У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?
AOne long session with all the information at once
BTeaching only the family and not the patient
CA detailed leaflet in small print for them to read later at home
DShort sessions, large-print materials and repeating key points
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?
AGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
BWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
CWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
DGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Пацієнт, який приймає діуретик, має високий ризик падіння й часто встає вночі. Який захід найкорисніший?
AСказати пацієнтові нічого не пити після обіду
BТримати палату вночі цілком темною, щоб пацієнт краще спав
CСечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності
DДавати діуретик перед сном, щоб він діяв уночі
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
During flu season, a nurse wakes up with fever, cough and muscle aches. What is the best action?
AStay home and inform the employer according to the illness policy
BTake an antipyretic so the fever does not show at work
CGo to work but avoid caring for patients who have weak immune systems
DGo to work but wear a surgical mask for the whole shift
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?
ALowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
BTaking an oral temperature just after the patient drank cold water
CCleaning hands before entering the room
DPutting the call light within the patient’s reach
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?
AA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
BA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
CLoss of consciousness with gasping breaths
DRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?
ATo increase the liver's production of albumin
BTo lower the blood glucose
CTo reduce the absorption of ammonia from the gut
DTo stop bleeding from varices
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?
AWait for the patient to wake up fully
BLie the patient face down
CGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
DOpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16,1 mmol/L). Which advice is correct?
AWait 3 days before checking the glucose again
BStop all insulin until you are eating normally again
CKeep taking insulin and check blood or urine ketones
DDrink only water and avoid all carbohydrate foods
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Під час внутрішньовенної інфузії магнію сульфату яка оцінка найкраще виявляє токсичність на ранньому етапі?
AКолінні рефлекси, частота дихання та діурез
BКолір шкіри та капілярне наповнення щогодини
CПеристальтичні шуми та обвід живота
DГлюкоза крові та розмір зіниць щогодини
11.ФармакологіяСередня
Пацієнтів, які приймають старі інгібітори МАО, попереджають щодо продуктів, багатих на тирамін. Що може статися?
AГіпертонічний криз
BРаптова ниркова недостатність
CАлергічний висип
DТяжка гіпоглікемія
12.ФармакологіяСкладна
Об'єм розподілу ліків дуже великий (наприклад, 500 L у дорослого). Про що це свідчить?
AЛіки широко захоплюються тканинами
BЛіки швидко виводяться нирками
CЛіки не можна вводити внутрішньовенно
DЛіки майже повністю залишаються в плазмовому компартменті
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
У пацієнта біль посередині грудей і STEMI на ЕКГ. Що це зазвичай потребує?
AРезультату тропоніну до ухвалення будь-якого рішення про лікування
BПерорального бета-блокатора та виписки, якщо біль минув
CГоспіталізації та повторної ЕКГ наступного ранку
DЕкстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with a confirmed pulmonary embolism has BP 78/50 mmHg despite fluids, and the right ventricle is dilated on echocardiography. Which treatment is most likely?
ASystemic thrombolysis
BAn inhaled bronchodilator
COral apixaban only, started next week
DCompression stockings and bed rest
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why may a person with long-standing diabetes have a heart attack without typical chest pain?
AInsulin acts as a strong painkiller
BPeople with diabetes do not have heart attacks
CHigh glucose protects the heart from pain
DNerve damage can blunt the pain signals
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?
ACapillary glucose, for hypoglycaemia
BUrine colour, for blood in the urine
CPupils, for raised intracranial pressure
DSkin, for a drug rash
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?
AInject into a vein in the back of the hand
BExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
DRub the site firmly afterwards to help absorption
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?
A"I should eat smaller meals for a while after the operation."
B"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
C"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
D"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman at 22 weeks describes sharp pain on one side of the lower abdomen when she stands up quickly. Her vital signs and fetal heart rate are normal. What is the most likely cause?
ARound ligament pain
BPreterm labour
CAppendicitis
DPlacental abruption
20.Акушерське медсестринствоСкладна
The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?
AApply gentle pressure to the head to slow the birth
BPush the head back to delay the birth
CPull firmly on the head to speed the birth
DAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
21.Педіатричне медсестринствоСередня
An infant with heart failure is treated with furosemide. Which blood result is most important to monitor?
ASerum bilirubin
BPlatelet count
CSerum potassium
DSerum amylase and lipase
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Малюк із тетрадою Фалло сильно плаче, стає глибоко ціанотичним і млявим. Що медсестра має зробити першою?
AПокласти дитину рівно з піднятими ногами, щоб збільшити приплив крові до серця
BНадати дитині колінно-грудне положення, заспокоїти її та покликати на допомогу
CПіти з дитиною на прогулянку, щоб заспокоїти
DВиміряти окружність голови
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?
AIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
BAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
COnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
DAt a different time each day so that she cannot prepare for it
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?
AProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
BEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
CAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
DAgree that he is the religious leader so that he feels respected
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 5,9595 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
5,9595 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tbsp з рідка добавка, 1 склянка з чай, 4 fl oz з сік, 2 tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,5 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?
1:10000,5 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 83,6 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 50 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?
83,6 lb1 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 4 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє?
25 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 21:30 вже введено 350 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL350 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 89% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 40/min, притомний, температура 37,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 18SpO₂ 89%O₂SBP 124HR 40AT 37,8 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 10SpO₂ 96%повітряSBP 112HR 58AT 36,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Short sessions, large-print materials and repeating key points
Чому це відповідь
Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.
Відповідь
D · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
Чому це відповідь
Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.
Відповідь
A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Сечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності
Чому це відповідь
Сечовипускання за графіком і розташування кнопки виклику та допоміжних засобів у межах досяжності зменшують кількість самостійних виходів. Допомагає й прийом діуретика зранку, а не перед сном. Нічник безпечніший за темряву, а обмеження рідини без причини може спричинити зневоднення.
Відповідь
C · Сечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Stay home and inform the employer according to the illness policy
Чому це відповідь
Health care workers with signs of influenza should not work, because they can infect patients and colleagues. They follow the employer’s policy on when they may return.
Відповідь
A · Stay home and inform the employer according to the illness policy
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
Чому це відповідь
A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.
Відповідь
B · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
Чому це відповідь
In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.
Відповідь
D · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · To reduce the absorption of ammonia from the gut
Чому це відповідь
Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.
Відповідь
C · To reduce the absorption of ammonia from the gut
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
Чому це відповідь
In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.
Відповідь
D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
Чому це відповідь
During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Перевірено за:Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
C · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Колінні рефлекси, частота дихання та діурез
Чому це відповідь
Втрата колінного рефлексу є ранньою попереджувальною ознакою токсичності магнію і з'являється раніше, ніж сповільнення дихання. Магній виводиться нирками, тому падіння діурезу збільшує ризик. Внутрішньовенний глюконат кальцію протидіє токсичності магнію.Перевірено за:Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Відповідь
A · Колінні рефлекси, частота дихання та діурез
11.Фармакологія
Відповідь: A · Гіпертонічний криз
Чому це відповідь
МАО в кишечнику зазвичай розщеплює харчовий тирамін. Коли МАО пригнічена, тирамін з продуктів, як-от витриманого сиру, потрапляє в кровообіг і вивільняє норадреналін, спричиняючи небезпечне підвищення тиску.
Відповідь
A · Гіпертонічний криз
12.Фармакологія
Відповідь: A · Ліки широко захоплюються тканинами
Чому це відповідь
Vd, набагато більший за загальну воду організму, означає низьку концентрацію в плазмі, бо більшість ліків перебуває в тканинах (жир чи м'язи), як у дигоксину чи аміодарону.
Відповідь
A · Ліки широко захоплюються тканинами
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Екстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ
Чому це відповідь
STEMI зазвичай відображає повну оклюзію коронарної артерії. Екстрена реперфузія, переважно первинне ЧКВ (або тромболізис, якщо ЧКВ не можна виконати вчасно), потрібна якомога швидше; «час — це м'яз». Рішення ухвалюють за ЕКГ і симптомами, а не за результатом тропоніну.
Відповідь
D · Екстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Systemic thrombolysis
Чому це відповідь
A PE causing sustained hypotension is high-risk and usually treated with thrombolysis to dissolve the clot quickly, unless contraindicated, when surgical or catheter removal may be used. Stable patients are usually treated with anticoagulation alone.
Відповідь
A · Systemic thrombolysis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Nerve damage can blunt the pain signals
Чому це відповідь
Autonomic neuropathy can make a myocardial infarction "silent" or atypical, with breathlessness, fatigue, nausea or sweating rather than chest pain. A low threshold for an ECG is needed.
Відповідь
D · Nerve damage can blunt the pain signals
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Capillary glucose, for hypoglycaemia
Чому це відповідь
Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.
Відповідь
A · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
Чому це відповідь
LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.
Відповідь
C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
Чому це відповідь
Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.
Відповідь
C · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Round ligament pain
Чому це відповідь
Round ligament pain is sharp, brief pain in the groin or lower abdomen with sudden movement as the uterus grows. Moving slowly and flexing the hips towards the abdomen help. Persistent or severe pain needs review.
Відповідь
A · Round ligament pain
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
Чому це відповідь
Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.
Відповідь
A · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Serum potassium
Чому це відповідь
Furosemide causes loss of potassium in the urine. Low potassium can cause arrhythmias and increases the risk of digoxin toxicity, so potassium is checked regularly.
Відповідь
C · Serum potassium
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Надати дитині колінно-грудне положення, заспокоїти її та покликати на допомогу
Чому це відповідь
Під час гіперціанотичного («тет») нападу колінно-грудне положення збільшує системний опір і кровотік у легенях. Заспокойте дитину, давайте кисень і терміново кличте допомогу; можуть призначити препарати, як-от морфін.
Відповідь
B · Надати дитині колінно-грудне положення, заспокоїти її та покликати на допомогу
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
Чому це відповідь
Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.
Відповідь
B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
Чому це відповідь
Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.
Відповідь
A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 6 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
5.9595 → 9
Вирішує лише наступна цифра
5,9595 → 5
5 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (95) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 6 mL
Відповідь
x = 6 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 392,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
Додайте
V = 22,5 + 240 + 120 + 10 = 392,5 mL
Відповідь
V = 392,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,5 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Об’єм
V = 0,5/1 = 0,5 mL
Відповідь
V = 0,5 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,76 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
83,6/2,2 = 38 kg
Доза
1·38 = 38 mg
Об’єм
V = (38/50)·1 = 0,76 mL
Відповідь
V = 0,76 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
4·60 = 240 min
Швидкість крапання
R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 12 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
25·60/20 = 75 mL/h
Залишковий час
t = 900/75 = 12 h
Відповідь
t = 12 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 270 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 200 + 200 + 100 = 500 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1420 mL
Загальне виведення
350 + 275 + 175 + 200 + 150 = 1150 mL
Баланс
B = 1420 − 1150 = 270 mL
Відповідь
B = 270 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8,1 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 350 = 650 mL
Час
t = 650/80 = 8,125 ≈ 8,1 h
Відповідь
t = 8,1 h
Це приблизно 8 h 08 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:38.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 8
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 40/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8
Відповідь
NEWS2 = 8
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 10/min → 1
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 2
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.