Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Притомний пацієнт з діабетом має низьку глюкозу крові й може безпечно ковтати. Який перший крок?

  1. AДати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
  2. BОдразу дати рясну їжу й перевірити глюкозу наступного ранку
  3. CВвести наступну дозу інсуліну
  4. DНічого не давати до приходу лікаря
2.Основи сестринської справиСкладна

Медсестра вважає, що доза в призначенні незвично висока. Що має зробити медсестра?

  1. AЗмінити дозу в листку на звичайну
  2. BВвести половину дози як компроміс
  3. CУтриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат
  4. DВвести дозу, бо лікар, що призначив, відповідає за будь-яку помилку в ній
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
  3. CIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  4. DIt means the drug must be given by mouth only
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Який підхід найкраще запобігає інфекції сечових шляхів, пов'язаній із катетером, коли сечовий катетер явно потрібен?

  1. AМіняти катетер щодня, щоб він був чистий і без нальоту
  2. BРегулярно від'єднувати мішок, щоб легше його спорожняти
  3. CАсептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
  4. DТримати мішок на ліжку, на рівні сечового міхура
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. AA little bleeding when cleaned
  2. BSlightly swollen
  3. CDark purple or black
  4. DMoist and pink-red
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. AEncourage the child to play contact sports
  2. BMeasure abdominal girth by pressing firmly
  3. CGive a warm bath with abdominal massage
  4. DDo not palpate the abdomen
7.Клінічна сестринська справаСередня

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. ABending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  2. BLying on their back
  3. CWalking short distances with a frame and a physiotherapist
  4. DDoing gentle ankle exercises
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient starting a DOAC is taught about missed doses. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take it at the same time each day."
  2. B"I will tell other doctors and my dentist I take an anticoagulant."
  3. C"I will report any blood in my urine."
  4. D"If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A week after a splenectomy, a patient's platelet count is 650 × 10³/µL. What is the best interpretation?

  1. AAn expected rise after splenectomy that increases clot risk
  2. BA laboratory error, because platelets fall after splenectomy
  3. CA sign of iron overload from the surgery and transfusion
  4. DA sign of new leukemia that needs immediate chemotherapy
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнта з хронічною гіпонатріємією (натрій 118 mEq/L) лікують. Чому натрій потрібно підвищувати повільно?

  1. AШвидка корекція змушує натрій знову падати ще нижче
  2. BШвидка корекція спричиняє гіпокаліємію, що є єдиним ризиком
  3. CПовільна корекція потрібна лише для зменшення витрат лікарні
  4. DЦе може спричинити осмотичну демієлінізацію — серйозне ураження мозку
11.ФармакологіяСередня

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with iron deficiency anaemia
  2. BA patient with a recent ankle sprain
  3. CA patient with coronary artery disease
  4. DA patient with mild asthma
12.ФармакологіяСкладна

Чому піридоксин (вітамін B6) часто дають разом з ізоніазидом при туберкульозі?

  1. AЩоб зменшити резистентність бактерій
  2. BЩоб запобігти ураженню печінки ізоніазидом
  3. CЩоб збільшити всмоктування ізоніазиду
  4. DЩоб запобігти периферичній нейропатії
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яка комбінація класів препаратів покращує виживання при серцевій недостатності зі зниженою фракцією викиду?

  1. AНПЗЗ, аспірин, статин і тіазидний діуретик
  2. BПетльовий діуретик, дигоксин, нітрат і блокатор кальцієвих каналів
  3. CІнгібітор АПФ або ARNI, бета-блокатор, MRA та інгібітор SGLT2
  4. DЛише петльовий діуретик у найвищій переносимій дозі
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7,37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
  3. CChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
  4. DA normal blood gas with no abnormality
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient with a history of angina
  2. BA patient with well-controlled hypothyroidism
  3. CA patient who also has asthma
  4. DA patient with an allergy to penicillin
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo speed up the action of the insulin in the muscles
  2. BTo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  3. CTo replace the potassium lost from the cells
  4. DTo stop the insulin sticking to the IV tubing
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яка електролітна проблема може виникати при тяжкому гострому панкреатиті?

  1. AГіперкаліємія
  2. BГіпокальціємія
  3. CГіпернатріємія
  4. DГіперкальціємія
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse has a needlestick injury after taking blood from a patient with hepatitis B. What should the nurse do first?

  1. ASuck the wound to remove as much of the blood as possible
  2. BWash the site with soap and running water, without scrubbing
  3. CFinish the shift and report it the next day
  4. DScrub the area hard with a nail brush and alcohol
19.Акушерське медсестринствоСередня

За яким ускладненням має стежити медсестра після початку епідуральної анестезії в пологах?

  1. AГіпертензія у матері
  2. BГіперглікемія у матері
  3. CПосилене відчуття сечового міхура
  4. DГіпотензія у матері
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo speed up gastric emptying for surgery
  2. BTo lower her blood pressure before surgery
  3. CTo prevent nausea after the operation
  4. DTo make aspirated stomach contents less acidic
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
  2. BPut a tongue depressor between the child's teeth
  3. CHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
  4. DGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which finding in an infant with suspected reflux needs prompt medical review?

  1. APoor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
  2. BHiccups after feeds that settle on their own
  3. CSmall posseting after feeds in a contented, growing baby
  4. DSpitting up more after a large feed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient at risk of suicide is admitted. Which environmental check is most important?

  1. ALet the patient keep all his personal belongings, including his belt and phone charger, to help him feel at home
  2. BMake sure the patient has a television in the room
  3. CRemove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
  4. DPlace the patient in a room at the end of the corridor for privacy
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?

  1. AChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
  2. BFocus only on helping him create a budget
  3. CReassure him that his family will forgive him
  4. DAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,3 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 37,3 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

37,3 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:2507:30t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:25 і закінчується о 07:30 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:2507:30
t = min
27.Розрахунок дозСередня
20%w/vV = ? mL

Потрібна доза 100 mg з 20 % (w/v) розчину. Який об’єм V містить цю дозу?

100 mg20% w/v
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
120 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 24 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 120 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

24 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min2 h

Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 2 годин?

50 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Мішок містить 200 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

200 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко200 mLсуп200 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча275 mLсеча300 mLсеча175 mLсеча250 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

молоко: 200 mLсуп: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL125 mL/hпочаток 13:1517:15: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 13:15, його вводять помпою зі швидкістю 125 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 17:15?

1000 mL125 mL/h13:15 → 17:15
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу

Чому це відповідь

Притомним пацієнтам, які можуть ковтати, дають швидкодіючу глюкозу, як-от таблетки глюкози чи сік, і через короткий час повторно вимірюють рівень. Коли він відновиться, дають вуглеводи тривалішої дії.

Відповідь

A · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Утриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат

Чому це відповідь

Медсестра, яка вводить препарат, відповідає за безпечність введення. Якщо доза здається неправильною, медсестра не повинна її вводити, доки не уточнить у лікаря чи фармацевта. Медсестри не можуть самі змінювати призначення.

Відповідь

C · Утриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Чому це відповідь

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Відповідь

C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби

Чому це відповідь

Профілактика CAUTI включає асептичне введення, закриту систему з мішком нижче сечового міхура та вільним відтоком, а також щоденний перегляд, щоб катетер видалили, щойно він перестає бути потрібним. Часті заміни та розгерметизація закритої системи підвищують ризик інфекції.

Відповідь

C · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Dark purple or black

Чому це відповідь

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Відповідь

C · Dark purple or black
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Do not palpate the abdomen

Чому це відповідь

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Відповідь

D · Do not palpate the abdomen
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Чому це відповідь

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Відповідь

A · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."

Чому це відповідь

Doubling up on an anticoagulant increases the bleeding risk. Patients follow the specific missed-dose advice for their drug and never take a double dose.

Відповідь

D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · An expected rise after splenectomy that increases clot risk

Чому це відповідь

The spleen stores about a third of the platelets. After splenectomy, the count often rises (reactive thrombocytosis), which can increase the risk of thrombosis. The count is monitored, and the patient is assessed for signs of clots.Перевірено за: Platelet count · MedlinePlus (NIH) (2025); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · An expected rise after splenectomy that increases clot risk
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Це може спричинити осмотичну демієлінізацію — серйозне ураження мозку

Чому це відповідь

Коли гіпонатріємія розвивається повільно, клітини мозку адаптуються. Надто швидке підвищення натрію зморщує їх і може пошкодити мієлін нервових клітин (осмотична демієлінізація). Багато настанов обмежують підвищення приблизно 8–10 mEq/L за 24 години.Перевірено за: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Це може спричинити осмотичну демієлінізацію — серйозне ураження мозку
11.Фармакологія

Відповідь: C · A patient with coronary artery disease

Чому це відповідь

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Відповідь

C · A patient with coronary artery disease
12.Фармакологія

Відповідь: D · Щоб запобігти периферичній нейропатії

Чому це відповідь

Ізоніазид спричиняє дефіцит піридоксину, що може призвести до периферичної нейропатії. Ризик вищий у повільних ацетиляторів, пацієнтів з недоїданням і людей з діабетом чи алкогольною залежністю.

Відповідь

D · Щоб запобігти периферичній нейропатії
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Інгібітор АПФ або ARNI, бета-блокатор, MRA та інгібітор SGLT2

Чому це відповідь

Чинні настанови рекомендують чотири класи, що модифікують перебіг HFrEF: інгібітор АПФ, БРА або ARNI (сакубітрил/валсартан); бета-блокатор із доведеною ефективністю; MRA (спіронолактон чи еплеренон); і інгібітор SGLT2. Петльові діуретики та дигоксин покращують симптоми, але не виживання. НПЗЗ погіршують серцеву недостатність.

Відповідь

C · Інгібітор АПФ або ARNI, бета-блокатор, MRA та інгібітор SGLT2
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Чому це відповідь

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Відповідь

C · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with a history of angina

Чому це відповідь

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Відповідь

A · A patient with a history of angina
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Чому це відповідь

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Відповідь

B · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гіпокальціємія

Чому це відповідь

Жировий некроз вивільняє жирні кислоти, що зв'язують кальцій (омилення), знижуючи кальцій у сироватці. Гіпокальціємія — маркер тяжкості й може спричинити тетанію та аритмії. Натомість гіперкальціємія може бути причиною панкреатиту.

Відповідь

B · Гіпокальціємія
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Wash the site with soap and running water, without scrubbing

Чому це відповідь

The site is washed with soap and running water; it may be allowed to bleed gently, but it is not scrubbed or sucked. The injury is reported immediately so that post-exposure assessment, including hepatitis B immunity and treatment if needed, can start quickly.

Відповідь

B · Wash the site with soap and running water, without scrubbing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Гіпотензія у матері

Чому це відповідь

Епідуральна анестезія спричиняє вазодилатацію, тому артеріальний тиск може знижуватися, що зменшує кровотік до плаценти. Артеріальний тиск і серцебиття плода перевіряють часто, а переповнення сечового міхура поширене, бо чутливість знижена.

Відповідь

D · Гіпотензія у матері
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · To make aspirated stomach contents less acidic

Чому це відповідь

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Відповідь

D · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Чому це відповідь

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Відповідь

D · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit

Чому це відповідь

Many babies regurgitate small amounts and grow well; this needs only reassurance. Faltering growth, feed refusal, blood in the vomit, bilious vomiting or breathing problems suggest complications or another diagnosis.

Відповідь

A · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects

Чому це відповідь

A safe environment removes potential ligatures and sharp objects and limits access to medicines. Patients at high risk are usually placed where staff can observe them easily.

Відповідь

C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk

Чому це відповідь

Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.

Відповідь

D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 99,1 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

37,3·9/5 = 67,14

Додайте 32

T = 67,14 + 32 = 99,14 ≈ 99,1 °F

Відповідь

T = 99,1 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 845 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:25 → 24:00 = 395 min

Після півночі

00:00 → 07:30 = 450 min

Разом

t = 395 + 450 = 845 min

Відповідь

t = 845 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

20% = 200 mg/mL

Об’єм

V = 100/200 = 0,5 mL

Відповідь

V = 0,5 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·24 = 240 mg

Об’єм

V = (240/120)·5 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 100 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Об’єм

V = 50·2 = 100 mL

Відповідь

V = 100 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 16 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Швидкість дозування

D = 2·8 = 16 mg/h

Відповідь

D = 16 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1200 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 200 = 400 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1200 mL

Відповідь

I = 1200 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 500 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

13:15 → 17:15 = 4 h

Введений об’єм

125·4 = 500 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 500 = 500 mL

Відповідь

V = 500 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 50

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 50

Відповідь

MFS = 50
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 30

Рівень ризику

30 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions