У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?
AIt reduces friction and shear on the skin
BIt keeps the bed clean during the move
CIt lets one nurse lift the patient alone
DIt warms the patient during the move
2.Основи сестринської справиСкладна
Літній пацієнт має нез'ясовані синці різної давності, а доглядальник завжди відповідає на запитання замість нього. Що має зробити медсестра?
AЗадокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
BКонфронтувати з доглядальником і звинуватити його в насильстві
CНе звертати уваги, бо в літніх людей легко з'являються синці, а особа, що доглядає, здається уважною
DОбговорити це лише із сусідами пацієнта
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?
AIt can burn through the lining of the esophagus within hours
BIt is only harmful if several batteries are swallowed
CIt always passes through the gut without harm
DThe only risk is poisoning from heavy metals years later
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient’s cardiac monitor alarms often because of artifact, and a colleague suggests turning the alarm off. What is the best response?
AKeep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
BTurn the alarm off and check the monitor screen at the nurses’ station every hour instead
CDisconnect the monitor overnight so the patient can sleep
DTurn the alarm volume down as low as it will go
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?
ALow temperature, fast breathing and a strong appetite
BFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
CNormal blood pressure, normal pulse and clear speech
DRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?
ALow blood sugar from missing a meal
BA mild concussion that is settling
CAn epidural hematoma
DNormal tiredness after a fall
7.Клінічна сестринська справаСередня
Після операції на щитоподібній залозі в пацієнта поколювання навколо рота та м'язові судоми. Яке порушення електролітів слід запідозрити?
AГіпернатріємію
BГіперкаліємію
CГіпермагніємію
DГіпокальціємію
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Яка зміна ЕКГ класично пов'язана з тяжкою гіперкаліємією?
AВисокі загострені зубці T
BВиражені зубці U
CУкорочений інтервал PR
DЛише депресія сегмента ST
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?
AA normal rise from placental ALP
BA sign of blocked bile ducts
CA sign of new bone cancer
DA sign of acute viral hepatitis
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?
A"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
B"The test shows my average glucose over the past few months"
C"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
D"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
11.ФармакологіяСередня
Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?
ABowel sounds and urine colour
BPupil size and hearing
CRespiratory rate and level of sedation
DBlood glucose and temperature, checked before each dose
12.ФармакологіяСкладна
Пацієнт з раннім передозуванням ацетилсаліцилової кислоти (саліцилатів) має шум у вухах і часто дихає. Яка кислотно-основна картина класична?
AДихальний ацидоз з нормальним бікарбонатом
BЧистий метаболічний алкалоз
CДихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз
DМетаболічний алкалоз, а потім дихальний ацидоз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A woman had lymph nodes removed from her left armpit for breast cancer. Which advice helps reduce the risk of lymphoedema?
AApply tight jewellery to the left wrist
BKeep the left arm hanging down and as still as possible all day
CAvoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
DUse only the left arm for heavy lifting to build up its muscles
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?
AA catheter-related deep vein thrombosis
BA local skin allergy to the dressing
CLymphoedema from lying in bed
DAn expected effect of the antibiotic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?
AA patient with asthma
BA patient with heart failure
CA patient with hypothyroidism
DA patient with an allergy to latex
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will take a shower rather than a bath."
B"As long as I take my tablets, I can swim alone."
C"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
D"I will keep a record of any seizures I have."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
What is the main treatment for a venous leg ulcer with an adequate arterial supply?
ASurgery to amputate the limb
BKeeping the leg hanging down all day
CStrong oral antibiotics for all ulcers
DCompression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?
AAn allergic reaction to the sedative
BSimple reflux after the dilatation
CNormal discomfort after the procedure
DOesophageal perforation
19.Акушерське медсестринствоСередня
During the hip examination, the nurse hears a "clunk" as the newborn's hip is abducted. What does this suggest?
AA normal finding in all newborns
BClubfoot affecting the same side
CA fractured femur from the birth
DDevelopmental dysplasia of the hip
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?
ACover the cord with a tight dressing
BReport it as possible omphalitis
CApply talc and recheck in a week
DTeach the parents to pull the stump off
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?
ADoing slow breathing exercises with a numeric scale
BReading a detailed leaflet about the procedure
CBeing left alone so the child can concentrate
DBlowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
У 9-місячної дитини з підозрою на інвагінацію були напади плачу. Чекаючи на процедуру, дитина випорожнюється нормальним коричневим калом, і біль минає. Що має зробити медсестра?
AОдразу нагодувати дитину великою порцією
BЗробити клізму для очищення кишки
CНегайно повідомити, бо це може означати, що інвагінація розправилася
DПроігнорувати, бо нормальний кал не має клінічного значення при інвагінації
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?
AIt is against the law in mental health settings
BIt shows that the nurse is not listening at all
CIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
DIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?
AReassure him that young people do not have heart problems
BGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
CTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
DLet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 11:25 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.
11:25 PM
122:25
223:25
311:25
400:25
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ fl oz з сік, 1½ tbsp з рідка добавка, 3 склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 12 kg. Призначена доза — 30 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
12 kg30 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 950 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
950 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1500 mL за 4 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 100 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
100 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 19:30 зі швидкістю 125 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 150 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL125 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 37,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 124HR 88AT 37,9 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · It reduces friction and shear on the skin
Чому це відповідь
Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.
Відповідь
A · It reduces friction and shear on the skin
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
Чому це відповідь
Синці різної давності та контролюючий доглядальник можуть бути ознаками насильства. Медсестра має, якщо можливо, поговорити з пацієнтом наодинці, точно задокументувати факти й повідомити через процедури захисту.
Відповідь
A · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · It can burn through the lining of the esophagus within hours
Чому це відповідь
A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.
Відповідь
A · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
Чому це відповідь
Disabling alarms is a known cause of missed deterioration. Alarm fatigue is reduced by fixing causes such as poor skin preparation or old electrodes and by setting individual limits according to orders and policy.
Відповідь
A · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
Чому це відповідь
Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.
Відповідь
D · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · An epidural hematoma
Чому це відповідь
An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.
Відповідь
C · An epidural hematoma
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Гіпокальціємію
Чому це відповідь
Пошкодження прищитоподібних залоз знижує кальцій, спричиняючи навколоротове поколювання, тетанію та позитивні симптоми Хвостека чи Труссо.
Відповідь
D · Гіпокальціємію
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Високі загострені зубці T
Чому це відповідь
Гіперкаліємія спричиняє загострені зубці T, потім розширення QRS і можливо синусоїдну криву та зупинку серця. Гіпокаліємія дає сплощені зубці T і зубці U.
Відповідь
A · Високі загострені зубці T
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · A normal rise from placental ALP
Чому це відповідь
The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Перевірено за:Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · A normal rise from placental ALP
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
Чому це відповідь
HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Перевірено за:The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.Фармакологія
Відповідь: C · Respiratory rate and level of sedation
Чому це відповідь
Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.
Відповідь
C · Respiratory rate and level of sedation
12.Фармакологія
Відповідь: C · Дихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз
Чому це відповідь
Саліцилати стимулюють дихання, спричиняючи на початку дихальний алкалоз. Потім вони порушують клітинний метаболізм, спричиняючи метаболічний ацидоз з підвищеним аніонним проміжком. У дорослих часто спостерігається змішана картина.
Відповідь
C · Дихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
Чому це відповідь
After axillary node removal, the arm's lymph drainage is reduced. Patients are advised to protect the skin, treat cuts promptly, avoid tight items and, where possible, avoid BP measurements, cannulation and injections on that arm. Gentle exercise helps lymph flow.
Відповідь
C · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · A catheter-related deep vein thrombosis
Чому це відповідь
Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.
Відповідь
A · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · A patient with heart failure
Чому це відповідь
Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.
Відповідь
B · A patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
Чому це відповідь
People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.
Відповідь
B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Compression therapy
Чому це відповідь
Graduated compression reduces venous hypertension and oedema and speeds healing. Leg elevation, exercise and treating the underlying vein disease also help.
Відповідь
D · Compression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Oesophageal perforation
Чому це відповідь
Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.
Відповідь
D · Oesophageal perforation
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Developmental dysplasia of the hip
Чому це відповідь
A clunk with the Ortolani or Barlow manoeuvre suggests a dislocated or dislocatable hip. Asymmetrical skin folds and limited abduction are other signs. Early ultrasound and treatment give good results.
Відповідь
D · Developmental dysplasia of the hip
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Report it as possible omphalitis
Чому це відповідь
Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.
Відповідь
B · Report it as possible omphalitis
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
Чому це відповідь
Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.
Відповідь
D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Негайно повідомити, бо це може означати, що інвагінація розправилася
Чому це відповідь
Нормальний кал може означати, що інвагінація розправилася сама. Лікаря слід повідомити, бо запланована процедура може змінитися; за дитиною й надалі стежать щодо рецидиву.
Відповідь
C · Негайно повідомити, бо це може означати, що інвагінація розправилася
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
Чому це відповідь
Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.
Відповідь
C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
Чому це відповідь
Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.
Відповідь
C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 23:25
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
11 PM → 11 + 12 = 23
Відповідь
23:25
Відповідь
23:25
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 757,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
3 склянок = 3·240 = 720 mL
Додайте
V = 15 + 22,5 + 720 = 757,5 mL
Відповідь
V = 757,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 90 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
30·12 = 360 mg
На одну дозу
D = 360/4 = 90 mg
Відповідь
D = 90 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,19 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Об’єм
V = 950/5000 = 0,19 mL
На шприці
На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.
Відповідь
V = 0,19 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
4·60 = 240 min
Швидкість крапання
R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 15 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
100/100 = 1 mg/mL
Швидкість дозування
D = 1·15 = 15 mg/h
Відповідь
D = 15 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 150 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 240 + 180 + 100 = 520 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1220 mL
Загальне виведення
450 + 200 + 150 + 70 + 200 = 1070 mL
Баланс
B = 1220 − 1070 = 150 mL
Відповідь
B = 150 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 7,3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL залишилося
Друга частина
500/150 = 3,333 h
Загальний час
t = 4 + 3,333 = 7,333 ≈ 7,3 h
Відповідь
t = 7,3 h
Це приблизно 7 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 02:50.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 13
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 3 + 2 + 2 + 1 + 2 = 13
Відповідь
B = 13
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,9 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.