимірювання глюкози крові навченому помічнику, але ніколи не питає про результат. Якого з принципів «правильного» делегування бракує?

  1. AПравильні обставини
  2. BПравильний нагляд і оцінювання
  3. CПравильне завдання для умов
  4. DПравильна особа для завдання
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on a cardiac monitor suddenly becomes unresponsive, and the monitor shows ventricular fibrillation. What is the priority once help has been called?

  1. ACheck the blood potassium level before any shock is considered
  2. BGive an oral antiarrhythmic tablet and recheck the rhythm in five minutes
  3. CDefibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
  4. DRecord a full 12-lead ECG to confirm the rhythm before doing anything else at all
7.Клінічна сестринська справаСередня

What happens in third-degree (complete) heart block?

  1. AEvery impulse reaches the ventricles, but each one is slightly delayed
  2. BThe ventricles beat very fast and regularly
  3. CNo impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
  4. DThe atria beat chaotically with no P waves, and the ventricular rate is irregular
8.Клінічна сестринська справаСкладна

How should pain be assessed in a patient with advanced dementia who cannot describe it?

  1. AWith an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
  2. BBy asking the patient to rate their pain on a numerical scale from 0 to 10
  3. CBy checking the blood pressure only
  4. DBy assuming the patient has no pain unless they are crying out or calling for help
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe virus has been completely cured and removed
  2. BThe CD4 count must now be dangerously low too
  3. CThe treatment can now be stopped without any risk
  4. DThe treatment is suppressing the virus very well
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AGive the dose now and recheck the levels next week
  2. BGive half of the dose and document the reason for it
  3. CHold the dose and report the results to the prescriber
  4. DGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
11.ФармакологіяСередня

Which patient should usually not use the combined oral contraceptive pill?

  1. AA 25-year-old woman with heavy periods
  2. BA 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day
  3. CA 22-year-old non-smoker with acne
  4. DA 30-year-old non-smoker with no medical problems
12.ФармакологіяСкладна

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  2. BPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
  3. CInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  4. DLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  2. BStop all monitoring if the patient says they feel better
  3. CWait until the next routine observations in four hours
  4. DStart a second fluid bolus straight away without checking anything
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient has new chest pain at rest. The ECG shows ST depression, but serial troponins remain normal. Which diagnosis fits best?

  1. AUnstable angina
  2. BStable angina
  3. CST-elevation myocardial infarction
  4. DNon-ST-elevation myocardial infarction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ADrink plenty of fluid so the urine stays pale
  2. BDrink only a little to avoid diluting the urine
  3. CTake extra vitamin C supplements
  4. DCut all calcium out of the diet
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 40-year-old with a mild headache that is improving
  2. BA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  3. CA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
  4. DA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient is starting regular oral morphine. Which bowel advice is most appropriate?

  1. ATake a bulk-forming laxative only with very little water
  2. BStop eating fibre completely
  3. CWait until there has been no stool for a week
  4. DStart a regular laxative at the same time
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with three fractured ribs is taking shallow breaths because of pain. Why is effective analgesia a priority?

  1. AGood analgesia makes rib fractures heal fully within a few days
  2. BPain relief is only needed for the patient's comfort
  3. CRib pain always means the heart is damaged
  4. DShallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman is 5 days after birth. She cries often, sleeps poorly when the baby sleeps and feels she is a bad mother. What should the nurse do?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding to rest
  2. BScreen further for depression and self-harm
  3. CTell her partner to take over all baby care
  4. DTell her this is the baby blues and will pass
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яку породіллю медсестра має оглянути першою?

  1. A2-га доба: переймоподібний біль під час грудного вигодовування
  2. BЧерез годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
  3. C3-тя доба: повні, щільні, болючі молочні залози
  4. D1-ша доба: помірні lochia rubra з кількома згустками, меншими за монету
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AProne with a pillow under the chest
  2. BFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
  3. COn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
  4. DStanding and leaning against the wall
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?

  1. ADrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
  2. BAvoid all exercise, because it damages the lungs
  3. CSkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
  4. DRestrict fluids to prevent extra mucus
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who has taken lithium for 3 years reports tiredness, weight gain, feeling cold and constipation. Which problem should be checked?

  1. AAgranulocytosis
  2. BHyperthyroidism
  3. CSerotonin syndrome
  4. DHypothyroidism
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  2. BArrange an emergency psychiatric admission today
  3. CExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  4. DTell her that antidepressants must be started at once
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011123:40 PM?16:4003:4014:4015:40

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 3:40 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

3:40 PM
  1. 116:40
  2. 203:40
  3. 314:40
  4. 415:40
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
20 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 20 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

20 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Флакон містить 1 g порошку. На етикетці: додайте 9,6 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 10 mL. Призначено 200 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL200 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 460 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

460 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 5 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

40 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLчай240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча275 mLсеча150 mLсеча450 mLрановий дренаж40 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

суп: 250 mLчай: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL120 mL/hпочаток 10:1512:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 10:15, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 12:45?

1000 mL120 mL/h10:15 → 12:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 140/min, не реагує, температура 38,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 99%повітряSBP 124HR 140UT 38,0 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Чому це відповідь

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Відповідь

D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Чому це відповідь

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Відповідь

C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз

Чому це відповідь

Приготування, перевірка й введення ліків одному пацієнтові за раз, біля ліжка, зменшує помилки щодо пацієнта. Змішування ліків робить помилки ймовірнішими.

Відповідь

C · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Чому це відповідь

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Відповідь

B · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Правильний нагляд і оцінювання

Чому це відповідь

Медсестра має простежити, перевірити результат і діяти за ним. Делегування без перевірки результату порушує принцип правильного нагляду й оцінювання.

Відповідь

B · Правильний нагляд і оцінювання
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then

Чому це відповідь

Ventricular fibrillation is a shockable cardiac arrest rhythm. Early defibrillation, with high-quality CPR until the shock is given, is the most important treatment.

Відповідь

C · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently

Чому це відповідь

In complete heart block the atria and ventricles are dissociated, and a slow escape rhythm drives the ventricles. Patients may be dizzy or collapse and often need pacing.

Відповідь

C · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language

Чому це відповідь

Observational tools such as PAINAD or the Abbey Pain Scale help assess pain in people who cannot self-report. Family and carers can describe changes in usual behaviour.

Відповідь

A · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · The treatment is suppressing the virus very well

Чому це відповідь

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Відповідь

D · The treatment is suppressing the virus very well
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Hold the dose and report the results to the prescriber

Чому це відповідь

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Перевірено за: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Відповідь

C · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Фармакологія

Відповідь: B · A 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day

Чому це відповідь

Smoking over the age of 35 greatly increases the risk of myocardial infarction and stroke with combined hormonal contraception. Progestogen-only or non-hormonal methods are preferred.

Відповідь

B · A 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day
12.Фармакологія

Відповідь: A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Чому це відповідь

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Відповідь

A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Чому це відповідь

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Відповідь

A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Unstable angina

Чому це відповідь

Unstable angina is new, worsening or rest angina without a troponin rise. It is an acute coronary syndrome and is managed urgently because it can progress to infarction. Stable angina is predictable and exertional. NSTEMI has a rising troponin.

Відповідь

A · Unstable angina
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Чому це відповідь

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Відповідь

A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Чому це відповідь

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Відповідь

B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Start a regular laxative at the same time

Чому це відповідь

Opioids slow gut movement, and tolerance to constipation does not develop. A regular laxative, often a stimulant with a softener, is started with the opioid, alongside fluids and mobility where possible.

Відповідь

D · Start a regular laxative at the same time
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia

Чому це відповідь

Uncontrolled chest wall pain prevents deep breaths and coughing, leading to atelectasis, sputum retention and pneumonia, particularly in older adults. Multimodal analgesia, sometimes with regional blocks, and physiotherapy are used.

Відповідь

D · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Screen further for depression and self-harm

Чому це відповідь

Insomnia even when the baby sleeps and feelings of worthlessness can point to depression. The nurse should screen further, including asking directly about self-harm, and arrange follow-up.

Відповідь

B · Screen further for depression and self-harm
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки

Чому це відповідь

«Розслаблена» матка з тахікардією в першу годину вказує на кровотечу й потребує негайної оцінки. Дрібні згустки на 1-шу добу, післяпологові болі та нагрубання на 3-тю добу очікувані.

Відповідь

B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Чому це відповідь

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Відповідь

C · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat

Чому це відповідь

Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.

Відповідь

A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Hypothyroidism

Чому це відповідь

Lithium can reduce thyroid hormone production, causing hypothyroidism. Thyroid function is checked regularly, and treatment with levothyroxine allows lithium to be continued if needed.

Відповідь

D · Hypothyroidism
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Чому це відповідь

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Відповідь

C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 15:40

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

3 PM → 3 + 12 = 15

Відповідь

15:40

Відповідь

15:40
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 0,48 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

20 mL/h × 24 h = 480 mL

У літрах

V = 480/1000 = 0,48 L

Відповідь

V = 0,48 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Об’єм

V = 200/100 = 2 mL

Відповідь

V = 2 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,92 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Об’єм

V = 460/500 = 0,92 mL

Відповідь

V = 0,92 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

5·60 = 300 min

Швидкість крапання

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 18,8 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Залишковий час

t = 750/40 = 18,75 ≈ 18,8 h

Відповідь

t = 18,8 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1790 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 240 = 490 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1790 mL

Відповідь

I = 1790 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 700 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

10:15 → 12:45 = 2,5 h

Введений об’єм

120·2,5 = 300 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 300 = 700 mL

Відповідь

V = 700 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 140/min → 3
не реагує (U) → 3
T 38,0 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 2 + 3 + 2 + 3 = 13

Рівень ризику

13 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions