У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яке положення рекомендоване для зменшення тиску на крижі та стегна, коли пацієнт лежить на боці?
AНахил на 30 градусів з підтримкою подушками
BЛежання безпосередньо на стегні під кутом 90 градусів
CСидіння прямо в ліжку протягом багатьох годин
DЛежання на спині з круто піднятою головою
2.Основи сестринської справиСкладна
On the sacrum there is a shallow open area with a pink wound bed and no slough. How is this pressure ulcer classified?
ACategory 3
BCategory 4
CCategory 1
DCategory 2
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?
ANo screening, because BCG prevents all TB
BAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
DA chest x-ray every month for the first year
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?
ADroplet precautions with surgical masks
BStandard precautions, because it is not spread from person to person
CAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
DContact precautions with gowns and gloves
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?
ALevel 5
BLevel 4
CLevel 1
DLevel 2
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?
AKeep the legs level or slightly lowered, not raised
BSit with the legs crossed to improve blood flow
CKeep the legs raised above the heart as much as possible
DWrap the legs tightly with compression bandages
7.Клінічна сестринська справаСередня
Яке медикаментозне лікування першої лінії при анафілаксії?
AПарацетамол внутрішньовенно
BІнгаляційний кортикостероїд
CПероральний антигістамінний засіб, наприклад цетиризин
DАдреналін внутрішньом'язово
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?
AThyroid storm
BAddisonian crisis
CMyxoedema coma
DHypoglycaemia
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and a TSH of 0,05 mIU/L. What is the most likely explanation?
AThe levothyroxine dose is too high
BThe levothyroxine dose is too low
CThe thyroid is now completely normal
DThe patient has stopped the drug
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?
A"My stools may look darker while I take the tablets"
B"I can take it with orange juice to help absorption"
C"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
D"I'll keep the tablets out of reach of the children"
11.ФармакологіяСередня
A woman taking tamoxifen should report which symptom promptly?
ASlightly dry skin
BUnusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
CMild tiredness in the afternoon
DMild hot flushes, especially at night, in the first months
12.ФармакологіяСкладна
A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?
AApply heat and massage the area, then continue the infusion
BStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
CLeave the infusion running and recheck in 4 hours
DIncrease the rate to improve blood flow to the area
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?
AA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
BConstipation from bed rest
CBleeding, including a sudden change in neurological status
DA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?
ALeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
BStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
CEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
DGive a sedative to keep the patient comfortable
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Який електролітний профіль типовий для хвороби Аддісона?
AНизький калій і низька глюкоза
BВисокий кальцій і низький фосфат
CНизький натрій і високий калій
DВисокий натрій і низький калій
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?
AOral calcium tablets
BIV calcium gluconate and vitamin D
CIV fluids to rehydrate the patient
DA fluid restriction
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Яка порада щодо їжі зменшує ризик закупорки при новій ілеостомі?
AПити дуже мало рідини, щоб вміст був густим
BДобре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово
CКовтати їжу швидко, майже не жуючи
DЗ першого дня їсти багато горіхів і насіння
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient with bone metastases is starting regular zoledronic acid. Which advice is important?
ATake extra calcium only on the day of infusion
BStop drinking all fluids on the day of each infusion
CAvoid all physical activity for six months
DHave a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Акушерське медсестринствоСередня
Яке ускладнення в новонародженого пов'язане з погано контрольованим гестаційним діабетом?
AВроджена краснуха
BРезус-хвороба новонародженого
CДуже мала дитина із затримкою росту в більшості випадків
DМакросомія (велика дитина) і пологова травма
20.Акушерське медсестринствоСкладна
У жінки з прееклампсією тоніко-клонічний напад. Що має зробити медсестра першою?
AПокликати на допомогу, залишитися з нею, захистити від травм і повернути на бік, щойно це стане можливим
BВиміряти висоту дна матки
CВставити шпатель або м'який повітровід між зубів, щоб вона не прокусила язик
DУтримувати її за руки й ноги
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Дитині на одному візиті належить кілька різних вакцин. Який загальний принцип?
AУсі вакцини слід змішати в одному шприці
BМожна вводити лише одну вакцину на місяць
CЇх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
DДитина має отримати половинні дози кожної, розтягнуті на кілька тижнів
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
The safe dose range of a drug is 25–50 mg/kg per day, divided every 8 hours. A 12 kg child is prescribed 250 mg every 8 hours. What should the nurse do?
AContact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
BGive the dose, because the minimum safe daily dose is 300 mg
CGive half the dose and inform the prescriber at the next round
DGive the dose, because 250 mg is within the range for a single dose
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which action reflects trauma-informed care?
AExplaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
BUsing physical restraint early to prevent any loss of control
CMaking all decisions for the patient so that she does not feel burdened
DAsking the patient to repeat the full trauma story to each new staff member
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Добровільний пацієнт без безпосереднього ризику шкоди хоче залишити відділення всупереч медичним порадам. Який правильний загальний підхід?
AСховати речі пацієнта
BЗамкнути двері, щоб пацієнт не міг піти
CПояснити ризики, повідомити команду, задокументувати розмову й поважати його право піти відповідно до закону та політики
DСказати пацієнтові, що персонал зафіксує його й поверне до відділення, якщо він спробує піти без дозволу лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,91315 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,91315 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:25 і закінчується о 06:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.
19:2506:00
t = h
27.Розрахунок дозСередня
Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?
1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 0,54 mg. Ампула містить 2000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
0,54 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 2 годин?
20 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Інфузія 50 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 20 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?
50 mg/500 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 54 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 18:30 вже введено 500 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL500 mL введено60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Нахил на 30 градусів з підтримкою подушками
Чому це відповідь
Нахил на 30 градусів розподіляє вагу подалі від крижів і великого вертлюга. Круте піднімання головного кінця ліжка посилює сповзання та зсув на крижах.
Відповідь
A · Нахил на 30 градусів з підтримкою подушками
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Category 2
Чому це відповідь
Category 2 (Stage 2 in the US NPIAP system) is partial-thickness skin loss, seen as a shallow open ulcer with a pink-red bed or as a blister. Category 1 is intact skin; categories 3 and 4 are full thickness.
Відповідь
D · Category 2
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
Чому це відповідь
BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.
Відповідь
B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Standard precautions, because it is not spread from person to person
Чому це відповідь
Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.
Відповідь
B · Standard precautions, because it is not spread from person to person
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Level 2
Чому це відповідь
Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.
Відповідь
D · Level 2
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
Чому це відповідь
In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.
Відповідь
A · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Адреналін внутрішньом'язово
Чому це відповідь
Адреналін в/м у стегно (дорослим зазвичай 0,5 мг, тобто 0,5 мл розчину 1 мг/мл; за настановами США 0,3–0,5 мг) — засіб першої лінії, за потреби повторюють через 5 хвилин. Антигістамінні засоби та стероїди не є лікуванням першої лінії.
Відповідь
D · Адреналін внутрішньом'язово
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Thyroid storm
Чому це відповідь
Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.
Відповідь
A · Thyroid storm
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · The levothyroxine dose is too high
Чому це відповідь
A very low TSH with symptoms of excess thyroid hormone suggests over-replacement. The dose is usually reduced, because long-term over-replacement raises the risk of atrial fibrillation and bone loss, especially in older adults.Перевірено за:TSH test · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
A · The levothyroxine dose is too high
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
Чому це відповідь
Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Перевірено за:Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Фармакологія
Відповідь: B · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
Чому це відповідь
Tamoxifen has oestrogen-like effects on the uterus and clotting, increasing the risk of endometrial cancer and venous thromboembolism. Hot flushes are common and expected.
Відповідь
B · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.Фармакологія
Відповідь: B · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
Чому це відповідь
Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.
Відповідь
B · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Bleeding, including a sudden change in neurological status
Чому це відповідь
The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.
Відповідь
C · Bleeding, including a sudden change in neurological status
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
Чому це відповідь
Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.
Відповідь
B · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Низький натрій і високий калій
Чому це відповідь
Дефіцит альдостерону спричиняє втрату натрію й затримку калію, даючи гіпонатріємію та гіперкаліємію. Дефіцит кортизолу додає гіпоглікемію та гіпотензію.
Відповідь
C · Низький натрій і високий калій
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · IV fluids to rehydrate the patient
Чому це відповідь
Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.
Відповідь
C · IV fluids to rehydrate the patient
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Добре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово
Чому це відповідь
Волокниста їжа, як-от горіхи, кукурудза, сухофрукти та шкірка фруктів, може утворити грудку, що блокує вузьку стому. Ретельне жування, поступове введення такої їжі та достатнє пиття зменшують ризик. Симптоми закупорки: спазми, набрякла стома й відсутність виділення.
Відповідь
B · Добре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
Чому це відповідь
Bisphosphonates can cause osteonecrosis of the jaw, especially after dental extractions. A dental check before starting, good oral hygiene and reporting jaw symptoms are advised. Kidney function and calcium are also monitored.
Відповідь
D · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Макросомія (велика дитина) і пологова травма
Чому це відповідь
Гіперінсулінемія плода стимулює ріст, тому макросомія, дистоція плечей і пологова травма стають імовірнішими, як і неонатальна гіпоглікемія та респіраторні проблеми.
Відповідь
D · Макросомія (велика дитина) і пологова травма
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Покликати на допомогу, залишитися з нею, захистити від травм і повернути на бік, щойно це стане можливим
Чому це відповідь
Під час еклампсичного нападу кличуть на допомогу, захищають від травм, а коли посмикування припиняться, повертають на бік, щоб зберегти дихальні шляхи прохідними, і дають кисень. Сульфат магнію вводять за призначенням, а плід оцінюють, коли стан матері стабілізується.
Відповідь
A · Покликати на допомогу, залишитися з нею, захистити від травм і повернути на бік, щойно це стане можливим
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
Чому це відповідь
Введення кількох вакцин на одному візиті безпечне й ефективне та уникає затримок. Використовуйте окремі шприци та місця, щонайменше приблизно за 2,5 см одне від одного, якщо в ту саму кінцівку. Ніколи не змішуйте вакцини, якщо препарат не призначений для цього.
Відповідь
C · Їх можна ввести на одному візиті в різні місця ін'єкцій
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
Чому це відповідь
Safe range = 12 × 25 to 12 × 50 = 300–600 mg/day. Prescribed = 250 × 3 = 750 mg/day, which is above the maximum. The nurse withholds the dose and clarifies with the prescriber, never adjusting it alone.
Відповідь
A · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
Чому це відповідь
Trauma-informed care assumes that many patients have trauma histories. It focuses on safety, trust, choice and collaboration, and on avoiding practices that can re-traumatise, such as unnecessary restraint.
Відповідь
A · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Пояснити ризики, повідомити команду, задокументувати розмову й поважати його право піти відповідно до закону та політики
Чому це відповідь
Добровільні пацієнти зазвичай можуть піти, хоча їх можуть попросити зачекати, поки оцінюють ризик. Утримання людини потребує юридичних підстав. Медсестра повідомляє команду, оцінює ризик і документує.
Відповідь
C · Пояснити ризики, повідомити команду, задокументувати розмову й поважати його право піти відповідно до закону та політики
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,91 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,91315 → 1
Вирішує лише наступна цифра
0,91315 → 3
3 — це 4 або менше, тому 1 залишається.
Подальші цифри (15) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,91 mL
Відповідь
x = 0,91 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 10,58 h
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
19:25 → 24:00 = 275 min
Після півночі
00:00 → 06:00 = 360 min
Разом
275 + 360 = 635 min
t = 635/60 = 10,58 h
Відповідь
t = 10,58 h
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL
Об’єм
V = 1/0,1 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,27 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,54 mg = 540 mcg
Об’єм
V = 540/2000 = 0,27 mL
Відповідь
V = 0,27 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 120 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
20·60/20 = 60 mL/h
Об’єм
V = 60·2 = 120 mL
Відповідь
V = 120 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 33,33 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL
Доза за годину
20·100 = 2000 mcg/h
Доза за хвилину
D = 2000/60 = 33,33 mcg/min
Відповідь
D = 33,33 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 2,84 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
325 + 475 + 425 = 1225 mL
На кілограм за годину
U = 1225/(54·8) = 2,836 ≈ 2,84 mL/kg/h
Відповідь
U = 2,84 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8,3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 500 = 500 mL
Час
t = 500/60 = 8,333 ≈ 8,3 h
Відповідь
t = 8,3 h
Це приблизно 8 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 02:50.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 60
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 60
Відповідь
MFS = 60
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10
Рівень ризику
10 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.