Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. ASecured upright in a holder or trolley, away from heat
  2. BIn a warm cupboard next to the radiator
  3. CStacked on top of each other in a corridor
  4. DLying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?

  1. AStop all insulin until eating normally again
  2. BHalve every dose and stop testing the glucose
  3. CDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
  4. DKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Яку медсестру не слід призначати до пацієнта із закритим радіоактивним імплантом?

  1. AМедсестру з дозиметричним бейджем
  2. BМедсестру, яка вагітна
  3. CМедсестру, навчену радіаційної безпеки
  4. DМедсестру, яка працює у відділенні два роки
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Shortly after a patient falls, the team holds a brief “post-fall huddle”. What is its main purpose?

  1. ATo complete the patient’s discharge paperwork
  2. BTo find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
  3. CTo decide which staff member was to blame for the fall
  4. DTo agree on what the team will tell the patient’s lawyer and the family
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A parent of a child with influenza talks with the nurse. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my child home from school and away from others while unwell.”
  2. B“I will call if my child has trouble breathing.”
  3. C“I will give my child plenty of fluids.”
  4. D“I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. AA mild concussion that is settling
  2. BNormal tiredness after a fall
  3. CLow blood sugar from missing a meal
  4. DAn epidural hematoma
7.Клінічна сестринська справаСередня

Карта водного балансу пацієнта показує надходження 1,200 mL і виділення 2,300 mL за 24 години. Про що це свідчить?

  1. AЗбалансований водний статус
  2. BПозитивний водний баланс 1,100 mL
  3. CПозитивний водний баланс 3,500 mL
  4. DВід'ємний водний баланс 1,100 mL
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A few hours after cardiac surgery, a patient has low blood pressure, a raised jugular venous pressure and quiet, muffled heart sounds. What should be suspected?

  1. AHypovolaemia from dehydration
  2. BCardiac tamponade
  3. CHyperkalaemia
  4. DPneumonia
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
  2. BFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  3. CFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  4. DFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Загальний кальцій пацієнта 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), альбумін 2,4 g/dL (24 g/L), симптомів немає. Який тест найкраще з'ясує, чи є справжня гіпокальціємія?

  1. AПитома вага сечі
  2. BHbA1c
  3. CНатрій у сироватці
  4. DІонізований кальцій
11.ФармакологіяСередня

Why is ketorolac given only for a short course?

  1. AIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
  2. BIt is a strong opioid that causes addiction
  3. CGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
  4. DIt causes respiratory depression after a few days
12.ФармакологіяСкладна

A woman has received a high-dose oxytocin infusion with large volumes of hypotonic fluid for many hours. She now has a headache, confusion and a low serum sodium. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after a long labour
  2. BWater intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
  3. CAn allergic reaction to oxytocin causing brain swelling
  4. DExcessive salt in the infusion fluid
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AImmediately after the scope is removed
  2. BOnly after a chest X-ray has been reported
  3. CWhen the gag and cough reflexes have returned
  4. DAfter a full 24 hours without food
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. AAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
  2. BPulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
  3. CWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  4. DNormal recovery; no action is needed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AWeakness of both arms with normal strength in the legs
  2. BWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  3. CLoss of all feeling but normal movement on both sides
  4. DParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. AGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
  2. BTell the prescriber and check glucose often overnight
  3. CSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  4. DGive glucagon now, before the glucose has fallen
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. ASet up a private setting with enough time
  2. BAsk the family to decide what the patient should be told
  3. CGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  4. DGive all treatment options before checking understanding
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. ASimple constipation that needs a laxative
  2. BA side effect of the analgesia given
  3. CPerforation with peritonitis
  4. DThe appendicitis has settled by itself
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?

  1. AThe bladder empties more completely in pregnancy
  2. BThe urine becomes more acidic in pregnancy
  3. CProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
  4. DPregnancy greatly reduces the production of urine
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Через годину після народження великий новонароджений від матері з діабетом тремтить і погано смокче. Що медсестра має зробити першою?

  1. AЩільно сповити дитину й повторно перевірити через 4 години
  2. BВикупати дитину, щоб розбудити
  3. CПеревірити рівень глюкози в крові дитини
  4. DЗаспокоїти батьків, що тремтіння нормальне
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  2. BArguing with a sibling about the TV remote
  3. CNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  4. DEnjoying school clubs and inviting friends home
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Малюк 30 хвилин тому проковтнув батарейку-таблетку й виглядає добре. Яка правильна дія?

  1. AОрганізувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення
  2. BЧекати, поки батарейка вийде природним шляхом, і кілька днів перевіряти підгузки
  3. CДати склянку молока й спостерігати вдома
  4. DВикликати блювання в малюка
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. ALearned helplessness in the patient
  2. BDelirium tremens
  3. CCodependency
  4. DEnabling by the healthcare team
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?

  1. AStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
  2. BCrush all his tablets into his food without telling him
  3. CAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
  4. DCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C103,2 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 103,2 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

103,2 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:4000:55t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:40 і закінчується о 00:55 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:4000:55
t = min
27.Розрахунок дозСередня
70 kg7,5 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 70 kg. Призначена доза — 7,5 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

70 kg7,5 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 37,4 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 125 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

37,4 lb1 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
430 mLзалишилося? mL/h3 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 9 годин ви бачите, що в мішку ще 430 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 12 hчерез 9 h: 430 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай150 mLмолоко100 mLсуп200 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча375 mLсеча325 mLсеча200 mLсеча450 mLрановий дренаж80 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 150 mLмолоко: 100 mLсуп: 200 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL/hпочаток 06:1508:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 06:15, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:45?

500 mL50 mL/h06:15 → 08:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: дуже обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Чому це відповідь

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Відповідь

A · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Чому це відповідь

Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.

Відповідь

D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Медсестру, яка вагітна

Чому це відповідь

Вагітних працівниць і відвідувачок не призначають до пацієнтів із радіоактивними імплантами. Інший персонал обмежує час поруч із пацієнтом, тримає дистанцію, користується екрануванням і носить дозиметр.

Відповідь

B · Медсестру, яка вагітна
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another

Чому це відповідь

A post-fall huddle brings the team together soon after the fall to identify causes such as toileting, medication or footwear and to update the plan. It supports a just culture rather than blame.

Відповідь

B · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”

Чому це відповідь

Aspirin in children with viral illnesses such as influenza or chickenpox is linked to Reye syndrome. Fluids, rest at home and reporting breathing trouble are correct.

Відповідь

D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · An epidural hematoma

Чому це відповідь

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Відповідь

D · An epidural hematoma
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Від'ємний водний баланс 1,100 mL

Чому це відповідь

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Від'ємний баланс означає, що рідини втрачається більше, ніж надходить, що може спричинити зневоднення.

Відповідь

D · Від'ємний водний баланс 1,100 mL
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Cardiac tamponade

Чому це відповідь

Hypotension, raised JVP and muffled heart sounds (Beck's triad) suggest cardiac tamponade. Blood in the pericardial space compresses the heart and needs urgent drainage.

Відповідь

B · Cardiac tamponade
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Чому це відповідь

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Відповідь

C · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Іонізований кальцій

Чому це відповідь

Низький альбумін знижує загальний кальцій, не обов'язково знижуючи активний, іонізований кальцій. Пряме вимірювання іонізованого кальцію — найнадійніший спосіб вирішити, чи потрібне лікування.Перевірено за: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Іонізований кальцій
11.Фармакологія

Відповідь: C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use

Чому це відповідь

Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.

Відповідь

C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Фармакологія

Відповідь: B · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin

Чому це відповідь

Oxytocin has antidiuretic activity at high doses. With large volumes of fluid this can cause water retention and dilutional hyponatraemia, so fluid balance and sodium are monitored.

Відповідь

B · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · When the gag and cough reflexes have returned

Чому це відповідь

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Відповідь

C · When the gag and cough reflexes have returned
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Чому це відповідь

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Відповідь

A · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Чому це відповідь

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Відповідь

B · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Чому це відповідь

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Відповідь

B · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Set up a private setting with enough time

Чому це відповідь

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Відповідь

A · Set up a private setting with enough time
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Perforation with peritonitis

Чому це відповідь

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Відповідь

C · Perforation with peritonitis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine

Чому це відповідь

Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.

Відповідь

C · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Перевірити рівень глюкози в крові дитини

Чому це відповідь

Тремтіння та погане смоктання в новонародженого групи ризику вказують на гіпоглікемію. Експрес-вимірювання глюкози визначає лікування, наприклад годування або глюкозний гель за протоколом, з передачею справи лікарю, якщо рівень залишається низьким.

Відповідь

C · Перевірити рівень глюкози в крові дитини
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Чому це відповідь

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Відповідь

C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Організувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення

Чому це відповідь

Батарейки-таблетки в стравоході можуть спричинити тяжкі опіки протягом 2 годин. Навіть дитині, яка виглядає добре, потрібен терміновий рентген і, якщо батарейка в стравоході, ендоскопічне видалення.

Відповідь

A · Організувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Codependency

Чому це відповідь

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Відповідь

C · Codependency
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it

Чому це відповідь

Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.

Відповідь

D · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 39,6 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

103,2 − 32 = 71,2

Помножте на 5/9

T = 71,2·5/9 = 39,56 ≈ 39,6 °C

Відповідь

T = 39,6 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 435 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:40 → 24:00 = 380 min

Після півночі

00:00 → 00:55 = 55 min

Разом

t = 380 + 55 = 435 min

Відповідь

t = 435 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 131,3 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

7,5·70 = 525 mg

На одну дозу

D = 525/4 = 131,3 mg

Відповідь

D = 131,3 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,68 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

37,4/2,2 = 17 kg

Доза

1·17 = 17 mg

Об’єм

V = (17/125)·5 = 0,68 mL

Відповідь

V = 0,68 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 33 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Відповідь

R = 33 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 33 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 14,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/12 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 430/3 = 143,3 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (143,3 − 125)/125·100% = 14,67%

Відповідь

Δ = 14,67%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1300 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 100 + 200 = 450 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1300 mL

Відповідь

I = 1300 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 375 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

06:15 → 08:45 = 2,5 h

Введений об’єм

50·2,5 = 125 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 125 = 375 mL

Відповідь

V = 375 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 4 + 2 + 2 + 3 + 2 = 14

Відповідь

B = 14
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 25

Рівень ризику

25 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions