Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Пульс пацієнта на променевій артерії нерегулярний. Як його слід рахувати?

  1. AПротягом 15 секунд і помножити на чотири
  2. BЛише за автоматичним тонометром
  3. CПротягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця
  4. DПротягом 10 секунд і помножити на шість
2.Основи сестринської справиСкладна

Літній пацієнт через два дні після операції вночі раптово стає сплутаним і збудженим. Що є пріоритетом?

  1. AДати заспокійливе й перевірити зранку
  2. BШукати й лікувати основні причини, як-от інфекцію, біль, затримку сечі, закреп чи ліки
  3. CФіксувати пацієнта до ліжка
  4. DВважати це новою деменцією й планувати переведення до будинку догляду
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  2. BAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  3. CNo screening, because BCG prevents all TB
  4. DA chest x-ray every month for the first year
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. APulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  2. BPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  3. CConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  4. DThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. AWrite it in the assistant’s yearly review only
  2. BLower the bed now and remind the assistant why it matters
  3. CAsk the family to lower the bed when they next visit
  4. DLeave it because the patient is asleep
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During JumpSTART triage, a child who cannot walk is breathing 50 times a minute. Which category is the child given?

  1. AYellow (delayed)
  2. BGreen (minor)
  3. CBlack (expectant)
  4. DRed (immediate)
7.Клінічна сестринська справаСередня

When should discharge planning usually begin?

  1. AAfter the patient has been home for a week
  2. BOn the morning of discharge
  3. COn or soon after admission
  4. DOnly after the patient asks to go home
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Three days after bowel surgery, a patient has a distended abdomen, vomiting and absent bowel sounds, without colicky pain. What is most likely?

  1. AA urinary tract infection
  2. BNormal recovery after surgery
  3. CParalytic ileus
  4. DAcute cholecystitis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнт, що приймає варфарин з приводу фібриляції передсердь, має МНВ 5,2 і не має кровотечі. Яка найкраща дія медсестри?

  1. AДати подвійну дозу
  2. BУтримати дозу варфарину й повідомити лікаря
  3. CПорадити пацієнтові припинити їсти зелені овочі від сьогодні
  4. DДати звичну дозу й повторно перевірити за місяць
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0,4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AGive the dose with food to protect the stomach
  2. BGive the next dose and recheck the ANC next month
  3. CHalve the dose and give it with a throat lozenge
  4. DHold the clozapine and report the result at once
11.ФармакологіяСередня

A patient takes theophylline for COPD. Which advice is most important?

  1. ALimit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
  2. BDrink plenty of grapefruit juice each morning to improve absorption
  3. CAvoid potassium-rich foods such as bananas
  4. DTake extra doses when short of breath
12.ФармакологіяСкладна

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. AA very high creatine kinase
  2. BRapid onset with hyperreflexia and clonus
  3. CSlow onset over days with lead-pipe rigidity
  4. DRecent start of an antipsychotic drug
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AWhenever the ankles look swollen, on those days only
  2. BJust before the evening meal, with a large drink
  3. CAt bedtime, so the effect lasts through the night
  4. DIn the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнт із ХОЗЛ має задишку, SpO₂ 84% на повітрі. Газометрія показує pH 7,30 і підвищений PaCO₂ попри оптимальне медикаментозне лікування. Яке лікування, імовірно, розглянуть?

  1. AВнутрішньовенну седацію для уповільнення дихання
  2. BНеінвазивну вентиляцію (НІВ)
  3. CКисень високої концентрації через маску без повторного дихання
  4. DПрипинення небулайзерних бронхолітиків
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe time between voids is slowly increased
  2. BThe patient drinks as little as possible
  3. CThe patient goes to the toilet every 15 minutes
  4. DA catheter is used every night
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

О 03:00 глюкоза пацієнта 3,6 mmol/L, а перед сніданком вона висока. Ввечері він приймає інсулін тривалої дії. Що має зробити медсестра?

  1. AУсунути низький рівень і повідомити про закономірність, щоб переглянули вечірню дозу
  2. BВвести додатковий інсулін о 03:00, бо ранкове значення буде високим
  3. CПроігнорувати нічний показник і діяти лише за ранковим значенням
  4. DОстаточно припинити весь інсулін і контролювати глюкозу кожні чотири години
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

What is a Curling's ulcer?

  1. AA stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn
  2. BA leg ulcer caused by venous disease after long bed rest
  3. CA pressure ulcer under a splint that has been left on too long
  4. DA burn on the sole of the foot
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After signing the consent form, a patient tells the nurse, "I don't really understand what they are going to do." What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that the surgeon knows best
  2. BInform the surgeon so that the procedure can be explained again
  3. CExplain the surgical risks in detail without involving the surgeon
  4. DIgnore the comment because the form is already signed
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. AThey produce no oxytocin after birth
  2. BTheir uterus is always infected
  3. CTheir uterus contracts and relaxes more irregularly
  4. DThey have a smaller uterus than first-time mothers
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?

  1. AStop ventilation and give oxygen by mask only
  2. BGive IV adrenaline straight away
  3. CCorrect the ventilation, starting with mask and airway
  4. DStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яке лікування зазвичай застосовують у дитини з крупом середньої тяжкості?

  1. AПротикашльовий засіб
  2. BОдну дозу перорального кортикостероїду, як-от дексаметазон
  3. CКурс пероральних антибіотиків, як-от амоксицилін, 5–7 днів
  4. DМасаж грудної клітки
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?

  1. ACompartment syndrome; report it at once
  2. BNormal pain after a fracture; give more time
  3. CAnxiety; distract the child with play
  4. DItching under the cast; give an antihistamine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?

  1. AEncouraging the patient to perform the rituals more often
  2. BExposure and response prevention, a form of CBT
  3. CPsychoanalysis focused on early childhood memories
  4. DHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?

  1. AHis methadone should be stopped while he is in hospital
  2. BHe should get no opioids at all, because of his history
  3. CHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
  4. DHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C99,4 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 99,4 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

99,4 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 1,5 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.

1,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Розрахунок дозСередня
60 kg7,5 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 60 kg. Призначена доза — 7,5 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

60 kg7,5 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
20k од.1000 mL? mL/h500 од./h

Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

20000 од./1000 mL500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
860 mLзалишилося? mL/h3 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 860 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 6 hчерез 3 h: 860 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg250 mL10 mL/h? mg/h

Мішок містить 500 mg препарату в 250 mL і крапає зі швидкістю 10 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

500 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай240 mLсік150 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча325 mLсеча150 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

чай: 240 mLсік: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 60 mL/hпочаток 20:00tусього​ = ? h100 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 20:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL100 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі на звернення, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: іноді ходить; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Протягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця

Чому це відповідь

Нерегулярний пульс слід рахувати протягом повної хвилини. Підрахунок на верхівці серця стетоскопом точніший, бо деякі скорочення можуть бути надто слабкими, щоб відчути їх на зап'ясті.

Відповідь

C · Протягом повних 60 секунд, бажано на верхівці серця
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Шукати й лікувати основні причини, як-от інфекцію, біль, затримку сечі, закреп чи ліки

Чому це відповідь

Гостру сплутаність слід розглядати як делірій, доки не доведено інше. Часті причини — інфекція, гіпоксія, біль, затримка сечі, закреп, зневоднення та ліки. Седація та фіксація можуть погіршити стан.

Відповідь

B · Шукати й лікувати основні причини, як-от інфекцію, біль, затримку сечі, закреп чи ліки
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Чому це відповідь

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Відповідь

B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Чому це відповідь

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Відповідь

A · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Чому це відповідь

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Відповідь

B · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Red (immediate)

Чому це відповідь

In JumpSTART, a respiratory rate below 15 or above 45 per minute makes the child immediate (red). Children breathe faster than adults, so the adult cut-off of 30 is not used.

Відповідь

D · Red (immediate)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · On or soon after admission

Чому це відповідь

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Відповідь

C · On or soon after admission
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Paralytic ileus

Чому це відповідь

Paralytic ileus is a temporary loss of gut movement, common after abdominal surgery. Bowel sounds are absent, unlike mechanical obstruction where they are often high-pitched. Management includes nil by mouth, NG decompression, fluids and correcting electrolytes.

Відповідь

C · Paralytic ileus
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Утримати дозу варфарину й повідомити лікаря

Чому це відповідь

МНВ 5,2 значно вище цілі й підвищує ризик кровотечі. Медсестра утримує дозу, перевіряє ознаки кровотечі та повідомляє лікаря, який може призначити нижчу дозу або вітамін K.Перевірено за: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Утримати дозу варфарину й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Hold the clozapine and report the result at once

Чому це відповідь

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Відповідь

D · Hold the clozapine and report the result at once
11.Фармакологія

Відповідь: A · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects

Чому це відповідь

Theophylline has a narrow therapeutic range, and caffeine adds stimulant effects such as tachycardia, restlessness and insomnia. Toxicity can cause arrhythmias and seizures, so blood levels may be monitored.

Відповідь

A · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
12.Фармакологія

Відповідь: B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Чому це відповідь

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Відповідь

B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Чому це відповідь

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Відповідь

D · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Неінвазивну вентиляцію (НІВ)

Чому це відповідь

При гострому загостренні ХОЗЛ з респіраторним ацидозом (pH < 7.35 і підвищений PaCO₂), що зберігається попри оптимальну медикаментозну терапію, НІВ знижує летальність і потребу в інтубації. Контрольований кисень продовжують із ціллю 88–92%. Неконтрольований високопотоковий кисень і седативні засоби можуть посилити затримку CO₂.

Відповідь

B · Неінвазивну вентиляцію (НІВ)
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · The time between voids is slowly increased

Чому це відповідь

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Відповідь

A · The time between voids is slowly increased
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Усунути низький рівень і повідомити про закономірність, щоб переглянули вечірню дозу

Чому це відповідь

Нічну гіпоглікемію необхідно лікувати. Висока ранкова глюкоза після нічної гіпоглікемії може відображати рикошет (ефект Сомоджі) або окрему причину; в обох випадках потрібен перегляд вечірньої схеми інсуліну. Додатковий інсулін уночі посилив би гіпоглікемію.

Відповідь

A · Усунути низький рівень і повідомити про закономірність, щоб переглянули вечірню дозу
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · A stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn

Чому це відповідь

Curling's ulcer is an acute peptic ulcer after severe burns, linked with reduced gut blood flow. Early enteral feeding and acid suppression help prevent it, and GI bleeding is watched for.

Відповідь

A · A stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again

Чому це відповідь

Valid consent requires understanding. The nurse advocates for the patient and asks the surgeon (who obtains consent) to explain again before surgery goes ahead. The conversation is documented.

Відповідь

B · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Чому це відповідь

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Відповідь

C · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Correct the ventilation, starting with mask and airway

Чому це відповідь

If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.

Відповідь

C · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Одну дозу перорального кортикостероїду, як-от дексаметазон

Чому це відповідь

Кортикостероїди зменшують набряк дихальних шляхів при крупі. Небулізований епінефрин додають при тяжкому стридорі в спокої. Круп має вірусну природу, тому антибіотики не допомагають.

Відповідь

B · Одну дозу перорального кортикостероїду, як-от дексаметазон
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Compartment syndrome; report it at once

Чому це відповідь

Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.

Відповідь

A · Compartment syndrome; report it at once
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Exposure and response prevention, a form of CBT

Чому це відповідь

In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.

Відповідь

B · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain

Чому це відповідь

Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.

Відповідь

D · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 37,4 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

99,4 − 32 = 67,4

Помножте на 5/9

T = 67,4·5/9 = 37,44 ≈ 37,4 °C

Відповідь

T = 37,4 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 25 mcg/min

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 1,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Обчисліть

D = 1500/60 = 25 mcg/min

Відповідь

D = 25 mcg/min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 150 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

7,5·60 = 450 mg

На одну дозу

D = 450/3 = 150 mg

Відповідь

D = 150 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 25 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

20000/1000 = 20 од./mL

Швидкість помпи

R = 500/20 = 25 mL/h

Відповідь

R = 25 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 286,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 860/3 = 286,7 mL/h

Відповідь

R = 286,7 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 20 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

500/250 = 2 mg/mL

Швидкість дозування

D = 2·10 = 20 mg/h

Відповідь

D = 20 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1450 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 240 + 150 = 390 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·12 = 960 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1450 mL

Відповідь

I = 1450 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 14 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL залишилося

Друга частина

600/60 = 10 h

Загальний час

t = 4 + 10 = 14 h

Відповідь

t = 14 h

Це приблизно 14 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 10:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі на звернення → 3
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання) → 4

Додайте

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Тяжкість

GCS 11 → помірна

Відповідь

помірна
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: іноді ходить → 3
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 1 + 3 + 1 + 1 + 1 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions