Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the stick and the right leg together, then the left leg
  2. BMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  3. CMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
  4. DMove the right leg first, then the stick, then the left leg
2.Основи сестринської справиСкладна

Медсестра вколола себе використаною голкою. Яка правильна перша дія?

  1. AДати рані вільно кровоточити, промити з милом під проточною водою, потім терміново повідомити
  2. BСильно потерти ділянку щіткою зі спиртом, потім повідомити про це наприкінці зміни
  3. CВисмоктати кров з рани
  4. DЗавершити зміну й повідомити наступного дня
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ATympanic
  2. BOral
  3. CTemporal artery
  4. DRectal
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient has a rash, and both smallpox and chickenpox are considered. Which finding suggests smallpox?

  1. ASmall crops of new lesions appearing over several days in a row
  2. BLesions at different stages, most dense on the trunk
  3. CLesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
  4. DA rash that is very itchy and starts on the trunk
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?

  1. ATaking an oral temperature just after the patient drank cold water
  2. BLowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
  3. CPutting the call light within the patient’s reach
  4. DCleaning hands before entering the room
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMonitoring the fetal heart rate
  2. BMeasuring the blood pressure and pulse
  3. CWeighing the pads to estimate blood loss
  4. DA vaginal examination
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ATake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  2. BUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
  3. CSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  4. DSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. AFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
  2. BFast correction causes severe hyperkalaemia
  3. CSlow correction is only needed in children
  4. DLowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
  2. BGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  3. CGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  4. DGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

The nurse teaches a patient with chronic kidney disease about a potassium-restricted diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
  2. B"I can leach potatoes by soaking them before cooking them"
  3. C"I'll limit bananas, oranges and potatoes in my meals"
  4. D"I'll check food labels and ask my dietitian about portion sizes"
11.ФармакологіяСередня

A patient takes theophylline for COPD. Which advice is most important?

  1. AAvoid potassium-rich foods such as bananas
  2. BLimit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
  3. CTake extra doses when short of breath
  4. DDrink plenty of grapefruit juice each morning to improve absorption
12.ФармакологіяСкладна

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AIt means the testosterone dose is too low
  2. BIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  3. CTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
  4. DA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?

  1. AMechanical valves wear out within one year
  2. BBoth types need no medicines after surgery
  3. CBiological valves last longer but need lifelong warfarin
  4. DMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнт на ШВЛ у відділенні інтенсивної терапії має ризик вентилятор-асоційованої пневмонії. Який сестринський захід допомагає зменшити цей ризик?

  1. AМіняти трубки вентилятора кожні кілька годин
  2. BТримати пацієнта горизонтально, щоб захистити ендотрахеальну трубку
  3. CУникати догляду за ротом, щоб запобігти кровоточивості ясен
  4. DТримати узголів'я ліжка піднятим на 30–45°
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Напад триває п'ять хвилин і не припиняється. Яке звичайне медикаментозне лікування першої лінії?

  1. AВнутрішньовенна навантажувальна доза фенітоїну перш за все
  2. BВнутрішньовенно 50% глюкоза в кожного пацієнта, потім переоцінка
  3. CБензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам
  4. DВнутрішньом'язовий адреналін у зовнішню частину стегна
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. ALactulose
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CMelatonin
  4. DHaloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AOpioids must never be used in people over 70
  2. BOlder adults feel less pain because nerves wear out
  3. CThey may under-report pain, so active assessment is needed
  4. DPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта циркулярний опік плеча на всю товщу шкіри. Яка оцінка найважливіша протягом наступних годин?

  1. AКишкові шуми й окружність живота
  2. BКровообіг і чутливість кисті
  3. CГострота зору обох очей щодня
  4. DРозмір зіниць і реакція на світло
19.Акушерське медсестринствоСередня

Progesterone relaxes smooth muscle in pregnancy. Which common complaint does this help explain?

  1. AIncreased appetite
  2. BGum bleeding
  3. CNasal stuffiness
  4. DConstipation
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яка ознака в жінки через 2 години після пологів потребує найтермінішого реагування?

  1. AЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою
  2. BПомірні lochia rubra з кількома дрібними згустками
  3. CДно матки щільне, на 1 см нижче пупка
  4. DТемпература 37,6 °C і тремтіння
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Як слід захищати мішок новонародженого з мієломенінгоцеле до операції?

  1. AНакрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
  2. BНакласти тугу суху пов'язку
  3. CПокласти дитину на спину, навколо мішка підкласти м'яке кільце для підтримки на матраці
  4. DЗалишити відкритим, щоб висох
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. AA strong Moro reflex is still present
  2. BSays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
  3. CPulls to stand and walks holding on to furniture
  4. DBecomes upset when a stranger picks her up
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient in a manic episode makes repeated sexual comments to a nurse. What is the most appropriate response?

  1. ALaugh at the comments so he does not feel rejected
  2. BCalmly say that the comments are not acceptable and redirect him
  3. CRespond with similar comments to build rapport
  4. DAvoid the patient for the rest of the shift
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?

  1. AGive him the razor, because he has the right to his own belongings
  2. BLet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
  3. CFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
  4. DRefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
9 lb 5 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 9 lb 5 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

9 lb 5 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
25 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 25 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

25 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
25 kg2 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 25 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

25 kg2 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.500 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./500 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 8 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
300 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

40 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLсуп150 mLжеле100 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча475 mLсеча500 mLсеча350 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

молоко: 100 mLсуп: 150 mLжеле: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено80 mL/h06:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 06:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 96%повітряSBP 130HR 70AT 35,2 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 26SpO₂ 97%повітряSBP 130HR 64AT 36,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Чому це відповідь

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Відповідь

C · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Дати рані вільно кровоточити, промити з милом під проточною водою, потім терміново повідомити

Чому це відповідь

Перша допомога — дати рані вільно кровоточити, не видавлюючи кров, промити її з милом під проточною водою й накрити, не терши й не висмоктуючи. Негайне повідомлення дає змогу оцінити ризик і, за потреби, почати постконтактну профілактику.

Відповідь

A · Дати рані вільно кровоточити, промити з милом під проточною водою, потім терміново повідомити
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Rectal

Чому це відповідь

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Відповідь

D · Rectal
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs

Чому це відповідь

In smallpox, lesions develop at the same stage in any one area and are densest on the face and extremities. In chickenpox, crops appear at different stages and are densest on the trunk.

Відповідь

C · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water

Чому це відповідь

A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.

Відповідь

A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · A vaginal examination

Чому це відповідь

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Відповідь

D · A vaginal examination
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Чому це відповідь

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Відповідь

C · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Чому це відповідь

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Відповідь

D · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Чому це відповідь

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Перевірено за: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"

Чому це відповідь

Dried fruits such as apricots and raisins are very high in potassium and should be limited in kidney disease with hyperkalemia. Limiting high-potassium foods, leaching vegetables and reading labels are correct strategies.Перевірено за: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Відповідь

A · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
11.Фармакологія

Відповідь: B · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects

Чому це відповідь

Theophylline has a narrow therapeutic range, and caffeine adds stimulant effects such as tachycardia, restlessness and insomnia. Toxicity can cause arrhythmias and seizures, so blood levels may be monitored.

Відповідь

B · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
12.Фармакологія

Відповідь: C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Чому це відповідь

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Відповідь

C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation

Чому це відповідь

Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.

Відповідь

D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Тримати узголів'я ліжка піднятим на 30–45°

Чому це відповідь

Пакети заходів для вентильованих пацієнтів включають підняття узголів'я на 30–45°, регулярний догляд за ротом, щоденну оцінку готовності до відлучення (перерви в седації) та дренування підзв'язкових секретів, де це доступно. Часту заміну контуру не рекомендують, якщо трубки не забруднені чи не несправні.

Відповідь

D · Тримати узголів'я ліжка піднятим на 30–45°
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Бензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам

Чому це відповідь

Напад тривалістю п'ять хвилин і більше (або повторні напади без відновлення) лікують як епілептичний статус. Спершу дають бензодіазепін (внутрішньовенно лоразепам, якщо є доступ; букальний чи інтраназальний мідазолам або ректальний діазепам, якщо немає), потім протисудомний засіб другої лінії, як-от леветирацетам, фенітоїн чи вальпроат, якщо напад триває. Глюкозу перевіряють і дають лише за низького рівня.

Відповідь

C · Бензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Haloperidol

Чому це відповідь

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Відповідь

D · Haloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · They may under-report pain, so active assessment is needed

Чому це відповідь

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Відповідь

C · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Кровообіг і чутливість кисті

Чому це відповідь

Струп на всю товщу шкіри нееластичний. У міру розвитку набряку тиск зростає і може порушити кровообіг (або дихання при опіку грудної клітки). Регулярні перевірки пульсу, кольору, капілярного наповнення, болю та чутливості виявляють це рано; може знадобитися розсічення струпа (ескаротомія).

Відповідь

B · Кровообіг і чутливість кисті
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Constipation

Чому це відповідь

Progesterone slows gut motility, which causes constipation and contributes to heartburn because the lower oesophageal sphincter relaxes. Gum bleeding and nasal stuffiness are mainly due to oestrogen and increased blood flow.

Відповідь

D · Constipation
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · ЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою

Чому це відповідь

Тахікардія з холодною, липкою шкірою — рання ознака гіповолемії внаслідок прихованої або тривалої кровотечі. Щільне дно матки та помірні лохії нормальні, а легке підвищення температури й тремтіння поширені в перші 24 години.

Відповідь

A · ЧСС 124/min із холодною, липкою шкірою
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт

Чому це відповідь

Стерильна волога пов'язка запобігає висиханню та інфекції, а положення на животі знімає тиск з мішка. Запобіжні заходи щодо латексу також важливі, бо в таких дітей часто розвивається алергія на латекс.

Відповідь

A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · A strong Moro reflex is still present

Чому це відповідь

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Відповідь

A · A strong Moro reflex is still present
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him

Чому це відповідь

Disinhibition is common in mania. Clear, calm limit setting and redirection protect both staff and patient and maintain boundaries without punishing him.

Відповідь

B · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor

Чому це відповідь

Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.

Відповідь

C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 4,23 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

5 oz/16 = 0,3125 lb
9 + 0,3125 = 9,313 lb

Фунти в кілограми

m = 9,313/2,2 = 4,233 ≈ 4,23 kg

Відповідь

m = 4,23 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 0,6 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

25 mL/h × 24 h = 600 mL

У літрах

V = 600/1000 = 0,6 L

Відповідь

V = 0,6 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 12,5 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

2·25 = 50 mg

На одну дозу

D = 50/4 = 12,5 mg

Відповідь

D = 12,5 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 15 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/500 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/100 = 15 mL/h

Відповідь

R = 15 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 7,5 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Залишковий час

t = 300/40 = 7,5 h

Відповідь

t = 7,5 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1050 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 150 + 100 = 350 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1050 mL

Відповідь

I = 1050 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,4 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/80 = 4,375 ≈ 4,4 h

Відповідь

t = 4,4 h

Це приблизно 4 h 23 min, тож пакет закінчиться приблизно о 10:53.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Відповідь

NEWS2 = 1
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions