Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. ABy soaking them in very hot water to sterilise them
  2. BOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
  3. CWith an abrasive cleaning powder to remove stains
  4. DOver a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Основи сестринської справиСкладна

Що робити, якщо ви виявили помилку з ліками, яка вже дійшла до пацієнта?

  1. AЧекати, чи з'явиться шкода впродовж наступної зміни, і повідомляти лише якщо стан пацієнта зміниться
  2. BВиправити записи, щоб помилки не було видно
  3. CНічого не казати, якщо пацієнт почувається добре
  4. DОцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. AFold it into the linen and send it to the laundry
  2. BRecap it with two hands before throwing it away
  3. CLeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  4. DPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Яка дія медсестри свідчить про дотримання п'яти моментів гігієни рук?

  1. AВона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
  2. BВона очищує руки лише тоді, коли вони виглядають брудними
  3. CВона носить ті самі рукавички між двома пацієнтами
  4. DВона очищує руки лише на початку й наприкінці зміни
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with a spinal cord injury at T4 suddenly has a severe headache, flushing above the injury and a blood pressure of 200/110 mmHg. What does the nurse do first?

  1. AApply extra blankets to keep the patient warm and calm
  2. BLay the patient flat with the legs raised
  3. CGive a warm drink and recheck the blood pressure in an hour
  4. DSit the patient upright with the legs lowered
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?

  1. ARight shoulder pain from the gas used during surgery
  2. BA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
  3. CYellow skin with dark urine on the second day
  4. DIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
7.Клінічна сестринська справаСередня

Знеболювальна драбина ВООЗ рекомендує:

  1. AВикористовувати при онкологічному болю лише немедикаментозні методи
  2. BПочинати всім пацієнтам із сильних опіоїдів
  3. CДавати знеболення лише тоді, коли біль стає сильним
  4. DПереходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Післяопераційний пацієнт має ЧСС 115/min, температуру 38,6 °C, частоту дихання 26/min і тиск 85/50 mmHg попри болюс рідини. Про що це найімовірніше свідчить?

  1. AСептичний шок, що потребує невідкладної консультації реаніматолога
  2. BЛише легке зневоднення
  3. CНормальна запальна відповідь у перші дні після операції
  4. DТривога щодо виписки
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has burning on urination and frequency. The dipstick is positive for nitrites and leukocyte esterase, and a urine culture is ordered. When should the sample be taken?

  1. AAfter 3 days of antibiotic treatment
  2. BBefore the first dose of antibiotic
  3. CAt any time, as antibiotics do not matter
  4. DAfter the symptoms have fully settled
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BCushing syndrome
  3. CHypothyroidism
  4. DAdrenal insufficiency
11.ФармакологіяСередня

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
  2. BFlush the cannula forcefully with saline
  3. CIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  4. DApply a tight bandage over the site
12.ФармакологіяСкладна

A woman with chronic hypertension who takes lisinopril is now pregnant. What is the key concern?

  1. AACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
  2. BAll antihypertensives must be stopped in pregnancy
  3. CLisinopril has no known fetal effects and should be continued
  4. DLisinopril works better in pregnancy, so the dose should be increased
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA nasogastric tube and a feeding pump
  2. BSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  3. CA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  4. DOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнтові з гострим загостренням ХОЗЛ і затримкою CO₂ призначено небулайзерні бронхолітики. Чим зазвичай слід приводити в дію небулайзер?

  1. AБез потоку газу, просячи пацієнта дихати глибоко
  2. BКиснем зі швидкістю 15 L/min якомога довше
  3. CСтисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю
  4. DКиснем зі швидкістю 6–8 L/min без моніторингу сатурації
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. AThe temperature every four hours only
  2. BThe colour of the patient's skin on the face
  3. CSigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  4. DThe patient's appetite at the next meal
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнт на безперервному нічному ентеральному харчуванні отримує інсулін, узгоджений із годуванням. О 02:00 зонд закупорюється й годування припиняється. Який головний ризик і що має зробити медсестра?

  1. AГіперглікемія; одразу ввести додаткову дозу інсуліну
  2. BГіпоглікемія; часто перевіряти глюкозу й дотримуватися плану покриття глюкозою
  3. CКетоацидоз; припинити весь інсулін до ранку
  4. DРизику немає; інсулін просто накопичиться до відновлення годування
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  2. BThe drug no longer has any side effects
  3. CThe patient is allergic to opioids
  4. DThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  2. BApply compression and elevate the leg above the heart all day
  3. CApply compression but only at night
  4. DApply the strongest compression to speed healing
19.Акушерське медсестринствоСередня

When the Moro reflex is tested, the baby moves only one arm. What could this suggest?

  1. AA normal finding in all term babies
  2. BLow blood glucose only
  3. CA clavicle fracture or nerve injury
  4. DHearing loss in the ear on that side
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яка ознака в жінки через 2 години після пологів потребує найтермінішого реагування?

  1. AЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою
  2. BДно матки щільне, на 1 см нижче пупка
  3. CПомірні lochia rubra з кількома дрібними згустками
  4. DТемпература 37,6 °C і тремтіння
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
  2. BSmack the child to show that tantrums are not allowed
  3. CShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  4. DStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child recovering from acute rheumatic fever with heart involvement asks why she needs regular penicillin for years. What is the best answer?

  1. ATo prevent common viral colds during the school year
  2. BTo prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
  3. CTo cure the heart valve damage that has already occurred and let the valves heal completely
  4. DTo reduce the joint pain that continues after the illness
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A woman has new anxiety, weight loss, a tremor, heat intolerance and a fast heart rate. Which test is most important before diagnosing an anxiety disorder?

  1. AUrine drug screen only
  2. BAn MRI of the knee
  3. CSerum lithium level
  4. DThyroid function tests
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. ACarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
  2. BCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  3. CShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  4. DThe two drugs do not interact in any way
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111208:05?8:05 PM7:05 AM8:05 AM10:05 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 08:05 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

08:05
  1. 18:05 PM
  2. 27:05 AM
  3. 38:05 AM
  4. 410:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
6 fl oz? mL1 склянка? mL2 tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 6 fl oz з сік, 1 склянка з чай, 2 tsp з сироп від кашлю, 1 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
12 kg2 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 12 kg, йому призначено 2 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

12 kg2 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
40 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 57,2 lb. Призначено 5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 40 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

57,2 lb5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 8 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL10 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 10 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп200 mLмолоко100 mLчай150 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча500 mLсеча250 mLсеча250 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

суп: 200 mLмолоко: 100 mLчай: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL700 mL введено60 mL/h09:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 09:00 вже введено 700 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL700 mL введено60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 91% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 38,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 91%O₂SBP 124HR 70AT 38,1 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Чому це відповідь

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Відповідь

D · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Оцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти

Чому це відповідь

Оцініть стан пацієнта й спостерігайте за ним, повідомте відповідального лікаря, зареєструйте інцидент і будьте відкриті з пацієнтом. Записи ніколи не можна змінювати, щоб приховати помилку.

Відповідь

D · Оцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Чому це відповідь

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Відповідь

D · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка

Чому це відповідь

Дотик до оточення пацієнта, як-от бортики й столики, забруднює руки, тому після цього потрібна гігієна рук. Рукавички міняють між пацієнтами, а гігієна рук потрібна незалежно від того, чи виглядають руки брудними.

Відповідь

A · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Sit the patient upright with the legs lowered

Чому це відповідь

Autonomic dysreflexia is an emergency in injuries at T6 or above. Sitting the patient up lowers the blood pressure; the nurse then looks for the trigger, most often a full bladder or constipation.

Відповідь

D · Sit the patient upright with the legs lowered
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Right shoulder pain from the gas used during surgery

Чому це відповідь

Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.

Відповідь

A · Right shoulder pain from the gas used during surgery
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Переходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю

Чому це відповідь

Драбина передбачає перехід від неопіоїдів (як-от парацетамолу) до слабких, а потім сильних опіоїдів, з ад'ювантами на будь-якій сходинці. При постійному болю перевагу надають регулярному дозуванню.

Відповідь

D · Переходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Септичний шок, що потребує невідкладної консультації реаніматолога

Чому це відповідь

Ознаки інфекції з гіпотензією, що не відповідає на рідину, свідчать про септичний шок. Імовірно, потрібні вазопресори та участь відділення інтенсивної терапії, разом з антибіотиками й контролем джерела.

Відповідь

A · Септичний шок, що потребує невідкладної консультації реаніматолога
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Before the first dose of antibiotic

Чому це відповідь

The culture sample is taken before antibiotics, so the organism can be grown and its sensitivities tested. A sample taken after antibiotics may give a false negative culture.

Відповідь

B · Before the first dose of antibiotic
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Cushing syndrome

Чому це відповідь

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.

Відповідь

B · Cushing syndrome
11.Фармакологія

Відповідь: A · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Чому це відповідь

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Відповідь

A · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Фармакологія

Відповідь: A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used

Чому це відповідь

ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Відповідь

A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Чому це відповідь

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Відповідь

B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Стисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю

Чому це відповідь

Небулайзерам потрібно близько 6–8 L/min. Приведення їх у дію киснем у пацієнта з гіперкапнічною дихальною недостатністю може надто підняти сатурацію й посилити затримку CO₂. Рекомендовані небулайзери на повітрі з окремим контрольованим киснем, титрованим до 88–92%.

Відповідь

C · Стисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Чому це відповідь

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Відповідь

C · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Гіпоглікемія; часто перевіряти глюкозу й дотримуватися плану покриття глюкозою

Чому це відповідь

Якщо годування припиняється, поки діє інсулін, введений для його покриття, у пацієнта може розвинутися гіпоглікемія. Медсестра часто перевіряє глюкозу, інформує команду, відновлює годування, якщо можливо, і дотримується призначеного плану (наприклад, внутрішньовенна глюкоза), доки годування не відновиться. Базальний інсулін при діабеті 1 типу просто так не припиняють.

Відповідь

B · Гіпоглікемія; часто перевіряти глюкозу й дотримуватися плану покриття глюкозою
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Чому це відповідь

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Відповідь

A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Чому це відповідь

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Відповідь

A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · A clavicle fracture or nerve injury

Чому це відповідь

The Moro reflex should be bilateral and symmetrical. An absent response on one side suggests clavicle fracture or brachial plexus palsy, both linked with shoulder dystocia and large babies.

Відповідь

C · A clavicle fracture or nerve injury
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · ЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою

Чому це відповідь

Тахікардія з холодною, липкою шкірою — рання ознака гіповолемії внаслідок прихованої або тривалої кровотечі. Щільне дно матки та помірні лохії нормальні, а легке підвищення температури й тремтіння поширені в перші 24 години.

Відповідь

A · ЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Чому це відповідь

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Відповідь

D · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage

Чому це відповідь

Recurrent episodes of rheumatic fever follow new group A streptococcal infections and worsen rheumatic heart disease. Long-term secondary prophylaxis with penicillin prevents these infections; it does not reverse existing damage.

Відповідь

B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Thyroid function tests

Чому це відповідь

Hyperthyroidism can mimic anxiety with tremor, palpitations, weight loss and heat intolerance. Medical causes of psychiatric symptoms should always be considered.

Відповідь

D · Thyroid function tests
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Чому це відповідь

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Відповідь

B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 8:05 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

08 → 8 AM

Відповідь

8:05 AM

Відповідь

8:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 445 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Додайте

V = 180 + 240 + 10 + 15 = 445 mL

Відповідь

V = 445 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 24 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

2·12 = 24 mg

Відповідь

D = 24 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

57,2/2,2 = 26 kg

Доза

5·26 = 130 mg

Об’єм

V = (130/40)·1 = 3,25 ≈ 3,3 mL

Відповідь

V = 3,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

10·800 = 8000 mcg/h

Доза за хвилину

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Відповідь

D = 133,3 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1460 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 100 + 150 = 450 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·12 = 960 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1460 mL

Відповідь

I = 1460 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 700 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: немає ризику

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 1 + 4 + 3 + 4 + 3 = 19

Рівень ризику

19 → немає ризику

Відповідь

немає ризику

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions