Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A smoker says, "I know I should stop, and I'm thinking about it some time in the next few months." Which stage of change is this?

  1. APreparation
  2. BPrecontemplation
  3. CMaintenance
  4. DContemplation
2.Основи сестринської справиСкладна

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ACover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  2. BSit the patient fully upright and ask them to cough again
  3. CLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  4. DPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. AUse a firm toothbrush and a safety razor
  2. BTake rectal temperatures for accuracy
  3. CUse a soft toothbrush and an electric razor
  4. DFloss hard each day to keep the gums healthy
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. AIron overload from eating too much red meat
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CCarbon dioxide from a gas cooker
  4. DA food allergy to cow’s milk proteins
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a blood pressure of 210/120 mmHg. Which finding would make this a hypertensive emergency?

  1. AMild anxiety about the high reading on the monitor
  2. BNew chest pain or confusion suggesting organ damage
  3. CForgetting to take the blood pressure tablet this morning
  4. DA history of high blood pressure for ten years
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  2. BTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
7.Клінічна сестринська справаСередня

When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?

  1. AWhether visitors are waiting to see the patient
  2. BThe patient's dietary preferences for the next meal
  3. CThe discharge date
  4. DAirway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Діурез пацієнта 12 годин дуже низький, а креатинін різко зріс. Який препарат у листку призначень найімовірніше потребує перегляду?

  1. AПом'якшувальний крем
  2. BНестероїдний протизапальний препарат, як-от ібупрофен
  3. CВітамінна добавка
  4. DПарацетамол у звичайних дозах
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient takes high-dose furosemide. Besides potassium, which electrolyte is most commonly lowered?

  1. AMagnesium
  2. BUric acid
  3. CPhosphate
  4. DSodium bicarbonate
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AImmune thrombocytopenia (ITP)
  2. BVitamin K deficiency from poor diet
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.ФармакологіяСередня

Benzathine benzylpenicillin (penicillin G benzathine) is ordered. Which route is correct?

  1. AIntravenous infusion over 30 minutes
  2. BSubcutaneous in the abdomen
  3. CDeep intramuscular only
  4. DIntravenous push
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug stains the cornea blue
  2. BThe drug raises pressure inside the eye
  3. CThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  4. DThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яка шкала тяжкості пневмонії використовує сплутаність, сечовину, частоту дихання, артеріальний тиск і вік?

  1. ACHA₂DS₂-VASc
  2. BNEWS2
  3. CCURB-65
  4. DШкала Веллса
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Twelve hours after a coronary stent, a patient has sudden severe chest pain again with new ST elevation in the same leads. What is the most likely cause?

  1. ANormal pain from the procedure site
  2. BPericarditis from the catheter
  3. CIndigestion from the hospital meal
  4. DAcute stent thrombosis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Чому слід ретельно контролювати калій при внутрішньовенному введенні інсуліну при ДКА?

  1. AІнсулін не впливає на калій при ДКА
  2. BІнсулін розщеплює калій у кровотоці
  3. CІнсулін змушує нирки затримувати калій, тож рівень зросте
  4. DІнсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with Parkinson's disease is nil by mouth after abdominal surgery. Their levodopa is due. What is the best action?

  1. AGive double the dose once eating restarts
  2. BGive the tablets with a sip of water anyway
  3. COmit the dose until the patient can swallow again
  4. DContact the prescriber or pharmacist about another route
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why might a patient's platelet count be monitored while they receive heparin?

  1. ATo see whether the patient has an infection
  2. BTo detect heparin-induced thrombocytopenia
  3. CTo measure the heparin dose in the blood exactly
  4. DTo check whether the heparin is causing anaemia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with lung cancer becomes hypotensive and breathless, with distended neck veins and quiet heart sounds. What should the nurse suspect?

  1. ASuperior vena cava obstruction from the tumour
  2. BCardiac tamponade from a pericardial effusion
  3. CHypercalcaemia of malignancy from bone metastases
  4. DA side effect of anti-sickness drugs
19.Акушерське медсестринствоСередня

During the hip examination, the nurse hears a "clunk" as the newborn's hip is abducted. What does this suggest?

  1. AClubfoot affecting the same side
  2. BA fractured femur from the birth
  3. CA normal finding in all newborns
  4. DDevelopmental dysplasia of the hip
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with known mitral stenosis is pregnant. When is she at greatest risk of heart failure?

  1. AOnly in the first trimester, when nausea is worst
  2. BOnly during the first stage of labour
  3. CRisk is the same at every point in pregnancy
  4. DWhen blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A newborn is still wet a few minutes after birth. Which heat-loss mechanism is the main concern, and how is it prevented?

  1. AConvection; leave the baby uncovered in a draught
  2. BEvaporation; dry the baby straight away, including the head
  3. CRadiation; move the cot close to an outside window
  4. DConduction; place the baby on a cold firm surface
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. AA plaster cast and discharge home the same day
  2. BRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  3. CBlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
  4. DMassage and physiotherapy to loosen the muscle
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Які ще дослідження, крім рівнів літію, регулярно контролюють при тривалому лікуванні літієм?

  1. AЛише функцію легень
  2. BЛише щільність кісток
  3. CФункцію нирок і щитоподібної залози
  4. DТести слуху
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт на оланзапіні набрав 8 кг за 3 місяці й скаржиться на спрагу та часте сечовипускання. Що має зробити медсестра?

  1. AЗаспокоїти його, що це не пов'язано з препаратом
  2. BПорадити пити менше води
  3. CОрганізувати визначення глюкози крові й повідомити лікаря
  4. DНегайно відмінити оланзапін, не повідомляючи лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 11 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
125 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 125 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

125 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
25 kg25 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 25 kg. Призначена доза — 25 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

25 kg25 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
40 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 22 lb. Призначено 5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 40 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

22 lb5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 30 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL3 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 3 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко200 mLвода350 mLсік200 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча225 mLсеча475 mLрановий дренаж110 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 200 mLвода: 350 mLсік: 200 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено60 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 16:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Contemplation

Чому це відповідь

In the stages-of-change model, contemplation means considering change within about six months without a firm plan. Precontemplation means not thinking about change yet.

Відповідь

D · Contemplation
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Чому це відповідь

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Відповідь

A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Use a soft toothbrush and an electric razor

Чому це відповідь

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Відповідь

C · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Чому це відповідь

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Відповідь

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · New chest pain or confusion suggesting organ damage

Чому це відповідь

Severe hypertension becomes an emergency when there is acute organ damage, such as chest pain, neurological changes or kidney injury. It needs urgent, controlled lowering of the blood pressure.

Відповідь

B · New chest pain or confusion suggesting organ damage
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Чому це відповідь

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Відповідь

A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Airway, breathing, circulation and level of consciousness

Чому це відповідь

Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.

Відповідь

D · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Нестероїдний протизапальний препарат, як-от ібупрофен

Чому це відповідь

При гострому ураженні нирок нефротоксичні препарати (як-от НПЗП та аміноглікозиди) і препарати, що зменшують ниркову перфузію (як-от інгібітори АПФ і діуретики), переглядають і часто відміняють.

Відповідь

B · Нестероїдний протизапальний препарат, як-от ібупрофен
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Magnesium

Чому це відповідь

Loop diuretics block the Na-K-2Cl transporter in the loop of Henle, where much magnesium and calcium are also reabsorbed. They therefore commonly cause hypokalemia and hypomagnesemia, and they can raise uric acid and bicarbonate.Перевірено за: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

A · Magnesium
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Чому це відповідь

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Перевірено за: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Відповідь

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Фармакологія

Відповідь: C · Deep intramuscular only

Чому це відповідь

Benzathine penicillin is a depot suspension given deep IM. Accidental intravenous injection can cause cardiorespiratory arrest and death.

Відповідь

C · Deep intramuscular only
12.Фармакологія

Відповідь: D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Чому це відповідь

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Відповідь

D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · CURB-65

Чому це відповідь

CURB-65 дає по одному балу за Confusion (сплутаність), Urea >7 mmol/L (сечовина), Respiratory rate ≥30/min (частота дихання), низький Blood pressure (систолічний <90 або діастолічний ≤60 mmHg) та вік ≥65 (age). Вищі бали означають вищу летальність і потребу в стаціонарі чи інтенсивній терапії.

Відповідь

C · CURB-65
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Acute stent thrombosis

Чому це відповідь

Acute stent thrombosis presents with recurrent ischaemic pain and ST elevation, and needs emergency return to the catheter laboratory. Missed antiplatelet doses are a major risk factor, which is why dual antiplatelet adherence is emphasised.

Відповідь

D · Acute stent thrombosis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Інсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти

Чому це відповідь

Пацієнти з ДКА мають великий загальний дефіцит калію в організмі, навіть якщо калій у сироватці спочатку нормальний або високий. Інсулін переміщує калій у клітини, що може спричинити небезпечну гіпокаліємію. Калій перевіряють часто й додають до рідин за призначенням; якщо він дуже низький, введення інсуліну можуть відкласти до початку поповнення.

Відповідь

D · Інсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Contact the prescriber or pharmacist about another route

Чому це відповідь

Omitting Parkinson's medication can cause severe rigidity, swallowing failure and, rarely, a life-threatening withdrawal syndrome. Alternatives such as giving it by nasogastric tube or a dopamine agonist patch should be arranged urgently.

Відповідь

D · Contact the prescriber or pharmacist about another route
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · To detect heparin-induced thrombocytopenia

Чому це відповідь

Heparin-induced thrombocytopenia is an immune reaction, usually 5–10 days after starting heparin, that lowers platelets and paradoxically causes thrombosis. Monitoring depends on risk and local policy.

Відповідь

B · To detect heparin-induced thrombocytopenia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Cardiac tamponade from a pericardial effusion

Чому це відповідь

Malignant pericardial effusion can compress the heart, causing hypotension, raised JVP and muffled heart sounds. It is an emergency needing urgent echocardiography and drainage (pericardiocentesis).

Відповідь

B · Cardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Developmental dysplasia of the hip

Чому це відповідь

A clunk with the Ortolani or Barlow manoeuvre suggests a dislocated or dislocatable hip. Asymmetrical skin folds and limited abduction are other signs. Early ultrasound and treatment give good results.

Відповідь

D · Developmental dysplasia of the hip
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth

Чому це відповідь

Cardiac decompensation is most likely when blood volume peaks in the late second and third trimester and right after birth, when blood from the contracted uterus returns to the circulation. These women need close monitoring postpartum.

Відповідь

D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Evaporation; dry the baby straight away, including the head

Чому це відповідь

A wet newborn loses heat rapidly through evaporation. Drying the baby at once, removing wet towels, covering the head and skin-to-skin contact all reduce heat loss.

Відповідь

B · Evaporation; dry the baby straight away, including the head
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Чому це відповідь

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Відповідь

C · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Функцію нирок і щитоподібної залози

Чому це відповідь

Літій може спричинити гіпотиреоз і знизити функцію нирок (зокрема нефрогенний нецукровий діабет), тому функцію нирок і щитоподібної залози, кальцій і масу тіла перевіряють регулярно.

Відповідь

C · Функцію нирок і щитоподібної залози
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Організувати визначення глюкози крові й повідомити лікаря

Чому це відповідь

Оланзапін може спричинити збільшення ваги, інсулінорезистентність і новий діабет. Спрага й поліурія вказують на гіперглікемію, тому перевіряють глюкозу, а лікар переглядає лікування.

Відповідь

C · Організувати визначення глюкози крові й повідомити лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 211 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

6·12 + 11 = 83 in

Дюйми у сантиметри

h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm

Відповідь

h = 211 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 3 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

125 mL/h × 24 h = 3000 mL

У літрах

V = 3000/1000 = 3 L

Відповідь

V = 3 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 208,3 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

25·25 = 625 mg

На одну дозу

D = 625/3 = 208,3 mg

Відповідь

D = 208,3 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

22/2,2 = 10 kg

Доза

5·10 = 50 mg

Об’єм

V = (50/40)·1 = 1,25 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

30/60 = 0,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

3·800 = 2400 mcg/h

Доза за хвилину

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Відповідь

D = 40 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 2410 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 350 + 200 = 750 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 2410 mL

Відповідь

I = 2410 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:30.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 95

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95

Відповідь

MFS = 95
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Рівень ризику

15 → низький ризик

Відповідь

низький ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions