Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why are patients with a new ileostomy at risk of dehydration?

  1. AThey are not allowed to drink for several weeks after surgery
  2. BThe colon removes too much water from the stool
  3. CThe stoma absorbs water from the body
  4. DThe output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Основи сестринської справиСкладна

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ATheft
  2. BBattery (trespass to the person)
  3. CBreach of an employment contract
  4. DDefamation of character
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

During a surgical hand scrub, how are the hands held?

  1. AAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
  2. BBelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
  3. CAt the level of the waist, close to the body
  4. DPointing downward into the sink at all times
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient’s allergy band says “penicillin”, and an order has been written for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient whether they would like to take it anyway
  2. BGive an antihistamine first and then the drug
  3. CHold the drug and contact the prescriber
  4. DGive the drug and watch the patient closely
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BMetformin
  3. CLevothyroxine
  4. DOmeprazole
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. AAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  2. BSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  3. CA small amount of dried blood on the dressing
  4. DPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. APut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  2. BHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
  3. CProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
  4. DGive the patient a drink of water
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Яка зміна ЕКГ класично пов'язана з тяжкою гіперкаліємією?

  1. AВиражені зубці U
  2. BЛише депресія сегмента ST
  3. CВисокі загострені зубці T
  4. DУкорочений інтервал PR
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ASend the patient to surgery without comment
  2. BRepeat the test after the surgery is finished
  3. CGive an oral potassium dose without a prescription
  4. DReport it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?

  1. AA high serum sodium
  2. BA low serum glucose
  3. CA high serum magnesium
  4. DA low ionized calcium
11.ФармакологіяСередня

During an oxytocin infusion, contractions become very frequent and the fetal heart rate shows late decelerations. What is the nurse's first action?

  1. AIncrease the infusion to finish labour quickly
  2. BGive a second oxytocin bolus
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DPosition the woman flat on her back
12.ФармакологіяСкладна

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. AAdvise taking extra supplements to improve healing
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CTell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
  4. DAdvise stopping warfarin without telling anyone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which finding shows that long-standing hypertension has caused target organ damage?

  1. AClear lung fields on the chest X-ray
  2. BA heart rate of 72/min
  3. CLeft ventricular hypertrophy on the ECG
  4. DA normal fasting glucose
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?

  1. AIntravenous furosemide
  2. BMetoprolol
  3. CMorphine
  4. DMagnesium sulfate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. ADouble the dose during illness to control the glucose
  2. BKeep taking it as normal, whatever the illness
  3. CStop drinking fluids while taking the drug
  4. DPause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four urology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with stress incontinence asking about pelvic floor exercises
  2. BA patient after TURP with light pink drainage and mild discomfort
  3. CA patient with a suprapubic catheter due for a routine change
  4. DA patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey destroy other drugs before they are swallowed
  2. BThey make all other drugs much more toxic
  3. CThey can reduce the absorption of many other drugs
  4. DThey stop the kidneys from clearing other drugs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта з електричною травмою високої напруги є невеликі рани входу й виходу. Чому потрібен ретельний моніторинг?

  1. AЄдиний справжній ризик — незначна інфекція шкірних ран
  2. BЕлектричні травми ніколи не пошкоджують тканини під поверхнею шкіри
  3. CПрихована м'язова травма: аритмії, рабдоміоліз, ураження нирок
  4. DМалі рани шкіри свідчать, що внутрішня травма також незначна
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why is congenital hypothyroidism included in newborn screening?

  1. AIt causes hip dysplasia
  2. BEarly treatment prevents brain damage
  3. CIt can only be treated before birth
  4. DIt causes jaundice that cannot be treated
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Дитина резус-негативної матері виявилася резус-негативною. Яка правильна дія щодо післяпологового анти-D?

  1. AВвести анти-D лише якщо в матері раніше був викидень
  2. BВвести подвійну дозу анти-D
  3. CПісляпологовий анти-D не потрібен
  4. DНатомість ввести анти-D дитині
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Дитина шкільного віку з астмою щодня користується інгаляційним кортикостероїдом. Чого має навчити медсестра?

  1. AПолоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером
  2. BКористуватися ним лише під час нападу астми
  3. CПрипиняти його, щойно симптоми покращаться
  4. DКовтати порошок, запиваючи водою
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. ANormal transition; no further checks are needed
  2. BA normal result, because foot readings are always lower
  3. CAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  4. DA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  2. B"If you don't stop drinking now, you'll die."
  3. C"What would be different for you if you drank less?"
  4. D"I've decided that you need to stop drinking completely."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man with schizophrenia who has been well for 2 years wants to stop his antipsychotic. Which approach best reflects recovery-oriented care?

  1. ADiscuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
  2. BAdvise him to stop it suddenly on his own and see what happens over the next month
  3. CTell him he must take it for life and refuse to discuss it
  4. DReport him to the police and his employer for non-adherence to treatment
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C96 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 96 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

96 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ склянка? mL2½ tsp? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ склянка з чай, 2½ tsp з сироп від кашлю, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
18 kg5 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 18 kg, йому призначено 5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

18 kg5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 145,2 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 50 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

145,2 lb1 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
600 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 600 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко240 mLчай200 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча375 mLсеча350 mLрановий дренаж40 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 79 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

79 kg12 hсеча: 375 mLсеча: 350 mLрановий дренаж: 40 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL60 mL/hпочаток 13:1518:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 13:15, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 18:45?

500 mL60 mL/h13:15 → 18:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 38,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 86%повітряSBP 142HR 132AT 38,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · The output is liquid and contains a lot of water and salt

Чому це відповідь

The colon normally reabsorbs water and salt. An ileostomy bypasses it, so high output can quickly cause dehydration and low sodium; output is monitored and fluids encouraged.

Відповідь

D · The output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Battery (trespass to the person)

Чому це відповідь

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Відповідь

B · Battery (trespass to the person)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows

Чому це відповідь

After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.

Відповідь

A · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Hold the drug and contact the prescriber

Чому це відповідь

Amoxicillin is a penicillin, so it could cause a serious allergic reaction. The nurse holds the drug, clarifies the allergy and contacts the prescriber for a safe alternative.

Відповідь

C · Hold the drug and contact the prescriber
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Metformin

Чому це відповідь

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Відповідь

B · Metformin
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Чому це відповідь

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Відповідь

B · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Чому це відповідь

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Відповідь

C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Високі загострені зубці T

Чому це відповідь

Гіперкаліємія спричиняє загострені зубці T, потім розширення QRS і можливо синусоїдну криву та зупинку серця. Гіпокаліємія дає сплощені зубці T і зубці U.

Відповідь

C · Високі загострені зубці T
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Report it to the surgical team before surgery

Чому це відповідь

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Перевірено за: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Відповідь

D · Report it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · A low ionized calcium

Чому це відповідь

Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.

Відповідь

D · A low ionized calcium
11.Фармакологія

Відповідь: C · Stop the oxytocin infusion

Чому це відповідь

Excessive contractions reduce placental blood flow and cause fetal distress. The oxytocin is stopped first, then the woman is turned on her side, IV fluids and oxygen are given as per protocol and the provider is informed.

Відповідь

C · Stop the oxytocin infusion
12.Фармакологія

Відповідь: C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Чому це відповідь

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Відповідь

C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Left ventricular hypertrophy on the ECG

Чому це відповідь

Target organ damage from hypertension includes left ventricular hypertrophy, retinopathy, chronic kidney disease with proteinuria, and stroke. Its presence changes treatment urgency and targets.

Відповідь

C · Left ventricular hypertrophy on the ECG
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Magnesium sulfate

Чому це відповідь

A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.

Відповідь

D · Magnesium sulfate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Чому це відповідь

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Відповідь

D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg

Чому це відповідь

Rigors and hypotension in a patient with a nephrostomy suggest urosepsis, which needs immediate assessment and treatment. Light pink drainage after TURP is expected. The other patients are stable.

Відповідь

D · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · They can reduce the absorption of many other drugs

Чому це відповідь

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Відповідь

C · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Прихована м'язова травма: аритмії, рабдоміоліз, ураження нирок

Чому це відповідь

Електричний струм проходить по нервах, судинах і м'язах, спричиняючи глибоке пошкодження під невеликими ранами шкіри. Пацієнти потребують кардіомоніторингу, оцінки щодо компартмент-синдрому та перевірки сечі на міоглобін (темна сеча), з вищою ціллю діурезу за наявності міоглобінурії.

Відповідь

C · Прихована м'язова травма: аритмії, рабдоміоліз, ураження нирок
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Early treatment prevents brain damage

Чому це відповідь

Untreated congenital hypothyroidism causes poor growth and intellectual disability. Daily levothyroxine started in the first weeks allows normal development.

Відповідь

B · Early treatment prevents brain damage
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Післяпологовий анти-D не потрібен

Чому це відповідь

Післяпологовий анти-D запобігає сенсибілізації до резус-позитивних клітин плода. Резус-негативна дитина не несе антигену D, тому ці пологи не можуть сенсибілізувати матір.

Відповідь

C · Післяпологовий анти-D не потрібен
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Полоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером

Чому це відповідь

Інгаляційні кортикостероїди — це профілактичні засоби для щоденного застосування. Полоскання рота зменшує ризик молочниці та захриплості, а спейсер покращує доставку до легень. Для нападів використовують короткодіючий засіб швидкої дії.

Відповідь

A · Полоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Чому це відповідь

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Відповідь

C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "What would be different for you if you drank less?"

Чому це відповідь

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Відповідь

C · "What would be different for you if you drank less?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan

Чому це відповідь

Recovery-oriented care values the person's choices and shared decision-making. Any change is planned with the prescriber, often by tapering slowly, with clear early warning signs and a plan for what to do if they appear.

Відповідь

A · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 35,6 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

96 − 32 = 64

Помножте на 5/9

T = 64·5/9 = 35,56 ≈ 35,6 °C

Відповідь

T = 35,6 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 192,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Додайте

V = 120 + 12,5 + 60 = 192,5 mL

Відповідь

V = 192,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 90 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

5·18 = 90 mg

Відповідь

D = 90 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

145,2/2,2 = 66 kg

Доза

1·66 = 66 mg

Об’єм

V = (66/50)·1 = 1,32 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 33 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Відповідь

R = 33 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 33 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4,8 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Залишковий час

t = 600/126 = 4,762 ≈ 4,8 h

Відповідь

t = 4,8 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,76 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

375 + 350 = 725 mL

На кілограм за годину

U = 725/(79·12) = 0,7648 ≈ 0,76 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,76 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 170 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

13:15 → 18:45 = 5,5 h

Введений об’єм

60·5,5 = 330 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 330 = 170 mL

Відповідь

V = 170 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 90

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 15 = 90

Відповідь

MFS = 90
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions