У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?
AClean hands make the finger bleed more slowly
BSugar on the skin can give a falsely high reading
CWet hands give a falsely high reading
DIt is only needed if the hands look dirty
2.Основи сестринської справиСкладна
Which simple measure helps reduce the risk of delirium in an older inpatient?
AMoving them to a different bed every night to vary their surroundings
BKeeping the lights on all night
CMaking sure they have their glasses and hearing aids
DLimiting visits from family members
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Чому для деяких препаратів, як-от інфузії інсуліну та гепарину, застосовують незалежну подвійну перевірку?
AБо ці препарати дуже дорогі, і їх шкода втрачати
BДруга особа, що перевіряє окремо, виявляє пропущені помилки
CЩоб розділити відповідальність між двома медсестрами, якщо станеться помилка
DЩоб прискорити процес приготування
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнт із закритим радіоактивним імплантом повідомляє, що імплант випав на ліжко. Що має зробити медсестра?
AЗалишити на ліжку до приходу радіаційної команди завтра
BДовгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
CПідняти рукою в рукавичці й викинути в клінічні відходи
DПопросити пацієнта потримати його до прибуття допомоги
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?
AWith the fingertips, pressing firmly to test it
BWith the palms of the hands, not the fingertips
CBy covering it tightly with a plastic sheet
DBy resting it directly on a hard surface
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Медсестра керує новим помічником з догляду. Коли медсестра має перевіряти роботу помічника найретельніше?
AЛише коли помічник просить допомоги із завданням, яке йому важко виконати
BНіколи, бо помічник має сертифікат на цю роль
CКоли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний
DЛише наприкінці зміни, коли переглядають документацію
7.Клінічна сестринська справаСередня
In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?
ABlood cultures
BA fasting cholesterol level
CA 24-hour urine collection
DA stool sample for occult blood
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?
ANot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
BAsk another patient to confirm who the patient is
CCheck the name on the bed and proceed
DAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?
AHemoglobin and blood pressure
BLiver enzymes and bilirubin
CSerum amylase and lipase
DSerum glucose and ketones
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?
AWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
BHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
CLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
DRed cell casts with heavy protein loss in the urine
11.ФармакологіяСередня
A patient refuses a prescribed oral medicine. What should the nurse do?
ALeave the tablet on the bedside table for later
BHide the tablet in the patient's food
CRecord the medicine as given, so that the chart stays complete for the next shift
DExplore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.ФармакологіяСкладна
A patient with heart failure on furosemide is also given metolazone, a thiazide-like diuretic. Which risk increases most?
ASevere hypertension, tachycardia and fluid retention
BSevere hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
CHyperkalaemia and fluid overload
DHypoglycaemia and weight gain
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Яке твердження про прямі пероральні антикоагулянти, як-от апіксабан і ривароксабан, правильне?
AПропущені дози не мають значення, бо діють тижнями
BЇхню дію усувають введенням вітаміну K
CПотрібні щотижневі перевірки МНВ, як із варфарином
DРутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?
AAmylase and lipase
BPotassium and magnesium
CFerritin and vitamin B12
DAlbumin and bilirubin
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?
AAntibiotics for life to keep the urine sterile
BA full course of antibiotics straight away
CNo antibiotics, as long as there are no symptoms
DRemove the catheter permanently at once
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Two days after surgery, an 80-year-old woman is quiet, sleepy, slow to answer and eating little. Her daughter says she is "not herself". What should the nurse suspect?
AThe start of Alzheimer's disease
BNormal tiredness after an operation
CHypoactive delirium
DSimple low mood about being in hospital
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why is the "whoosh" test no longer used to check nasogastric tube position?
AAir can be heard even when the tube is in the lung
BIt needs an X-ray machine at the bedside
CThe test is far too painful for most patients to tolerate
DThe air always makes the tube block
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?
AArterial insufficiency
BVenous insufficiency
CNeuropathic itching
DLymphoedema
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman 4 hours after birth has severe perineal pain and pressure. Her fundus is firm, lochia is normal, and her heart rate is rising. What should the nurse suspect?
AA urinary tract infection
BUterine atony
CNormal afterpains
DA vulvar or vaginal haematoma
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Which finding is a sign that the placenta is separating in the third stage of labour?
AA gush of blood and lengthening of the cord
BThe uterus becomes soft and wide
CImmediate fall in maternal blood pressure
DSudden severe abdominal pain
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Дитині на одному візиті належить кілька різних вакцин. Який загальний принцип?
AДитина має отримати половинні дози кожної, розтягнуті на кілька тижнів
BУсі вакцини слід змішати в одному шприці
CЇх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
DМожна вводити лише одну вакцину на місяць
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?
AAbout 67 mL per hour
BAbout 25 mL per hour
CAbout 50 mL per hour
DAbout 104 mL per hour
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient who started lithium 2 weeks ago has a fine tremor of the hands and is passing more urine than usual. Her level is within the therapeutic range. How should the nurse interpret this?
AThese are signs of an allergic reaction, so she should never take lithium again
BThese are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
CThese symptoms mean that the lithium is not working, so the dose should be stopped and a new drug chosen
DThese are definite signs of severe lithium toxicity, so emergency dialysis is needed straight away
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?
ALock and unlock the door in front of him each time he asks
BAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
CTell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
DReassure him every time he asks, as often as he needs
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 102,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
102,3 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 2 tsp пероральної суспензії кожні 12 годин протягом 14 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
2 tspкожні 12 годин14 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Флакон містить 500 mg порошку. На етикетці: додайте 4,6 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 5 mL. Призначено 150 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?
500 mg+ 4,6 mL → 5 mL150 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 1740 мікрограмів. Ампула містить 2 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
1740 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 590 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
1500 mL / 6 hчерез 4 h: 590 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 500 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
500 mg/500 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 13:30 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL50 mL введено75 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.
1легка
2помірна
3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 142HR 82AT 36,1 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Sugar on the skin can give a falsely high reading
Чому це відповідь
Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.
Відповідь
B · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Making sure they have their glasses and hearing aids
Чому це відповідь
Sensory aids, orientation, good sleep, hydration, mobility and family involvement all help prevent delirium. Frequent moves and poor sleep make it more likely.
Відповідь
C · Making sure they have their glasses and hearing aids
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Друга особа, що перевіряє окремо, виявляє пропущені помилки
Чому це відповідь
Під час незалежної подвійної перевірки друга кваліфікована особа самостійно перевіряє призначення, препарат, дозу, розрахунок і налаштування помпи. Це виявляє помилки, що можуть завдати серйозної шкоди з препаратами високого ризику.
Відповідь
B · Друга особа, що перевіряє окремо, виявляє пропущені помилки
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
Чому це відповідь
До джерела, що змістилося, ніколи не торкаються рукою. Довгі щипці забезпечують відстань, свинцевий контейнер екранує джерело, а відповідальну особу з радіаційної безпеки негайно повідомляють.
Відповідь
B · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · With the palms of the hands, not the fingertips
Чому це відповідь
A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.
Відповідь
B · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Коли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний
Чому це відповідь
Нагляд посилюють, коли виконавець менш досвідчений, стан пацієнта менш передбачуваний або завдання несе більший ризик. Пасивна чи кінцева перевірка наприкінці зміни може пропустити проблеми, поки їх ще можна виправити.
Відповідь
C · Коли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Blood cultures
Чому це відповідь
Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.
Відповідь
A · Blood cultures
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
Чому це відповідь
Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.
Відповідь
A · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Hemoglobin and blood pressure
Чому це відповідь
Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.Перевірено за:Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)
Відповідь
A · Hemoglobin and blood pressure
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
Чому це відповідь
In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Перевірено за:Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.Фармакологія
Відповідь: D · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
Чому це відповідь
Competent patients may refuse treatment. The nurse explores concerns, explains the purpose and risks, documents the refusal and informs the prescriber; covert administration needs formal legal and clinical procedures.
Відповідь
D · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.Фармакологія
Відповідь: B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
Чому це відповідь
Combining a loop and a thiazide diuretic gives a strong synergistic diuresis. This can cause marked electrolyte loss and volume depletion, so weight, electrolytes and kidney function are monitored closely.
Відповідь
B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Рутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок
Чому це відповідь
ПОАК мають передбачуваний ефект, тому рутинний контроль коагуляції не потрібен. Дозування залежить від функції нирок, маси тіла, віку та взаємодіючих препаратів. Оскільки ефект минає за добу-дві, пропущені дози мають значення. Вітамін K їх не усуває; існують специфічні антидоти.
Відповідь
D · Рутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Potassium and magnesium
Чому це відповідь
Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.
Відповідь
B · Potassium and magnesium
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · No antibiotics, as long as there are no symptoms
Чому це відповідь
Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.
Відповідь
C · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Hypoactive delirium
Чому це відповідь
Hypoactive delirium presents with drowsiness, withdrawal and slowness rather than agitation, so it is often missed. It has a worse prognosis than the hyperactive form. A family report of a sudden change is important, and a screening tool such as the 4AT or the CAM (Confusion Assessment Method) can be used.
Відповідь
C · Hypoactive delirium
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Air can be heard even when the tube is in the lung
Чому це відповідь
Auscultation of injected air cannot distinguish the stomach from the lungs or oesophagus, and misplaced tubes have caused deaths. pH testing of aspirate or X-ray is used instead.
Відповідь
A · Air can be heard even when the tube is in the lung
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Arterial insufficiency
Чому це відповідь
Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.
Відповідь
A · Arterial insufficiency
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · A vulvar or vaginal haematoma
Чому це відповідь
A haematoma causes severe pain and pressure out of proportion to the birth, often with a firm uterus and normal lochia. Signs of hidden blood loss such as tachycardia must be reported.
Відповідь
D · A vulvar or vaginal haematoma
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · A gush of blood and lengthening of the cord
Чому це відповідь
Signs of placental separation include a gush of blood, lengthening of the cord at the vulva, and a uterus that rises and becomes firm and globular. Severe pain or collapse suggests a complication such as inversion.
Відповідь
A · A gush of blood and lengthening of the cord
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
Чому це відповідь
Введення кількох вакцин на одному візиті безпечне й ефективне та уникає затримок. Використовуйте окремі шприци та місця, щонайменше приблизно за 2,5 см одне від одного, якщо в ту саму кінцівку. Ніколи не змішуйте вакцини, якщо препарат не призначений для цього.
Відповідь
C · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · About 67 mL per hour
Чому це відповідь
First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.
Відповідь
A · About 67 mL per hour
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
Чому це відповідь
Fine tremor, thirst, polyuria and mild nausea are common early effects of lithium. A coarse tremor, vomiting, diarrhoea, confusion or unsteadiness suggest toxicity.
Відповідь
B · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
Чому це відповідь
Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.
Відповідь
B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 39,1 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
102,3 − 32 = 70,3
Помножте на 5/9
T = 70,3·5/9 = 39,06 ≈ 39,1 °C
Відповідь
T = 39,1 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 280 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
2 tsp = 2·5 = 10 mL
Увесь курс
V = 10 mL × 2/добу × 14 = 280 mL
Відповідь
V = 280 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 1,5 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Концентрація після змішування
500 mg/5 mL = 100 mg/mL
Об’єм
V = 150/100 = 1,5 mL
Відповідь
V = 1,5 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,87 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
2 mg/mL = 2000 mcg/mL
Об’єм
V = 1740/2000 = 0,87 mL
Відповідь
V = 0,87 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 295 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1500/6 = 250 mL/h
Нова швидкість
R = 590/2 = 295 mL/h
Відповідь
R = 295 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 8 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
500/500 = 1 mg/mL
Швидкість дозування
D = 1·8 = 8 mg/h
Відповідь
D = 8 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 1020 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 100 + 150 = 250 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1550 mL
Загальне виведення
325 + 175 + 30 = 530 mL
Баланс
B = 1550 − 530 = 1020 mL
Відповідь
B = 1020 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 50 = 450 mL
Час
t = 450/75 = 6 h
Відповідь
t = 6 h
Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: тяжка
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Оцініть кожну сферу
E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2
Додайте
GCS = 1 + 1 + 2 = 4
Тяжкість
GCS 4 → тяжка
Відповідь
тяжка
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.