Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. ABy soaking them in very hot water to sterilise them
  2. BOver a sink lined with a towel or partly filled with water
  3. CWith an abrasive cleaning powder to remove stains
  4. DOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт, який тепер недієздатний, раніше ухвалив чинне й застосовне попереднє рішення про відмову від конкретного життєпідтримувального лікування. Що має зробити персонал (Англія та Уельс)?

  1. AПопросити родину скасувати його
  2. BЗнехтувати ним, бо враховуються лише усні побажання
  3. CДотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
  4. DПровести лікування, бо пацієнт тепер не може вирішувати
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  4. DNo screening, because BCG prevents all TB
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. ATell the patient that walking alone is against hospital law
  2. BApply wrist restraints so the patient stays in bed
  3. CRemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  4. DExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ARaising the drainage bag above the bladder when walking
  2. BKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  3. CDisconnecting the bag every shift to empty it
  4. DLeaving the catheter in place longer than needed
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У відділенні невідкладної допомоги якого пацієнта слід одразу направити до процедурної кімнати?

  1. A30-річного з болем у горлі два дні та температурою 38,0 °C
  2. B45-річного, який просить повторний рецепт
  3. C25-річного з розтягненням зап'ястя та нормальними життєвими показниками
  4. D60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин
7.Клінічна сестринська справаСередня

Compared with a colostomy, a patient with an ileostomy is at greater risk of:

  1. AHard stools, straining and constipation from slow transit
  2. BLow blood glucose after meals
  3. CDehydration and electrolyte loss from liquid output
  4. DUrinary retention
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У літнього пацієнта з переломом стегна через два дні після травми з'являються задишка, сплутаність і петехіальна висипка на грудях. Яке ускладнення слід запідозрити?

  1. AСиндром жирової емболії
  2. BКомпартмент-синдром
  3. CІнфекцію сечових шляхів
  4. DПролежень
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнт, що приймає варфарин з приводу фібриляції передсердь, має МНВ 5,2 і не має кровотечі. Яка найкраща дія медсестри?

  1. AПорадити пацієнтові припинити їсти зелені овочі від сьогодні
  2. BУтримати дозу варфарину й повідомити лікаря
  3. CДати подвійну дозу
  4. DДати звичну дозу й повторно перевірити за місяць
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнта госпіталізують з натрієм 132 mEq/L і глюкозою крові 600 mg/dL (33,3 mmol/L). Чому значення натрію інтерпретують обережно?

  1. AВисока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій
  2. BРезультат натрію, напевно, лабораторна помилка
  3. CГлюкоза не впливає на виміряний натрій
  4. DВисока глюкоза хибно підвищує виміряний натрій, тому він насправді нижчий
11.ФармакологіяСередня

Why should a patient rinse the mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo stop the drug being absorbed too quickly into the blood
  2. BTo reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness
  3. CTo prevent a fall in blood glucose
  4. DTo make the drug work faster in the lungs
12.ФармакологіяСкладна

Об'єм розподілу ліків дуже великий (наприклад, 500 L у дорослого). Про що це свідчить?

  1. AЛіки майже повністю залишаються в плазмовому компартменті
  2. BЛіки швидко виводяться нирками
  3. CЛіки не можна вводити внутрішньовенно
  4. DЛіки широко захоплюються тканинами
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Чому пацієнтам із тяжким ХОЗЛ радять їсти невеликими порціями часто?

  1. AПовний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює
  2. BВеликі прийоми їжі спричиняють постійне звуження дихальних шляхів
  3. CНевеликі порції зменшують частоту потреби в інгаляторах
  4. DЧасте харчування безпосередньо запобігає інфекціям грудної клітки
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Плевральний дренаж пацієнта випадково висмикнули. Яка негайна дія?

  1. AЗалишити отвір відкритим, щоб затримане повітря могло вийти
  2. BПопросити пацієнта сильно кашлянути, щоб розправити легеню
  3. CЗаштовхнути дренаж назад у грудну клітку й закріпити стрічкою
  4. DЗакрити місце стерильною оклюзійною пов'язкою й покликати допомогу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why are patients on haemodialysis vaccinated against hepatitis B?

  1. AHepatitis B vaccine improves the fistula flow
  2. BShared dialysis units carry a higher infection risk
  3. CThe vaccine lowers the potassium level
  4. DThe vaccine is needed to make the dialyser work
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient's glucose is 6,2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AA large snack eaten in the night by mistake
  2. BThe meter is faulty and should be replaced
  3. CThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  4. DThe Somogyi effect from a night-time hypo
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Чому важливо, коли пацієнт на опіоїдах стає більш седованим?

  1. AНаростання седації зазвичай передує пригніченню дихання
  2. BСедація означає, що біль тепер повністю й безпечно контролюється
  3. CСедація — нешкідливий очікуваний ефект усіх опіоїдів
  4. DСедація означає, що тепер потрібна вища доза
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт, що отримує філграстим (G-CSF) після хіміотерапії, питає, якого побічного ефекту очікувати. Який побічний ефект найпоширеніший?

  1. AШвидке падіння кількості лейкоцитів
  2. BНиючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок
  3. CНезворотна втрата слуху
  4. DПовне випадіння волосся протягом кількох днів після першої ін'єкції
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which baby is at greatest risk of early-onset group B streptococcal infection?

  1. AA baby whose mother was GBS-negative at 36 weeks
  2. BA baby of a GBS-positive mother with no antibiotics
  3. CA baby born at 40 weeks to a mother with no risk factors
  4. DA baby born by planned caesarean with intact membranes
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Жінка на 36-му тижні з прееклампсією скаржиться на новий біль під правими ребрами й нудоту. Як має відреагувати медсестра?

  1. AЗаписати для ранкового обходу
  2. BТерміново повідомити як про можливу ознаку ураження печінки або HELLP-синдрому
  3. CДати антацид і заспокоїти, що печія наприкінці вагітності поширена
  4. DПорадити їй пройтися, щоб послабити дискомфорт
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Як слід захищати мішок новонародженого з мієломенінгоцеле до операції?

  1. AНакласти тугу суху пов'язку
  2. BНакрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
  3. CПокласти дитину на спину, навколо мішка підкласти м'яке кільце для підтримки на матраці
  4. DЗалишити відкритим, щоб висох
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Why is a pertussis (whooping cough) vaccine recommended during pregnancy?

  1. AIt replaces the need for the baby's own pertussis vaccines
  2. BIt prevents the mother from passing pertussis to the baby through breast milk
  3. CIt protects the fetus from developing heart defects
  4. DThe mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A man with few physical symptoms is convinced he has cancer, checks his body many times a day and is not reassured by normal test results. According to DSM-5, which disorder does this suggest?

  1. AFactitious disorder
  2. BSomatic symptom disorder
  3. CConversion disorder
  4. DIllness anxiety disorder
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient taking valproate has severe abdominal pain spreading to her back, with nausea and vomiting. What should the nurse suspect?

  1. ASimple indigestion
  2. BSerotonin syndrome
  3. CPancreatitis
  4. DLithium toxicity
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
19,9573 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 19,9573 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

19,9573 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tbsp? mL¼ склянка? mL3 tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tbsp з рідка добавка, ¼ склянка з чай, 3 tsp з сироп від кашлю, 1 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
12 kg2 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 12 kg, йому призначено 2 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

12 kg2 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 520 одиниць препарату, який випускають по 1000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

520 units1000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
420 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1000 mL протягом 12 годин. Через 8 годин ви бачите, що в мішку ще 420 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1000 mL / 12 hчерез 8 h: 420 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 10 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай200 mLмолоко240 mLсуп150 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча300 mLсеча150 mLрановий дренаж30 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 65 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

65 kg8 hсеча: 300 mLсеча: 150 mLрановий дренаж: 30 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 200 mL/hпочаток 19:30tусього​ = ? h75 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 19:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 200 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Чому це відповідь

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Відповідь

B · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування

Чому це відповідь

Чинне й застосовне попереднє рішення має таку саму силу, як відмова дієздатного пацієнта. Відмова від життєпідтримувального лікування має бути письмовою, підписаною, засвідченою свідком і містити зазначення, що вона діє навіть за загрози життю.

Відповідь

C · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Чому це відповідь

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Відповідь

C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Чому це відповідь

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Відповідь

D · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Чому це відповідь

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Відповідь

B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · 60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин

Чому це відповідь

Тиск у грудях із потовиділенням і нудотою може бути інфарктом, тому пацієнтові потрібна ЕКГ протягом хвилин. Інші пацієнти стабільні й можуть безпечно чекати.

Відповідь

D · 60-річного з тиском у грудях, потовиділенням і нудотою протягом 20 хвилин
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output

Чому це відповідь

Ileostomy output is liquid because it bypasses the colon, which normally absorbs water and salts. Patients must drink enough and watch for signs of dehydration, especially in hot weather or illness.

Відповідь

C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Синдром жирової емболії

Чому це відповідь

Жирова емболія зазвичай з'являється через 24–72 години після перелому довгої кістки чи таза з тріадою: дихальна недостатність, неврологічні зміни та петехіальна висипка.

Відповідь

A · Синдром жирової емболії
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Утримати дозу варфарину й повідомити лікаря

Чому це відповідь

МНВ 5,2 значно вище цілі й підвищує ризик кровотечі. Медсестра утримує дозу, перевіряє ознаки кровотечі та повідомляє лікаря, який може призначити нижчу дозу або вітамін K.Перевірено за: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Утримати дозу варфарину й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Висока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій

Чому це відповідь

Висока глюкоза втягує воду з клітин у кров, знижуючи виміряний натрій. У міру лікування глюкози натрій зазвичай зростає. Поширена корекція додає приблизно 1,6–2,4 mEq/L натрію на кожні 100 mg/dL глюкози понад 100 mg/dL.Перевірено за: Sodium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Висока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій
11.Фармакологія

Відповідь: B · To reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness

Чому це відповідь

Steroid left in the mouth and throat suppresses local immunity and can cause candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and spitting, and using a spacer, reduce this risk.

Відповідь

B · To reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness
12.Фармакологія

Відповідь: D · Ліки широко захоплюються тканинами

Чому це відповідь

Vd, набагато більший за загальну воду організму, означає низьку концентрацію в плазмі, бо більшість ліків перебуває в тканинах (жир чи м'язи), як у дигоксину чи аміодарону.

Відповідь

D · Ліки широко захоплюються тканинами
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Повний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює

Чому це відповідь

Багато людей із тяжким ХОЗЛ втрачають масу тіла, бо дихання потребує багато енергії, а великі прийоми їжі спричиняють здуття й задишку. Малі порції, багаті поживними речовинами, допомагають підтримувати масу тіла та силу м'язів.

Відповідь

A · Повний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Закрити місце стерильною оклюзійною пов'язкою й покликати допомогу

Чому це відповідь

Місце негайно закривають стерильною оклюзійною пов'язкою, щоб повітря не потрапляло в грудну клітку. Пацієнта оцінюють щодо рецидиву чи напруженого пневмотораксу (наростаюча задишка, падіння сатурації, тахікардія, зміщення трахеї) та інформують лікарську команду. Дренаж ніколи не вводять повторно.

Відповідь

D · Закрити місце стерильною оклюзійною пов'язкою й покликати допомогу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Shared dialysis units carry a higher infection risk

Чому це відповідь

Haemodialysis involves repeated vascular access in a shared unit, which raises the risk of blood-borne infection. Vaccination, screening and strict infection control protect patients and staff.

Відповідь

B · Shared dialysis units carry a higher infection risk
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Чому це відповідь

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Відповідь

C · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Наростання седації зазвичай передує пригніченню дихання

Чому це відповідь

Оцінки седації часто погіршуються до падіння частоти дихання. Моніторинг седації (наприклад, за шкалою седації), а також частоти дихання й насичення киснем допомагає рано виявити токсичність опіоїдів. Зростання седації означає, що наступну дозу слід утримати, а пацієнта переглянути.

Відповідь

A · Наростання седації зазвичай передує пригніченню дихання
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Ниючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок

Чому це відповідь

Гранулоцитарні колонієстимулювальні фактори стимулюють кістковий мозок виробляти нейтрофіли, що часто спричиняє ниючий біль у кістках, особливо в спині, тазі та довгих кістках; його зазвичай контролюють простим знеболенням за призначенням. Рідкісний, але серйозний ефект — розрив селезінки, тож новий біль у лівому верхньому квадранті живота чи в кінчику плеча слід негайно повідомляти.

Відповідь

B · Ниючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · A baby of a GBS-positive mother with no antibiotics

Чому це відповідь

GBS colonisation, no intrapartum antibiotics, prolonged rupture of membranes, maternal fever and prematurity increase the risk. Intrapartum IV antibiotics greatly lower early-onset GBS disease.

Відповідь

B · A baby of a GBS-positive mother with no antibiotics
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Терміново повідомити як про можливу ознаку ураження печінки або HELLP-синдрому

Чому це відповідь

Біль у правому верхньому квадранті або надчеревній ділянці при прееклампсії вказує на набряк печінки чи HELLP-синдром і є тяжкою ознакою. Потрібні терміновий огляд лікаря, аналізи крові (тромбоцити, печінкові ферменти) та ретельне спостереження.

Відповідь

B · Терміново повідомити як про можливу ознаку ураження печінки або HELLP-синдрому
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт

Чому це відповідь

Стерильна волога пов'язка запобігає висиханню та інфекції, а положення на животі знімає тиск з мішка. Запобіжні заходи щодо латексу також важливі, бо в таких дітей часто розвивається алергія на латекс.

Відповідь

B · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life

Чому це відповідь

Pertussis is most dangerous in young infants, who can develop apnoea and die. Antibodies from maternal vaccination pass across the placenta and protect the baby until their own vaccine course is completed; the baby still needs their routine doses.

Відповідь

D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Illness anxiety disorder

Чому це відповідь

In illness anxiety disorder, the person is preoccupied with having or getting a serious illness, with no or only mild symptoms. In somatic symptom disorder, the distressing physical symptoms themselves are prominent. ICD-11 calls this condition hypochondriasis.

Відповідь

D · Illness anxiety disorder
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Pancreatitis

Чому це відповідь

Valproate can cause acute pancreatitis, which can be life-threatening. Severe abdominal pain with vomiting must be reported promptly so the drug can be stopped and the patient assessed.

Відповідь

C · Pancreatitis
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 20 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

19.9573 → 9

Вирішує лише наступна цифра

19,9573 → 5
5 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (73) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 20 kg

Відповідь

x = 20 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 127,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Додайте

V = 22,5 + 60 + 15 + 30 = 127,5 mL

Відповідь

V = 127,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 24 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

2·12 = 24 mg

Відповідь

D = 24 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,52 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 520/1000 = 0,52 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,52 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 105 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1000/12 = 83,33 mL/h

Нова швидкість

R = 420/4 = 105 mL/h

Відповідь

R = 105 mL/h

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 40 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/100 = 4 mg/mL

Швидкість дозування

D = 4·10 = 40 mg/h

Відповідь

D = 40 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,87 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

300 + 150 = 450 mL

На кілограм за годину

U = 450/(65·8) = 0,8654 ≈ 0,87 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,87 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL залишилося

Друга частина

775/200 = 3,875 h

Загальний час

t = 3 + 3,875 = 6,875 ≈ 6,9 h

Відповідь

t = 6,9 h

Це приблизно 6 h 53 min, тож пакет закінчиться приблизно о 02:23.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: не видає звуків → 1
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 2 + 1 + 3 = 6

Тяжкість

GCS 6 → тяжка

Відповідь

тяжка
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 3 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions