У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?
AСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
BМіж ними немає різниці
CЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
DЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
2.Основи сестринської справиСкладна
During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?
AIgnore it, as the hospital doctor knows best
BGive the patient's own supply without telling anyone
CTell the patient to stop it for good
DInform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?
AThe surface is dried with a clean towel right after wiping
BThe surface is wiped once lightly without pressure
CThe surface stays wet for the contact time on the product label
DThe wipe is used on many pumps to save product
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient’s allergy band says “penicillin”, and an order has been written for amoxicillin. What should the nurse do?
AHold the drug and contact the prescriber
BGive an antihistamine first and then the drug
CGive the drug and watch the patient closely
DAsk the patient whether they would like to take it anyway
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
An older adult asks for something to help them sleep. Which drug is most likely to cause confusion and falls in this age group?
AMelatonin
BAcetaminophen (paracetamol)
CA warm milky drink
DDiphenhydramine
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?
APlace the patient flat on her back
BStop the oxytocin infusion
CIncrease the oxytocin rate
DEncourage the patient to start pushing
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?
APregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
BNo one, because shingles cannot spread
CPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
DOnly people over 80 who have already had shingles themselves
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?
AUse gestures and proceed
BLet the child interpret to save time
CArrange a professional interpreter
DAsk the patient to sign the form without explanation
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта із синдромом неадекватної секреції антидіуретичного гормону (SIADH) натрій 128 mEq/L. Який призначений захід очікує медсестра?
AЗаохочення до додаткового споживання води
BВеликі об'єми внутрішньовенної 5% глюкози
CДієту з низьким вмістом натрію
DОбмеження рідини
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?
AAdrenal insufficiency
BCushing syndrome
CHypothyroidism
DDiabetes insipidus
11.ФармакологіяСередня
A patient refuses a prescribed oral medicine. What should the nurse do?
AExplore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
BHide the tablet in the patient's food
CLeave the tablet on the bedside table for later
DRecord the medicine as given, so that the chart stays complete for the next shift
12.ФармакологіяСкладна
У пацієнта, якому нещодавно почали галоперидол, з'являються висока гарячка, м'язова ригідність за типом «свинцевої труби», сплутаність і дуже висока креатинкіназа. Який найімовірніший діагноз?
AГостра дистонія
BЗлоякісна гіпертермія від анестезії
CСеротоніновий синдром
DЗлоякісний нейролептичний синдром
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Why is a higher level of HDL cholesterol considered protective?
AHDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
BHDL thins the blood in the same way as an anticoagulant
CHDL lowers the blood pressure directly
DHDL is converted into vitamin D in the walls of the arteries
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A frightened young woman is breathing fast and has tingling fingers. Her blood gas shows pH 7,50 and a low PaCO₂. SpO₂ is 99% on air. What does this show?
ARespiratory acidosis from hypoventilation
BRespiratory alkalosis from hyperventilation
CMetabolic acidosis from kidney failure
DMetabolic alkalosis from vomiting
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A woman who takes the combined contraceptive pill is starting carbamazepine. What should she be taught?
AThere is no interaction between these two medicines
BShe should take both at the same time so they are absorbed together
CThe pill makes carbamazepine toxic, so she must stop the pill
DCarbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with an external ventricular drain sat up in bed without help. The drain stayed at its old height, and the drainage bag filled quickly. The patient now has a headache. What is the concern?
AOverdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
BAn infected drain, so the dressing should be removed
CUnderdrainage, so the drain should be lowered further
DNo concern, because more drainage always lowers the ICP safely
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
What is the main treatment for a venous leg ulcer with an adequate arterial supply?
ASurgery to amputate the limb
BStrong oral antibiotics for all ulcers
CCompression therapy
DKeeping the leg hanging down all day
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?
AGive the next medicines through the tube as usual
BContinue feeding and apply a thicker dressing
CIncrease the feed rate to improve nutrition
DStop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Акушерське медсестринствоСередня
On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?
AThe head is engaged in the pelvis
BThe fetus is in a breech presentation
CThe head is free above the pelvic brim
DThe head is crowning at the vulva
20.Акушерське медсестринствоСкладна
У матері, що годує груддю, гаряча, червона, болюча ділянка на одній молочній залозі та гарячка. Вона питає, чи припинити годування. Яка найкраща порада?
AПовністю припинити годувати груддю, а молоко зціджувати й виливати, поки не минуть гарячка й почервоніння
BПрипинити пити рідину, щоб зменшити вироблення молока
CГодувати лише з іншої залози протягом тижня
DГодувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
21.Педіатричне медсестринствоСередня
In a large ventricular septal defect, in which direction does blood mainly flow through the defect?
AThere is no flow at all, because the pressures in both ventricles are always equal
BFrom the aorta into the pulmonary veins
CFrom left to right, increasing blood flow to the lungs
DFrom right to left, causing cyanosis from birth
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
7-річна дитина з нападом астми голосно свистіла, але тепер тиха, сонлива й має дуже зменшене надходження повітря. Що це означає?
AНапад минає
BНебезпечне для життя погіршення з виснаженням і дуже слабким рухом повітря
CДитина нормально засинає
DДобру відповідь на інгалятор швидкої дії, дихальні шляхи знову розкриваються
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which US legal case is associated with the duty of mental health professionals to protect people who are threatened by a patient?
ARoe v Wade
BTarasoff v Regents of the University of California
CMiranda v Arizona
DBrown v Board of Education
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Яка ознака найкраще допомагає відрізнити серотоніновий синдром від злоякісного нейролептичного синдрому?
AГарячка є лише при серотоніновому синдромі
BСплутаність виникає лише при злоякісному нейролептичному синдромі, ніколи при серотоніновому
CГіперрефлексія та клонус зі швидким початком вказують на серотоніновий синдром
DПотовиділення виникає лише при злоякісному нейролептичному синдромі
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 1,5947 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
1,5947 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 14 днів. Суспензія випускається у флаконах по 50 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
1 tspчотири рази на добу14 днів50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 22 kg, йому призначено 30 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
22 kg30 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1250 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
20000 од./500 mL1250 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 8 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 3 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?
200 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 103 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 09:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 80 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL75 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: без обмежень; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
Чому це відповідь
Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.
Відповідь
C · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
Чому це відповідь
Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.
Відповідь
D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · The surface stays wet for the contact time on the product label
Чому це відповідь
Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.
Відповідь
C · The surface stays wet for the contact time on the product label
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Hold the drug and contact the prescriber
Чому це відповідь
Amoxicillin is a penicillin, so it could cause a serious allergic reaction. The nurse holds the drug, clarifies the allergy and contacts the prescriber for a safe alternative.
Відповідь
A · Hold the drug and contact the prescriber
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Diphenhydramine
Чому це відповідь
Diphenhydramine is strongly anticholinergic and can cause confusion, urinary retention and falls in older adults. It is on lists of drugs to avoid in this group.
Відповідь
D · Diphenhydramine
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Stop the oxytocin infusion
Чому це відповідь
Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.
Відповідь
B · Stop the oxytocin infusion
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
Чому це відповідь
Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.
Відповідь
A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Arrange a professional interpreter
Чому це відповідь
Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.
Відповідь
C · Arrange a professional interpreter
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Обмеження рідини
Чому це відповідь
При SIADH надлишок антидіуретичного гормону змушує нирки затримувати воду, розбавляючи натрій. Першим заходом є обмеження рідини. Гіпотонічні рідини чи додаткова вода ще знизили б натрій.Перевірено за:Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Обмеження рідини
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Cushing syndrome
Чому це відповідь
Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Перевірено за:Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)
Відповідь
B · Cushing syndrome
11.Фармакологія
Відповідь: A · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
Чому це відповідь
Competent patients may refuse treatment. The nurse explores concerns, explains the purpose and risks, documents the refusal and informs the prescriber; covert administration needs formal legal and clinical procedures.
Відповідь
A · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.Фармакологія
Відповідь: D · Злоякісний нейролептичний синдром
Чому це відповідь
Злоякісний нейролептичний синдром виникає після антагоністів дофаміну й розвивається впродовж днів з ригідністю за типом «свинцевої труби», гарячкою та підвищеною КК. Серотоніновий синдром розвивається швидше й характеризується клонусом і гіперрефлексією.
Відповідь
D · Злоякісний нейролептичний синдром
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
Чому це відповідь
HDL transports cholesterol from the tissues and artery walls to the liver for removal (reverse cholesterol transport), so higher levels are linked with lower cardiovascular risk. LDL carries cholesterol to tissues and drives atherosclerosis.
Відповідь
A · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Respiratory alkalosis from hyperventilation
Чому це відповідь
Hyperventilation blows off CO₂, causing respiratory alkalosis. The alkalosis lowers ionised calcium, causing tingling and carpopedal spasm. Normal oxygen saturation is reassuring, but organic causes such as PE, asthma or diabetic ketoacidosis must still be excluded.
Відповідь
B · Respiratory alkalosis from hyperventilation
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
Чому це відповідь
Carbamazepine is a strong liver enzyme inducer, so it lowers hormone levels from the pill and can lead to an unplanned pregnancy. Contraception that is not affected, such as an IUD, is usually advised.
Відповідь
D · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
Чому це відповідь
When the head rises above the drain level, CSF drains faster. Overdrainage can cause headache, collapse of the ventricles or a subdural bleed. The nurse follows the protocol (often clamping briefly and re-levelling) and informs the neurosurgical team.
Відповідь
A · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Compression therapy
Чому це відповідь
Graduated compression reduces venous hypertension and oedema and speeds healing. Leg elevation, exercise and treating the underlying vein disease also help.
Відповідь
C · Compression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
Чому це відповідь
Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.
Відповідь
D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · The head is engaged in the pelvis
Чому це відповідь
Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.
Відповідь
A · The head is engaged in the pelvis
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
Чому це відповідь
Мастит покращується, коли залозу регулярно спорожняють. Продовження годування безпечне для дитини. Догляд включає відпочинок, рідину, знеболення та антибіотики за призначенням.
Відповідь
D · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · From left to right, increasing blood flow to the lungs
Чому це відповідь
Left ventricular pressure is higher, so blood flows from left to right, overloading the lungs and right heart. This causes increased pulmonary blood flow and can lead to heart failure in infancy.
Відповідь
C · From left to right, increasing blood flow to the lungs
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Небезпечне для життя погіршення з виснаженням і дуже слабким рухом повітря
Чому це відповідь
«Німа грудна клітка» та сонливість означають, що рухається замало повітря, а дитина втомлюється. Це невідкладний стан: кличте на допомогу, давайте кисень і екстрене лікування за призначенням.
Відповідь
B · Небезпечне для життя погіршення з виснаженням і дуже слабким рухом повітря
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Tarasoff v Regents of the University of California
Чому це відповідь
In Tarasoff (California, 1976), the court held that therapists have a duty to take reasonable steps to protect an identifiable person from a serious threat made by a patient. Similar principles exist in many jurisdictions.
Відповідь
B · Tarasoff v Regents of the University of California
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Гіперрефлексія та клонус зі швидким початком вказують на серотоніновий синдром
Чому це відповідь
Обидва можуть спричиняти гарячку, сплутаність і вегетативну нестабільність. Серотоніновий синдром починається протягом годин і спричиняє нервово-м'язове збудження (гіперрефлексія, клонус). Злоякісний нейролептичний синдром розвивається протягом днів з ригідністю «свинцевої труби» та сповільненими рефлексами.
Відповідь
C · Гіперрефлексія та клонус зі швидким початком вказують на серотоніновий синдром
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 1,6 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
1.5947 → 5
Вирішує лише наступна цифра
1,5947 → 9
9 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (47) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 1,6 mL
Відповідь
x = 1,6 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 6
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
5 mL × 4 × 14 = 280 mL
Флакони
280/50 = 5,6 → N = 6
Відповідь
N = 6
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 660 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
30·22 = 660 mg
Відповідь
D = 660 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 31,25 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
20000/500 = 40 од./mL
Швидкість помпи
R = 1250/40 = 31,25 mL/h
Відповідь
R = 31,25 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 31 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
8·60 = 480 min
Швидкість крапання
R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min
Відповідь
R = 31 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 40 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL
Доза за годину
3·800 = 2400 mcg/h
Доза за хвилину
D = 2400/60 = 40 mcg/min
Відповідь
D = 40 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 0,83 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
350 + 350 + 325 = 1025 mL
На кілограм за годину
U = 1025/(103·12) = 0,8293 ≈ 0,83 mL/kg/h
Відповідь
U = 0,83 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 6,5 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося
Друга частина
200/80 = 2,5 h
Загальний час
t = 4 + 2,5 = 6,5 h
Відповідь
t = 6,5 h
Це приблизно 6 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 16:00.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 75
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 75
Відповідь
MFS = 75
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: легкий ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: без обмежень → 4
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 2 + 3 + 4 + 2 + 3 = 17
Рівень ризику
17 → легкий ризик
Відповідь
легкий ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.