У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
CRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38,5 °C
DRespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?
ALeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
BGive a dose of every as-needed medication on the chart
CStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
DGo to the station to finish documentation for other patients
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?
ALoss of consciousness with gasping breaths
BA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
CA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
DRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Клінічна сестринська справаСередня
An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?
ABiliary colic
BDiverticulitis
CAppendicitis
DGastric ulcer
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?
AAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
BSymptoms can return later in a biphasic reaction
CAdrenaline always causes a heart attack hours later
DThe patient must stay until all allergy tests are complete
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?
AGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
BGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
CGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
DGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3,2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3,6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?
AGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
BGive a long-acting insulin dose to stabilize it
CGive a protein snack only and recheck tomorrow
DWait until the next meal before giving anything
11.ФармакологіяСередня
During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?
AOnce only, at the start
BEvery 3–5 minutes
CEvery 30 seconds
DEvery 15–20 minutes
12.ФармакологіяСкладна
A patient with heart failure on furosemide is also given metolazone, a thiazide-like diuretic. Which risk increases most?
AHyperkalaemia and fluid overload
BSevere hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
CSevere hypertension, tachycardia and fluid retention
DHypoglycaemia and weight gain
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
У пацієнта з нещодавнім інсультом і утрудненим ковтанням з'являються гарячка й хрипи в нижній частці правої легені. Яка найімовірніша причина?
AЛівошлуночкова недостатність
BАспіраційна пневмонія
CГострий напад астми
DТромбоемболія легеневої артерії
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Пацієнт, що одужує після інфаркту міокарда, тривожиться через повернення до нормального життя. Яке втручання найкраще підтримує одужання?
AНаправлення на кардіореабілітацію
BПорада назавжди уникати будь-яких вправ
CПорада лежати в ліжку три місяці
DПорада припинити таблетки, коли пацієнт почувається добре
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient who has had type 1 diabetes for 30 years says they no longer feel the warning signs of a hypo. What is this called?
AHypoglycaemia unawareness
BInsulin resistance
CThe dawn phenomenon
DDiabetic ketoacidosis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?
APrimary hypothyroidism from thyroid failure
BOver-replacement with levothyroxine
CSecondary hypothyroidism
DHyperthyroidism from Graves' disease
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?
AStopping smoking
BEating more red meat
CDrinking more coffee
DAvoiding all exercise
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?
AIt is only a muscle strain from walking
BThe swelling shows the cancer has gone
CCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
DCancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why is an indwelling catheter placed before a caesarean birth?
ATo collect a urine sample for culture
BTo prevent postpartum haemorrhage
CTo measure the baby's fluid balance
DTo keep the bladder empty during surgery
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A newborn has a deep dimple with a tuft of hair over the lower spine. What is the significance?
AIt is a sign of congenital heart disease
BIt may be a sign of an underlying spinal defect
CIt is an expected birthmark with no meaning
DIt means the baby will have hip dysplasia
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child with ITP has a low platelet count. Which advice is correct?
ATake aspirin for any pain to thin the blood
BAvoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin
CPlay rugby and football as normal to stay active
DUse a hard toothbrush and floss firmly to keep the gums healthy
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Дитина, якій сьогодні вранці зробили тонзилектомію, часто ковтає й спльовує яскраво-червону кров. Що медсестра має зробити першою?
AОцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
BЗаохотити дитину полоскати горло
CДати теплий напій, щоб заспокоїти горло
DЗаписати в історію хвороби й повторно оцінити під час наступного планового обходу
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?
ASit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
BDrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
CGet up quickly to get the blood flowing to the brain
DStop the medicine if the dizziness happens more than once
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?
AKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
BReassure her that all new mothers feel this way
CPlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
DEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 00:05 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
00:05
12:05 AM
212:05 AM
311:05 AM
412:05 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tbsp з рідка добавка, 3 fl oz з сік, ¼ склянка з чай, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 11 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
11 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 114,4 lb. Призначено 15 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 100 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?
114,4 lb15 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1500 mL за 5 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
1500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1500 mL протягом 8 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 1010 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1500 mL / 8 hчерез 3 h: 1010 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 87 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 10:00 зі швидкістю 120 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL120 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 99%повітряSBP 222HR 64AT 36,7 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
Чому це відповідь
Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.
Відповідь
D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Зменшити подачу кисню, щоб повернути сатурацію в цільовий діапазон
Чому це відповідь
У пацієнтів з ризиком гіперкапнії сатурація вище цільової може підвищувати рівень CO₂. Подачу кисню слід поступово зменшувати до призначеного діапазону з продовженням моніторингу.
Відповідь
C · Зменшити подачу кисню, щоб повернути сатурацію в цільовий діапазон
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
Чому це відповідь
Приготування, перевірка й введення ліків одному пацієнтові за раз, біля ліжка, зменшує помилки щодо пацієнта. Змішування ліків робить помилки ймовірнішими.
Відповідь
A · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
Чому це відповідь
qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.
Відповідь
D · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
Чому це відповідь
The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.
Відповідь
C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
Чому це відповідь
In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.
Відповідь
D · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Diverticulitis
Чому це відповідь
Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.
Відповідь
B · Diverticulitis
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
Чому це відповідь
Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.
Відповідь
B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
Чому це відповідь
Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Перевірено за:Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
Чому це відповідь
The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3,9 mmol/L); UK guidance uses 4,0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.
Відповідь
A · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Фармакологія
Відповідь: B · Every 3–5 minutes
Чому це відповідь
In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.
Відповідь
B · Every 3–5 minutes
12.Фармакологія
Відповідь: B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
Чому це відповідь
Combining a loop and a thiazide diuretic gives a strong synergistic diuresis. This can cause marked electrolyte loss and volume depletion, so weight, electrolytes and kidney function are monitored closely.
Відповідь
B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Аспіраційна пневмонія
Чому це відповідь
Дисфагія після інсульту підвищує ризик аспірації. Аспірований матеріал часто потрапляє до нижньої частки правої легені, бо правий головний бронх ширший і вертикальніший. Скринінг ковтання, вертикальне положення та догляд за порожниною рота зменшують ризик.
Відповідь
B · Аспіраційна пневмонія
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Направлення на кардіореабілітацію
Чому це відповідь
Кардіореабілітація поєднує контрольовані фізичні вправи, навчання щодо факторів ризику, поради щодо ліків і психологічну підтримку. Вона покращує якість життя та знижує серцево-судинну смертність і повторні госпіталізації. Пацієнтів заохочують поступово повертатися до активності, включно з роботою, водінням і сексом, відповідно до порад.
Відповідь
A · Направлення на кардіореабілітацію
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Hypoglycaemia unawareness
Чому це відповідь
Long duration of diabetes and frequent hypos reduce the adrenaline response, so warning symptoms are lost. This greatly increases the risk of severe hypos. Strict avoidance of hypos for some weeks can partly restore awareness, and glucose sensors with alarms help.
Відповідь
A · Hypoglycaemia unawareness
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Secondary hypothyroidism
Чому це відповідь
When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.
Відповідь
C · Secondary hypothyroidism
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Stopping smoking
Чому це відповідь
Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.
Відповідь
A · Stopping smoking
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
Чому це відповідь
Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.
Відповідь
D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · To keep the bladder empty during surgery
Чому це відповідь
An empty bladder reduces the risk of bladder injury during surgery and allows urine output to be monitored. It is usually removed once the woman can walk.
Відповідь
D · To keep the bladder empty during surgery
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · It may be a sign of an underlying spinal defect
Чому це відповідь
A sacral dimple with a hair tuft, swelling or skin change may indicate spina bifida occulta or a tethered cord. It should be reported, and spinal ultrasound is often arranged.
Відповідь
B · It may be a sign of an underlying spinal defect
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Avoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin
Чому це відповідь
While platelets are low, the child should avoid contact sports and activities with a high risk of head injury, and avoid NSAIDs and aspirin, which impair platelet function. A soft toothbrush is used, and parents report any heavy bleeding.
Відповідь
B · Avoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Оцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
Чому це відповідь
Часте ковтання та яскраво-червона кров вказують на післяопераційну кровотечу. Тримайте дитину у вертикальному положенні або на боці, оцініть життєві показники та горло з ліхтариком і негайно повідомте хірурга.
Відповідь
A · Оцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
Чому це відповідь
Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.
Відповідь
A · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
Чому це відповідь
Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.
Відповідь
A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 12:05 AM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
00 → 12 AM
Відповідь
12:05 AM
Відповідь
12:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 180 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
Додайте
V = 22,5 + 90 + 60 + 7,5 = 180 mL
Відповідь
V = 180 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,2 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2·11 = 22 mg
Об’єм
V = 22/10 = 2,2 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 2,2 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 7,8 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
114,4/2,2 = 52 kg
Доза
15·52 = 780 mg
Об’єм
V = (780/100)·1 = 7,8 mL
Відповідь
V = 7,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 50 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
5·60 = 300 min
Швидкість крапання
R = 1500·10/300 = 50 gtt/min
Відповідь
R = 50 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 7,733 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1500/8 = 187,5 mL/h
Нова швидкість
R = 1010/5 = 202 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (202 − 187,5)/187,5·100% = 7,733%
Відповідь
Δ = 7,733%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,01 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
275 + 500 + 275 = 1050 mL
На кілограм за годину
U = 1050/(87·12) = 1,006 ≈ 1,01 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,01 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 15,8 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL залишилося
Друга частина
640/50 = 12,8 h
Загальний час
t = 3 + 12,8 = 15,8 h
Відповідь
t = 15,8 h
Це приблизно 15 h 48 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:48.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 100
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100
Відповідь
MFS = 100
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.