У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?
AKeep the main lights on so staff can see clearly
BGive every patient a sleeping tablet
CGroup care and observations so patients are disturbed less often
DDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
2.Основи сестринської справиСкладна
A small fire starts in a patient's room. What is the first action?
AOpen the windows to let out the smoke
BMove the patient away from immediate danger
CGo and find the fire safety officer to ask what should be done
DTry to put out the fire with water
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?
AOnly the light from the television screen
BComplete darkness so the patient sleeps more deeply
CA low night light that lights the path to the bathroom
DBright overhead lights left on all night in the room
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient has a rash, and both smallpox and chickenpox are considered. Which finding suggests smallpox?
ALesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
BSmall crops of new lesions appearing over several days in a row
CLesions at different stages, most dense on the trunk
DA rash that is very itchy and starts on the trunk
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?
AHold the next dose and report for an urgent lithium level
BGive the dose with food to reduce the stomach upset
CReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
DEncourage the patient to cut down on salt and fluids
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?
AInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
BThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
CNo further action is needed once the fracture is treated
DA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?
ARegular exercise
BA diet high in fibre and fresh fruit
CRecent broad-spectrum antibiotic use
DTaking regular paracetamol
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнт з гострим панкреатитом має сильний біль в епігастрії з іррадіацією в спину. Який сестринський догляд найважливіший?
AДостатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу
BСуворий ліжковий режим без спостережень
CОбмеження будь-якої рідини
DРясна жирна їжа для стимуляції підшлункової залози
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта на дигоксині рівень 2,8 ng/mL, а ЧСС 52/min. Яка найкраща дія медсестри?
AДати подвійну дозу для корекції ритму
BДати дозу, бо ЧСС вище 50/min
CДати дозу й перевірити рівень за місяць
DУтримати дозу й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?
AContamination of all three samples during collection
BA urinary tract infection that has spread to the skin
CA normal finding in patients with heart murmurs
DPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.ФармакологіяСередня
When should a patient take a once-daily proton pump inhibitor such as omeprazole?
AWith a glass of milk at bedtime, when acid output is highest
BOnly when heartburn is severe
CAbout 30–60 minutes before the first meal of the day
DStraight after a large evening meal
12.ФармакологіяСкладна
A postoperative patient using morphine PCA is very drowsy, hard to rouse and has a respiratory rate of 7 per minute. What should the nurse do first?
AReduce the PCA dose and leave the pump running
BEncourage the patient to press the button only when awake and in pain
CStop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
DLet the patient sleep and recheck in one hour
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?
ALying on the left side, with the healthy lung down
BLying on the right side, with the affected lung down
CFlat on the back with no pillows
DProne with the head down
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?
ASternal wound infection with an unstable sternum
BCostochondritis caused by forceful coughing
CPericarditis from the operation
DNormal wound healing with some expected discharge
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?
AThey prolong the action of gut incretin hormones
BThey stop the gut from absorbing fat
CThey replace insulin that the pancreas cannot make
DThey block glucose reabsorption in the kidney
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?
ABecause older people cannot use any glucose medicines
BTo save money on blood tests and drugs
CBecause diabetes cannot damage older people
DTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?
ARed urine, black stools and a high blood glucose
BPale urine, dark stools and a flapping tremor
CNormal skin colour with diarrhoea and fever
DJaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient with recurrent diverticulitis reports passing air and faecal matter in the urine. What is the most likely cause?
ABowel preparation that was taken too quickly
BA kidney stone blocking the ureter
CA simple lower urinary tract infection
DA fistula between the colon and the bladder
19.Акушерське медсестринствоСередня
Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?
AOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
BIn a separate bedroom from the first night
CIn a separate cot or crib in the parents' room
DIn the parents' bed, between the two adults
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Яку породіллю медсестра має оглянути першою?
A2-га доба: переймоподібний біль під час грудного вигодовування
BЧерез годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
C3-тя доба: повні, щільні, болючі молочні залози
D1-ша доба: помірні lochia rubra з кількома згустками, меншими за монету
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Як медсестра має провести бесіду щодо здоров'я з 15-річним підлітком?
AПровести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
BРозмовляти лише з батьком чи матір'ю
CОпитувати підлітка за присутності друзів для підтримки
DСказати підліткові, що все сказане буде передано батькам, щоб тримати їх в курсі
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?
AAn allergy to the saline flush
BA normal reaction to the chemotherapy
CA catheter-related bloodstream infection
DA blocked line that needs more forceful flushing
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Пацієнт каже: «Я візьму таблетку, сітку, квітку, вітку». Як це називають?
AЕхолалія
BПерсеверація
CНеологізм
DКлангові асоціації
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
An 83-year-old becomes confused and constipated and cannot pass urine. She takes amitriptyline, oxybutynin and an over-the-counter sleep aid with diphenhydramine. What is the most likely cause?
AThe combined anticholinergic effects of her medicines
BThe normal effects of ageing
CSudden-onset Alzheimer's disease
DA sign that she needs a higher dose of amitriptyline
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 13:15 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
13:15
13:15 PM
21:15 PM
31:15 AM
412:15 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 4 tbsp з рідка добавка, 6 fl oz з сік, 1½ склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 60 kg. Призначена доза — 10 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
60 kg10 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 0,11 mg. Ампула містить 500 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
0,11 mg500 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 8 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 500 mL протягом 6 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 270 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
500 mL / 6 hчерез 3 h: 270 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 12:45, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 18:45?
1000 mL50 mL/h12:45 → 18:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 114/min, не реагує, температура 39,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 26SpO₂ 89%повітряSBP 100HR 114UT 39,6 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 40/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 130HR 40AT 36,1 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Group care and observations so patients are disturbed less often
Чому це відповідь
Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.
Відповідь
C · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Move the patient away from immediate danger
Чому це відповідь
The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.
Відповідь
B · Move the patient away from immediate danger
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · A low night light that lights the path to the bathroom
Чому це відповідь
A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.
Відповідь
C · A low night light that lights the path to the bathroom
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
Чому це відповідь
In smallpox, lesions develop at the same stage in any one area and are densest on the face and extremities. In chickenpox, crops appear at different stages and are densest on the trunk.
Відповідь
A · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
Чому це відповідь
Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.
Відповідь
A · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
Чому це відповідь
Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.
Відповідь
B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Recent broad-spectrum antibiotic use
Чому це відповідь
Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.
Відповідь
C · Recent broad-spectrum antibiotic use
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Достатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу
Чому це відповідь
Гострий панкреатит може спричиняти великі втрати рідини та поліорганну недостатність. Догляд зосереджений на інфузійній ресусцитації, знеболенні, контролі діурезу, глюкози та ранньому харчуванні, коли це можливо.
Відповідь
A · Достатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Утримати дозу й повідомити лікаря
Чому це відповідь
Рівень 2,8 ng/mL вище звичного діапазону, а повільний пульс узгоджується з токсичністю. Медсестра утримує дозу, перевіряє калій та ЕКГ і повідомляє лікаря.
Відповідь
D · Утримати дозу й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
Чому це відповідь
Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Перевірено за:Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Фармакологія
Відповідь: C · About 30–60 minutes before the first meal of the day
Чому це відповідь
Proton pump inhibitors block pumps that are active, so they work best when taken before breakfast. Food then activates the pumps when the drug level is high.
Відповідь
C · About 30–60 minutes before the first meal of the day
12.Фармакологія
Відповідь: C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
Чому це відповідь
Excessive sedation and a low respiratory rate signal opioid-induced respiratory depression. The opioid is stopped, the patient is stimulated and supported with oxygen, naloxone is given as per protocol and help is called.
Відповідь
C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Lying on the left side, with the healthy lung down
Чому це відповідь
Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.
Відповідь
A · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Sternal wound infection with an unstable sternum
Чому це відповідь
Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.
Відповідь
A · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · They prolong the action of gut incretin hormones
Чому це відповідь
DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.
Відповідь
A · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
Чому це відповідь
In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.
Відповідь
D · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
Чому це відповідь
When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.
Відповідь
D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · A fistula between the colon and the bladder
Чому це відповідь
Pneumaturia and faecaluria suggest a colovesical fistula, a recognised complication of diverticulitis (and Crohn's disease or cancer). Recurrent urinary infections are common, and surgery is usually needed.
Відповідь
D · A fistula between the colon and the bladder
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · In a separate cot or crib in the parents' room
Чому це відповідь
Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.
Відповідь
C · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
Чому це відповідь
«Розслаблена» матка з тахікардією в першу годину вказує на кровотечу й потребує негайної оцінки. Дрібні згустки на 1-шу добу, післяпологові болі та нагрубання на 3-тю добу очікувані.
Відповідь
B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
Чому це відповідь
Підлітки відкритіші, коли їх опитують наодинці. Поясніть, що сказане конфіденційне, якщо немає ризику серйозної шкоди. Схеми, як-от HEADSSS, охоплюють дім, освіту, заняття, наркотики, сексуальність, суїцид і безпеку.
Відповідь
A · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · A catheter-related bloodstream infection
Чому це відповідь
Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.
Відповідь
C · A catheter-related bloodstream infection
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Клангові асоціації
Чому це відповідь
Клангові асоціації пов'язують слова за римою чи звучанням і трапляються при манії та психозі. Ехолалія повторює слова іншої людини; неологізм — новостворене слово.
Відповідь
D · Клангові асоціації
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · The combined anticholinergic effects of her medicines
Чому це відповідь
Several drugs with anticholinergic effects add up, increasing the risk of delirium, constipation and urinary retention in older adults. A medicine review aims to reduce the total anticholinergic burden.
Відповідь
A · The combined anticholinergic effects of her medicines
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 1:15 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
13 − 12 = 1 → PM
Відповідь
1:15 PM
Відповідь
1:15 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 600 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ склянок = 1,5·240 = 360 mL
Додайте
V = 60 + 180 + 360 = 600 mL
Відповідь
V = 600 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 150 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
10·60 = 600 mg
На одну дозу
D = 600/4 = 150 mg
Відповідь
D = 150 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,22 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,11 mg = 110 mcg
Об’єм
V = 110/500 = 0,22 mL
Відповідь
V = 0,22 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 31 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
8·60 = 480 min
Швидкість крапання
R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min
Відповідь
R = 31 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 8 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
500/6 = 83,33 mL/h
Нова швидкість
R = 270/3 = 90 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (90 − 83,33)/83,33·100% = 8%
Відповідь
Δ = 8%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = −50 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 100 + 350 + 240 = 690 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1270 mL
Загальне виведення
475 + 450 + 275 + 120 = 1320 mL
Баланс
B = 1270 − 1320 = −50 mL
Відповідь
B = −50 mL
Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 700 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
12:45 → 18:45 = 6 h
Введений об’єм
50·6 = 300 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 300 = 700 mL
Відповідь
V = 700 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 15
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 26/min → 3
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 114/min → 2
не реагує (U) → 3
T 39,6 °C → 2
Додайте
NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 2 + 2 + 3 + 2 = 15
Відповідь
NEWS2 = 15
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 40/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.