У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?
AAsk the patient to wait until a relative visits
BLeave the back and feet unwashed
CLet the patient do what they can and help with the rest
DWash the patient completely yourself to save time and effort
2.Основи сестринської справиСкладна
A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?
AThe patient has several serious infections at once
BThe sample was contaminated during collection
CThe laboratory used the wrong test
DThe patient is resistant to all antibiotics
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?
AGive them to a friend or relative who has back pain
BReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
CLeave them in the bathroom cabinet indefinitely
DKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Медсестра помічає, що набрано не той препарат, але усвідомлює це до введення. Що вона має зробити?
AУсе одно ввести препарат, бо його вже набрано
BПовідомити, лише якщо така сама помилка повториться у відділенні
CВикинути його, приготувати правильний препарат і повідомити про випадок «ледь не трапилося»
DНічого не казати, бо пацієнт не постраждав
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?
AIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
BTurn the feed off only while the patient is asleep at night
CKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
DLay the patient flat for an hour after each bag is hung
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Пацієнт 45 хвилин тому раптово втратив здатність говорити. Яка дія має найвищий пріоритет?
AНегайно дати аспірин всередину, щоб обмежити тромб
BДати воду, щоб пацієнт міг прийняти звичні ранкові ліки
CЧекати, поки невролог зможе оглянути пацієнта на ранковому обході
DАктивувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which side effect is common when a patient starts taking metformin?
ARapid weight gain
BHypoglycaemia in most patients who take it
CNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
DSevere headache
8.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта з травмою голови зростає тиск, сповільнюється пульс і дихання стає нерегулярним. Це свідчить про:
AПанічну атаку
BСепсис
CПідвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
DГіповолемічний шок через приховану внутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?
AVitamin B12 deficiency anemia
BIron deficiency without anemia yet
CIron overload from too much iron
DA completely normal iron status
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?
AGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
BAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
CBlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
DIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
11.ФармакологіяСередня
A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?
AAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
BThe tablets must be stored in the fridge
CPregnant women should not handle crushed or broken tablets
DThe tablets must be crushed before swallowing
12.ФармакологіяСкладна
Виведення нульового порядку, як в алкоголю у звичайних кількостях, означає, що:
AПеріод напіввиведення сталий незалежно від рівня
BВиведення припиняється за високих концентрацій
CЗа одиницю часу виводиться стала кількість
DЗа одиницю часу виводиться стала частка
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
How should a patient with asthma record their peak flow at home?
ATake the best of three blows, ideally morning and evening
BTake the average of ten blows after exercise
CBlow only during an asthma attack, never when well
DTake one gentle blow once a week, at any time of day
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?
AGive a sedative to keep the patient comfortable
BLeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
CStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
DEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient has just started haemodialysis. What usually happens to their protein needs?
AThey increase, because dialysis removes amino acids
BThey stay exactly the same as they were before dialysis
CProtein must be replaced only by IV infusion
DThey fall to almost zero to rest the kidneys
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?
AIV calcium gluconate
BIV furosemide
COral sodium bicarbonate
DOral potassium binder
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which wound drain observation should be reported immediately?
ADrainage slowly falling each day
BA little dried blood around the drain site
CA sudden large volume of fresh red blood
DSmall amounts of pink serous fluid
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?
AHepatitis A caught on the ward
BDelirium tremens from alcohol withdrawal
CAn allergic reaction to hospital food
DNormal anxiety about being in hospital
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?
AExplain the risks without judgement and offer safer treatments
BTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
CRefuse to continue her care until she stops
DAdvise her to switch to tobacco instead
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?
ATake rectal temperatures twice daily
BUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
CDo strong straining exercises to strengthen the muscles
DUse rectal suppositories each day to prevent constipation
21.Педіатричне медсестринствоСередня
How should the nurse measure the heart rate of a 9-month-old?
ARead it from the pulse oximeter only
BCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by 4
CCount the apical pulse for a full minute
DCount the carotid pulse for 30 seconds and multiply by 2
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?
AAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
BAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
CRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
DChecking the dose only when the drug is given for the first time
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which side effects are most common with quetiapine?
AHigh prolactin with breast enlargement in almost every patient
BA cough and swollen ankles
CInsomnia and severe weight loss
DSedation, dizziness when standing and weight gain
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
80-річний хірургічний пацієнт стає сплутаним за ніч, зі змінною увагою й смикає внутрішньовенний катетер. При госпіталізації він був добре орієнтований. Яке тлумачення найдоречніше?
AНормальне старіння, що не потребує дій
BІмовірний делірій: шукати основну фізичну причину й повідомити команду
CПогана поведінка, що потребує негайної фіксації
DШвидке прогресування деменції, яку не можна лікувати, тож подальші тести не потрібні
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 198,114 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?
198,114 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:00 і закінчується о 06:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.
17:0006:00
t = h
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 20 kg призначено 2,5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
20 kg2,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 0,84 mg. Ампула містить 4000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
0,84 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 3 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 6 годин ви бачите, що в мішку ще 980 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1500 mL / 12 hчерез 6 h: 980 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 07:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL100 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 86% на додатковому кисні, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,4 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 26SpO₂ 86%O₂SBP 106HR 82AT 36,4 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 88/min, не реагує, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 96%повітряSBP 130HR 88UT 37,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Let the patient do what they can and help with the rest
Чому це відповідь
Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.
Відповідь
C · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · The sample was contaminated during collection
Чому це відповідь
A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.
Відповідь
B · The sample was contaminated during collection
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
Чому це відповідь
Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.
Відповідь
B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Викинути його, приготувати правильний препарат і повідомити про випадок «ледь не трапилося»
Чому це відповідь
Випадок «ледь не трапилося» показує слабке місце системи, як-от схоже пакування чи зберігання. Повідомлення дає змогу усунути ризик, поки пацієнт не постраждав. Справедлива культура підтримує такі повідомлення.
Відповідь
C · Викинути його, приготувати правильний препарат і повідомити про випадок «ледь не трапилося»
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
Чому це відповідь
Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.
Відповідь
C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Активувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
Чому це відповідь
Тромболізис залежить від часу й потребує попередньої візуалізації для виключення кровотечі. Час, коли пацієнт востаннє був здоровим, визначає придатність. Аспірин не дають до візуалізації, і нічого не дають через рот, доки не проведено скринінг ковтання.
Відповідь
D · Активувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
Чому це відповідь
Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.
Відповідь
C · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
Чому це відповідь
Тріада Кушинга (гіпертензія з широким пульсовим тиском, брадикардія та нерегулярне дихання) — пізня ознака підвищеного внутрішньочерепного тиску, що потребує невідкладного лікування.
Відповідь
C · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Iron deficiency without anemia yet
Чому це відповідь
Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Перевірено за:Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Iron deficiency without anemia yet
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
Чому це відповідь
In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Перевірено за:Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
C · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Фармакологія
Відповідь: C · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
Чому це відповідь
Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.
Відповідь
C · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Фармакологія
Відповідь: C · За одиницю часу виводиться стала кількість
Чому це відповідь
Коли ферменти насичені, щогодини виводиться фіксована кількість незалежно від концентрації, тож період напіввиведення подовжується зі зростанням рівня. Так само можуть поводитися фенітоїн і високі дози аспірину.
Відповідь
C · За одиницю часу виводиться стала кількість
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Take the best of three blows, ideally morning and evening
Чому це відповідь
The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.
Відповідь
A · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
Чому це відповідь
Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.
Відповідь
C · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · They increase, because dialysis removes amino acids
Чому це відповідь
Before dialysis, a moderate protein intake may be advised. Dialysis removes amino acids and protein, so needs rise, and malnutrition is a common risk. A renal dietitian sets individual targets.
Відповідь
A · They increase, because dialysis removes amino acids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · IV calcium gluconate
Чому це відповідь
ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.
Відповідь
A · IV calcium gluconate
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · A sudden large volume of fresh red blood
Чому це відповідь
A sudden increase in bright red drainage suggests active haemorrhage. The nurse checks vital signs and informs the surgical team urgently. Gradually decreasing serosanguinous drainage is expected.
Відповідь
C · A sudden large volume of fresh red blood
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
Чому це відповідь
Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.
Відповідь
B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
Чому це відповідь
Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.
Відповідь
A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
Чому це відповідь
Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.
Відповідь
B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Count the apical pulse for a full minute
Чому це відповідь
In infants and children under about 2 years, the apical pulse is counted with a stethoscope for a full minute. Their rates are fast and may vary with breathing, so short counts are inaccurate.
Відповідь
C · Count the apical pulse for a full minute
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
Чому це відповідь
Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.
Відповідь
A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Sedation, dizziness when standing and weight gain
Чому це відповідь
Quetiapine commonly causes drowsiness, orthostatic hypotension and metabolic effects. It has a lower risk of extrapyramidal effects and raised prolactin than many other antipsychotics.
Відповідь
D · Sedation, dizziness when standing and weight gain
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Імовірний делірій: шукати основну фізичну причину й повідомити команду
Чому це відповідь
Гостра, коливна сплутаність вказує на делірій, який часто спричиняють інфекція, біль, ліки, зневоднення, затримка сечі або гіпоксія. Це невідкладний стан; причину лікують, а пацієнта спершу утримують безпечно немедикаментозними заходами.
Відповідь
B · Імовірний делірій: шукати основну фізичну причину й повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 198 gtt/min
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: одиниці
198.114 → 8
Вирішує лише наступна цифра
198.114 → 1
1 — це 4 або менше, тому 8 залишається.
Подальші цифри (14) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 198 gtt/min
Відповідь
x = 198 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 13 h
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
17:00 → 24:00 = 420 min
Після півночі
00:00 → 06:00 = 360 min
Разом
420 + 360 = 780 min
t = 780/60 = 13 h
Відповідь
t = 13 h
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 1 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2,5·20 = 50 mg
Об’єм
V = 50/50 = 1 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 1 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,21 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,84 mg = 840 mcg
Об’єм
V = 840/4000 = 0,21 mL
Відповідь
V = 0,21 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 56 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
3·60 = 180 min
Швидкість крапання
R = 1000·10/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min
Відповідь
R = 56 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 56 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 30,67 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1500/12 = 125 mL/h
Нова швидкість
R = 980/6 = 163,3 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (163,3 − 125)/125·100% = 30,67%
Відповідь
Δ = 30,67%
Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1500 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 300 = 500 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1500 mL
Відповідь
I = 1500 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 7 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL залишилося
Друга частина
300/60 = 5 h
Загальний час
t = 2 + 5 = 7 h
Відповідь
t = 7 h
Це приблизно 7 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:00.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 9
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 26/min → 3
SpO₂ 86% → 3
на кисні → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,4 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 9
Відповідь
NEWS2 = 9
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 88/min → 0
не реагує (U) → 3
T 37,8 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.