Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt lets the nurse plan the next task
  2. BIt ends the conversation politely
  3. CIt gives the patient time to think and say more
  4. DIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт, врятований з пожежі в будинку, має показник пульсоксиметрії 99%, але він сонливий і має головний біль. Чому показник може бути хибно заспокійливим?

  1. AПульсоксиметр сприймає зв'язаний з гемоглобіном чадний газ як кисень
  2. BОпіки змушують шкіру краще проводити світло
  3. CДим змушує пульсоксиметр показувати занизькі значення
  4. DЧастота серцевих скорочень пацієнта зависока, щоб прилад дав точний результат
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before a defibrillator shock is delivered, what must the person operating it do?

  1. AHold the patient’s hand to keep them still
  2. BKeep the oxygen mask on the patient’s face, held against the chest
  3. CCall “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
  4. DAsk a colleague to hold the paddles in place
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнта госпіталізовано з гострою діареєю, є підозра на C. difficile. Результат тесту очікується. Коли слід розпочати контактні запобіжні заходи?

  1. AПісля трьох днів діареї
  2. BОдразу, не чекаючи результату тесту
  3. CЛише якщо в пацієнта з'явиться гарячка
  4. DЛише коли результат тесту буде позитивним
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Помічник з догляду доповідає про чотирьох пацієнтів. Чия доповідь потребує уваги медсестри першою?

  1. AПацієнт із ХОЗЛ має SpO₂ 90% у спокої, що відповідає його звичним значенням
  2. BПацієнт просить ще одну подушку
  3. CПацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
  4. DПацієнт виділив 300 mL сечі за останні 6 годин
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient is going home on a new oral anticoagulant. There is only a short time for teaching. Which topic is most important?

  1. AHow to choose comfortable walking shoes
  2. BSigns of bleeding and when to seek help
  3. CWhich television programs help with relaxation
  4. DHow to cook low-fat meals
7.Клінічна сестринська справаСередня

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. AReduced kidney function
  2. BImproved liver function
  3. CDehydration of the skin only
  4. DIncreased muscle strength
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. AStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
  2. BMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
  3. CDoubling the doses to make up for any missed while at home
  4. DPrescribing only the medicines that the patient can remember taking
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA rise in serum sodium
  2. BA rise in serum calcium
  3. CA fall in serum potassium
  4. DA fall in blood glucose
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. AHigh potassium and high sodium from retention
  2. BHigh calcium and high phosphate from bone loss
  3. CNo changes, because the kidneys are now normal
  4. DLow potassium and low sodium from urine losses
11.ФармакологіяСередня

Why is ketorolac given only for a short course?

  1. AIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
  2. BIt is a strong opioid that causes addiction
  3. CIt causes respiratory depression after a few days
  4. DGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.ФармакологіяСкладна

A patient on digoxin is started on amiodarone. What change should the nurse expect?

  1. ADigoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
  2. BAmiodarone levels fall to zero
  3. CNo interaction is expected
  4. DDigoxin levels fall sharply, so the digoxin dose is doubled
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ATo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
  2. BBecause the bacteria are resistant to all drugs at first
  3. CTo reduce the number of side effects compared with one drug
  4. DBecause each drug works on a different organ only
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?

  1. ALeave it open and give a nebuliser
  2. BPack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
  3. CSeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
  4. DCover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey replace insulin that the pancreas cannot make
  2. BThey block glucose reabsorption in the kidney
  3. CThey prolong the action of gut incretin hormones
  4. DThey stop the gut from absorbing fat
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with multiple sclerosis has had worse leg weakness for one day, together with a fever and burning on passing urine. What is the most likely explanation?

  1. AA side effect of physiotherapy
  2. BA true relapse that needs high-dose steroids
  3. CA change to progressive MS
  4. DA pseudo-relapse caused by infection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AMaking sure they have their glasses and hearing aids
  2. BKeeping the room dark during the day
  3. CMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  4. DGiving a sleeping tablet every night
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнтки з раком молочної залози з'являються сплутаність, спрага, запор і поліурія. Яку онкологічну невідкладну ситуацію слід розглянути?

  1. AГіпоглікемію
  2. BГіперкальціємію при злоякісних пухлинах
  3. CОбструкцію верхньої порожнистої вени
  4. DСиндром лізису пухлини
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. AHydralazine
  2. BLabetalol
  3. CNifedipine
  4. DMethyldopa
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn male has a urethral opening on the underside of the penis. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt is a normal variation that needs no follow-up
  2. BCircumcision should be done straight away
  3. CCircumcision should wait for specialist review
  4. DIt will correct itself by school age
21.Педіатричне медсестринствоСередня

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. AGive the second within 24 hours of the first
  2. BNever give both vaccines in the same year
  3. CSeparate them by at least 4 weeks
  4. DSeparate them by at least 1 week
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BGastroenteritis
  3. CAcute asthma attack with hyperventilation
  4. DAppendicitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

An older man has poor concentration, memory complaints and low mood that started after his wife died. Why is careful assessment important?

  1. AOlder adults cannot be treated for depression
  2. BDepression in older adults can look like dementia and is treatable
  3. CMemory complaints in older adults are always caused by dementia
  4. DLow mood after the loss of a partner is always normal grief and never needs any assessment
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
  2. BThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
  3. CThat the tantrums are caused by a physical illness
  4. DThat the plan has failed and should be stopped immediately
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 2 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
8 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 8 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.

8 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 35 kg призначено 4 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

35 kg4 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
120 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 10 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 120 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте? Округліть до одного знака після коми.

10 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 150 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 10 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL60 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

200 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 200 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mg/100 mL200 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода240 mLсуп250 mLжеле120 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча200 mLсеча225 mLсеча425 mLсеча225 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 83 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

83 kg8 hсеча: 200 mLсеча: 225 mLсеча: 425 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 60 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL/hпочаток 13:0015:00: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 13:00, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 15:00?

500 mL50 mL/h13:00 → 15:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 40/min, не реагує, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 99%повітряSBP 106HR 40UT 36,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It gives the patient time to think and say more

Чому це відповідь

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Відповідь

C · It gives the patient time to think and say more
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Пульсоксиметр сприймає зв'язаний з гемоглобіном чадний газ як кисень

Чому це відповідь

Карбоксигемоглобін поглинає світло подібно до оксигемоглобіну, тож стандартні пульсоксиметри завищують сатурацію киснем. Потрібен аналіз газів артеріальної крові з кооксиметрією, а пацієнтові дають високопотоковий кисень.

Відповідь

A · Пульсоксиметр сприймає зв'язаний з гемоглобіном чадний газ як кисень
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed

Чому це відповідь

Anyone touching the patient or bed could receive the shock. The operator announces “clear” and looks to confirm that nobody is in contact, and oxygen is moved away from the chest.

Відповідь

C · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Одразу, не чекаючи результату тесту

Чому це відповідь

Запобіжні заходи розпочинають за підозри, бо пацієнт може поширювати спори, поки тест очікується. Пацієнта розміщують в одномісній палаті з контактними запобіжними заходами й миють руки з милом і водою.

Відповідь

B · Одразу, не чекаючи результату тесту
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min

Чому це відповідь

Нова неспокійність зі швидким пульсом після операції може означати кровотечу, сепсис чи гіпоксію. SpO₂ 90% очікувана для цього пацієнта з ХОЗЛ, а 300 mL за 6 годин (50 mL/h) — достатній діурез.

Відповідь

C · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Signs of bleeding and when to seek help

Чому це відповідь

The main risk of anticoagulants is bleeding, so the patient must know the signs, such as black stools or blood in the urine, and when to seek help. Other topics can follow later.

Відповідь

B · Signs of bleeding and when to seek help
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Reduced kidney function

Чому це відповідь

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Відповідь

A · Reduced kidney function
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Чому це відповідь

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Відповідь

B · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A fall in serum potassium

Чому це відповідь

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Відповідь

C · A fall in serum potassium
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Low potassium and low sodium from urine losses

Чому це відповідь

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Перевірено за: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Фармакологія

Відповідь: D · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use

Чому це відповідь

Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.

Відповідь

D · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Фармакологія

Відповідь: A · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced

Чому це відповідь

Amiodarone inhibits P-glycoprotein and reduces digoxin clearance, so digoxin levels rise. The digoxin dose is often reduced, and the patient is monitored for bradycardia and toxicity; amiodarone also raises warfarin levels.

Відповідь

A · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Чому це відповідь

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Відповідь

A · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

Чому це відповідь

An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.

Відповідь

D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · They prolong the action of gut incretin hormones

Чому це відповідь

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Відповідь

C · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A pseudo-relapse caused by infection

Чому це відповідь

Infection and fever can temporarily worsen existing MS symptoms without new damage (a pseudo-relapse). The infection, here probably a UTI, is treated first. Steroids for a true relapse are considered only if the infection is excluded.

Відповідь

D · A pseudo-relapse caused by infection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Making sure they have their glasses and hearing aids

Чому це відповідь

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Відповідь

A · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гіперкальціємію при злоякісних пухлинах

Чому це відповідь

Гіперкальціємія при злоякісних пухлинах спричиняє спрагу, поліурію, зневоднення, запор, нудоту, сплутаність та аритмії. Лікування — внутрішньовенні рідини, потім бісфосфонат, з контролем кальцію та функції нирок. Лізис пухлини спричиняє низький кальцій.

Відповідь

B · Гіперкальціємію при злоякісних пухлинах
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Labetalol

Чому це відповідь

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Відповідь

B · Labetalol
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Circumcision should wait for specialist review

Чому це відповідь

In hypospadias, the urethral opening is on the underside of the penis. Circumcision is avoided because the foreskin may be used in surgical repair.

Відповідь

C · Circumcision should wait for specialist review
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Separate them by at least 4 weeks

Чому це відповідь

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Відповідь

C · Separate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Diabetic ketoacidosis

Чому це відповідь

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Відповідь

A · Diabetic ketoacidosis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Depression in older adults can look like dementia and is treatable

Чому це відповідь

Depression can cause slowed thinking and poor concentration that resemble dementia, sometimes called pseudodementia. Unlike dementia, the cognitive problems usually improve when the depression is treated.

Відповідь

B · Depression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Чому це відповідь

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Відповідь

A · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 188 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

6·12 + 2 = 74 in

Дюйми у сантиметри

h = 74·2,54 = 188 cm

Відповідь

h = 188 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 133,3 mcg/min

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 8 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Обчисліть

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Відповідь

D = 133,3 mcg/min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 4·35 = 140 mg

Об’єм

V = 140/50 = 2,8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4,2 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·10 = 100 mg

Об’єм

V = (100/120)·5 = 4,167 ≈ 4,2 mL

Відповідь

V = 4,2 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

150/60 = 2,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

200/2 = 100 mL/h

Швидкість крапання

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Відповідь

R = 100 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,62 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

200 + 225 + 425 + 225 = 1075 mL

На кілограм за годину

U = 1075/(83·8) = 1,619 ≈ 1,62 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,62 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 400 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

13:00 → 15:00 = 2 h

Введений об’єм

50·2 = 100 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 100 = 400 mL

Відповідь

V = 400 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 60

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 60

Відповідь

MFS = 60
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 40/min → 3
не реагує (U) → 3
T 36,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 3 + 0 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions