У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
While being helped to eat, a patient with dysphagia coughs and their voice sounds wet and gurgly. What should the nurse do?
ALie the patient flat to rest
BGive a drink of water to wash the food down
CFeed more quickly so the meal is finished before they tire
DStop feeding and report for a swallowing assessment
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient with a slow-healing leg ulcer is eating less than half of their meals. What is the most helpful nursing action?
AWait until the ulcer heals before addressing nutrition
BAsk the patient to drink less to avoid swelling
CRefer to the dietitian and support protein and energy intake
DGive extra salt to stimulate the appetite
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Why is blood glucose control important around the time of surgery?
AGlucose levels only affect patients who have type 1 diabetes
BHigh glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
CLow glucose is needed around surgery so that the wound edges close more quickly
DHigh glucose makes anesthetic drugs work for much longer and delays waking up
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?
A“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
B“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
C“We put locks high up on the outside doors.”
D“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?
ACheck the tubing for kinks or obstruction
BRemove the catheter and wait for the patient to void
CGive a prescribed diuretic straight away
DEncourage the patient to drink more water
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Якого пацієнта найкраще перевести з інтенсивної терапії, щоб звільнити місце для нового надходження?
AГоспіталізований уночі з кровотечею з шлунково-кишкового тракту, все ще отримує кров
BЕкстубований 2 доби тому, стабільний на 2 L/min кисню через носові канюлі, без вазоактивних інфузій
CІнтубований 1 годину тому з приводу дихальної недостатності, ще під седацією
DНа інфузії норепінефрину, дозу якого збільшили сьогодні вранці
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?
ADriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
BWithout monitoring oxygen saturation
COnly with the patient lying flat
DDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнту з цирозом і великим напруженим животом виконують парацентез. Чому можуть ввести альбумін?
AЩоб збільшити калій у сечі
BЩоб лікувати інфекцію в рідині
CЩоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини
DЩоб печінка перестала виробляти жовч
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?
AFrom the right arm
BFrom the fistula
CFrom the left hand
DFrom the left wrist
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Результат АЧТЧ надзвичайно високий, але медсестра дізнається, що зразок узято з руки, де йде інфузія гепарину. Яка найкраща дія?
AНегайно дати протамін для усунення дії гепарину
BОстаточно припинити інфузію гепарину й повідомити лікаря
CЗапросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу
DПрийняти результат і вдвічі зменшити швидкість інфузії
11.ФармакологіяСередня
Про який серйозний, але рідкісний побічний ефект статинів пацієнти мають повідомляти негайно?
AСухий кашель
BМеталевий присмак
CНабряк щиколоток
DНез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.ФармакологіяСкладна
A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?
ADrug-induced lupus
BRheumatoid arthritis
CAn acute viral infection
DGout
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient who had a stroke has a weak swallow. Which measure most reduces the risk of aspiration pneumonia?
AGiving meals while the patient is drowsy
BA swallowing assessment and sitting upright for meals
CLying flat for 30 minutes after eating to aid digestion
DGiving thin fluids quickly through a straw between meals
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with a large pericardial effusion has a systolic pressure that falls by more than 10 mmHg during inspiration. What is this finding called?
AA collapsing pulse
BA pulse deficit
CPulsus paradoxus
DPulsus alternans
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient takes levodopa for Parkinson's disease. Which teaching point is correct?
AThe tablets work best taken with a large steak dinner
BStop the drug for a day each week to avoid tolerance
CLarge high-protein meals can reduce how well the drug works
DThe drug cures the disease if taken for a full year
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with diabetic neuropathy has a hot, red, swollen foot that is barely painful. The skin is intact, and there is no fever. What should the nurse suspect?
AGout, which only needs pain relief
BA sprained ankle that will settle with walking
CAn acute Charcot foot, needing urgent offloading
DNormal swelling from standing too long
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?
AParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
BCo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
CIt already contains paracetamol, so overdose could occur
DCo-codamol stops paracetamol from working
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
У хірургічному відділенні четверо пацієнтів. Якого пацієнта медсестра має оглянути першим?
AЧерез чотири години після операції на кишечнику: пульс 118/хв, АТ 90/55 mmHg
BНейтропенічний: температура була нормальною годину тому, почувається добре
C3-й день після операції: просить послаблювальне від запору
DСтабільна ілеостома: просить допомогти змінити мішок
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?
AProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
BThe urine becomes more acidic in pregnancy
CThe bladder empties more completely in pregnancy
DPregnancy greatly reduces the production of urine
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman with an epidural in labour now has a temperature of 38,0 °C (100,4 °F). Which statement is most accurate?
AFever with an epidural always means the catheter is infected
BFever in labour can be ignored if the baby is moving
CThe epidural may cause it, but infection must be ruled out
DFever with an epidural is always caused by the epidural
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A toddler refuses a liquid medicine. Which approach is appropriate?
AMix it into a full bottle of milk or juice for the whole day
BTell the child it is a sweet so that he takes it happily
CMix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
DHold the child's nose firmly until he has to open his mouth to breathe
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Здоровій 12-місячній дитині ввечері після щеплення з'явилася невисока гарячка й вона неспокійна. Батьки питають, чи слід припинити майбутні щеплення. Яка правильна відповідь?
AДитина має приймати антибіотики перед кожною майбутньою вакциною, щоб гарячка й неспокій не повторювалися
BТак; дитина ніколи не повинна більше отримувати вакцини
CТак; будь-яка реакція означає, що в дитини алергія
DНі; легка гарячка та неспокій — поширені очікувані реакції і не є причиною припиняти вакцинацію
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient taking phenelzine, an MAOI, is being taught before discharge. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll avoid aged cheese and cured meats."
B"I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
C"I'll tell any new doctor or dentist that I take an MAOI."
D"A sudden severe headache is a reason to get help straight away."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?
ACannabis has no effect on mental health
BCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
DCannabis protects against psychosis and can replace his medicine
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 95,4 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
95,4 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 357 mg/dL. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mmol/L. Округліть до одного знака після коми.
357 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 23 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
23 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 16 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 120 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
16 kg15 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 5 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 2 g препарату в 500 mL. Призначено 4 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
2 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 09:00, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:00?
1000 mL100 mL/h09:00 → 16:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 89%повітряSBP 112HR 82AT 36,6 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Stop feeding and report for a swallowing assessment
Чому це відповідь
Coughing, choking and a wet voice during meals suggest food or drink is entering the airway. Feeding stops, the patient sits upright and a speech and language therapist assesses them.
Відповідь
D · Stop feeding and report for a swallowing assessment
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
Чому це відповідь
Poor intake delays healing. Screening, dietitian referral, food charts and support with meals, including protein and energy supplements if needed, help the wound heal.
Відповідь
C · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
Чому це відповідь
Hyperglycemia weakens neutrophil function and slows healing, so it increases the risk of surgical site infection. Keeping glucose in the target range is part of infection prevention for surgical patients.
Відповідь
B · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
Чому це відповідь
People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.
Відповідь
A · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Check the tubing for kinks or obstruction
Чому це відповідь
Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.
Відповідь
A · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Екстубований 2 доби тому, стабільний на 2 L/min кисню через носові канюлі, без вазоактивних інфузій
Чому це відповідь
Екстубований пацієнт на низькопотоковому кисні без вазоактивних препаратів стабільний і одужує. Нещодавня інтубація, зростаюча потреба у вазопресорах і активна кровотеча потребують допомоги рівня інтенсивної терапії.
Відповідь
B · Екстубований 2 доби тому, стабільний на 2 L/min кисню через носові канюлі, без вазоактивних інфузій
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
Чому це відповідь
Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.
Відповідь
A · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Щоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини
Чому це відповідь
Великооб'ємний парацентез може спричинити гіпотензію та порушення функції нирок. Інфузія альбуміну допомагає підтримати об'єм циркулюючої крові.
Відповідь
C · Щоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · From the right arm
Чому це відповідь
Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.
Відповідь
A · From the right arm
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Запросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу
Чому це відповідь
Кров, взята з руки з інфузією, містить гепарин з крапельниці, тому АЧТЧ хибно високий. Зразок з іншої руки дає справжній результат. Зміна дози на основі хибного результату може спричинити тромбоз.Перевірено за:Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
C · Запросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу
11.Фармакологія
Відповідь: D · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
Чому це відповідь
Статини можуть спричиняти міопатію, яка рідко прогресує до рабдоміолізу з ураженням нирок. Нез'ясований біль у м'язах слід перевірити, наприклад визначенням креатинкінази.
Відповідь
D · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.Фармакологія
Відповідь: A · Drug-induced lupus
Чому це відповідь
Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.
Відповідь
A · Drug-induced lupus
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · A swallowing assessment and sitting upright for meals
Чому це відповідь
Patients with dysphagia need a formal swallowing assessment, food and fluid textures that are safe for them, sitting upright during and after meals and close supervision. Good oral hygiene also reduces the bacterial load that can be aspirated.
Відповідь
B · A swallowing assessment and sitting upright for meals
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Pulsus paradoxus
Чому це відповідь
Pulsus paradoxus is an exaggerated inspiratory fall in systolic pressure (more than 10 mmHg). In tamponade, the right ventricle fills on inspiration and pushes the septum left, reducing left ventricular output. It also occurs in severe asthma. A collapsing pulse suggests aortic regurgitation.
Відповідь
C · Pulsus paradoxus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Large high-protein meals can reduce how well the drug works
Чому це відповідь
Protein-rich meals can compete with levodopa for absorption and entry into the brain, which reduces its effect. Patients are often advised to take doses at consistent times relative to meals. Levodopa controls symptoms but does not stop the disease.
Відповідь
C · Large high-protein meals can reduce how well the drug works
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
Чому це відповідь
Acute Charcot neuroarthropathy causes inflammation and destruction of bones and joints in a foot without protective sensation. It can look like cellulitis. Early immobilisation and offloading prevent permanent deformity.
Відповідь
C · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · It already contains paracetamol, so overdose could occur
Чому це відповідь
Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.
Відповідь
C · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Через чотири години після операції на кишечнику: пульс 118/хв, АТ 90/55 mmHg
Чому це відповідь
Тахікардія з гіпотензією рано після операції вказує на кровотечу або сепсис і потребує негайної оцінки та ескалації. Інші пацієнти наразі стабільні, хоча нейтропенічний пацієнт усе ж потребує регулярного моніторингу.
Відповідь
A · Через чотири години після операції на кишечнику: пульс 118/хв, АТ 90/55 mmHg
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
Чому це відповідь
Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.
Відповідь
A · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · The epidural may cause it, but infection must be ruled out
Чому це відповідь
Epidurals are associated with a rise in maternal temperature, but this cannot be assumed. Intra-amniotic infection must be considered, especially with prolonged rupture of membranes or fetal tachycardia.
Відповідь
C · The epidural may cause it, but infection must be ruled out
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
Чому це відповідь
Mixing with a small amount of food that will be eaten completely, when the medicine allows it, helps the child take the full dose. Large volumes may not be finished, calling medicine sweets is unsafe and forcing risks aspiration.
Відповідь
C · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Ні; легка гарячка та неспокій — поширені очікувані реакції і не є причиною припиняти вакцинацію
Чому це відповідь
Легка гарячка, неспокій і місцева болючість поширені після вакцинації й минають за день-два. Лише тяжкі реакції, як-от анафілаксія, є протипоказаннями. Батькам можна розповісти, як упоратися з легкими симптомами і коли звертатися по допомогу.
Відповідь
D · Ні; легка гарячка та неспокій — поширені очікувані реакції і не є причиною припиняти вакцинацію
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
Чому це відповідь
Decongestants such as pseudoephedrine are sympathomimetics and can cause a hypertensive crisis with MAOIs. Patients should check any new medicine, including over-the-counter remedies, with a pharmacist or prescriber.
Відповідь
B · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
Чому це відповідь
Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.
Відповідь
B · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 35,2 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
95,4 − 32 = 63,4
Помножте на 5/9
T = 63,4·5/9 = 35,22 ≈ 35,2 °C
Відповідь
T = 35,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: c = 19,8 mmol/L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
c = 357/18 = 19,83 ≈ 19,8 mmol/L
Відповідь
c = 19,8 mmol/L
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 4,6 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2·23 = 46 mg
Об’єм
V = 46/10 = 4,6 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 4,6 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
15·16 = 240 mg
Об’єм
V = (240/120)·5 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 17 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
5·60 = 300 min
Швидкість крапання
R = 250·20/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min
Відповідь
R = 17 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 17 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 60 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
2000 mg/500 mL = 4 mg/mL
Доза за годину
4·60 = 240 mg/h
Швидкість помпи
R = 240/4 = 60 mL/h
Відповідь
R = 60 mL/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 625 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 150 + 100 = 250 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1050 mL
Загальне виведення
200 + 225 = 425 mL
Баланс
B = 1050 − 425 = 625 mL
Відповідь
B = 625 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 300 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
09:00 → 16:00 = 7 h
Введений об’єм
100·7 = 700 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 700 = 300 mL
Відповідь
V = 300 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 70
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70
Відповідь
MFS = 70
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,6 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.