Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  2. BMassage hides early signs of infection
  3. CMassage makes the redness spread to other areas
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?

  1. AGive a drink of water as soon as the jerking starts
  2. BPut a spoon between the teeth to stop tongue biting
  3. CHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
  4. DProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why must visible dirt be removed from equipment before it is disinfected?

  1. ACleaning first is only needed for metal items
  2. BOrganic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
  3. CDisinfectants only work on wet surfaces
  4. DDirt makes the disinfectant react and work too strongly on the surface
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient going home with an MRSA wound infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the wound covered with a clean, dry dressing.”
  2. B“I will wash my hands after touching my dressing.”
  3. C“I can share towels with my family if I wash them every week.”
  4. D“I will put used dressings in a sealed bag before throwing them out.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. AProtect the head and turn the patient on their side when possible
  2. BPlace a tongue depressor between the teeth
  3. CGive a drink of water to help the patient wake
  4. DHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У пацієнта з кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту ЧСС 128/min, артеріальний тиск 84/50 mmHg. Усе нижче призначено. Що медсестра починає першим?

  1. AЗапис на діагностичну ендоскопію на наступний ранок
  2. BВнутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра
  3. CПероральні таблетки заліза
  4. DВнутрішньовенну інфузію інгібітора протонної помпи
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. ASpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
  2. BA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
  3. CA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  4. DA peak flow meter and a nebuliser
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Three days after bowel surgery, a patient has a distended abdomen, vomiting and absent bowel sounds, without colicky pain. What is most likely?

  1. AAcute cholecystitis
  2. BA urinary tract infection
  3. CNormal recovery after surgery
  4. DParalytic ileus
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AOnly if bleeding occurs at home
  2. BEvery hour, during the first week
  3. CEvery few days, until it is stable
  4. DOnce a year, at a routine visit
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with a stable INR on warfarin starts rifampin (rifampicin) for tuberculosis. Two weeks later the INR is 1,3. What is the most likely explanation?

  1. ARifampin raises the INR, so it is wrong
  2. BRifampin speeds up warfarin metabolism
  3. CTuberculosis causes the INR to fall
  4. DRifampin contains a lot of vitamin K
11.ФармакологіяСередня

Як гліцерилтринітрат (нітрогліцерин, GTN) знімає стенокардію?

  1. AВін розчиняє тромб у коронарній артерії
  2. BВін вивільняє оксид азоту, що переважно розширює вени й зменшує навантаження на серце
  3. CВін блокує бета-1-рецептори й сповільнює серцебиття
  4. DВін збільшує силу скорочення, тож серце ефективніше перекачує кров
12.ФармакологіяСкладна

Why is vincristine labelled "for intravenous use only – fatal if given by other routes"?

  1. ASubcutaneous injection makes the drug inactive
  2. BOral vincristine causes immediate anaphylaxis
  3. CIntramuscular injection causes severe and prolonged hypoglycaemia
  4. DAccidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AAn older woman with long-standing heart failure
  2. BA child with a viral sore throat
  3. CA tall, thin young man who smokes
  4. DA middle-aged woman with high blood pressure
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. ACardiac tamponade from a clotted drain
  2. BFluid overload from intravenous fluids
  3. CA tension pneumothorax on the left side
  4. DNormal recovery, as the bleeding has stopped
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Про який побічний ефект слід навчити пацієнта, що тривало приймає фенітоїн?

  1. AРозростання ясен, тому важлива гарна гігієна ротової порожнини
  2. BПоступова незворотна втрата слуху
  3. CВипадання волосся на голові майже в усіх пацієнтів
  4. DВтрата маси тіла та непереносимість тепла
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A student has fever, a severe headache, a spreading non-blanching rash and a BP of 85/50 mmHg. A lumbar puncture is planned. What is the priority?

  1. AArrange a CT scan of the head before any treatment
  2. BGive IV antibiotics at once and start sepsis treatment
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and recheck observations in an hour
  4. DWait until after the lumbar puncture before giving antibiotics
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яку ділянку використовують для швидкої оцінки 1% площі поверхні тіла при малих чи розсіяних опіках?

  1. AДолоня обстежувача з пальцями
  2. BКисть і передпліччя пацієнта
  3. CНіготь великого пальця пацієнта
  4. DДолоня пацієнта з пальцями
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  2. BGive the next dose with extra food
  3. CWithhold the next dose and report to the prescriber
  4. DChange to a higher-strength NSAID tablet
19.Акушерське медсестринствоСередня

Які ознаки типові для передчасного відшарування плаценти?

  1. AБезболісна яскраво-червона кровотеча з м'якою, розслабленою, неболючою маткою
  2. BСвербіж долонь і підошов
  3. CБіль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча
  4. DВитікання прозорої рідини без переймів
20.Акушерське медсестринствоСкладна

У породіллі розкриття 8 см. На кардіотокограмі плода децелерації, що починаються й закінчуються з кожною переймою та повторюють її форму, з помірною варіабельністю. Що доречно?

  1. AПрипинити всі інфузії
  2. BВимкнути монітор, щоб зменшити тривогу
  3. CПродовжувати моніторинг; цей патерн доброякісний
  4. DГотуватися до екстреного кесаревого розтину
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding is an early sign of shock in a child?

  1. ALow blood pressure with a slow heart rate and pauses in breathing
  2. BA fast heart rate with a prolonged capillary refill
  3. CA warm, flushed child with a strong, bounding pulse
  4. DSlow, deep breathing with a normal heart rate
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

У 4-річної дитини висока гарячка, слинотеча, вона сидить, нахилившись уперед з витягнутою шиєю, і виглядає стривоженою. Що медсестра має зробити першою?

  1. AВзяти мазок із горла для виявлення збудника
  2. BВстановити внутрішньовенну канюлю, перш ніж кликати на допомогу
  3. CПокласти дитину рівно й оглянути горло шпателем, щоб підтвердити набряк
  4. DТримати дитину спокійною та у вертикальному положенні з батьками й викликати команду, що володіє навичками забезпечення прохідності дихальних шляхів
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Який моніторинг важливий для пацієнта, що починає приймати вальпроат?

  1. AФункція печінки та ознаки панкреатиту, а також консультування щодо ризиків під час вагітності
  2. BТести слуху
  3. CФункція легень і регулярні рентгени грудної клітки через ризик легеневого фіброзу
  4. DЛише внутрішньоочний тиск
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AThat the tantrums are caused by a physical illness
  2. BThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
  3. CAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
  4. DThat the plan has failed and should be stopped immediately
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
225,995 gtt/min? gtt/minокруглюйте до 1 gtt/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 225,995 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?

225,995 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
30 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 30 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.

30 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
22 kg30 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 30 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg30 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
200 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 10 kg призначено 12,5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 200 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте? Округліть до одного знака після коми.

10 kg12,5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
20 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
600 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 50 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 600 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

50 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай240 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча375 mLсеча150 mLсеча225 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 100 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

100 kg12 hсеча: 375 mLсеча: 150 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL250 mL введено125 mL/h08:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 125 mL/h. О 08:00 вже введено 250 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL250 mL введено125 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 36,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 99%повітряSBP 112HR 132AT 36,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Massage can damage the deeper tissues further

Чому це відповідь

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Відповідь

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain

Чому це відповідь

During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.

Відповідь

D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant

Чому це відповідь

Blood, secretions and soil protect organisms and can inactivate disinfectants. Cleaning is always done first, followed by disinfection or sterilization as required.

Відповідь

B · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”

Чому це відповідь

MRSA spreads by direct contact and shared items, so towels, razors and linen should not be shared. Hand hygiene, covering the wound and bagging dressings are correct.

Відповідь

C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Чому це відповідь

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Відповідь

A · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Внутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра

Чому це відповідь

Тахікардія та гіпотензія свідчать про гіповолемічний шок, тому спершу відновлюють об'єм циркулюючої крові рідинами або продуктами крові за призначенням із ретельним моніторингом. Пригнічення кислотності та ендоскопія слідують після початку реанімації, а пероральне залізо належить до пізнішого відновлення.

Відповідь

B · Внутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Чому це відповідь

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Відповідь

A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Paralytic ileus

Чому це відповідь

Paralytic ileus is a temporary loss of gut movement, common after abdominal surgery. Bowel sounds are absent, unlike mechanical obstruction where they are often high-pitched. Management includes nil by mouth, NG decompression, fluids and correcting electrolytes.

Відповідь

D · Paralytic ileus
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Every few days, until it is stable

Чому це відповідь

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Відповідь

C · Every few days, until it is stable
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Rifampin speeds up warfarin metabolism

Чому це відповідь

Rifampin induces liver enzymes that break down warfarin, so warfarin's effect falls and the INR drops, increasing clot risk. The INR is monitored closely and the dose adjusted; the reverse happens when rifampin is stopped.

Відповідь

B · Rifampin speeds up warfarin metabolism
11.Фармакологія

Відповідь: B · Він вивільняє оксид азоту, що переважно розширює вени й зменшує навантаження на серце

Чому це відповідь

GTN перетворюється на оксид азоту, що розслаблює гладкі м'язи судин через цГМФ. Венодилатація знижує переднавантаження, тож серце працює менше й потребує менше кисню.

Відповідь

B · Він вивільняє оксид азоту, що переважно розширює вени й зменшує навантаження на серце
12.Фармакологія

Відповідь: D · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity

Чому це відповідь

Vincristine given intrathecally causes ascending paralysis and death. To prevent this, it is usually given in a small IV bag rather than a syringe and kept separate from intrathecal drugs.

Відповідь

D · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · A tall, thin young man who smokes

Чому це відповідь

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Відповідь

C · A tall, thin young man who smokes
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Cardiac tamponade from a clotted drain

Чому це відповідь

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Відповідь

A · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Розростання ясен, тому важлива гарна гігієна ротової порожнини

Чому це відповідь

Фенітоїн часто спричиняє гінгівальну гіперплазію, а також гірсутизм, огрубіння рис обличчя та, при високих рівнях, атаксію, ністагм і сонливість. Гарний догляд за зубами зменшує проблеми з яснами. Рівні контролюють, бо препарат має вузький терапевтичний діапазон.

Відповідь

A · Розростання ясен, тому важлива гарна гігієна ротової порожнини
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment

Чому це відповідь

Meningococcal septicaemia can kill within hours. Antibiotics must not be delayed for a lumbar puncture or scan. Fluids and other sepsis care are started, and a lumbar puncture is often unsafe in a shocked patient.

Відповідь

B · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Долоня пацієнта з пальцями

Чому це відповідь

Долоня пацієнта зі зімкнутими пальцями становить близько 1% загальної площі поверхні його тіла. Це корисно для малих чи нерівномірних опіків. Проста еритема (поверхневі опіки) до загальної суми не входить.

Відповідь

D · Долоня пацієнта з пальцями
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Withhold the next dose and report to the prescriber

Чому це відповідь

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Відповідь

C · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Біль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча

Чому це відповідь

Відшарування спричиняє біль, болючість і ригідність матки та темну кровотечу. Кров може накопичуватися за плацентою, тому крововтрата може бути значно більшою, ніж видима.

Відповідь

C · Біль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Продовжувати моніторинг; цей патерн доброякісний

Чому це відповідь

Це ранні децелерації, спричинені стисненням голівки в активній фазі пологів. З помірною варіабельністю вони заспокійливі, і поза подальшим моніторингом втручання не потрібне.

Відповідь

C · Продовжувати моніторинг; цей патерн доброякісний
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A fast heart rate with a prolonged capillary refill

Чому це відповідь

Children maintain their blood pressure until late in shock. Early signs include tachycardia, prolonged capillary refill, cool peripheries, reduced urine output and changes in behaviour.

Відповідь

B · A fast heart rate with a prolonged capillary refill
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Тримати дитину спокійною та у вертикальному положенні з батьками й викликати команду, що володіє навичками забезпечення прохідності дихальних шляхів

Чому це відповідь

Ці ознаки вказують на епіглотит або іншу невідкладність верхніх дихальних шляхів. Уникайте втручань, що завдають стресу, тримайте дитину в зручному для неї положенні та негайно залучайте фахівців із дихальних шляхів.

Відповідь

D · Тримати дитину спокійною та у вертикальному положенні з батьками й викликати команду, що володіє навичками забезпечення прохідності дихальних шляхів
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Функція печінки та ознаки панкреатиту, а також консультування щодо ризиків під час вагітності

Чому це відповідь

Вальпроат може спричинити гепатотоксичність і панкреатит, а при прийомі під час вагітності спричиняє вроджені вади та порушення розвитку. Його зазвичай уникають у жінок, які можуть завагітніти, якщо не виконано суворих умов.

Відповідь

A · Функція печінки та ознаки панкреатиту, а також консультування щодо ризиків під час вагітності
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Чому це відповідь

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Відповідь

C · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 226 gtt/min

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: одиниці

225.995 → 5

Вирішує лише наступна цифра

225.995 → 9
9 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (95) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 226 gtt/min

Відповідь

x = 226 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 1,8 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 30 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 30·60/1000 = 1,8 mg/h

Відповідь

D = 1,8 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 220 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

30·22 = 660 mg

На одну дозу

D = 660/3 = 220 mg

Відповідь

D = 220 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,1 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

12,5·10 = 125 mg

Об’єм

V = (125/200)·5 = 3,125 ≈ 3,1 mL

Відповідь

V = 3,1 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

90/60 = 1,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,5·20 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Залишковий час

t = 600/150 = 4 h

Відповідь

t = 4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,63 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

375 + 150 + 225 = 750 mL

На кілограм за годину

U = 750/(100·12) = 0,625 ≈ 0,63 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,63 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 250 = 750 mL

Час

t = 750/125 = 6 h

Відповідь

t = 6 h

Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 10

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Відповідь

MFS = 10
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions