Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?

  1. AFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
  2. BFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
  3. CIn small circles over the closed eyelid of both eyes
  4. DOnly the eye that looks dirty needs cleaning
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ARecord it and recheck at the next routine time
  2. BLet the patient sleep, as they are probably tired
  3. CGive a sedative to calm the confusion
  4. DTreat it as deterioration and escalate urgently
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DNo screening, because BCG prevents all TB
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A newly hired nurse has these hepatitis B results: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc negative. What do they show?

  1. APast infection that has now cleared
  2. BImmunity from hepatitis B vaccination
  3. CA current hepatitis B infection
  4. DNo immunity, so the vaccine is needed
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яке твердження показує правильне розуміння підзвітності при делегуванні?

  1. A«Якщо завдання пішло не так, відповідальний лише помічник».
  2. B«Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
  3. C«Щойно я делегую завдання, воно більше не моя справа».
  4. D«Помічник з догляду підзвітний за те, чи правильно було делегувати завдання».
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
  2. BThe burns are healing and the skin is tightening normally
  3. CThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  4. DThe patient is anxious and only needs reassurance
7.Клінічна сестринська справаСередня

After removing a peripheral IV cannula, what should the nurse check?

  1. AThat the patient's blood glucose is normal before removal
  2. BThat the site is left uncovered and bleeding freely
  3. CThat the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
  4. DThat the cannula is put back in its sterile packet for the next patient
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has a blood pressure of 220/130 mmHg with headache, confusion and visual disturbance. Why is the blood pressure lowered in a controlled way rather than as fast as possible?

  1. ARapid lowering causes hyperglycaemia
  2. BBlood pressure cannot be lowered with drugs
  3. CRapid lowering always causes the hypertension to come back much worse
  4. DA sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. ASerum calcium, because it falls sharply
  2. BBlood glucose, because hypoglycemia can occur
  3. CSerum sodium, because it rises quickly
  4. DHemoglobin, because insulin causes red cell loss
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. AHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  2. BSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DNormal thyroid function with a laboratory error in T4
11.ФармакологіяСередня

Які рецептори переважно блокують бета-блокатори, як-от метопролол?

  1. AМускаринові рецептори серця
  2. BБета-3-рецептори жирової тканини
  3. CАльфа-1-рецептори судин
  4. DБета-1-адренорецептори серця
12.ФармакологіяСкладна

Період напіввиведення препарату — 6 годин. Його рівень у плазмі — 80 mg/L. Якщо елімінація першого порядку й нових доз немає, яким буде рівень через 18 годин?

  1. A40 mg/L
  2. B26,7 mg/L
  3. C20 mg/L
  4. D10 mg/L
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт починає прийом варфарину через тромбоз глибоких вен. Чому перші кілька днів додатково дають гепарин або НМГ?

  1. AГепарин захищає від кровотечі, спричиненої варфарином
  2. BВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
  3. CГепарин покращує всмоктування варфарину
  4. DОбидва препарати завжди потрібно продовжувати разом довічно
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

On a ventilated patient, the end-tidal CO₂ waveform suddenly drops to zero. What should the nurse suspect first?

  1. ANormal variation that needs no action
  2. BTube displacement, disconnection or obstruction
  3. CA sudden improvement in the patient's lung function
  4. DA rise in the patient's body temperature over the last hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Який найпоширеніший тригер автономної дисрефлексії в пацієнта з травмою спинного мозку?

  1. AВеликий прийом їжі, з'їдений надто швидко вночі
  2. BНизький рівень глюкози в крові
  3. CПовний сечовий міхур або заблокований катетер
  4. DТривалий період сну
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A nurse teaches foot care to a patient with diabetic neuropathy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check that the bath water is not too hot using my elbow."
  2. B"I will check my feet every day, using a mirror for the soles."
  3. C"I will wear socks and shoes that fit well and do not rub."
  4. D"I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why should metoclopramide not be used for nausea in mechanical bowel obstruction?

  1. AIt blocks the effect of all opioids
  2. BIt increases gut movement against the blockage
  3. CIt always causes severe diarrhoea
  4. DIt makes the bowel stop moving completely
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. AGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
  2. BInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
  3. CProceed with the usual checklist and say nothing
  4. DTell her the surgery must be cancelled for a month
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AWear a supportive bra and use cold packs
  2. BApply warm showers to the breasts several times a day
  3. CMassage the breasts to stimulate milk flow
  4. DExpress milk often to relieve fullness
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn has a deep dimple with a tuft of hair over the lower spine. What is the significance?

  1. AIt is an expected birthmark with no meaning
  2. BIt may be a sign of an underlying spinal defect
  3. CIt means the baby will have hip dysplasia
  4. DIt is a sign of congenital heart disease
21.Педіатричне медсестринствоСередня

At about what age do most children understand that death is permanent and happens to everyone?

  1. AAbout 2 years
  2. BNot until about 18 years
  3. CAbout 4 years
  4. DAbout 9 to 10 years
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
  2. BA urine output of about 1 mL/kg per hour
  3. CThe blood pressure is in the high range
  4. DThe child is asking for a drink
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. AProblems with reading only, with normal everyday functioning
  2. BMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
  3. CLimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  4. DAn IQ score alone, measured at any time in adult life
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. AAdvise the parents to stop all contact with their son
  2. BFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
  3. CDischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  4. DTell the parents that they caused his illness
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111219:40?7:40 PM6:40 PM7:40 AM9:40 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 19:40 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

19:40
  1. 17:40 PM
  2. 26:40 PM
  3. 37:40 AM
  4. 49:40 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0023:5004:35t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 23:50 і закінчується о 04:35 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

23:5004:35
t = min
27.Розрахунок дозСередня
70 kg15 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 70 kg. Призначена доза — 15 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

70 kg15 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,31 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,31 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
300 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

32 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай150 mLжеле100 mLмолоко200 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча375 mLсеча325 mLрановий дренаж140 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 150 mLжеле: 100 mLмолоко: 200 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 75 mL/hпочаток 12:30tусього​ = ? h125 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 12:30 зі швидкістю 125 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL125 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 22/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 96/58 mmHg, пульс 58/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 36,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 22SpO₂ 98%O₂SBP 96HR 58CT 36,9 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye

Чому це відповідь

Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.

Відповідь

A · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Treat it as deterioration and escalate urgently

Чому це відповідь

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Відповідь

D · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Чому це відповідь

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Відповідь

A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Immunity from hepatitis B vaccination

Чому це відповідь

The vaccine contains surface antigen, so it produces anti-HBs only. A negative anti-HBc shows there has been no natural infection, and a negative HBsAg rules out current infection.

Відповідь

B · Immunity from hepatitis B vaccination
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».

Чому це відповідь

Медсестра, що делегує, підзвітна за рішення делегувати, а також за нагляд та оцінювання. Виконавець відповідає за правильне виконання завдання в межах своєї компетентності.

Відповідь

B · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Чому це відповідь

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Відповідь

A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops

Чому це відповідь

The nurse checks that the whole cannula has been removed, applies pressure and a dressing, and records the removal. Any signs of phlebitis are noted.

Відповідь

C · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys

Чому це відповідь

In a hypertensive emergency, autoregulation in vital organs is reset to higher pressures. Lowering BP too fast can cause ischaemia, so it is reduced gradually under close monitoring.

Відповідь

D · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Чому це відповідь

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Чому це відповідь

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Перевірено за: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Фармакологія

Відповідь: D · Бета-1-адренорецептори серця

Чому це відповідь

Кардіоселективні бета-блокатори блокують бета-1-рецептори, знижуючи ЧСС, скоротливість і вивільнення реніну.

Відповідь

D · Бета-1-адренорецептори серця
12.Фармакологія

Відповідь: D · 10 mg/L

Чому це відповідь

18 годин — це три періоди напіввиведення. Рівень зменшується вдвічі тричі: 80 → 40 → 20 → 10 mg/L.

Відповідь

D · 10 mg/L
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту

Чому це відповідь

Варфарин зменшує синтез вітамін К-залежних факторів зсідання, але наявні фактори виводяться днями, а на початку він може ненадовго посилювати схильність до зсідання. Гепарин або НМГ перекривають принаймні п'ять днів і доки МНВ не буде в діапазоні (зазвичай ≥2) щонайменше 24 години.

Відповідь

B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Tube displacement, disconnection or obstruction

Чому це відповідь

A sudden loss of the capnography trace means no CO₂ is being detected: the tube may be dislodged, disconnected or blocked, or there may be cardiac arrest. The nurse checks the patient and circuit immediately, hand-ventilates if needed and calls for help.

Відповідь

B · Tube displacement, disconnection or obstruction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Повний сечовий міхур або заблокований катетер

Чому це відповідь

Розтягнення сечового міхура — найпоширеніший тригер, далі йдуть запор і калові закупорки. Інші тригери: ділянки тиску, тісний одяг, врослі нігті та ушкодження шкіри. Ключове лікування — знайти й усунути тригер.

Відповідь

C · Повний сечовий міхур або заблокований катетер
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."

Чому це відповідь

Medicated corn plasters contain acids that can burn the skin and cause ulcers in people with neuropathy or poor circulation. Corns and calluses should be treated by a podiatrist.

Відповідь

D · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · It increases gut movement against the blockage

Чому це відповідь

Metoclopramide stimulates gastric and intestinal motility, which can worsen pain and risk perforation in complete mechanical obstruction. Other antiemetics are chosen.

Відповідь

B · It increases gut movement against the blockage
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Чому це відповідь

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Відповідь

B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Wear a supportive bra and use cold packs

Чому це відповідь

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Відповідь

A · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · It may be a sign of an underlying spinal defect

Чому це відповідь

A sacral dimple with a hair tuft, swelling or skin change may indicate spina bifida occulta or a tethered cord. It should be reported, and spinal ultrasound is often arranged.

Відповідь

B · It may be a sign of an underlying spinal defect
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · About 9 to 10 years

Чому це відповідь

By about 9–10 years most children understand that death is irreversible, universal and has a biological cause. Younger children may see it as temporary or as a punishment.

Відповідь

D · About 9 to 10 years
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Чому це відповідь

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Відповідь

B · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Чому це відповідь

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Відповідь

C · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Чому це відповідь

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Відповідь

B · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 7:40 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

19 − 12 = 7 → PM

Відповідь

7:40 PM

Відповідь

7:40 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 285 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

23:50 → 24:00 = 10 min

Після півночі

00:00 → 04:35 = 275 min

Разом

t = 10 + 275 = 285 min

Відповідь

t = 285 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 525 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

15·70 = 1050 mg

На одну дозу

D = 1050/2 = 525 mg

Відповідь

D = 525 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,31 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,31 mg = 310 mcg

Об’єм

V = 310/1000 = 0,31 mL

Відповідь

V = 0,31 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1000·60/720 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 9,4 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

32·60/60 = 32 mL/h

Залишковий час

t = 300/32 = 9,375 ≈ 9,4 h

Відповідь

t = 9,4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1310 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 100 + 200 = 450 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1310 mL

Відповідь

I = 1310 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL залишилося

Друга частина

250/75 = 3,333 h

Загальний час

t = 2 + 3,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Відповідь

t = 5,3 h

Це приблизно 5 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:50.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 22/min → 2
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 58/min → 0
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 36,9 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 2 + 0 + 3 + 0 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: немає ризику

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 3 + 2 + 4 + 4 + 2 = 19

Рівень ризику

19 → немає ризику

Відповідь

немає ризику

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions