У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
A patient's hearing aid keeps whistling. What is the most likely cause?
AIt is not fitted properly in the ear
BThe patient's hearing has improved
CThe volume is turned right down
DThe battery is completely flat
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?
AEncourage the patient to keep walking to build strength
BGive the patient a sugary drink while standing
CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
DHelp the patient sit or lie down safely
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Before a defibrillator shock is delivered, what must the person operating it do?
AHold the patient’s hand to keep them still
BKeep the oxygen mask on the patient’s face, held against the chest
CAsk a colleague to hold the paddles in place
DCall “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse sees a doctor about to insert a central line without a sterile gown, and a polite comment was ignored. Which TeamSTEPPS phrase helps to stop the procedure?
A“I am sure you know what you are doing.”
B“I will mention this to the manager at the next staff meeting.”
C“I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
D“Let’s talk about it after you have finished.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which practice makes a shift handover safest?
AA structured format, such as SBAR, with time for questions
BHanding over only the patients who had problems during the shift
CA quick chat in the corridor with no notes taken
DLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?
ANo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
BWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
CWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
DOnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
7.Клінічна сестринська справаСередня
A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?
ABed rails always make patients more confused, but only during the day
BBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
CBed rails stop staff from taking observations
DPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?
AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
BStrict fluid restriction to protect the kidneys
COral calcium supplements and vitamin D
DA high-calcium diet
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?
ABlood cultures
BSerum lipase
CThyroid antibodies
DLiver enzymes
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт із діабетичним кетоацидозом отримує внутрішньовенну інфузію інсуліну. Яке лабораторне значення необхідно особливо ретельно контролювати?
AНатрій, бо інсулін спричиняє виведення нирками дуже великих його кількостей
BГемоглобін, бо інсулін руйнує еритроцити
CАльбумін, бо інсулін змушує печінку припинити його вироблення
DКалій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти
11.ФармакологіяСередня
A woman taking tamoxifen should report which symptom promptly?
AUnusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
BMild tiredness in the afternoon
CMild hot flushes, especially at night, in the first months
DSlightly dry skin
12.ФармакологіяСкладна
Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?
AIt has a very long half-life of several days
BIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
CIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
DIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Чому трубку плеврального дренажу зазвичай не слід пережимати?
AПережимання остаточно послаблює й ламає трубку
BПережимання спричиняє випаровування води в замку
CМоже накопичитися повітря й спричинити напружений пневмоторакс
DПережимання змушує рідину витікати з грудної клітки надто швидко
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?
AA new pulmonary embolism
BA vagal response to straining
CLow blood glucose from fasting
DAn allergic reaction to the commode
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?
AThey prolong the action of gut incretin hormones
BThey stop the gut from absorbing fat
CThey block glucose reabsorption in the kidney
DThey replace insulin that the pancreas cannot make
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?
AA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
BA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
CA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
DA patient waiting for a routine HbA1c test
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?
AFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
BLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
CBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
DNo mouth care, to avoid disturbing the patient
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Пацієнт, якому два місяці тому встановили коронарний стент, приймає аспірин і клопідогрел; його госпіталізовано з меленою, тепер він стабільний. Який підхід до антиагрегантів найдоречніший?
AПовідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
BПодвоїти обидві дози, бо кровотеча означає більший ризик тромбозу стента
CПродовжити обидва препарати без змін і не згадувати про кровотечу команді
DОстаточно відмінити обидва препарати, бо будь-яка кровотеча означає, що вони більше не безпечні
19.Акушерське медсестринствоСередня
Де зазвичай визначається дно матки приблизно через 12 годин після вагінальних пологів?
AНижче лобкового симфізу, не пальпується
BЩільне й зміщене далеко ліворуч
CМ'яке, на два пальці вище мечоподібного відростка
DЩільне, по серединній лінії, приблизно на рівні пупка
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?
A"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
B"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
C"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
D"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A newborn is still wet a few minutes after birth. Which heat-loss mechanism is the main concern, and how is it prevented?
AConvection; leave the baby uncovered in a draught
BConduction; place the baby on a cold firm surface
CRadiation; move the cot close to an outside window
DEvaporation; dry the baby straight away, including the head
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
The nurse has taught the parents of a child with epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
B"I'll move hard objects away and put something soft under his head."
C"I'll time the seizure and give the rescue medicine if it lasts too long."
D"When the jerking stops, I'll turn him onto his side."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?
A"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
B"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
C"Yes, but you're in the right place now."
D"Of course not. Only crazy people would ask that."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?
AFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
BLet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
CGive him the razor, because he has the right to his own belongings
DRefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 2 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 169 g/L. Виразіть його в g/dL Hb.
169 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 25 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
25 kg2 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 500 mL 1% (w/v) розчину з 25% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?
C₁ = 25%C₂ = 1%V₂ = 500 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 6 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 28 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
28 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 12:30, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:00?
500 mL80 mL/h12:30 → 16:00
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 36,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 18SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 104AT 36,9 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 34,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 98%повітряSBP 112HR 88AT 34,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · It is not fitted properly in the ear
Чому це відповідь
Whistling is feedback, usually from a poor fit, earwax or a damaged tube. Refitting the aid or checking for wax usually solves it; a flat battery makes it silent.
Відповідь
A · It is not fitted properly in the ear
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Help the patient sit or lie down safely
Чому це відповідь
These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.
Відповідь
D · Help the patient sit or lie down safely
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
Чому це відповідь
Anyone touching the patient or bed could receive the shock. The operator announces “clear” and looks to confirm that nobody is in contact, and oxygen is moved away from the chest.
Відповідь
D · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
Чому це відповідь
CUS words (Concerned, Uncomfortable, Safety issue) are agreed language that signals the need to stop and listen. Maximal barrier precautions are part of the central line bundle, so the concern is valid.
Відповідь
C · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A structured format, such as SBAR, with time for questions
Чому це відповідь
Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.
Відповідь
A · A structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
Чому це відповідь
MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.
Відповідь
C · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
Чому це відповідь
Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.
Відповідь
D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
Чому це відповідь
Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.
Відповідь
A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Liver enzymes
Чому це відповідь
Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Перевірено за:Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Liver enzymes
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Калій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти
Чому це відповідь
При кетоацидозі організм втратив калій із сечею, але рівень у сироватці може бути нормальним чи високим, бо ацидоз і нестача інсуліну виштовхують калій із клітин. Інсулін повертає його всередину, тож рівень може швидко впасти. Калій перевіряють часто й поповнюють за призначенням.
Відповідь
D · Калій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти
11.Фармакологія
Відповідь: A · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
Чому це відповідь
Tamoxifen has oestrogen-like effects on the uterus and clotting, increasing the risk of endometrial cancer and venous thromboembolism. Hot flushes are common and expected.
Відповідь
A · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.Фармакологія
Відповідь: B · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
Чому це відповідь
Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.
Відповідь
B · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Може накопичитися повітря й спричинити напружений пневмоторакс
Чому це відповідь
Пережимання дренажу, поки з легені ще витікає повітря, дозволяє тиску зростати в плевральній порожнині, що може спричинити напружений пневмоторакс. Пережимання виконують лише ненадовго з певних причин, як-от заміна системи, і лише за вказівкою.
Відповідь
C · Може накопичитися повітря й спричинити напружений пневмоторакс
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · A vagal response to straining
Чому це відповідь
Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.
Відповідь
B · A vagal response to straining
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · They prolong the action of gut incretin hormones
Чому це відповідь
DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.
Відповідь
A · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
Чому це відповідь
Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.
Відповідь
C · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
Чому це відповідь
Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.
Відповідь
A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
Чому це відповідь
Рано після коронарного стентування припинення подвійної антиагрегантної терапії несе високий ризик тромбозу стента й інфаркту, тоді як продовження підвищує кровотечу. Рішення ухвалює лікарська команда, ідеально за участі кардіолога та гастроентеролога; часто аспірин продовжують, а другий засіб ненадовго призупиняють або продовжують залежно від тяжкості кровотечі та ендоскопічних знахідок.
Відповідь
A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Щільне, по серединній лінії, приблизно на рівні пупка
Чому це відповідь
Протягом перших 12 годин дно матки піднімається приблизно до пупка, потім опускається приблизно на 1 см (ширину пальця) на добу. Приблизно до 2 тижнів його зазвичай уже не пальпують над симфізом.
Відповідь
D · Щільне, по серединній лінії, приблизно на рівні пупка
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
Чому це відповідь
Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.
Відповідь
B · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Evaporation; dry the baby straight away, including the head
Чому це відповідь
A wet newborn loses heat rapidly through evaporation. Drying the baby at once, removing wet towels, covering the head and skin-to-skin contact all reduce heat loss.
Відповідь
D · Evaporation; dry the baby straight away, including the head
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
Чому це відповідь
Putting objects in the mouth can break teeth, injure the mouth or block the airway; the tongue cannot be swallowed. Timing the seizure, protecting from injury and placing the child on the side afterwards are correct.
Відповідь
A · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
Чому це відповідь
The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.
Відповідь
B · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
Чому це відповідь
Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.
Відповідь
A · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 188 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
6·12 + 2 = 74 in
Дюйми у сантиметри
h = 74·2,54 = 188 cm
Відповідь
h = 188 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: Hb = 16,9 g/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
Hb = 169 g/L × (1 L/10 dL) = 16,9 g/dL
Відповідь
Hb = 16,9 g/dL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 25 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
2·25 = 50 mg
На одну дозу
D = 50/2 = 25 mg
Відповідь
D = 25 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V₁ = 20 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 1·500/25 = 20 mL
Відповідь
V₁ = 20 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 28 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
6·60 = 360 min
Швидкість крапання
R = 1000·10/360 = 27,78 ≈ 28 gtt/min
Відповідь
R = 28 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 28 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 4,8 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
28·60/20 = 84 mL/h
Залишковий час
t = 400/84 = 4,762 ≈ 4,8 h
Відповідь
t = 4,8 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 140 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 150 + 240 = 390 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1190 mL
Загальне виведення
275 + 375 + 400 = 1050 mL
Баланс
B = 1190 − 1050 = 140 mL
Відповідь
B = 140 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 220 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
12:30 → 16:00 = 3,5 h
Введений об’єм
80·3,5 = 280 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 280 = 220 mL
Відповідь
V = 220 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 1
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Відповідь
NEWS2 = 1
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 34,8 °C → 3
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.