Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. AResting on the edge of the sterile field
  2. BAbove waist level and in sight
  3. CFolded under the armpits to keep warm
  4. DBehind the back when not in use
2.Основи сестринської справиСкладна

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
  2. BGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
  3. CGive nothing more, as the glucose is now normal
  4. DGive a second glucose drink every 15 minutes
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра вколола себе голкою після контакту з пацієнтом із відомим ВІЛ. Чому важливо повідомити про це негайно?

  1. AПовідомляти потрібно, лише якщо рана кровоточить або глибока
  2. BПостконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
  3. CПовідомляти потрібно лише про травми внутрішньовенними голками
  4. DПовідомити можна будь-коли протягом місяця, ризик не змінюється
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. AThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  2. BThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
  3. CPeople on steroids should never have any influenza vaccine
  4. DEither type is fine, as long as it is given in the morning
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. AFlushed, warm skin and a slow heart rate
  2. BA rise in urine output and thirst only
  3. CMuscle weakness and U waves on the ECG
  4. DTall, peaked T waves and muscle twitching
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
  2. BWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  3. CRapid cooling while supporting airway and circulation
  4. DAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AWeight loss, heat intolerance and tremor
  2. BFever, neck stiffness and photophobia
  3. CTiredness, weight gain and feeling cold
  4. DExcessive thirst and passing large volumes of urine
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
  2. BThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
  3. CThey mainly reduce the cost of the operation
  4. DThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug lowers blood glucose sharply
  2. BThe sodium can rise too quickly
  3. CThe drug causes severe hyperkalemia
  4. DThe sodium always falls further
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з алкогольним розладом калій 3,0 mEq/L попри два дні поповнення. Магній 0,9 mEq/L. Який наступний крок найдоречніший?

  1. AДати діуретик, щоб вивести надлишок магнію
  2. BПрипинити всі електролітні поповнення на 24 години й повторно перевірити
  3. CПоповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
  4. DПодвоїти дозу калію, а магній залишити на потім
11.ФармакологіяСередня

After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?

  1. ANaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
  2. BNaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
  3. CNaloxone itself causes respiratory depression at high doses
  4. DNaloxone makes the opioid stay longer in the body
12.ФармакологіяСкладна

У новонароджених, яким дають хлорамфенікол, може розвинутися «синдром сірої дитини». Яка головна причина?

  1. AУ новонароджених хлорамфенікол перетворюється на вітамін K
  2. BНезріла глюкуронізація в печінці дає препарату накопичуватися
  3. CНирки новонародженого надто швидко виводять препарат, тож призначають вищі дози
  4. DНовонароджені виробляють антитіла до препарату
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How does varenicline help people stop smoking?

  1. AIt makes cigarettes taste of metal so smoking feels unpleasant
  2. BIt replaces nicotine through the skin, like a nicotine patch
  3. CIt partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
  4. DIt speeds the clearance of nicotine by the liver
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта з відомою гіпертензією АТ 186/112 mmHg, без симптомів і без ознак ураження органів. Яка реакція найдоречніша?

  1. AПеревірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів
  2. BНічого не робити, бо пацієнт почувається добре й не має симптомів
  3. CВикликати команду реанімації й готуватися до інтубації
  4. DВвести внутрішньовенний болюс антигіпертензивного засобу, щоб досягти 120/80 mmHg за 15 хвилин
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Чому метформін зазвичай відміняють під час гострого пошкодження нирок або в період введення йодованого контрасту в пацієнтів групи ризику?

  1. AВін спричиняє гіперкаліємію при пошкодженні нирок
  2. BВін може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу
  3. CВін блокує контраст, тож зображення неможливо прочитати
  4. DВін спричиняє тяжку гіпоглікемію при одночасному введенні з контрастом
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient has erratic glucose readings. The nurse finds a soft, rubbery lump where they always inject. What is the most important teaching?

  1. ADouble the insulin dose because the lump blocks the insulin
  2. BKeep injecting into the lump, because it hurts less there
  3. CUse healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed
  4. DMassage the lump firmly after every injection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яке твердження найкраще описує толерантність до опіоїдів?

  1. AПрепарат більше не спричиняє запору
  2. BУ пацієнта розвинулася алергія на препарат
  3. CЗ часом для того самого ефекту потрібна вища доза
  4. DУ пацієнта нав'язливе бажання більше препарату
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a sacral pressure ulcer keeps sliding down the bed when the head is raised high. Which advice best reduces shear?

  1. AUse a dry sheet and drag the patient up the bed
  2. BKeep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
  3. CSit the patient upright without any support for the feet
  4. DRaise the head of the bed to 90° and pull the patient up the bed by the arms
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. ACollect a urine sample for culture and inform the provider
  2. BReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
  3. CAdvise cranberry juice and no further action
  4. DAdvise her to drink less to reduce frequency
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman has hyperthyroidism in pregnancy. Which finding in the fetus should be monitored?

  1. AA fetal heart rate below 100 bpm
  2. BFetal polycythaemia only
  3. CFetal macrosomia
  4. DFetal tachycardia and poor growth
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which signs suggest meningitis in a young infant?

  1. AA clear runny nose, a mild cough and normal feeding
  2. BA bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability
  3. CA sunken fontanelle with heavy wet nappies
  4. DNeck stiffness and a positive Kernig's sign, as in older children and adults
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 14-year-old has superficial cuts on her forearms. She says cutting helps her cope and that she does not want to die. What is the best nursing response?

  1. ATell her firmly that cutting is attention-seeking behaviour and that she must stop now
  2. BAccept that she is not at risk because she says she does not want to die
  3. CTreat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
  4. DPromise not to tell anyone so that she keeps talking
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнтка з прикордонним розладом особистості хвалить одну медсестру як «єдину, хто мене розуміє», а інших називає марними. Яка найкраща реакція команди?

  1. AУникати пацієнтки
  2. BДозволити улюбленій медсестрі ухвалювати всі рішення щодо цієї пацієнтки
  3. CСказати пацієнтці, що інші медсестри теж марні
  4. DПогодити єдині правила й реакції для всієї команди
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AReassure the patient that the movements will soon stop on their own
  2. BIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
  3. CReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  4. DGive benztropine, because it reliably reverses these movements
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
69,5080 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 69,5080 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

69,5080 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3 склянок? mL1½ tbsp? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 3 склянок з чай, 1½ tbsp з рідка добавка, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 40 kg призначено 3 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

40 kg3 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 6100 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

6100 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
20 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 75 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

75 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай150 mLмолоко200 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча400 mLсеча225 mLсеча425 mLсеча225 mLрановий дренаж130 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 150 mLмолоко: 200 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL300 mL введено60 mL/h13:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 13:00 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL300 mL введено60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 48/min, притомний, температура 35,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 98%O₂SBP 100HR 48AT 35,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Above waist level and in sight

Чому це відповідь

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Відповідь

B · Above waist level and in sight
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Чому це відповідь

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Відповідь

A · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин

Чому це відповідь

Після промивання рани милом і водою медсестра негайно повідомляє про випадок, щоб оцінити контакт. Постконтактну профілактику ВІЛ слід розпочати якомога раніше, ідеально протягом кількох годин і не пізніше ніж за 72 години.

Відповідь

B · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Чому це відповідь

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Відповідь

A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Muscle weakness and U waves on the ECG

Чому це відповідь

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Відповідь

C · Muscle weakness and U waves on the ECG
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Чому це відповідь

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Відповідь

C · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Tiredness, weight gain and feeling cold

Чому це відповідь

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Відповідь

C · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Чому це відповідь

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Відповідь

B · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · The sodium can rise too quickly

Чому це відповідь

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Відповідь

B · The sodium can rise too quickly
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій

Чому це відповідь

Низький магній змушує нирки втрачати калій, тому гіпокаліємія не коригується, доки не поповнено магній. Обидва порушення поширені при алкогольному розладі.Перевірено за: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

C · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
11.Фармакологія

Відповідь: A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again

Чому це відповідь

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.

Відповідь

A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Фармакологія

Відповідь: B · Незріла глюкуронізація в печінці дає препарату накопичуватися

Чому це відповідь

У новонароджених низька активність глюкуронілтрансферази, тож хлорамфенікол не кон'югується й накопичується. Високі рівні спричиняють циркуляторний колапс із сірою шкірою. Це показує, як незрілість органів змінює фармакокінетику.

Відповідь

B · Незріла глюкуронізація в печінці дає препарату накопичуватися
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors

Чому це відповідь

Varenicline is a partial agonist at nicotinic acetylcholine receptors. It reduces cravings and withdrawal and makes smoking less rewarding. Nausea is common, and patients are asked to report mood changes.

Відповідь

C · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Перевірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів

Чому це відповідь

Тяжку гіпертензію без гострого ураження органів (іноді називають гіпертензивною ургентністю) ведуть шляхом підтвердження показника, пошуку причин, як-от біль чи пропущені дози, та корекції пероральної терапії для зниження тиску протягом годин-днів. Швидке зниження ризикує ішемією мозку, серця та нирок, але ігнорування теж небезпечне.

Відповідь

A · Перевірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу

Чому це відповідь

Метформін виводиться нирками. При ГПН або коли контраст може погіршити функцію нирок, він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу. Його відміняють відповідно до функції нирок та місцевих настанов і відновлюють, коли функція нирок стабільна.

Відповідь

B · Він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Use healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed

Чому це відповідь

Lipohypertrophy causes poor and unpredictable absorption. When the patient switches to healthy tissue, more insulin is absorbed, so hypos can occur. Glucose is monitored closely, and doses may need to be reduced.

Відповідь

C · Use healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · З часом для того самого ефекту потрібна вища доза

Чому це відповідь

Толерантність — зниження відповіді на ту саму дозу з часом. Фізична залежність означає, що при раптовому припиненні препарату виникає абстиненція. Жодне з цього не те саме, що залежність (розлад вживання опіоїдів), яка передбачає нав'язливе вживання попри шкоду.

Відповідь

C · З часом для того самого ефекту потрібна вища доза
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets

Чому це відповідь

A high head position makes patients slide, causing shear on the sacrum. A lower head position when clinically possible, knee break or foot support, and slide sheets for moving reduce shear and friction.

Відповідь

B · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Чому це відповідь

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Відповідь

A · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Fetal tachycardia and poor growth

Чому це відповідь

In Graves' disease, maternal antibodies can cross the placenta and cause fetal hyperthyroidism, with tachycardia, goitre and growth restriction. Antithyroid drugs also cross the placenta, so the fetus is monitored.

Відповідь

D · Fetal tachycardia and poor growth
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability

Чому це відповідь

Young infants with meningitis may have non-specific signs: fever or low temperature, poor feeding, lethargy or irritability, a high-pitched cry and a bulging fontanelle. Neck stiffness is often absent at this age.

Відповідь

B · A bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment

Чому це відповідь

Self-harm often helps young people manage overwhelming feelings, but it is linked to higher suicide risk. A calm, non-judgemental response, wound care, risk assessment and referral to mental health services are needed.

Відповідь

C · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Погодити єдині правила й реакції для всієї команди

Чому це відповідь

Розщеплення ділить персонал на «цілком хороших» і «цілком поганих». Узгоджений командний підхід, чіткі межі та добра комунікація між персоналом запобігають маніпулюванню командою й допомагають пацієнтці.

Відповідь

D · Погодити єдині правила й реакції для всієї команди
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Чому це відповідь

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Відповідь

C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 69,5 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

69.5080 → 5

Вирішує лише наступна цифра

69,5080 → 0
0 — це 4 або менше, тому 5 залишається.
Подальші цифри (8) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 69,5 kg

Відповідь

x = 69,5 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 750 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

3 склянок = 3·240 = 720 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Додайте

V = 720 + 22,5 + 7,5 = 750 mL

Відповідь

V = 750 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 3·40 = 120 mg

Об’єм

V = 120/40 = 3 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 3 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,61 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 6100/10000 = 0,61 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,61 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

75/60 = 1,25 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,25·20 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 9,5 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Залишковий час

t = 400/42 = 9,524 ≈ 9,5 h

Відповідь

t = 9,5 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1010 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 200 = 350 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·8 = 400 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1010 mL

Відповідь

I = 1010 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 11,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 300 = 700 mL

Час

t = 700/60 = 11,67 ≈ 11,7 h

Відповідь

t = 11,7 h

Це приблизно 11 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:40.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 1 + 4 + 3 + 1 = 15

Відповідь

B = 15
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 48/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 1 + 0 + 3 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions