Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AAirway and breathing
  2. BFluid balance chart
  3. CThe wound dressing
  4. DPain score
2.Основи сестринської справиСкладна

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AHelping a stable patient walk to the bathroom
  2. BTeaching a patient how to use crutches
  3. CAssessing a newly admitted patient's falls risk
  4. DEvaluating a patient who has just fallen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?

  1. AActive TB, which needs airborne isolation
  2. BA failed test that must be repeated next year
  3. CImmunity to TB from a past exposure
  4. DLatent TB infection, which is not contagious
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. AClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
  2. BOpen all doors so patients can be seen easily
  3. CEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  4. DLeave the unit and the building to find out where the fire is
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. AApply a heat pad to the area to increase circulation
  2. BMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  3. CKeep the patient lying on the back to protect the area
  4. DRelieve pressure on the area by changing position regularly
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. ALet the nurse work, but only with stable patients
  2. BRemove the nurse from patient care and report it according to policy
  3. CAsk the nurse to drink coffee and then start work
  4. DWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?

  1. ATo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
  2. BTo lower their heart rate before mobilising
  3. CTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
  4. DTo strengthen the abdominal muscles around the wound
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. AParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  2. BPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
  3. CLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  4. DParacetamol overdose causes immediate breathing problems
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Який чинник найімовірніше підвищить рівень літію в пацієнта?

  1. AСпоживання більше солі, ніж зазвичай, протягом кількох днів
  2. BЗневоднення або раптове зниження споживання натрію
  3. CПрийом кожної дози з їжею замість до неї
  4. DСпоживання більшої кількості рідини, ніж зазвичай, у спеку
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Which set of results best shows that diabetic ketoacidosis is resolving?

  1. AA closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
  2. BA falling glucose with a still widening anion gap
  3. CA rising potassium with a falling bicarbonate
  4. DA falling glucose with a falling serum bicarbonate
11.ФармакологіяСередня

Макроліди, як-от кларитроміцин, діють, тим що:

  1. AБлокують синтез фолієвої кислоти
  2. BЗв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
  3. CПригнічують ДНК-гіразу
  4. DПригнічують синтез клітинної стінки
12.ФармакологіяСкладна

A pregnant woman develops a deep vein thrombosis. Which anticoagulant is usually preferred?

  1. ALow-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
  2. BRivaroxaban, a direct oral factor Xa inhibitor
  3. CAspirin alone
  4. DWarfarin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Монітор показує фібриляцію шлуночків. Пацієнт не реагує й не дихає нормально. Яке ключове лікування?

  1. AСЛР і дефібриляція якомога швидше
  2. BШвидкий внутрішньовенний аденозин із наступним промиванням
  3. CВнутрішньовенний атропін і зовнішня стимуляція
  4. DСинхронізована кардіоверсія під глибокою седацією
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. ASmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
  2. BStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
  3. CIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  4. DStopping now will make the operation more dangerous
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a lumbar discectomy, which finding should the nurse report promptly?

  1. AMild pain at the wound site
  2. BStiffness when getting out of bed
  3. CNew weakness or numbness in the legs
  4. DA dry, intact wound dressing
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  2. BThe insulin has gone off and should be replaced
  3. CThe patient actually has type 2 diabetes
  4. DA honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Які оцінки біля ліжка використовують для спостереження за асцитом?

  1. AПікфлоуметрія та насичення киснем
  2. BРозмір зіниць і реакція двічі на день
  3. CКапілярна глюкоза перед кожним прийомом їжі
  4. DЩоденна маса тіла й окружність живота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DAn allergy to the dressing
19.Акушерське медсестринствоСередня

A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?

  1. AAtropine sulfate
  2. BCaffeine citrate
  3. CNaloxone hydrochloride
  4. DPhenobarbital
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. ANeonatal pneumonia with sepsis
  2. BRespiratory distress syndrome of prematurity
  3. CMeconium aspiration syndrome
  4. DTransient tachypnoea of the newborn
21.Педіатричне медсестринствоСередня

У дитини з дихальною недостатністю розвивається брадикардія. Що це означає?

  1. AПобічну дію киснетерапії
  2. BДитина одужує й заспокоюється
  3. CОзнаку тяжкої гіпоксії та можливої неминучої зупинки серця
  4. DНормальну реакцію на сон
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child treated with intravenous immunoglobulin (IVIG) for Kawasaki disease is due her MMR vaccine next week. What should the nurse know?

  1. AMMR should be given early, because IVIG weakens the immune system
  2. BLive vaccines are usually delayed for several months after IVIG
  3. CIVIG makes vaccines unnecessary, so MMR can be skipped
  4. DMMR can be given safely the same day as the next IVIG dose
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  2. BRecall of three words and a clock-drawing task
  3. CA 30-minute brain scan
  4. DMeasuring the level of alcohol in the blood
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  2. B"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  3. C"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  4. D"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,2 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 37,2 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

37,2 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:3003:30t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:30 і закінчується о 03:30 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:3003:30
t = min
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 30 kg призначено 15 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

30 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
40k од.500 mL? mL/h1000 од./h

Інфузія містить 40000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

40000 од./500 mL1000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg500 mL12 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 12 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/500 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLсік150 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча450 mLсеча175 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

молоко: 100 mLсік: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено100 mL/h14:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 14:30 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: незначно обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 95% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 10SpO₂ 95%повітряSBP 100HR 88AT 37,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Airway and breathing

Чому це відповідь

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Відповідь

A · Airway and breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Helping a stable patient walk to the bathroom

Чому це відповідь

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Відповідь

A · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Latent TB infection, which is not contagious

Чому це відповідь

A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.

Відповідь

D · Latent TB infection, which is not contagious
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Чому це відповідь

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Відповідь

A · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Чому це відповідь

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Відповідь

D · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Чому це відповідь

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Відповідь

B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection

Чому це відповідь

Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.

Відповідь

C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Чому це відповідь

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Відповідь

C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Зневоднення або раптове зниження споживання натрію

Чому це відповідь

Коли організму бракує натрію чи води, нирки затримують більше натрію, а з ним і літію, тому рівень зростає. НПЗП, тіазидні діуретики та інгібітори АПФ також можуть підвищувати рівні літію.

Відповідь

B · Зневоднення або раптове зниження споживання натрію
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

Чому це відповідь

DKA has resolved when the ketoacidosis has cleared: ketones fall, the anion gap normalizes, bicarbonate rises and the pH returns towards normal. Glucose alone is a poor guide, because it falls earlier.

Відповідь

A · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
11.Фармакологія

Відповідь: B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка

Чому це відповідь

Макроліди зв'язують 50S-субодиницю бактеріальної рибосоми й блокують синтез білка. Фторхінолони пригнічують ДНК-гіразу, а бета-лактами — клітинну стінку.

Відповідь

B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
12.Фармакологія

Відповідь: A · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin

Чому це відповідь

Heparins are large molecules that do not cross the placenta. Warfarin is teratogenic, and direct oral anticoagulants are not recommended in pregnancy.

Відповідь

A · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · СЛР і дефібриляція якомога швидше

Чому це відповідь

Фібриляція шлуночків — ритм зупинки серця. Якісна СЛР і рання несинхронізована дефібриляція — втручання, що покращують виживання. Синхронізована кардіоверсія застосовується при тахіаритміях із пульсом; атропін і стимуляція — при брадикардії.

Відповідь

A · СЛР і дефібриляція якомога швидше
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Чому це відповідь

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Відповідь

B · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · New weakness or numbness in the legs

Чому це відповідь

New or worsening leg weakness, numbness or problems passing urine may indicate a haematoma or nerve root compression and need urgent review. Mild wound pain and stiffness are expected.

Відповідь

C · New weakness or numbness in the legs
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Чому це відповідь

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Відповідь

D · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Щоденна маса тіла й окружність живота

Чому це відповідь

Щоденна маса тіла й окружність живота, виміряна на одному позначеному рівні, показують, чи асцит зростає чи зменшується. Також контролюють водний баланс, функцію нирок і електроліти, особливо на діуретиках.

Відповідь

D · Щоденна маса тіла й окружність живота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Чому це відповідь

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Відповідь

B · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Caffeine citrate

Чому це відповідь

Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.

Відповідь

B · Caffeine citrate
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Transient tachypnoea of the newborn

Чому це відповідь

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Відповідь

D · Transient tachypnoea of the newborn
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Ознаку тяжкої гіпоксії та можливої неминучої зупинки серця

Чому це відповідь

У дітей брадикардія, спричинена гіпоксією, — загрозлива передзупинкова ознака. Вона потребує негайної підтримки дихальних шляхів і дихання та виклику екстреної допомоги.

Відповідь

C · Ознаку тяжкої гіпоксії та можливої неминучої зупинки серця
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG

Чому це відповідь

Antibodies in IVIG can neutralise live vaccine viruses and stop the vaccine from working, so MMR and varicella are usually postponed for several months (often about 11 months) after high-dose IVIG. Inactivated vaccines are not affected in the same way.

Відповідь

B · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Recall of three words and a clock-drawing task

Чому це відповідь

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Відповідь

B · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Чому це відповідь

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Відповідь

B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 99 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

37,2·9/5 = 66,96

Додайте 32

T = 66,96 + 32 = 98,96 ≈ 99 °F

Відповідь

T = 99 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 600 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:30 → 24:00 = 390 min

Після півночі

00:00 → 03:30 = 210 min

Разом

t = 390 + 210 = 600 min

Відповідь

t = 600 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 15·30 = 450 mg

Об’єм

V = 450/50 = 9 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 9 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 12,5 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

40000/500 = 80 од./mL

Швидкість помпи

R = 1000/80 = 12,5 mL/h

Відповідь

R = 12,5 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 1500·15/360 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Доза за годину

12·100 = 1200 mcg/h

Доза за хвилину

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Відповідь

D = 20 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1150 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 150 = 250 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1150 mL

Відповідь

I = 1150 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/100 = 2 h

Відповідь

t = 2 h

Це приблизно 2 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 16:30.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 4 + 1 + 3 + 3 + 3 = 15

Відповідь

B = 15
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 10/min → 1
SpO₂ 95% → 1
на повітрі → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions