Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який звук під час ручного вимірювання артеріального тиску позначає систолічний тиск?

  1. AЗвук, почутий до накачування манжети
  2. BПерший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
  3. CНайгучніший почутий звук
  4. DМомент, коли всі звуки зникають під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справиСкладна

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. ADietitian for a weight-loss plan
  2. BPodiatry for nail care
  3. COccupational therapy for a home assessment
  4. DSpeech and language therapy for a swallowing assessment
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?

  1. AОбережно здути з конектора пил
  2. BШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
  3. CРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
  4. DНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  2. B“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
  3. C“I will check my temperature and call if I have a fever.”
  4. D“I will avoid crowds and people who have colds.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of oxytocin straight away
  2. BHelp the patient empty her bladder
  3. CMassage the uterus firmly for ten minutes
  4. DAsk the patient to lie still for another hour
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BPlacenta previa, which is usually painless
  3. CPlacental abruption, which is an emergency
  4. DNormal labor contractions starting
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. AProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
  2. BGive the patient a drink of water
  3. CPut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  4. DHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  2. BOral calcium supplements and vitamin D
  3. CA high-calcium diet
  4. DStrict fluid restriction to protect the kidneys
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug lowers blood glucose sharply
  2. BThe sodium always falls further
  3. CThe sodium can rise too quickly
  4. DThe drug causes severe hyperkalemia
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?

  1. AA meter error, because HbA1c is normal
  2. BLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
  3. CStress hyperglycemia from acute illness
  4. DType 1 diabetes from autoimmune damage
11.ФармакологіяСередня

Which rule applies to intravenous potassium chloride?

  1. AIt must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
  2. BIt is given as a rapid IV push to correct low levels quickly
  3. CIt may be given intramuscularly if there is no IV access
  4. DIt is mixed into blood products to save time
12.ФармакологіяСкладна

A patient who takes clonidine stopped it suddenly two days ago. He is now agitated, has a headache and his blood pressure is very high. What is the most likely explanation?

  1. AClonidine toxicity due to slow excretion by the kidneys
  2. BAn allergic reaction to clonidine
  3. CRebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
  4. DNormal variation unrelated to the medication
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт починає прийом варфарину через тромбоз глибоких вен. Чому перші кілька днів додатково дають гепарин або НМГ?

  1. AВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
  2. BОбидва препарати завжди потрібно продовжувати разом довічно
  3. CГепарин покращує всмоктування варфарину
  4. DГепарин захищає від кровотечі, спричиненої варфарином
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?

  1. AThe tube has entered the right main bronchus
  2. BThe left lung has completely filled with fluid
  3. CThe tube cuff has burst during insertion
  4. DThe tube has entered the oesophagus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with untreated hyperthyroidism is losing weight. Which diet is most appropriate until the condition is controlled?

  1. AA low-calorie diet to protect the heart
  2. BA diet very high in caffeine for energy
  3. CA strict low-protein diet
  4. DA high-calorie diet with enough protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AOral prednisolone
  2. BOral amoxicillin
  3. CIV aciclovir
  4. DIV insulin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. ADisease that is cured by removing the colon
  2. BBleeding only from the rectum
  3. CFistulas between the bowel and other organs
  4. DInflammation limited to the rectal lining
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта з непрохідністю тонкої кишки назогастральний зонд відводить 2 L на добу. Який сестринський акцент найважливіший?

  1. AВидалення зонда після відведення 1 L, щоб запобігти втратам
  2. BВільне давання пероральних рідин для заміни того, що виводить зонд
  3. CТривале пережимання зонда, щоб зберегти шлункову рідину
  4. DТочний водний баланс з внутрішньовенним заміщенням і перевіркою електролітів
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which feature best distinguishes true labour from false labour?

  1. AContractions that are felt only in the lower abdomen
  2. BContractions that stop when the woman walks around
  3. CProgressive dilation and effacement of the cervix
  4. DDiscomfort that eases with a warm bath and rest
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. ABreast engorgement
  2. BPostpartum thyroiditis
  3. CSheehan syndrome
  4. DMastitis
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AWeight and urine dipstick for protein
  2. BPeak flow and oxygen saturation every morning
  3. CHead circumference and fontanelle tension
  4. DBlood glucose before and after every meal
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child has a swollen, red eyelid with fever, pain on moving the eye and blurred vision. What should the nurse suspect?

  1. ASimple conjunctivitis, treated with eye drops at home
  2. BAn insect bite, which needs only a cold compress
  3. COrbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
  4. DA stye, which will drain on its own with warm compresses
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Що в дослідженні психічного стану фіксують у розділі змісту мислення?

  1. AТиснення мовлення
  2. BРозірвані асоціації
  3. CСкачку ідей
  4. DНав'язливості та марення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient's mood changes several times a day, usually after conflicts with others. She has chronic feelings of emptiness and a strong fear of being abandoned. Which diagnosis is most likely?

  1. ABipolar I disorder
  2. BBorderline personality disorder
  3. CSchizoid personality disorder with low mood
  4. DPersistent depressive disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C103,7 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 103,7 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

103,7 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tsp? mL¾ склянка? mL3 fl oz? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tsp з сироп від кашлю, ¾ склянка з чай, 3 fl oz з сік, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
2%20 mLm = ? mg

Скільки міліграмів препарату m міститься в 20 mL 2 % (w/v) розчину?

2% w/v20 mL
m = mg
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 18 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

18 kg10 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min3 h

Крапельниця працює зі швидкістю 30 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 3 годин?

30 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLжеле100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча500 mLсеча500 mLсеча200 mLсеча175 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

суп: 250 mLжеле: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL600 mL введено150 mL/h06:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 06:00 вже введено 600 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL600 mL введено150 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 64/min, не реагує, температура 36,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 96%повітряSBP 112HR 64UT 36,6 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 25/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 25SpO₂ 98%повітряSBP 150HR 64AT 37,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети

Чому це відповідь

Систолічний тиск — перший чіткий тон Короткова, коли кров починає проходити під манжетою. Діастолічний тиск зазвичай визначають там, де звуки зникають.

Відповідь

B · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Occupational therapy for a home assessment

Чому це відповідь

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Відповідь

C · Occupational therapy for a home assessment
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути

Чому це відповідь

«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.

Відповідь

C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Чому це відповідь

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Відповідь

B · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Help the patient empty her bladder

Чому це відповідь

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Відповідь

B · Help the patient empty her bladder
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Placental abruption, which is an emergency

Чому це відповідь

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Відповідь

C · Placental abruption, which is an emergency
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Чому це відповідь

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Відповідь

A · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Чому це відповідь

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Відповідь

A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · The sodium can rise too quickly

Чому це відповідь

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Відповідь

C · The sodium can rise too quickly
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Stress hyperglycemia from acute illness

Чому це відповідь

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Перевірено за: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Фармакологія

Відповідь: A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push

Чому це відповідь

Concentrated potassium given as a bolus can cause fatal cardiac arrhythmias. It is always diluted and given at a controlled rate, usually with an infusion pump.

Відповідь

A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.Фармакологія

Відповідь: C · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal

Чому це відповідь

Clonidine is a central alpha-2 agonist. Stopping it suddenly lets sympathetic activity surge, causing rebound hypertension, so it is tapered gradually.

Відповідь

C · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту

Чому це відповідь

Варфарин зменшує синтез вітамін К-залежних факторів зсідання, але наявні фактори виводяться днями, а на початку він може ненадовго посилювати схильність до зсідання. Гепарин або НМГ перекривають принаймні п'ять днів і доки МНВ не буде в діапазоні (зазвичай ≥2) щонайменше 24 години.

Відповідь

A · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · The tube has entered the right main bronchus

Чому це відповідь

The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.

Відповідь

A · The tube has entered the right main bronchus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A high-calorie diet with enough protein

Чому це відповідь

Excess thyroid hormone raises metabolism, so patients need more calories and protein to prevent weight loss. Caffeine is limited because it worsens palpitations, tremor and anxiety.

Відповідь

D · A high-calorie diet with enough protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · IV aciclovir

Чому це відповідь

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Відповідь

C · IV aciclovir
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Fistulas between the bowel and other organs

Чому це відповідь

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Відповідь

C · Fistulas between the bowel and other organs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Точний водний баланс з внутрішньовенним заміщенням і перевіркою електролітів

Чому це відповідь

Великі втрати через НГ-зонд спричиняють зневоднення, гіпокаліємію та гіпохлоремічний метаболічний алкалоз. Аспірат вимірюють і записують, заміщують внутрішньовенно за призначенням (часто кристалоїдом із калієм), а сечовину, креатинін та електроліти перевіряють щонайменше щодня. Пероральні рідини збільшили б втрати та ризик блювання.

Відповідь

D · Точний водний баланс з внутрішньовенним заміщенням і перевіркою електролітів
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Progressive dilation and effacement of the cervix

Чому це відповідь

True labour causes progressive cervical change. Its contractions become regular, stronger and closer and do not stop with rest or walking. False labour contractions are irregular and ease with rest or position change.

Відповідь

C · Progressive dilation and effacement of the cervix
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Sheehan syndrome

Чому це відповідь

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Відповідь

C · Sheehan syndrome
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Weight and urine dipstick for protein

Чому це відповідь

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Відповідь

A · Weight and urine dipstick for protein
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics

Чому це відповідь

Painful eye movements, reduced vision or proptosis with eyelid swelling suggest orbital cellulitis, which can spread to the brain. The child needs urgent assessment, imaging if indicated and IV antibiotics.

Відповідь

C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Нав'язливості та марення

Чому це відповідь

Зміст мислення охоплює марення, нав'язливості, фобії та суїцидальні чи гомоцидальні думки. Процес (форма) мислення охоплює розірвані асоціації, тангенціальність і скачку ідей.

Відповідь

D · Нав'язливості та марення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Borderline personality disorder

Чому це відповідь

In borderline personality disorder, mood shifts are short-lived, often hours, and are usually triggered by interpersonal events. Bipolar episodes last days to weeks and are not mainly reactive to relationships.

Відповідь

B · Borderline personality disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 39,8 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

103,7 − 32 = 71,7

Помножте на 5/9

T = 71,7·5/9 = 39,83 ≈ 39,8 °C

Відповідь

T = 39,8 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 337,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
¾ склянка = 0,75·240 = 180 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Додайте

V = 7,5 + 180 + 90 + 60 = 337,5 mL

Відповідь

V = 337,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: m = 400 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Маса препарату

m = 20·20 = 400 mg

Відповідь

m = 400 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·18 = 180 mg

Об’єм

V = (180/100)·5 = 9 mL

Відповідь

V = 9 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 270 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Об’єм

V = 90·3 = 270 mL

Відповідь

V = 270 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 3,6 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Залишковий час

t = 450/126 = 3,571 ≈ 3,6 h

Відповідь

t = 3,6 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1950 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 100 = 350 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1950 mL

Відповідь

I = 1950 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 2,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 600 = 400 mL

Час

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Відповідь

t = 2,7 h

Це приблизно 2 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 08:40.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
не реагує (U) → 3
T 36,6 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3

Відповідь

NEWS2 = 3
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 25/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions