У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?
ACough while bending forward with no support
BLie flat on their back with arms by their sides
CAvoid coughing completely until the stitches have been removed
DHold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Основи сестринської справиСкладна
Бал NEWS2 пацієнта раптово зростає з 1 до 7. Яка правильна реакція?
AЗаписати, повторити вимірювання й повідомити лікаря під час наступного обходу
BТермінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем
CПеревірити показники завтра вранці
DПродовжувати вимірювання кожні чотири години
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Сканер штрихкодів попереджає, що препарат не відповідає записам пацієнта. Що має зробити медсестра?
AЗупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
BПроігнорувати попередження й дати препарат
CДати препарат і повідомити про попередження пізніше протягом зміни
DВідсканувати браслет іншого пацієнта
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Сплутаний пацієнт постійно висмикує назогастральний зонд. Який підхід слід спробувати першим?
AСедативний засіб, щоб пацієнт спокійно спав уночі
BМенш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
CОдразу обмежувачі зап'ясть, щоб захистити зонд
DВидалення зонда без консультації з командою
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?
APush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
CHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
DCover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Під час напруженої зміни пора виконати чотири завдання. Яке медсестра має зробити першим?
AПерша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис
BОновити план сестринського догляду перед аудитом керівників
CДопомогти стабільному пацієнтові заповнити картку меню на завтра
DДати рутинну щоденну таблетку вітаміну, яку пора давати в той самий час
7.Клінічна сестринська справаСередня
Пацієнт із серцевою недостатністю має рожеве пінисте мокротиння та хрипи над обома легенями. Що відбувається?
AКровотеча з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
BПневмоторакс
CНапад астми
DГострий набряк легень
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?
ABacteria can grow in the blood at room temperature
BThe blood group of the cells changes after a few hours
CThe red cells break down and turn into plasma
DThe bag stops dripping after four hours
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Чому низький загальний кальцій слід інтерпретувати обережно в пацієнта з низьким альбуміном у сироватці?
AНизький альбумін завжди спричиняє справжню симптомну гіпокальціємію
BБагато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний
CАльбумін і кальцій вимірюють однією хімічною реакцією, тому вони завжди падають разом
DНизький альбумін робить кожен тест на кальцій неточним і марним
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
The nurse teaches a patient with severe neutropenia after chemotherapy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll wash my hands before eating and after the toilet"
B"I'll call the clinic if my temperature rises"
C"I'll check my temperature rectally to be accurate"
D"I'll avoid people who have a cold or the flu"
11.ФармакологіяСередня
Приблизно за який час ліки, що вводяться через рівні проміжки, досягають рівноважного стану?
AЗа 10 періодів напіввиведення
BЗа 4–5 періодів напіввиведення
CЗа 1 період напіввиведення
DЦе залежить лише від величини дози
12.ФармакологіяСкладна
Why are oral liquid medicines drawn up in dedicated oral or enteral syringes that do not fit IV connectors?
ATo make the oral dose more accurate than a dose given through an IV syringe
BTo keep the medicine sterile for injection
CBecause IV syringes cannot hold liquids
DTo prevent oral liquids being given intravenously by mistake
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?
ASevere headache and a stiff neck
BMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
CFacial flushing, fever and a skin rash
DTingling around the lips and painful spasm of the hands
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта, що приймає дабігатран, серйозна шлунково-кишкова кровотеча. Який специфічний антидот можна застосувати?
AІдаруцизумаб
BПротаміну сульфат
CЛише транексамова кислота
DФітоменадіон (вітамін K)
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which picture fits Brown-Séquard syndrome?
AParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
BWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
CLoss of all feeling but normal movement on both sides
DWeakness of both arms with normal strength in the legs
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?
AA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
BAnxiety that will settle with reassurance alone
CA drug reaction that means all medicines must stop
DAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why might a patient's platelet count be monitored while they receive heparin?
ATo measure the heparin dose in the blood exactly
BTo see whether the patient has an infection
CTo detect heparin-induced thrombocytopenia
DTo check whether the heparin is causing anaemia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A nurse teaches a patient to self-inject low molecular weight heparin at home. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll change the injection site each day."
B"I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
C"I'll report any unusual bruising or bleeding."
D"I'll put the used syringe in the sharps bin."
19.Акушерське медсестринствоСередня
Під час пологів голівка дитини народилася, але плечі застрягли. Який перший маневр є стандартним?
AСильний тиск на дно матки
BСильне тягнення за голівку дитини
CЗаштовхування голівки назад у піхву як перший крок
DМаневр Мак-Робертса з надлобковим тиском
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A preterm baby is being prepared for discharge. Which statement by the parents shows understanding of kangaroo (skin-to-skin) care?
A"Holding her on my bare chest keeps her warm."
B"Skin-to-skin is only for full-term babies."
C"She should be fully dressed and wrapped before I hold her."
D"Skin-to-skin increases her risk of getting cold."
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A newborn has a cephalohaematoma. What should the nurse monitor closely over the next days?
ABlood pressure, because the swelling causes hypertension
BJaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
CHead circumference twice daily, because it signals hydrocephalus
DUrine colour, because the swelling causes kidney damage
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?
AA barking cough that is worse at night after a cold
BA hoarse voice with mild fever and a runny nose
CSymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
DDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient asks the nurse for her home phone number so they can keep in touch after discharge. What is the best response?
A"I'll give you my number, but please only call me at weekends when I'm not working, and keep it short."
B"Of course, as long as you don't tell the other patients."
C"That would be against the rules, so please stop asking about it."
D"I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?
AKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
BEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
CReassure her that all new mothers feel this way
DPlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 199 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.
199 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 4 tbsp з рідка добавка, 1 fl oz з сік, 1 tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 16 kg призначено 7,5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
16 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 46,2 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 125 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?
46,2 lb1 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 4 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 40 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
500 mg/500 mL40 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 49 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
49 kg8 hсеча: 375 mLсеча: 500 mLрановий дренаж: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 06:30 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL100 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 98%повітряSBP 150HR 58AT 37,4 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
Чому це відповідь
Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.
Відповідь
D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Термінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем
Чому це відповідь
NEWS2 від 7 балів вимагає невідкладної реакції: постійного моніторингу та негайної оцінки фахівцем із компетенціями в інтенсивній терапії.
Відповідь
B · Термінова чи невідкладна реакція з негайним оглядом досвідченим лікарем
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
Чому це відповідь
Попередження сканера існують для виявлення помилок щодо пацієнта, препарату й дози. Медсестра зупиняється, перевіряє призначення та продукт і звертається до аптеки чи призначувача. Ігнорування попереджень за звичкою спричиняє помилки.
Відповідь
A · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Менш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
Чому це відповідь
Спершу пробують менш обмежувальні заходи: переорієнтацію, пошук причин, наприклад болю, фіксацію зонда поза полем зору та присутність біля пацієнта. Обмеження чи седативні засоби застосовують, лише якщо це не допомогло, а пацієнтові загрожує небезпека, за наявності призначення.
Відповідь
B · Менш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
Чому це відповідь
Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.
Відповідь
D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Перша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис
Чому це відповідь
Ранні антибіотики покращують виживання при сепсисі й їх бажано давати протягом години після розпізнавання. Інші завдання рутинні й можуть зачекати.
Відповідь
A · Перша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Гострий набряк легень
Чому це відповідь
Гострий набряк легень спричиняє тяжку задишку, хрипи та пінисте мокротиння. Посадіть пацієнта, дайте кисень і терміново викличте лікаря; зазвичай призначають діуретики.
Відповідь
D · Гострий набряк легень
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Bacteria can grow in the blood at room temperature
Чому це відповідь
Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.
Відповідь
A · Bacteria can grow in the blood at room temperature
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Багато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний
Чому це відповідь
Близько 40–45% кальцію зв'язано з білками плазми, головним чином з альбуміном. Коли альбумін низький, загальний кальцій падає, хоча іонізований кальцій може бути нормальним. Скоригований кальцій або виміряний іонізований кальцій дає справжню картину.Перевірено за:Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Відповідь
B · Багато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · "I'll check my temperature rectally to be accurate"
Чому це відповідь
Rectal temperatures, suppositories and enemas are avoided in neutropenia, because injury to the rectal mucosa can let bacteria into the blood. Prompt reporting of fever, hand hygiene and avoiding sick contacts are correct.
Відповідь
C · "I'll check my temperature rectally to be accurate"
11.Фармакологія
Відповідь: B · За 4–5 періодів напіввиведення
Чому це відповідь
При повторних дозах рівень наближається до рівноважного приблизно за 4–5 періодів напіввиведення, незалежно від дози. Навантажувальна доза дає змогу досягти його швидше.
Відповідь
B · За 4–5 періодів напіввиведення
12.Фармакологія
Відповідь: D · To prevent oral liquids being given intravenously by mistake
Чому це відповідь
Wrong-route errors, such as giving an oral liquid IV, can be fatal. Syringes with connectors that cannot fit IV lines make this error physically difficult.
Відповідь
D · To prevent oral liquids being given intravenously by mistake
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
Чому це відповідь
The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.
Відповідь
B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Ідаруцизумаб
Чому це відповідь
Ідаруцизумаб зв'язує дабігатран і усуває його дію за кілька хвилин. Андексанет альфа (або концентрат протромбінового комплексу, якщо його немає) застосовують при інгібіторах фактора Xa. Протамін усуває дію гепарину, а вітамін K — варфарину. Транексамова кислота може сприяти гемостазу, але не є антидотом.
Відповідь
A · Ідаруцизумаб
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
Чому це відповідь
Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.
Відповідь
B · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
Чому це відповідь
Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.
Відповідь
D · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · To detect heparin-induced thrombocytopenia
Чому це відповідь
Heparin-induced thrombocytopenia is an immune reaction, usually 5–10 days after starting heparin, that lowers platelets and paradoxically causes thrombosis. Monitoring depends on risk and local policy.
Відповідь
C · To detect heparin-induced thrombocytopenia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
Чому це відповідь
Rubbing the site after LMWH increases bruising and is avoided. Rotating sites, reporting bleeding and safe sharps disposal are correct.
Відповідь
B · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Маневр Мак-Робертса з надлобковим тиском
Чому це відповідь
При дистоції плечей кличуть на допомогу, різко згинають стегна жінки до живота (Мак-Робертс) і застосовують надлобковий, а не фундальний тиск. Тиск на дно матки та сильна тракція за голівку можуть погіршити заклинювання й травмувати дитину.
Відповідь
D · Маневр Мак-Робертса з надлобковим тиском
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · "Holding her on my bare chest keeps her warm."
Чому це відповідь
Kangaroo care places the baby in a nappy against the parent's bare chest. It stabilises temperature, heart rate and breathing, supports breastfeeding and bonding, and is beneficial for preterm babies.
Відповідь
A · "Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
Чому це відповідь
A cephalohaematoma is a collection of blood under the periosteum. As the red cells break down, bilirubin rises, so these babies have a higher risk of jaundice. The swelling itself usually resolves over weeks without treatment.
Відповідь
B · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
Чому це відповідь
Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.
Відповідь
D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
Чому це відповідь
Personal contact outside the therapeutic relationship crosses a professional boundary. The nurse explains the boundary kindly and redirects to appropriate after-discharge support.
Відповідь
D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
Чому це відповідь
Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.
Відповідь
A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 78,3 in
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Сантиметри у дюйми
h = 199/2,54 = 78,35 ≈ 78,3 in
Відповідь
h = 78,3 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 95 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
Додайте
V = 60 + 30 + 5 = 95 mL
Відповідь
V = 95 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 4,8 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 7,5·16 = 120 mg
Об’єм
V = 120/25 = 4,8 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 4,8 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,84 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
46,2/2,2 = 21 kg
Доза
1·21 = 21 mg
Об’єм
V = (21/125)·5 = 0,84 mL
Відповідь
V = 0,84 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 42 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
4·60 = 240 min
Швидкість крапання
R = 1000·10/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Відповідь
R = 42 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 40 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
500/500 = 1 mg/mL
Об’єм за годину
40/1 = 40 mL/h
Швидкість крапання
R = 40·60/60 = 40 gtt/min
Відповідь
R = 40 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 2,23 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
375 + 500 = 875 mL
На кілограм за годину
U = 875/(49·8) = 2,232 ≈ 2,23 mL/kg/h
Відповідь
U = 2,23 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 4,6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
100·3 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося
Друга частина
200/125 = 1,6 h
Загальний час
t = 3 + 1,6 = 4,6 h
Відповідь
t = 4,6 h
Це приблизно 4 h 36 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:06.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 11
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 1 + 2 + 3 + 2 + 1 = 11
Відповідь
B = 11
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.