Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яку техніку застосовують під час встановлення сечового катетера?

  1. AОсоблива техніка не потрібна
  2. BЧисту техніку без рукавичок
  3. CАсептичну техніку
  4. DСтерильну техніку лише в чоловіків
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
  2. B"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
  3. C"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
  4. D"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AA vest restraint applied for the whole night
  2. BA sedative given every few hours as needed
  3. CFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
  4. DA trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. ACarbon dioxide from a gas cooker
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CA food allergy to cow’s milk proteins
  4. DIron overload from eating too much red meat
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Після передачі зміни якого пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта з діабетом, глюкоза якого перед сніданком становить 160 mg/dL (8,9 mmol/L)
  2. BПацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
  3. CПацієнта через два дні після ендопротезування кульшового суглоба з болем 5 з 10
  4. DПацієнта з пневмонією, температура 38,2 °C, який отримав жарознижувальне 30 хвилин тому
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Яка ознака у пацієнта неочікувана й потребує дій після трансуретральної резекції простати з безперервним промиванням сечового міхура?

  1. AСвітло-рожева сеча, що проясняється протягом дня
  2. BЛегкі спазми сечового міхура, що слабшають від призначеного спазмолітика
  3. CЯскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
  4. DВідчуття потреби помочитися попри катетер
7.Клінічна сестринська справаСередня

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BMetabolic acidosis
  3. CRespiratory acidosis
  4. DRespiratory alkalosis
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ADiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  2. BTell only the patient's family
  3. CSay nothing, because no harm reached the patient
  4. DReport it as a near miss through the incident reporting system
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AEDTA (complete blood count) tubes
  2. BCoagulation (citrate) tubes
  3. CFluoride (glucose) tubes
  4. DBlood culture bottles
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?

  1. AImmunity from vaccination only, never infected
  2. BCurrent chronic hepatitis B infection
  3. CPast infection that has resolved, with immunity
  4. DNot immune and never exposed to the virus
11.ФармакологіяСередня

A patient taking levodopa finds that the drug works poorly after large meals. Which advice is most appropriate?

  1. ATake the drug only at bedtime
  2. BTake every dose with a large glass of milk and a protein snack
  3. CAvoid taking doses at the same time as high-protein meals
  4. DDouble the dose after each meal
12.ФармакологіяСкладна

A patient with epilepsy needs pain relief. Why is tramadol used with caution?

  1. AIt lowers the seizure threshold
  2. BIt speeds up the metabolism of all antiepileptic drugs
  3. CIt causes a sharp rise in blood glucose
  4. DIt always causes respiratory arrest in epilepsy
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?

  1. AIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
  2. BIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
  3. CThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
  4. DThe cannula should be placed in the mouth
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Який підхід до видалення плеврального дренажу зазвичай викладають?

  1. AВидалити, поки відсмоктування працює на повну потужність
  2. BВидалити й залишити місце відкритим для дренування на добу
  3. CВидаляти повільно, поки пацієнт робить довгий глибокий вдих
  4. DВидалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has just started levetiracetam. Which side effect should the nurse teach them to report?

  1. AOrange discoloration of the urine
  2. BChanges in mood, such as irritability, low mood or anger
  3. CA persistent dry cough at night
  4. DSwelling and overgrowth of the gums around the teeth
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта епізоди сильного головного болю, пітливості, серцебиття й дуже високого артеріального тиску. Який стан слід розглянути?

  1. AГіпотиреоз
  2. BФеохромоцитома
  3. CНецукровий діабет
  4. DХвороба Аддісона
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Які ЗІЗ зазвичай рекомендують при введенні цитотоксичної хіміотерапії?

  1. AЖодних ЗІЗ, бо пакет для інфузії герметичний
  2. BПаперова хірургічна маска без рукавичок
  3. CРукавички, перевірені для хіміотерапії, та непроникний халат
  4. DЗвичайні бавовняні рукавички та пластиковий фартух
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After signing the consent form, a patient tells the nurse, "I don't really understand what they are going to do." What should the nurse do?

  1. AExplain the surgical risks in detail without involving the surgeon
  2. BReassure the patient that the surgeon knows best
  3. CIgnore the comment because the form is already signed
  4. DInform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA blood pressure check
  2. BAmniocentesis
  3. CA glucose tolerance test
  4. DA routine urine test
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Коли показані компресії грудної клітки під час реанімації новонародженого?

  1. AЩоразу, коли оцінка за Апгар нижча за 7
  2. BКоли ЧСС нижча за 120/min на 1-й хвилині життя, ще до будь-якої вентиляції
  3. CЩойно дитина не закричала при народженні
  4. DКоли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
21.Педіатричне медсестринствоСередня

What is the purpose of grommets (tympanostomy tubes) in a child with repeated middle ear problems?

  1. ATo give antibiotics directly into the inner ear
  2. BTo widen the outer ear canal and reduce the build-up of wax
  3. CTo replace the damaged eardrum permanently
  4. DTo ventilate the middle ear and let fluid drain
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. AA plaster cast and discharge home the same day
  2. BMassage and physiotherapy to loosen the muscle
  3. CRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  4. DBlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  2. BAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
  3. COnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  4. DAt a different time each day so that she cannot prepare for it
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Which patient has the highest risk of suicide?

  1. AA 30-year-old woman with mild anxiety who has a supportive family
  2. BA 20-year-old student with exam stress who has no thoughts of suicide and good friends
  3. CA 45-year-old man with well-controlled hypertension who works full time
  4. DA 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011129:30 PM?09:3022:3021:3020:30

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 9:30 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

9:30 PM
  1. 109:30
  2. 222:30
  3. 321:30
  4. 420:30
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tsp? mL1 tbsp? mL½ склянка? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 tsp з сироп від кашлю, 1 tbsp з рідка добавка, ½ склянка з чай, 1½ fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 33 kg призначено 10 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

33 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2450 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2450 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

32 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко240 mLчай200 mLжеле100 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча225 mLсеча425 mLсеча150 mLрановий дренаж100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 240 mLчай: 200 mLжеле: 100 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 225 mLсеча: 425 mLсеча: 150 mLрановий дренаж: 100 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 200 mL/hпочаток 06:00tусього​ = ? h75 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 06:00 зі швидкістю 75 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 200 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 118HR 64AT 36,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Асептичну техніку

Чому це відповідь

Сечові катетери встановлюють за асептичною технікою зі стерильними матеріалами, щоб зменшити катетер-асоційовані інфекції сечових шляхів.

Відповідь

C · Асептичну техніку
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Чому це відповідь

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Відповідь

C · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Чому це відповідь

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Відповідь

D · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Чому це відповідь

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Відповідь

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%

Чому це відповідь

Використання допоміжних м'язів і низька SpO₂ при астмі свідчать про гостру дихальну недостатність — проблему дихання. Підвищена глюкоза, помірний біль і гарячка, яку вже лікують, реальні, але менш термінові.

Відповідь

B · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера

Чому це відповідь

Яскраво-червона сеча зі згустками вказує на артеріальну кровотечу й може заблокувати катетер, спричинивши розтягнення сечового міхура. Світло-рожева сеча, позиви та легкі спазми поширені після цієї операції.

Відповідь

C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Respiratory acidosis

Чому це відповідь

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Відповідь

C · Respiratory acidosis
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Report it as a near miss through the incident reporting system

Чому це відповідь

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Відповідь

D · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Blood culture bottles

Чому це відповідь

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Відповідь

D · Blood culture bottles
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Past infection that has resolved, with immunity

Чому це відповідь

The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.Перевірено за: Hepatitis Testing · MedlinePlus (NIH)

Відповідь

C · Past infection that has resolved, with immunity
11.Фармакологія

Відповідь: C · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals

Чому це відповідь

Dietary amino acids compete with levodopa for absorption in the gut and transport into the brain. Spreading protein through the day or timing doses away from high-protein meals improves the effect.

Відповідь

C · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
12.Фармакологія

Відповідь: A · It lowers the seizure threshold

Чому це відповідь

Tramadol can cause seizures, especially at high doses or with other drugs that lower the seizure threshold. Its serotonergic action also raises the risk of serotonin syndrome.

Відповідь

A · It lowers the seizure threshold
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx

Чому це відповідь

Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.

Відповідь

B · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Видалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце

Чому це відповідь

Багато настанов радять видаляти трубку наприкінці глибокого вдиху із затримкою дихання (проба Вальсальви) або під час видиху, щоб тиск у грудній клітці був додатним. Рану закривають швом чи оклюзійною пов'язкою, пацієнта спостерігають щодо рецидиву пневмотораксу й за показаннями роблять рентген грудної клітки. Попередня аналгезія — гарна практика.

Відповідь

D · Видалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger

Чому це відповідь

Levetiracetam is widely used and has few drug interactions, but it can cause mood changes, irritability, depression and, rarely, suicidal thoughts. Patients and families should report these. Gum overgrowth is linked to phenytoin.

Відповідь

B · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Феохромоцитома

Чому це відповідь

Феохромоцитома — пухлина, що секретує катехоламіни, зазвичай мозкової речовини надниркової залози. Вона спричиняє епізодичну гіпертензію, головний біль, пітливість і тахікардію. Перед операцією альфа-блокаду розпочинають до будь-якого бета-блокатора, бо бета-блокада сама по собі може спричинити гіпертензивний криз.

Відповідь

B · Феохромоцитома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Рукавички, перевірені для хіміотерапії, та непроникний халат

Чому це відповідь

Цитотоксичні препарати можуть всмоктуватися крізь шкіру або вдихатися. Персонал використовує рукавички, перевірені для хіміотерапії (часто подвійні), непроникні халати з довгими рукавами та захист очей, де можливі бризки, разом із закритими системами та безпечною утилізацією.

Відповідь

C · Рукавички, перевірені для хіміотерапії, та непроникний халат
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again

Чому це відповідь

Valid consent requires understanding. The nurse advocates for the patient and asks the surgeon (who obtains consent) to explain again before surgery goes ahead. The conversation is documented.

Відповідь

D · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Amniocentesis

Чому це відповідь

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Відповідь

B · Amniocentesis
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції

Чому це відповідь

Компресії починають, якщо ЧСС залишається нижчою за 60/min після ефективної вентиляції, у співвідношенні 3:1 з вдихами. Більшість новонароджених реагують на одну лише якісну вентиляцію.

Відповідь

D · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · To ventilate the middle ear and let fluid drain

Чому це відповідь

Grommets are small tubes placed in the eardrum that equalise pressure and let fluid drain from the middle ear, improving hearing. They usually fall out by themselves as the eardrum heals.

Відповідь

D · To ventilate the middle ear and let fluid drain
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Чому це відповідь

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Відповідь

D · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Чому це відповідь

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Відповідь

B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan

Чому це відповідь

Older age, male sex, being widowed, substance misuse, access to lethal means and a specific plan all raise suicide risk. Having several factors together greatly increases the overall risk.

Відповідь

D · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 21:30

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

9 PM → 9 + 12 = 21

Відповідь

21:30

Відповідь

21:30
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 190 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL

Додайте

V = 10 + 15 + 120 + 45 = 190 mL

Відповідь

V = 190 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 10·33 = 330 mg

Об’єм

V = 330/50 = 6,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 6,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,49 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 2450/5000 = 0,49 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,49 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

120/60 = 2 mL/min

Швидкість крапання

R = 2·15 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 5,9 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Залишковий час

t = 750/128 = 5,859 ≈ 5,9 h

Відповідь

t = 5,9 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 230 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 240 + 200 + 100 = 540 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1130 mL

Загальне виведення

225 + 425 + 150 + 100 = 900 mL

Баланс

B = 1130 − 900 = 230 mL

Відповідь

B = 230 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL залишилося

Друга частина

775/200 = 3,875 h

Загальний час

t = 3 + 3,875 = 6,875 ≈ 6,9 h

Відповідь

t = 6,9 h

Це приблизно 6 h 53 min, тож пакет закінчиться приблизно о 12:53.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 16

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 3 + 4 + 4 + 2 = 16

Відповідь

B = 16
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions