У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?
AThe fall has not happened yet, but risk factors are present
BThe patient has already fallen several times
CThe problem can never be prevented
DThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
2.Основи сестринської справиСкладна
Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?
AFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
BFever has no effect on the body's water balance
CFever causes the body to make extra water from fat
DFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient with poorly controlled seizures asks about activities at home. Which advice is most important?
AAvoid all forms of exercise
BSleep sitting up in a chair
CNever swim or bathe alone
DAvoid drinking water before bed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнта госпіталізовано з гострою діареєю, є підозра на C. difficile. Результат тесту очікується. Коли слід розпочати контактні запобіжні заходи?
AПісля трьох днів діареї
BЛише коли результат тесту буде позитивним
CОдразу, не чекаючи результату тесту
DЛише якщо в пацієнта з'явиться гарячка
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?
AStart chest compressions but not rescue breaths
BFollow the DNR order and do not start CPR
CCall the cardiac arrest team and let them decide
DStart CPR and stop when the family arrives
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?
ADoing suctioning, turning and bathing all at the same time
BSpacing out care with rest periods in between activities
CKeeping the head in line with the body
DKeeping the room calm and quiet
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?
AKeep using the old patch with the new one
BApply the patch to broken skin for faster effect
CAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
DCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?
ASimple conjunctivitis from a viral infection
BAcute angle-closure glaucoma
CA stye
DDry eye syndrome
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?
AINR and the platelet count
BLiver enzymes and serum amylase
CTroponin and creatine kinase (CK)
DKidney function and thyroid function
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?
ARapid infusion of 3% saline to raise the volume
BA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
CStrict fluid restriction to below 800 mL a day
DGradual replacement of free water over many hours
11.ФармакологіяСередня
Типові антипсихотики, як-от галоперидол, діють переважно, блокуючи:
AДофамінові D2-рецептори
BЗворотне захоплення серотоніну
CАцетилхолінестеразу
DГАМК-A-рецептори
12.ФармакологіяСкладна
A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?
AIt also acts as a bronchodilator
BIt does not block the breakdown of bradykinin
CIt blocks histamine receptors in the airways
DIt is excreted faster by the kidney
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?
AMechanical valves wear out within one year
BMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
CBiological valves last longer but need lifelong warfarin
DBoth types need no medicines after surgery
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with pneumonia has a heart rate of 118/min, BP 86/50 mmHg, RR 28/min and a high lactate. Sepsis is recognised. Which action should not be delayed?
AWait for the sputum culture result before choosing an antibiotic
BTake blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
CGive oral antibiotics and reassess the next day
DDelay fluids until a chest X-ray has been reported
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?
AA cough and a raised potassium
BDiarrhoea and heavy sweating
CDry mouth and constipation
DWeight loss and a fast tremor
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Which task for a stroke patient can a registered nurse safely delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
ACarrying out the first bedside water swallow screen after admission
BTeaching the patient how to take a new anticoagulant
CRepositioning the patient every two hours as set out in the care plan
DAssessing a new weakness the patient reports in the leg
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?
AIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
BTingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
CMild itching of the feet the next day
DA red rash only at the injection site, with no other symptoms
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?
AGive the patient a drink and observe for an hour
BSit the patient fully upright and flush the line
CRemove the central line straight away and leave the site open to the air
DClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Акушерське медсестринствоСередня
Яка ознака очікувана в здорового новонародженого на грудному вигодовуванні на 3-тю добу?
AПриріст маси тіла на 300 г від народження
BЖодного мокрого підгузка за останні 24 години
CВтрата маси тіла близько 15% від маси при народженні
DВтрата маси тіла близько 6% від маси при народженні
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A preterm infant receiving oxygen has saturations that are consistently 100%. What should the nurse do?
ARemove the saturation probe to save the skin
BWean the oxygen to the target saturation range
CIncrease the oxygen to provide a safety margin
DLeave it unchanged because 100% is ideal
21.Педіатричне медсестринствоСередня
How is a child usually positioned for a lumbar puncture?
AProne with a pillow under the chest
BStanding and leaning against the wall
CFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
DOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
During an insulin infusion for diabetic ketoacidosis, why is potassium monitored closely?
AInsulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
BPotassium has no role in DKA; it is a routine test only
CInsulin causes the kidneys to hold on to potassium, so blood levels rise dangerously
DPotassium is needed to dissolve the insulin in the drip
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which effects of methadone should the nurse monitor for?
AHypertensive crisis after eating aged cheese
BAgranulocytosis and a sore throat
CHair loss, weight loss and a painful red rash on the face
DRespiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Пацієнта щойно зафіксували фізично після насильницької поведінки. Яка оцінка найпріоритетніша?
AЧи готовий пацієнт знову долучитися до групових занять
BДихання та кровообіг, з безперервним спостереженням
CХарчові вподобання пацієнта
DЧи розуміє пацієнт, чому застосували фіксацію
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 19:20 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
19:20
19:20 PM
26:20 PM
37:20 PM
47:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tsp пероральної суспензії кожні 12 годин протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
½ tspкожні 12 годин5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 10 kg призначено 20 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
10 kg20 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1250 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
20000 од./500 mL1250 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1500 mL за 12 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 30 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
500 mg/500 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 103 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 09:30, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:00?
500 mL50 mL/h09:30 → 16:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: іноді волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · The fall has not happened yet, but risk factors are present
Чому це відповідь
A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.
Відповідь
A · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
Чому це відповідь
Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.
Відповідь
A · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Never swim or bathe alone
Чому це відповідь
People with uncontrolled seizures are advised not to swim alone, to shower rather than bathe and to follow local laws on driving. Most normal activities can continue with sensible precautions.
Відповідь
C · Never swim or bathe alone
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Одразу, не чекаючи результату тесту
Чому це відповідь
Запобіжні заходи розпочинають за підозри, бо пацієнт може поширювати спори, поки тест очікується. Пацієнта розміщують в одномісній палаті з контактними запобіжними заходами й миють руки з милом і водою.
Відповідь
C · Одразу, не чекаючи результату тесту
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Follow the DNR order and do not start CPR
Чому це відповідь
A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.
Відповідь
B · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
Чому це відповідь
Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.
Відповідь
A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
Чому це відповідь
Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.
Відповідь
C · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Acute angle-closure glaucoma
Чому це відповідь
Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.
Відповідь
B · Acute angle-closure glaucoma
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Kidney function and thyroid function
Чому це відповідь
Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Перевірено за:Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
D · Kidney function and thyroid function
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Gradual replacement of free water over many hours
Чому це відповідь
Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.
Відповідь
D · Gradual replacement of free water over many hours
11.Фармакологія
Відповідь: A · Дофамінові D2-рецептори
Чому це відповідь
Галоперидол блокує D2-рецептори в мезолімбічному шляху, зменшуючи позитивні симптоми. Блокування D2 в інших шляхах спричиняє екстрапірамідні ефекти та підвищення пролактину.
Відповідь
A · Дофамінові D2-рецептори
12.Фармакологія
Відповідь: B · It does not block the breakdown of bradykinin
Чому це відповідь
ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.
Відповідь
B · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
Чому це відповідь
Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.
Відповідь
B · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
Чому це відповідь
In sepsis with shock, blood cultures, IV antibiotics within the first hour, IV fluids, lactate measurement, oxygen if hypoxic and urine output monitoring are started together. Cultures should not delay antibiotics. Persistent hypotension may need vasopressors in critical care.
Відповідь
B · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Dry mouth and constipation
Чому це відповідь
Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.
Відповідь
C · Dry mouth and constipation
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan
Чому це відповідь
Repositioning to a set plan is a routine task that trained assistants can carry out. Swallow screening, assessing new symptoms and medication teaching need the nurse's clinical judgement and stay with the registered nurse.
Відповідь
C · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
Чому це відповідь
High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.
Відповідь
B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
Чому це відповідь
Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.
Відповідь
D · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Втрата маси тіла близько 6% від маси при народженні
Чому це відповідь
Втрата до приблизно 7–10% маси при народженні поширена в перші дні, а масу при народженні зазвичай відновлюють приблизно за 10–14 днів. Більша втрата або замало мокрих підгузків потребують оцінки годування.
Відповідь
D · Втрата маси тіла близько 6% від маси при народженні
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Wean the oxygen to the target saturation range
Чому це відповідь
Hyperoxia increases the risk of retinopathy of prematurity and lung injury. Oxygen is titrated to the prescribed target saturation range rather than to 100%.
Відповідь
B · Wean the oxygen to the target saturation range
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
Чому це відповідь
Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.
Відповідь
D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
Чому це відповідь
Total body potassium is low in DKA, though blood levels may look normal at first. Insulin and correction of acidosis drive potassium into cells, risking hypokalaemia and arrhythmias, so potassium is added to fluids and checked often.
Відповідь
A · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
Чому це відповідь
Methadone can cause respiratory depression, especially when starting or with other sedatives, and it can prolong the QT interval. It has a long half-life, so toxicity can build up over several days.
Відповідь
D · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Дихання та кровообіг, з безперервним спостереженням
Чому це відповідь
Смерті під час фіксації часто спричинені проблемами з диханням. Обговорення причин відбувається пізніше, коли пацієнт заспокоїться. Безперервний контроль дихання, дихальних шляхів, кровообігу, шкіри та психічного стану необхідний, а фіксацію припиняють, щойно це безпечно.
Відповідь
B · Дихання та кровообіг, з безперервним спостереженням
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 7:20 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
19 − 12 = 7 → PM
Відповідь
7:20 PM
Відповідь
7:20 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 25 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
Увесь курс
V = 2,5 mL × 2/добу × 5 = 25 mL
Відповідь
V = 25 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 8 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 20·10 = 200 mg
Об’єм
V = 200/25 = 8 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 8 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 31,25 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
20000/500 = 40 од./mL
Швидкість помпи
R = 1250/40 = 31,25 mL/h
Відповідь
R = 31,25 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 21 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
12·60 = 720 min
Швидкість крапання
R = 1500·10/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min
Відповідь
R = 21 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 30 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
500/500 = 1 mg/mL
Об’єм за годину
30/1 = 30 mL/h
Швидкість крапання
R = 30·60/60 = 30 gtt/min
Відповідь
R = 30 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,52 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
450 + 450 + 200 + 150 = 1250 mL
На кілограм за годину
U = 1250/(103·8) = 1,517 ≈ 1,52 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,52 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 175 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
09:30 → 16:00 = 6,5 h
Введений об’єм
50·6,5 = 325 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 325 = 175 mL
Відповідь
V = 175 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 19
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: іноді волога → 3
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 4 + 3 + 4 + 3 + 3 + 2 = 19
Відповідь
B = 19
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: немає ризику
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 1 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3 = 19
Рівень ризику
19 → немає ризику
Відповідь
немає ризику
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.