У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Чим сестринський діагноз відрізняється від медичного?
AВін описує реакцію пацієнта на проблему зі здоров'ям
BВін називає хворобу чи патологію, що спричиняє симптоми пацієнта
CЙого ставить лікар, а медсестра переписує
DЙого використовують лише після операції
2.Основи сестринської справиСкладна
The wife of a man with terminal cancer cries often and says she is already grieving for him. What is this called?
ADelayed grief
BDisenfranchised grief
CComplicated grief
DAnticipatory grief
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?
AОбережно здути з конектора пил
BШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
CРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
DНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?
ACover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
BContinue care as usual and wear one pair of gloves
CAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
DUse extra alcohol hand rub on the lesions
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Стабільний дорослий має біль у животі та нормальні життєві показники. Йому знадобляться аналізи крові та КТ. Який рівень ESI підходить?
AРівень 4
BРівень 3
CРівень 1
DРівень 5
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?
ARecheck it at the next routine observation in four hours
BDim the room lights so the pupil can get smaller
CDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
DReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?
ABreathe in quickly through the nose while pressing the canister
BBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
CPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
DPress the canister and wait one minute before breathing in
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?
AStrict fluid restriction to protect the kidneys
BOral calcium supplements and vitamin D
CA high-calcium diet
DIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?
ATake each tablet with milk to protect the stomach
BTake the tablet with an antacid to improve absorption
CYour urine will turn bright orange while you take it
DYour stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?
AStop the insulin infusion because the glucose is near normal
BStop the IV fluids and start oral fluids only
CGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
DAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.ФармакологіяСередня
Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?
AGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
BGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
CGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
DGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
12.ФармакологіяСкладна
Яка група ліків разом з інгібітором АПФ може спричинити небезпечну для життя гіперкаліємію?
AТіазидні діуретики
BПетльові діуретики, як-от фуросемід у високій дозі внутрішньовенно
CКалійзберігальні діуретики, як-от спіронолактон
DІнгібітори протонної помпи
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient on theophylline develops nausea, vomiting, a fast heart rate and restlessness. What should the nurse suspect?
AHypoglycaemia caused by the drug
BA theophylline allergy causing a rash
CTheophylline toxicity
DAn expected sign that the drug is working
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?
ACheck mask fit and protect the bridge of the nose
BRemove the mask for an hour each time the alarm sounds
CTighten the straps as far as they will go to stop any leak
DUse the same mask size for every patient
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why should long-term steroid treatment not be stopped suddenly?
AThe suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
BThe steroids build up and become toxic after they are stopped
CStopping suddenly makes the bones grow too quickly and then fracture
DStopping causes the blood glucose to fall sharply
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Під час гемодіалізу АТ пацієнта падає до 80/50 mmHg, йому паморочиться в голові й нудить. Яка перша сестринська дія найдоречніша?
AЗбільшити швидкість видалення рідини, щоб сеанс закінчився швидше
BПосадити пацієнта вертикально й заохотити коротку прогулянку
CОдразу дати звичайну дозу антигіпертензивного засобу пацієнта
DПокласти пацієнта горизонтально, зменшити видалення рідини й покликати допомогу
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which statement correctly describes physical dependence on opioids?
AWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
BThe patient is allergic to opioids
CThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
DThe drug no longer has any side effects
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?
AResidual neuromuscular blockade
BNormal tiredness after surgery
COpioid overdose with pinpoint pupils
DA simple panic attack
19.Акушерське медсестринствоСередня
Лохії з неприємним запахом на 3-тю добу після пологів найімовірніше вказують на:
AІнфекцію матки (ендометрит)
BПереповнений сечовий міхур, що тисне на матку
CНормальні лохії
DЗневоднення
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?
AA blocked duct; keep feeding and vary positions
BA breast abscess; stop breastfeeding completely
CBreast cancer; stop breastfeeding at once
DMastitis; stop feeding from that breast
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?
AA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
BAllowing the child to eat only foods brought by classmates
CKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
DAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
During an insulin infusion for diabetic ketoacidosis, why is potassium monitored closely?
AInsulin causes the kidneys to hold on to potassium, so blood levels rise dangerously
BPotassium is needed to dissolve the insulin in the drip
CInsulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
DPotassium has no role in DKA; it is a routine test only
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A 24-year-old woman with bipolar disorder is starting valproate. What is the most important teaching point?
AIt is safe in pregnancy and needs no special precautions
BIt must be taken with grapefruit juice to be absorbed
CIt can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
DIt will cause her to lose weight quickly, so she should eat extra meals and snacks every day
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A nurse posts on social media about a "funny" patient on her ward, without giving his name. What is correct?
AIt is acceptable if the post is set to "friends only"
BIt is acceptable because his name was not used
CIt is only a problem if the patient finds the post himself
DIt breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 10 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 2,9 mg/dL. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у µmol/L з точністю до цілого числа.
2,9 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 18 kg. Призначена доза — 10 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
18 kg10 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Зріст пацієнта 180 cm, маса 91 kg. Призначено 60 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.
180 cm91 kg60 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 8 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
42 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 07:00, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 14:00?
500 mL60 mL/h07:00 → 14:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,3 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 78HR 76AT 37,3 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Він описує реакцію пацієнта на проблему зі здоров'ям
Чому це відповідь
Медичний діагноз називає хворобу, як-от пневмонію. Сестринський діагноз описує потреби чи реакції пацієнта, як-от порушення газообміну чи ризик падінь, на які спрямований сестринський догляд.
Відповідь
A · Він описує реакцію пацієнта на проблему зі здоров'ям
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Anticipatory grief
Чому це відповідь
Anticipatory grief happens before an expected death. It is a normal reaction, and nurses can support it by listening and involving the family in care.
Відповідь
D · Anticipatory grief
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
Чому це відповідь
«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.
Відповідь
C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
Чому це відповідь
Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.
Відповідь
C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Рівень 3
Чому це відповідь
Аналізи крові (один ресурс) плюс КТ (другий ресурс) дають два ресурси, що відповідає рівню 3 за ESI за прийнятних життєвих показників.
Відповідь
B · Рівень 3
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
Чому це відповідь
A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.
Відповідь
D · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
Чому це відповідь
The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.
Відповідь
B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
Чому це відповідь
Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.
Відповідь
D · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Your stools may turn dark green or black
Чому це відповідь
Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Перевірено за:Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)
Відповідь
D · Your stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
Чому це відповідь
The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.
Відповідь
D · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.Фармакологія
Відповідь: B · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
Чому це відповідь
Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.
Відповідь
B · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Фармакологія
Відповідь: C · Калійзберігальні діуретики, як-от спіронолактон
Чому це відповідь
Інгібітори АПФ знижують альдостерон, а спіронолактон блокує його рецептор; разом вони зменшують виведення калію й можуть небезпечно його підвищити.
Відповідь
C · Калійзберігальні діуретики, як-от спіронолактон
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Theophylline toxicity
Чому це відповідь
Theophylline has a narrow therapeutic window. Toxicity causes nausea, vomiting, tachycardia, arrhythmias, agitation and seizures. Levels are monitored, and many drugs and smoking status change its clearance. The nurse should hold the dose and report.
Відповідь
C · Theophylline toxicity
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Check mask fit and protect the bridge of the nose
Чому це відповідь
Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.
Відповідь
A · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
Чому це відповідь
Long-term glucocorticoids suppress ACTH, and the adrenal glands shrink. Stopping abruptly can cause adrenal insufficiency or crisis. Doses are reduced gradually so the glands can recover.
Відповідь
A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Покласти пацієнта горизонтально, зменшити видалення рідини й покликати допомогу
Чому це відповідь
Інтрадіалізна гіпотензія поширена. Положення тіла, зменшення чи пауза ультрафільтрації та невеликий болюс фізрозчину за протоколом зазвичай відновлюють тиск. Антигіпертензивні засоби у схильних до гіпотензії пацієнтів часто відміняють перед діалізом за призначенням.
Відповідь
D · Покласти пацієнта горизонтально, зменшити видалення рідини й покликати допомогу
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
Чому це відповідь
Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.
Відповідь
A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Residual neuromuscular blockade
Чому це відповідь
Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.
Відповідь
A · Residual neuromuscular blockade
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Інфекцію матки (ендометрит)
Чому це відповідь
Лохії з неприємним запахом, особливо з гарячкою, болючістю матки й тахікардією, вказують на ендометрит. Про це слід повідомити лікаря.
Відповідь
A · Інфекцію матки (ендометрит)
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · A blocked duct; keep feeding and vary positions
Чому це відповідь
A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.
Відповідь
A · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
Чому це відповідь
Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.
Відповідь
A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
Чому це відповідь
Total body potassium is low in DKA, though blood levels may look normal at first. Insulin and correction of acidosis drive potassium into cells, risking hypokalaemia and arrhythmias, so potassium is added to fluids and checked often.
Відповідь
C · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
Чому це відповідь
Valproate is highly teratogenic, causing neural tube defects and developmental problems. Women who could become pregnant need clear information, effective contraception and specialist review.
Відповідь
C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · It breaches confidentiality, because he could still be identified
Чому це відповідь
Sharing patient information on social media, even without a name, can identify the patient and breaches confidentiality and dignity. Professional codes prohibit it.
Відповідь
D · It breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 147 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
4·12 + 10 = 58 in
Дюйми у сантиметри
h = 58·2,54 = 147,3 ≈ 147 cm
Відповідь
h = 147 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: c = 256 µmol/L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
c = 2,9·88,4 = 256,4 ≈ 256 µmol/L
Відповідь
c = 256 µmol/L
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 45 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
10·18 = 180 mg
На одну дозу
D = 180/4 = 45 mg
Відповідь
D = 45 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: D = 128 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Площа поверхні тіла
BSA = √(180·91/3600) = √4,55 = 2,133 m²
Доза
D = 60·2,133 = 128 mg
Відповідь
D = 128 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
8·60 = 480 min
Швидкість крапання
R = 500·60/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 5,4 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
42·60/15 = 168 mL/h
Залишковий час
t = 900/168 = 5,357 ≈ 5,4 h
Відповідь
t = 5,4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1020 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 100 + 120 = 220 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1020 mL
Відповідь
I = 1020 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 80 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
07:00 → 14:00 = 7 h
Введений об’єм
60·7 = 420 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 420 = 80 mL
Відповідь
V = 80 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 100
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 100
Відповідь
MFS = 100
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,3 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.