Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. AWith an abrasive cleaning powder to remove stains
  2. BBy soaking them in very hot water to sterilise them
  3. COver a sink lined with a towel or partly filled with water
  4. DOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
2.Основи сестринської справиСкладна

Two days after surgery a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. What is the most helpful nursing action, alongside reporting it?

  1. AKeep the patient lying flat in bed so they can rest and save energy
  2. BRestrict all fluids to dry the secretions
  3. CStop all pain relief so the patient stays alert
  4. DEncourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?

  1. AUse latex gloves only for short procedures
  2. BUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
  3. CWrap latex items in plastic before use
  4. DGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра бачить, що колега переходить від одного пацієнта до іншого без гігієни рук. Яка дія найкраща?

  1. AЗачекати, чи колега зробить це наступного разу
  2. BАнонімно повідомити керівникові через місяць
  3. CВвічливо нагадати колезі одразу
  4. DНічого не казати, щоб уникнути конфлікту в команді
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Після передачі зміни якого пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
  2. BПацієнта через два дні після ендопротезування кульшового суглоба з болем 5 з 10
  3. CПацієнта з пневмонією, температура 38,2 °C, який отримав жарознижувальне 30 хвилин тому
  4. DПацієнта з діабетом, глюкоза якого перед сніданком становить 160 mg/dL (8,9 mmol/L)
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У команді є дипломована медсестра, практична медсестра (LPN/LVN) та помічник з догляду. Яке розподілення завдань найдоречніше?

  1. AПомічник: нова госпіталізація; LPN/LVN: гігієнічний догляд; дипломована медсестра: рутинні життєві показники стабільних пацієнтів
  2. BLPN/LVN: усі первинні оцінки; дипломована медсестра: заплановані ліки; помічник: навчання перед випискою
  3. CПомічник: пероральні ліки; LPN/LVN: плани догляду; дипломована медсестра: гігієнічний догляд за стабільними пацієнтами
  4. DДипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo measure their blood glucose through the eye
  2. BTo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  3. CTo check whether they need reading glasses for close work
  4. DTo prevent conjunctivitis
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта на ентеральному зондовому харчуванні після тривалого голодування розвиваються низький фосфат, низький калій та аритмії. Що найімовірніше?

  1. AСиндром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
  2. BДемпінг-синдром
  3. CГіпертиреоз
  4. DДіабетичний кетоацидоз
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AImproving circulation as the fluids start to work
  2. BA normal response to IV fluids in the first hours
  3. CExpected muscle activity from shivering in fever
  4. DWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з хронічною хворобою нирок фосфат 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Яке дієтичне навчання найдоречніше?

  1. AЗбільшити молоко та сир, щоб захистити кістки від втрати кальцію
  2. BПриймати добавки кальцію натщесерце замість зв'язувального засобу
  3. CПити більше газованих напоїв типу коли, щоб залишатися зволоженим
  4. DОбмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
11.ФармакологіяСередня

Which group of effects would the nurse expect after a dose of an anticholinergic drug such as atropine?

  1. ADry mouth, faster heart rate and dilated pupils
  2. BHeavy salivation, slow heart rate and small pupils
  3. CDiarrhoea, frequent urination and sweating
  4. DBronchial secretions, wheeze and tearing of the eyes
12.ФармакологіяСкладна

A patient on lisinopril for hypertension starts taking ibuprofen every day for knee pain. What is the main concern?

  1. AFaster liver metabolism of lisinopril, so it stops working
  2. BA large fall in blood pressure, with fainting and falls on standing up
  3. CWeaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
  4. DA higher risk of a dry cough than with lisinopril alone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why is a beta-blocker started at a low dose and increased slowly in heart failure?

  1. AIt works only if the dose is never changed after the first day
  2. BIt is safe only at the highest possible dose from the very start
  3. CIt can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
  4. DIt must be stopped as soon as symptoms improve
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?

  1. AStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
  2. BReassure the patient, as this is a normal rhythm
  3. CDeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
  4. DRecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AVaccines will cause the kidney to be rejected
  2. BAll vaccines are completely safe after a transplant
  3. CLive vaccines are usually avoided
  4. DOnly live vaccines are effective after a transplant
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A 74-year-old falls forward and hits their chin. Their arms are much weaker than their legs, and they have burning pain in the hands. Which injury is most likely?

  1. ABrown-Séquard syndrome
  2. BCentral cord syndrome
  3. CCauda equina syndrome
  4. DA complete lumbar cord injury
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Що таке синдром лізису пухлини?

  1. AМетаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин
  2. BШкірна реакція в ділянці, нещодавно опроміненій
  3. CАлергічна реакція на інфузію хіміотерапії
  4. DПовільно зростаюча пухлина, що тисне на нерви
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Дорослий масою 70 kg має опіки 40% загальної площі поверхні тіла. За формулою Паркленда, як зазвичай розподіляють кристалоїд першої доби?

  1. AРівні щогодинні обсяги протягом 24 годин, відлічуючи від прибуття до лікарні
  2. BЧверть протягом перших 8 годин від прибуття, решту протягом 16 годин
  3. CПоловину протягом перших 8 годин від часу опіку, половину протягом наступних 16 годин
  4. DВсе протягом першої години, потім лише пероральні рідини до кінця дня
19.Акушерське медсестринствоСередня

Яка ознака вказує на післяпологову депресію, а не на післяпологову хандру?

  1. AНапади плачу й перепади настрою на 3-тю добу, що минають за кілька днів без лікування
  2. BЕмоційність, коли йдуть гості
  3. CЗнижений настрій і втрата інтересу тривалістю понад 2 тижні, що впливають на повсякденне життя
  4. DВтома після ночі з дитиною, що плаче
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of gestational diabetes
  2. BShe is at high risk of placenta accreta spectrum
  3. CShe is at high risk of pre-eclampsia only
  4. DShe is at high risk of a post-term birth
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding suggests repeated self-induced vomiting?

  1. AA butterfly rash on the cheeks and patchy hair loss
  2. BSwelling of the ankles and puffy eyes
  3. CCalluses on the knuckles and loss of tooth enamel
  4. DYellow skin, itching and dark urine
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?

  1. ADrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
  2. BRestrict fluids to prevent extra mucus
  3. CAvoid all exercise, because it damages the lungs
  4. DSkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. ALow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
  2. BMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
  3. CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  4. DMild bloating the day before a period, without any mood changes
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка каже, що вдома назбирала великий запас таблеток і планує випити їх усі цими вихідними. Яка пріоритетна дія?

  1. AТримати її під пильним наглядом, забезпечити її негайну безпеку та терміново повідомити команду
  2. BПопросити її підписати письмову обіцянку не завдавати собі шкоди, а потім відпустити додому на вихідні, як заплановано
  3. CСказати їй, що після вихідних усе виглядатиме краще
  4. DПризначити плановий повторний візит через місяць
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C97,1 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 97,1 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

97,1 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 4/добу · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tspчотири рази на добу5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg25 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg, йому призначено 25 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

22 kg25 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 480 мікрограмів. Ампула містить 2 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

480 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 2 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп200 mLжеле100 mLмолоко240 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча300 mLсеча300 mLблювання250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

суп: 200 mLжеле: 100 mLмолоко: 240 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 300 mLсеча: 300 mLблювання: 250 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено80 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 16:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 8/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 8SpO₂ 96%повітряSBP 150HR 82AT 37,1 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: рідко волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: повністю нерухомий; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Чому це відповідь

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Відповідь

C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed

Чому це відповідь

These signs suggest atelectasis or early chest infection. Deep breathing, coughing, adequate pain relief and mobilisation help re-expand the lungs.

Відповідь

D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day

Чому це відповідь

Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.

Відповідь

B · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Ввічливо нагадати колезі одразу

Чому це відповідь

Швидке й шанобливе нагадування запобігає шкоді наступному пацієнтові. Більшість лікарень заохочують усіх працівників висловлюватися щодо гігієни рук, і це частина культури безпеки.

Відповідь

C · Ввічливо нагадати колезі одразу
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%

Чому це відповідь

Використання допоміжних м'язів і низька SpO₂ при астмі свідчать про гостру дихальну недостатність — проблему дихання. Підвищена глюкоза, помірний біль і гарячка, яку вже лікують, реальні, але менш термінові.

Відповідь

A · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна

Чому це відповідь

Дипломована медсестра проводить оцінки та складний догляд, LPN/LVN доглядає за стабільними пацієнтами й дає рутинні ліки, а помічник виконує рутинну гігієну та вимірювання. Інші варіанти дають завдання поза сферою практики виконавця.

Відповідь

D · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Чому це відповідь

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Відповідь

B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)

Чому це відповідь

Рефідинг-синдром виникає через швидке переміщення фосфату, калію та магнію в клітини, коли харчування відновлюється. Пацієнтам високого ризику починають повільно з моніторингом електролітів і тіаміном.

Відповідь

A · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Чому це відповідь

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Перевірено за: Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли

Чому це відповідь

Високий фосфат при ХХН контролюють обмеженням споживання фосфату, прийомом зв'язувальних засобів під час їжі та діалізом. Перероблені продукти з фосфатними добавками, коли та велика кількість молочних продуктів — основні джерела.Перевірено за: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
11.Фармакологія

Відповідь: A · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils

Чому це відповідь

Anticholinergic drugs block muscarinic receptors, so parasympathetic effects are reduced. This gives dry mouth, tachycardia, dilated pupils, constipation and urinary retention.

Відповідь

A · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils
12.Фармакологія

Відповідь: C · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium

Чому це відповідь

NSAIDs block prostaglandins that dilate the afferent arteriole and promote sodium loss. With an ACE inhibitor this can reduce blood pressure control and cause kidney injury and hyperkalaemia, especially if a diuretic is also used.

Відповідь

C · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears

Чому це відповідь

Beta-blockers improve survival in heart failure with reduced ejection fraction, but they can cause tiredness, low blood pressure, bradycardia and fluid retention when first started. They are therefore started low and increased gradually in stable patients, with monitoring of weight, pulse and BP.

Відповідь

C · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic

Чому це відповідь

A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.

Відповідь

D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Live vaccines are usually avoided

Чому це відповідь

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Відповідь

C · Live vaccines are usually avoided
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Central cord syndrome

Чому це відповідь

Central cord syndrome often follows hyperextension of an arthritic neck. The central fibres, which serve the arms, are affected most, so the arms are weaker than the legs. It is the most common incomplete cord syndrome.

Відповідь

B · Central cord syndrome
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Метаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин

Чому це відповідь

Швидка загибель пухлинних клітин, зазвичай після початку лікування швидкозростаючих раків, як-от гострий лейкоз чи лімфома високого ступеня, вивільняє калій, фосфат та нуклеїнові кислоти (що перетворюються на сечову кислоту). Це може спричинити ГПН та аритмії.

Відповідь

A · Метаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Половину протягом перших 8 годин від часу опіку, половину протягом наступних 16 годин

Чому це відповідь

Паркленд дає 4 × 70 × 40 = 11 200 mL за 24 години. Половину (5600 mL) вводять протягом перших 8 годин, відлічуючи від часу опіку, а не від прибуття, решту — протягом 16 годин. Потім швидкість коригують за діурезом.

Відповідь

C · Половину протягом перших 8 годин від часу опіку, половину протягом наступних 16 годин
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Знижений настрій і втрата інтересу тривалістю понад 2 тижні, що впливають на повсякденне життя

Чому це відповідь

Післяпологова депресія триває довше за 2 тижні й заважає доглядати за собою чи дитиною. Потрібні скринінг, наприклад за Единбурзькою шкалою післяпологової депресії, та направлення до фахівця.

Відповідь

C · Знижений настрій і втрата інтересу тривалістю понад 2 тижні, що впливають на повсякденне життя
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Чому це відповідь

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Відповідь

B · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel

Чому це відповідь

Calluses on the knuckles (Russell's sign) from inducing vomiting, enamel erosion, swollen salivary glands and low potassium are signs of repeated vomiting, as in bulimia nervosa.

Відповідь

C · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat

Чому це відповідь

Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.

Відповідь

A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Чому це відповідь

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Відповідь

C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Тримати її під пильним наглядом, забезпечити її негайну безпеку та терміново повідомити команду

Чому це відповідь

Конкретний план, доступні засоби та часові рамки вказують на високий ризик. Пацієнтку не можна залишати саму, команду інформують негайно, а доступ до засобів зменшують у межах термінового оцінювання та планування безпеки.

Відповідь

A · Тримати її під пильним наглядом, забезпечити її негайну безпеку та терміново повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,2 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

97,1 − 32 = 65,1

Помножте на 5/9

T = 65,1·5/9 = 36,17 ≈ 36,2 °C

Відповідь

T = 36,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 100 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Увесь курс

V = 5 mL × 4/добу × 5 = 100 mL

Відповідь

V = 100 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 550 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

25·22 = 550 mg

Відповідь

D = 550 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,24 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Об’єм

V = 480/2000 = 0,24 mL

Відповідь

V = 0,24 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

2·60 = 120 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 18 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Залишковий час

t = 450/25 = 18 h

Відповідь

t = 18 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 910 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 100 + 240 = 540 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1760 mL

Загальне виведення

300 + 300 + 250 = 850 mL

Баланс

B = 1760 − 850 = 910 mL

Відповідь

B = 910 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 3,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h

Відповідь

t = 3,8 h

Це приблизно 3 h 45 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:15.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 8/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Відповідь

NEWS2 = 3
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 4 + 2 + 1 + 4 + 1 = 14

Рівень ризику

14 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions