У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
When giving several medicines through a feeding tube, what is correct?
AGive them without flushing to save time
BGive each medicine separately and flush with water between them
CMix them all together in the feed so they are given at the same time
DCrush every tablet, including modified-release ones
2.Основи сестринської справиСкладна
A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?
AWait to see whether the gasps become regular
BGive a sip of water to clear the throat
CPlace the patient in the recovery position and keep observing them
DTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?
AStand next to the patient and hold the film without protection
BStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
CStay close to the patient to keep them still without protection
DLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?
AUse simple English and many hand gestures
BGive written instructions in English only
CUse a professional medical interpreter
DLet the child interpret, because the family prefers it
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?
A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
B“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
C“I will sit or lie down when I take a tablet.”
D“I will carry the tablets with me when I go out.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
У відділенні невідкладної допомоги якого пацієнта слід одразу направити до процедурної кімнати?
A30-річного з болем у горлі два дні та температурою 38,0 °C
B45-річного, який просить повторний рецепт
C60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин
D25-річного з розтягненням зап'ястя та нормальними життєвими показниками
7.Клінічна сестринська справаСередня
During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?
AStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
BFlush the cannula hard with saline
CApply a warm pack and continue the infusion
DIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?
ASwallowed blood from a nosebleed
BA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
CA lower GI bleed from diverticular disease
DBleeding from ruptured oesophageal varices
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?
AA fall in serum potassium
BA rise in serum sodium
CA rise in serum calcium
DA fall in blood glucose
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт на варфарині зі стабільним МНВ 2,4 починає курс антибіотика, як-от ципрофлоксацин. Через тиждень МНВ 4,6. Яке пояснення найімовірніше?
AПацієнт їв більше їжі, багатої на вітамін K
BЛікарська взаємодія, що посилює дію варфарину
CАнтибіотик зробив непотрібною антикоагуляцію пацієнта
DЛабораторна помилка — єдине можливе пояснення
11.ФармакологіяСередня
Який побічний ефект типовий для блокатора кальцієвих каналів амлодипіну?
AБронхоспазм
BГіперкаліємія
CНабряк щиколоток
DСухий кашель
12.ФармакологіяСкладна
Яка пара побічних ефектів характерна для тривалого лікування аміодароном?
AСухий кашель і ангіоневротичний набряк
BРозростання ясен і надмірний ріст волосся
CОтотоксичність і нефротоксичність
DПорушення функції щитоподібної залози та легеневий фіброз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
How does intermittent pneumatic compression help prevent DVT?
AIt warms the legs gently so the blood becomes thinner and flows faster
BIt keeps the legs completely still to protect the veins
CIt squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
DIt breaks up and dissolves clots that have already formed in the veins
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
On a ventilated patient, the end-tidal CO₂ waveform suddenly drops to zero. What should the nurse suspect first?
ANormal variation that needs no action
BTube displacement, disconnection or obstruction
CA sudden improvement in the patient's lung function
DA rise in the patient's body temperature over the last hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
An 80-year-old with angina is diagnosed with hypothyroidism. How is levothyroxine usually started?
AAt a low dose, increased slowly
BAt a full dose from the first day
COnly after the angina has been cured
DAs a single large weekly injection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with motor neurone disease reports morning headaches, poor sleep and sleepiness during the day. What do these symptoms suggest?
ANormal tiredness that needs no specific action
BWeak breathing at night, so a review for ventilation support
CA side effect of riluzole, which should be stopped straight away by the nurse
DLow mood, which should be treated with an antidepressant first
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?
ATo measure liver damage caused by the vaccine
BTo decide whether they need a liver biopsy
CTo confirm that the vaccine produced immunity
DTo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
On day 5 after bowel resection, a patient has a fever, tachycardia and worsening abdominal pain, and the drain contains brown, faeculent fluid. What is most likely?
AA normal day 5 recovery
BPostoperative constipation
CA urinary tract infection
DAn anastomotic leak
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?
ABabinski reflex
BPlantar grasp reflex
CStepping reflex
DMoro reflex
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Невдовзі після початку епідуральної анестезії в породіллі артеріальний тиск падає до 86/50 mmHg, а серцебиття плода сповільнюється. Що медсестра має зробити першою?
AПопросити її походити кімнатою
BЗбільшити швидкість епідуральної інфузії
CПовернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
DПідняти узголів'я ліжка у високе сидяче положення, щоб покращити дихання
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?
ATo stop the insulin from becoming less effective over the years
BTo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
CTo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
DBecause the same site causes an allergy to insulin
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Дитині вводять внутрішньовенно калію хлорид. Медсестра бачить, що місце канюлі набрякле й бліде, а дитина плаче. Що медсестра має зробити першою?
AНакласти тугу пов'язку на місце
BЗбільшити швидкість інфузії, щоб закінчити швидше
CЗупинити інфузію й оцінити місце
DЗаспокоїти дитину й продовжити інфузію
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Що в дослідженні психічного стану фіксують у розділі змісту мислення?
AНав'язливості та марення
BСкачку ідей
CТиснення мовлення
DРозірвані асоціації
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with borderline personality disorder says, "If you don't make Anna my nurse again tomorrow, I'll cut myself." What is the most appropriate response?
AIgnore the threat, because she is only trying to manipulate staff
BAgree to assign Anna to her every day so that she stays safe
CTell her that if she cuts herself again, she will be discharged from the ward at once without any follow-up
DTake the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 03:10 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
03:10
13:10 AM
25:10 AM
33:10 PM
42:10 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 6 fl oz з сік, 3 tsp з сироп від кашлю, 1 склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?
1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 10 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
10 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 10 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 100 mg препарату в 250 mL і крапає зі швидкістю 12 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
100 mg/250 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 18:00 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL450 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Give each medicine separately and flush with water between them
Чому це відповідь
Each drug is prepared and given separately, with water flushes before, between and after, to prevent tube blockage and drug interactions. A pharmacist advises on suitable forms.
Відповідь
B · Give each medicine separately and flush with water between them
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
Чому це відповідь
Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.
Відповідь
D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
Чому це відповідь
Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.
Відповідь
B · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Use a professional medical interpreter
Чому це відповідь
Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.
Відповідь
C · Use a professional medical interpreter
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
Чому це відповідь
Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.
Відповідь
A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · 60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин
Чому це відповідь
Тиск у грудях із потовиділенням і нудотою може бути інфарктом, тому пацієнтові потрібна ЕКГ протягом хвилин. Інші пацієнти стабільні й можуть безпечно чекати.
Відповідь
C · 60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
Чому це відповідь
Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.
Відповідь
A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Bleeding from ruptured oesophageal varices
Чому це відповідь
Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.
Відповідь
D · Bleeding from ruptured oesophageal varices
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · A fall in serum potassium
Чому це відповідь
Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.
Відповідь
A · A fall in serum potassium
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Лікарська взаємодія, що посилює дію варфарину
Чому це відповідь
Кілька антибіотиків посилюють дію варфарину, зменшуючи його розщеплення або змінюючи кишкові бактерії, що виробляють вітамін K. МНВ контролюють частіше при призначенні таких препаратів. Більше вітаміну K у раціоні знизило б МНВ.Перевірено за:Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Лікарська взаємодія, що посилює дію варфарину
11.Фармакологія
Відповідь: C · Набряк щиколоток
Чому це відповідь
Дигідропіридинові блокатори кальцієвих каналів розширюють артеріоли, підвищуючи капілярний тиск у ногах і спричиняючи набряк щиколоток. Сухий кашель типовий для інгібіторів АПФ.
Відповідь
C · Набряк щиколоток
12.Фармакологія
Відповідь: D · Порушення функції щитоподібної залози та легеневий фіброз
Чому це відповідь
Аміодарон багатий на йод і накопичується в тканинах, спричиняючи гіпо- чи гіпертиреоз, легеневий фіброз, ураження печінки, фоточутливість і відкладення в рогівці. Інші пари відповідають аміноглікозидам, фенітоїну та інгібіторам АПФ.
Відповідь
D · Порушення функції щитоподібної залози та легеневий фіброз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
Чому це відповідь
Inflatable sleeves around the calves or feet inflate and deflate in cycles, increasing venous return and reducing stasis. They are used when anticoagulation is unsuitable or alongside it. They are not used on a leg with a known DVT or severe arterial disease.
Відповідь
C · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Tube displacement, disconnection or obstruction
Чому це відповідь
A sudden loss of the capnography trace means no CO₂ is being detected: the tube may be dislodged, disconnected or blocked, or there may be cardiac arrest. The nurse checks the patient and circuit immediately, hand-ventilates if needed and calls for help.
Відповідь
B · Tube displacement, disconnection or obstruction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · At a low dose, increased slowly
Чому це відповідь
Levothyroxine raises metabolic rate and myocardial oxygen demand. In older people and those with heart disease, a low starting dose that is increased gradually reduces the risk of angina and arrhythmias.
Відповідь
A · At a low dose, increased slowly
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
Чому це відповідь
Weak respiratory muscles cause nocturnal hypoventilation and a rise in CO2, leading to morning headaches, disturbed sleep and daytime drowsiness. Non-invasive ventilation can improve symptoms and survival, in line with the patient's wishes.
Відповідь
B · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · To confirm that the vaccine produced immunity
Чому це відповідь
Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.
Відповідь
C · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · An anastomotic leak
Чому це відповідь
Leakage at the join in the bowel causes peritonitis and sepsis, usually a few days after surgery. Faeculent drain fluid makes it very likely. It needs urgent surgical review, sepsis care and often return to theatre.
Відповідь
D · An anastomotic leak
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Babinski reflex
Чому це відповідь
The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.
Відповідь
A · Babinski reflex
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Повернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
Чому це відповідь
Положення на боці усуває аортокавальне стиснення та покращує венозне повернення і плацентарний кровотік. Потім збільшують внутрішньовенні рідини за призначенням, повідомляють анестезіолога або лікаря й вводять вазопресор, якщо його призначено.
Відповідь
C · Повернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
Чому це відповідь
Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.
Відповідь
C · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Зупинити інфузію й оцінити місце
Чому це відповідь
Набряк, блідість і біль вказують на екстравазацію або інфільтрацію. Зупиніть інфузію, оцініть місце, дотримуйтесь місцевого протоколу при екстравазації та повідомте лікаря. Подразнювальні інфузії можуть ушкодити тканини.
Відповідь
C · Зупинити інфузію й оцінити місце
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Нав'язливості та марення
Чому це відповідь
Зміст мислення охоплює марення, нав'язливості, фобії та суїцидальні чи гомоцидальні думки. Процес (форма) мислення охоплює розірвані асоціації, тангенціальність і скачку ідей.
Відповідь
A · Нав'язливості та марення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
Чому це відповідь
Every threat of self-harm needs assessment, but giving in to it reinforces the behaviour and supports splitting. The nurse addresses safety and feelings while keeping consistent team boundaries.
Відповідь
D · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 3:10 AM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
03 → 3 AM
Відповідь
3:10 AM
Відповідь
3:10 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 435 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
Додайте
V = 180 + 15 + 240 = 435 mL
Відповідь
V = 435 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL
Об’єм
V = 1/0,1 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 3 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
15·10 = 150 mg
Об’єм
V = (150/250)·5 = 3 mL
Відповідь
V = 3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 8 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
10·60 = 600 min
Швидкість крапання
R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min
Відповідь
R = 8 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 8 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 4,8 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
100/250 = 0,4 mg/mL
Швидкість дозування
D = 0,4·12 = 4,8 mg/h
Відповідь
D = 4,8 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 845 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 100 + 300 = 400 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 2120 mL
Загальне виведення
150 + 275 + 425 + 275 + 150 = 1275 mL
Баланс
B = 2120 − 1275 = 845 mL
Відповідь
B = 845 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 5,5 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 450 = 550 mL
Час
t = 550/100 = 5,5 h
Відповідь
t = 5,5 h
Це приблизно 5 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 18
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: іноді ходить → 3
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18
Відповідь
B = 18
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірний ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 1 + 4 + 3 + 2 + 1 + 2 = 13
Рівень ризику
13 → помірний ризик
Відповідь
помірний ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.