Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know how and when to take them and what to report
  2. BThat they know which company makes each drug
  3. CThat they know the price of each medicine and where to buy it
  4. DThat they know the chemical name of each drug
2.Основи сестринської справиСкладна

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. ABy removing the catheter and collecting the next void
  2. BFrom the sampling port, using aseptic technique
  3. CFrom the drainage bag tap
  4. DBy disconnecting the catheter from the bag
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. AContact precautions
  2. BStandard precautions
  3. CDroplet precautions
  4. DAirborne precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the depression has resolved and observation can be reduced
  2. BThat the patient wants to make new friends on the unit
  3. CA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  4. DThat the patient is now ready for discharge today
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AMetformin
  2. BOmeprazole
  3. CAcetaminophen (paracetamol)
  4. DLevothyroxine
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У катастрофі з дуже обмеженими ресурсами постраждалого з тяжкими опіками майже всього тіла позначено чорним. Який принцип пояснює це рішення?

  1. AЛікувати наймолодших постраждалих першими
  2. BЗробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
  3. CЛікувати найтяжче пораненого першим
  4. DЛікувати постраждалих у порядку їх надходження
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із цирозом печінки стає сплутаним і сонливим, з'являється «пурхаючий» тремор рук. Яке ускладнення ймовірне?

  1. AПечінкова енцефалопатія
  2. BЛише алкогольне сп'яніння
  3. CГіпоглікемія, спричинена інсуліном
  4. DІнсульт
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight if I can."
  2. B"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  3. C"I'll cut down on caffeine."
  4. D"I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BCabbage
  3. CBananas
  4. DWhite rice
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Чому нормальний креатинін може вводити в оману в слабкого літнього дорослого з малою м'язовою масою?

  1. AМенше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок
  2. BРівні креатиніну взагалі не залежать від м'язової маси
  3. CЛітні дорослі завжди мають вищий креатинін, ніж молодші
  4. DНормальний креатинін завжди доводить нормальну функцію нирок
11.ФармакологіяСередня

A patient with heart failure starts furosemide. Which self-monitoring instruction is most useful?

  1. ACount the respiratory rate each evening
  2. BCheck the blood glucose before every meal
  3. CMeasure the temperature twice a day and record it in a diary
  4. DWeigh daily at the same time on the same scales
12.ФармакологіяСкладна

A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?

  1. ABuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
  2. BBuprenorphine has no effect at opioid receptors
  3. CBuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
  4. DBuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. ASteroid first, then salbutamol straight afterwards
  2. BBoth inhalers puffed together in one breath
  3. CThe order makes no difference to either drug
  4. DSalbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Через годину після операції на серці медіастинальний дренаж відвів 350 mL яскраво-червоної крові, а ЧСС зростає. Що має зробити медсестра?

  1. AНегайно повідомити хірургічну команду
  2. BЗаписати об'єм і продовжити щогодинні перевірки
  3. CПережати дренаж, щоб зупинити подальшу втрату крові
  4. DСильно «видоювати» трубку кожні п'ять хвилин
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Під час лікування ДКА глюкоза падає нижче приблизно 14 mmol/L (близько 250 mg/dL), але кетони все ще підвищені. Що зазвичай відбувається?

  1. AДо рідин додають глюкозу; інсулін продовжують
  2. BІнфузію інсуліну одразу припиняють
  3. CПацієнт їсть, і внутрішньовенне лікування припиняють
  4. DУсі внутрішньовенні рідини припиняють, щоб уникнути перевантаження рідиною
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  2. BDiabetes insipidus, with too little ADH
  3. CA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  4. DA post-renal blockage, with urine backed up
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ABurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  2. BThe fluids given are always chilled
  3. CTheir metabolism stops after the injury
  4. DLoss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with recurrent diverticulitis reports passing air and faecal matter in the urine. What is the most likely cause?

  1. AA kidney stone blocking the ureter
  2. BA fistula between the colon and the bladder
  3. CA simple lower urinary tract infection
  4. DBowel preparation that was taken too quickly
19.Акушерське медсестринствоСередня

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AIn a separate cot or crib in the parents' room
  2. BIn the parents' bed, between the two adults
  3. CIn a separate bedroom from the first night
  4. DOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. AA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
  2. BRupture of the membranes to speed up labour
  3. CA vaginal birth with no special precautions
  4. DA fetal scalp electrode for close monitoring
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AProne with a pillow under the chest
  2. BFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
  3. CStanding and leaning against the wall
  4. DOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?

  1. AA blocked line that needs more forceful flushing
  2. BA catheter-related bloodstream infection
  3. CA normal reaction to the chemotherapy
  4. DAn allergy to the saline flush
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Чому «договори про відмову від суїциду» не рекомендують як захід безпеки?

  1. AВони надто довгі й складні для більшості пацієнтів, тому мало хто їх підписує
  2. BВони призначені лише для дітей
  3. CНемає доказів, що вони запобігають суїциду, і вони можуть давати хибне заспокоєння
  4. DВони незаконні всюди
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ATell her that good daughters do not get angry with their parents
  2. BSuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  3. CAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  4. DAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C97,7 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 97,7 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

97,7 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0019:4003:15t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:40 і закінчується о 03:15 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.

19:4003:15
t = h
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 30 kg призначено 3 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

30 kg3 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
27 kg108 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 108 cm, маса 27 kg. Призначено 250 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

108 cm27 kg250 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min12 h

Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 12 годин?

20 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко240 mLчай150 mLвода250 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча275 mLсеча175 mLсеча400 mLсеча150 mLрановий дренаж130 mLблювання200 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 240 mLчай: 150 mLвода: 250 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 50 mL/hпочаток 14:00tусього​ = ? h100 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 14:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL100 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 86% на додатковому кисні, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 48/min, притомний, температура 35,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 86%O₂SBP 92HR 48AT 35,0 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: повністю нерухомий; харчування: достатнє; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · That they know how and when to take them and what to report

Чому це відповідь

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Відповідь

A · That they know how and when to take them and what to report
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · From the sampling port, using aseptic technique

Чому це відповідь

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Відповідь

B · From the sampling port, using aseptic technique
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Standard precautions

Чому це відповідь

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Відповідь

B · Standard precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Чому це відповідь

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Відповідь

C · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Metformin

Чому це відповідь

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Відповідь

A · Metformin
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей

Чому це відповідь

У події з масовими ураженнями ресурси використовують там, де вони врятують найбільше життів. Постраждалому, який навряд чи виживе навіть за повного лікування, надають паліативну допомогу, а персонал лікує тих, кого можна врятувати. У повсякденному тріажі найтяжчого пацієнта зазвичай оглядають першим.

Відповідь

B · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Печінкова енцефалопатія

Чому це відповідь

Печінкова енцефалопатія спричиняє сплутаність і астериксис. Для зменшення всмоктування аміаку часто застосовують лактулозу та лікують провокувальні чинники, як-от інфекцію чи кровотечу.

Відповідь

A · Печінкова енцефалопатія
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Чому це відповідь

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Відповідь

D · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Bananas

Чому це відповідь

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Перевірено за: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Bananas
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Менше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок

Чому це відповідь

Креатинін утворюється в м'язах. Людина з малою м'язовою масою виробляє мало креатиніну, тому значення може виглядати нормальним, навіть коли функція нирок знижена. Розрахункова ШКФ на основі креатиніну так само може завищувати функцію, тому при дозуванні препаратів, що виводяться нирками, можуть використовувати виміряний кліренс креатиніну або оцінку на основі цистатину C.Перевірено за: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Менше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок
11.Фармакологія

Відповідь: D · Weigh daily at the same time on the same scales

Чому це відповідь

Daily weight is the best home measure of fluid balance. A rapid gain suggests fluid retention, and a rapid loss suggests overdiuresis and dehydration, both of which should be reported.

Відповідь

D · Weigh daily at the same time on the same scales
12.Фармакологія

Відповідь: A · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin

Чому це відповідь

Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.

Відповідь

A · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Чому це відповідь

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Відповідь

D · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Негайно повідомити хірургічну команду

Чому це відповідь

Дренування понад приблизно 100–200 mL/год (або раптовий великий об'єм свіжої крові), особливо з тахікардією чи гіпотензією, може вказувати на хірургічну кровотечу й потребує термінового огляду. Пережимання може спричинити тампонаду серця. Раптове припинення дренування з падінням артеріального тиску також може вказувати на тампонаду.

Відповідь

A · Негайно повідомити хірургічну команду
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · До рідин додають глюкозу; інсулін продовжують

Чому це відповідь

Інсулін продовжують, доки не мине кетоацидоз. Щоб запобігти гіпоглікемії при падінні глюкози, поруч із фізрозчином додають інфузію глюкози (наприклад, 10% глюкоза за британськими протоколами, 5% декстроза в інших). Раннє припинення інсуліну дозволило б кетонам знову зрости.

Відповідь

A · До рідин додають глюкозу; інсулін продовжують
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Чому це відповідь

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Відповідь

C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Чому це відповідь

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Відповідь

D · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · A fistula between the colon and the bladder

Чому це відповідь

Pneumaturia and faecaluria suggest a colovesical fistula, a recognised complication of diverticulitis (and Crohn's disease or cancer). Recurrent urinary infections are common, and surgery is usually needed.

Відповідь

B · A fistula between the colon and the bladder
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · In a separate cot or crib in the parents' room

Чому це відповідь

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Відповідь

A · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Чому це відповідь

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Відповідь

A · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Чому це відповідь

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Відповідь

D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A catheter-related bloodstream infection

Чому це відповідь

Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.

Відповідь

B · A catheter-related bloodstream infection
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Немає доказів, що вони запобігають суїциду, і вони можуть давати хибне заспокоєння

Чому це відповідь

Договори про відмову від суїциду не замінюють оцінювання. Рекомендовано спільне планування безпеки, зменшення доступу до засобів і ретельне спостереження за потреби.

Відповідь

C · Немає доказів, що вони запобігають суїциду, і вони можуть давати хибне заспокоєння
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Чому це відповідь

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Відповідь

C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,5 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

97,7 − 32 = 65,7

Помножте на 5/9

T = 65,7·5/9 = 36,5 °C

Відповідь

T = 36,5 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 7,58 h

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

19:40 → 24:00 = 260 min

Після півночі

00:00 → 03:15 = 195 min

Разом

260 + 195 = 455 min
t = 455/60 = 7,583 ≈ 7,58 h

Відповідь

t = 7,58 h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 3·30 = 90 mg

Об’єм

V = 90/50 = 1,8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 1,8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 225 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(108·27/3600) = √0,81 = 0,9 m²

Доза

D = 250·0,9 = 225 mg

Відповідь

D = 225 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Об’єм

V = 80·12 = 960 mL

Відповідь

V = 960 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 2,7 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/15 = 168 mL/h

Залишковий час

t = 450/168 = 2,679 ≈ 2,7 h

Відповідь

t = 2,7 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1510 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 240 + 150 + 250 = 640 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1510 mL

Відповідь

I = 1510 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 16 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL залишилося

Друга частина

600/50 = 12 h

Загальний час

t = 4 + 12 = 16 h

Відповідь

t = 16 h

Це приблизно 16 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 06:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на кисні → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 48/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Додайте

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 2 + 1 + 0 + 3 = 11

Відповідь

NEWS2 = 11
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: іноді ходить → 3
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 3 + 1 + 3 + 1 = 14

Рівень ризику

14 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions