У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Пульс пацієнта на променевій артерії нерегулярний. Як його слід рахувати?
AПротягом 15 секунд і помножити на чотири
BПротягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця
CПротягом 10 секунд і помножити на шість
DЛише за автоматичним тонометром
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?
AChemotherapy always causes a fever that needs no action
BThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
CThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
DA fever shows the cancer has spread
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?
AGive the patient a mask and seat them apart from others
BDo nothing until the patient is seen by the provider
CAsk the patient to wait outside in the car park
DGive everyone else in the waiting room a mask instead
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?
ASwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
BThrow water over the lamp to stop the current
CPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
DStart chest compressions straight away
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?
ADelirium, which needs the cause found quickly
BLong-standing dementia that is expected
CA personality change that is permanent and expected
DNormal aging that needs no action
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?
AEncourage the patient to start pushing
BStop the oxytocin infusion
CPlace the patient flat on her back
DIncrease the oxytocin rate
7.Клінічна сестринська справаСередня
For a patient in skin traction on the leg, which is correct?
AThe rope is tied to the bed frame to keep it still
BThe weights rest on the floor overnight
CThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
DThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Why can pulse oximetry be misleading in carbon monoxide poisoning?
ACarbon monoxide only affects the heart rate reading
BThe oximeter overheats in smoke-exposed patients
CStandard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
DCarbon monoxide makes the oximeter read zero even in a well patient
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Яка група ознак відповідає гіперкальціємії?
AЗакреп, втома, сплутаність і камені в нирках
BЛише гострі зубці T і слабкість м'язів
CТетанія, судоми м'язів і позитивний симптом Хвостека
DСпрага з дуже розбавленою сечею як єдині ознаки
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?
A"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
B"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
C"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
D"I will have my INR checked as often as I am told to"
11.ФармакологіяСередня
After several years of levodopa treatment, which problem is common?
ADyskinesias and "on–off" fluctuations in response
BComplete and permanent loss of all Parkinson's symptoms
CSevere hypoglycaemia after each dose
DPermanent hearing loss
12.ФармакологіяСкладна
A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?
ATo reduce kidney damage
BTo prevent hair loss
CTo increase drug absorption from the gut
DTo prevent bleeding
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?
AThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
BThey reduce cholesterol in the blood
CThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
DThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Через чотири години після ЧКВ через стегнову артерію пов'язка в паху просочена кров'ю, а щільна припухлість збільшується. Яка негайна дія?
AДопомогти пацієнтові сісти й піти до туалету помочитися
BПритиснути з силою трохи вище місця проколу й покликати допомогу
CЗбільшити швидкість інфузії гепарину, щоб у цьому місці не утворився тромб
DЗняти пов'язку й залишити ділянку відкритою на повітрі
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient taking a GLP-1 receptor agonist has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?
ALow blood glucose
BA simple urinary tract infection
CNormal nausea from the drug
DAcute pancreatitis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with an external ventricular drain sat up in bed without help. The drain stayed at its old height, and the drainage bag filled quickly. The patient now has a headache. What is the concern?
AUnderdrainage, so the drain should be lowered further
BAn infected drain, so the dressing should be removed
COverdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
DNo concern, because more drainage always lowers the ICP safely
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?
AThey make all other drugs much more toxic
BThey can reduce the absorption of many other drugs
CThey destroy other drugs before they are swallowed
DThey stop the kidneys from clearing other drugs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?
AIt should be done only for patients with chronic pain
BDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
CIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
DIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
19.Акушерське медсестринствоСередня
На 32-му тижні висота стояння дна матки становить 37 см. Яке пояснення слід розглянути?
AБагатоплідна вагітність або багатоводдя
BПлід опустився в таз
CМаловоддя
DЗатримка росту плода
20.Акушерське медсестринствоСкладна
На кардіотокограмі плода відсутня варіабельність базального ритму з повторними пізніми децелераціями. Як це класифікують і що це потребує?
AНормальний патерн під час сну плода
BКатегорія II: невизначений запис, який потребує лише подальшого рутинного спостереження та документування
CКатегорія III: патологічний запис, що потребує негайного втручання та підготовки до термінового розродження
DКатегорія I: норма, рутинний догляд
21.Педіатричне медсестринствоСередня
When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?
AJust before it happens, in simple, concrete words
BThe day before, with a detailed explanation
CNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
DAbout a week before, so there is time to get used to it
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
After successful treatment of anaphylaxis, why is the child observed for several hours?
AThe child must stay until antibody tests come back
BObservation is only needed for legal reasons
CSymptoms can return even after recovery
DAdrenaline always causes a dangerous rash later
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?
AA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
BThe patient is checked every hour during the day only
CThe patient can be left alone while asleep
DThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Рівень літію в пацієнта 1,8 mmol/L. Він каже, що почувається добре, крім легкої нудоти. Що має зробити медсестра?
AДати наступну дозу, бо він почувається добре
BУтримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря
CПовторити тест через 1 місяць
DЗбільшити дозу, щоб запобігти рецидиву
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 5,0615 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
5,0615 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 15,3 g/dL. Виразіть його в g/L Hb.
15,3 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 18 kg призначено 20 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
18 kg20 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 8 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 125 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
8 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 3 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 100 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 20 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
100 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 108 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
108 kg12 hсеча: 225 mLсеча: 250 mLсеча: 275 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 13:30 вже введено 250 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL250 mL введено120 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 86% на додатковому кисні, артеріальний тиск 84/50 mmHg, пульс 130/min, притомний, температура 39,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 12SpO₂ 86%O₂SBP 84HR 130AT 39,0 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 85/min, крик, кашель або чхання на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Протягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця
Чому це відповідь
Нерегулярний пульс слід рахувати протягом повної хвилини. Підрахунок на верхівці серця стетоскопом точніший, бо деякі скорочення можуть бути надто слабкими, щоб відчути їх на зап'ясті.
Відповідь
B · Протягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
Чому це відповідь
Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.
Відповідь
C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Give the patient a mask and seat them apart from others
Чому це відповідь
Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.
Відповідь
A · Give the patient a mask and seat them apart from others
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
Чому це відповідь
The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.
Відповідь
A · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Delirium, which needs the cause found quickly
Чому це відповідь
Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.
Відповідь
A · Delirium, which needs the cause found quickly
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Stop the oxytocin infusion
Чому це відповідь
Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.
Відповідь
B · Stop the oxytocin infusion
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
Чому це відповідь
Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.
Відповідь
C · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
Чому це відповідь
Standard SpO2 can appear normal despite severe tissue hypoxia. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and high-concentration oxygen is given.
Відповідь
C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках
Чому це відповідь
Високий кальцій знижує збудливість нервів і м'язів, спричиняючи втому, закреп, сплутаність, біль у кістках і камені в нирках. Тетанія та симптом Хвостека — ознаки низького кальцію.Перевірено за:Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
Чому це відповідь
Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Перевірено за:Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
A · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Фармакологія
Відповідь: A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
Чому це відповідь
Long-term levodopa use often leads to motor fluctuations, with periods of good control and periods of stiffness, and to dyskinesias at peak dose. Dose timing and add-on drugs are adjusted to manage this.
Відповідь
A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.Фармакологія
Відповідь: A · To reduce kidney damage
Чому це відповідь
Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.
Відповідь
A · To reduce kidney damage
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
Чому це відповідь
Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.
Відповідь
A · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Притиснути з силою трохи вище місця проколу й покликати допомогу
Чому це відповідь
Кровотеча чи гематома в місці артеріального доступу — поширене ускладнення, яке посилюють антиагреганти й антикоагулянти. Першою дією є сильний ручний тиск трохи вище проколу шкіри (над артеріальним проколом) у положенні лежачи, разом із вимірюванням життєвих показників, оцінкою дистальних пульсів та ескалацією. Заочеревинна кровотеча може бути прихованою, тож стежте за болем у спині та гіпотензією.
Відповідь
B · Притиснути з силою трохи вище місця проколу й покликати допомогу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Acute pancreatitis
Чому це відповідь
GLP-1 receptor agonists have been linked to acute pancreatitis. Severe persistent abdominal pain radiating to the back needs urgent assessment, and the drug is stopped if pancreatitis is suspected.
Відповідь
D · Acute pancreatitis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
Чому це відповідь
When the head rises above the drain level, CSF drains faster. Overdrainage can cause headache, collapse of the ventricles or a subdural bleed. The nurse follows the protocol (often clamping briefly and re-levelling) and informs the neurosurgical team.
Відповідь
C · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · They can reduce the absorption of many other drugs
Чому це відповідь
Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.
Відповідь
B · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
Чому це відповідь
A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.
Відповідь
B · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Багатоплідна вагітність або багатоводдя
Чому це відповідь
Висота дна матки, більша за термін, вказує на багатоплідну вагітність, багатоводдя, великий плід або неправильно визначений термін. Затримка росту, маловоддя та опущення плода зменшують цей вимір.
Відповідь
A · Багатоплідна вагітність або багатоводдя
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Категорія III: патологічний запис, що потребує негайного втручання та підготовки до термінового розродження
Чому це відповідь
За триступеневою системою відсутня варіабельність із повторними пізніми чи варіабельними децелераціями або з брадикардією відповідає категорії III. Внутрішньоматкову реанімацію починають негайно, викликають команду, а якщо патерн не минає, пологи прискорюють.
Відповідь
C · Категорія III: патологічний запис, що потребує негайного втручання та підготовки до термінового розродження
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Just before it happens, in simple, concrete words
Чому це відповідь
Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.
Відповідь
A · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Symptoms can return even after recovery
Чому це відповідь
Some children have a biphasic reaction, with symptoms returning hours after initial recovery without further exposure. They are observed for a period set by guidelines, discharged with an action plan and auto-injectors, and referred to an allergy service.
Відповідь
C · Symptoms can return even after recovery
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
Чому це відповідь
Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.
Відповідь
A · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Утримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря
Чому це відповідь
Рівень 1,8 mmol/L вище терапевтичного діапазону, і токсичність може швидко посилитися. Медсестра утримує дозу, шукає ознаки токсичності й повідомляє лікаря.
Відповідь
B · Утримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 5,1 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
5.0615 → 0
Вирішує лише наступна цифра
5,0615 → 6
6 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (15) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 5,1 mL
Відповідь
x = 5,1 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: Hb = 153 g/L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
Hb = 15,3 g/dL × 10 dL/L = 153 g/L
Відповідь
Hb = 153 g/L
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 9 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 20·18 = 360 mg
Об’єм
V = 360/40 = 9 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 9 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 4,8 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
15·8 = 120 mg
Об’єм
V = (120/125)·5 = 4,8 mL
Відповідь
V = 4,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 83 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
3·60 = 180 min
Швидкість крапання
R = 1000·15/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min
Відповідь
R = 83 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 40 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
100/50 = 2 mg/mL
Швидкість дозування
D = 2·20 = 40 mg/h
Відповідь
D = 40 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 0,58 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
225 + 250 + 275 = 750 mL
На кілограм за годину
U = 750/(108·12) = 0,5787 ≈ 0,58 mL/kg/h
Відповідь
U = 0,58 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 2,1 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 250 = 250 mL
Час
t = 250/120 = 2,083 ≈ 2,1 h
Відповідь
t = 2,1 h
Це приблизно 2 h 05 min, тож пакет закінчиться приблизно о 15:35.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 11
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на кисні → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 130/min → 2
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1
Додайте
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 2 + 0 + 1 = 11
Відповідь
NEWS2 = 11
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 85/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 2 + 0 + 2 = 6
Інтерпретація
6 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.