Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt lets the nurse plan the next task
  2. BIt ends the conversation politely
  3. CIt gives the patient time to think and say more
  4. DIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
2.Основи сестринської справиСкладна

Which of these patients should the nurse attend to first?

  1. AA patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
  2. BA patient asking for their regular evening medicines
  3. CA patient who wants to talk about the results of a scan
  4. DA patient with a pain score of 4/10 who had analgesia 30 minutes ago
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. AOne nurse doing a standing pivot transfer
  2. BTwo nurses lifting the patient under the arms
  3. CA mechanical lift used by enough trained staff
  4. DAsking the patient to stand and try their best
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?

  1. ARespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
  2. BRespiratory rate 20/min, alert, systolic BP 110 mmHg, heart rate 110/min
  3. CRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38,5 °C
  4. DRespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
  2. BAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  3. CAn adult asking for a repeat prescription for a statin
  4. DA parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During JumpSTART triage, a child who cannot walk is breathing 50 times a minute. Which category is the child given?

  1. ABlack (expectant)
  2. BYellow (delayed)
  3. CGreen (minor)
  4. DRed (immediate)
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which side effect is common when a patient starts taking metformin?

  1. ASevere headache
  2. BNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
  3. CHypoglycaemia in most patients who take it
  4. DRapid weight gain
8.Клінічна сестринська справаСкладна

During a blood transfusion, an older patient with heart failure becomes breathless with a rising blood pressure, raised JVP and crackles in the lungs. What is the most likely cause?

  1. ATransfusion-related acute lung injury with hypotension
  2. BA febrile non-haemolytic reaction
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DAnaphylaxis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA fall in serum potassium
  2. BA rise in serum sodium
  3. CA fall in blood glucose
  4. DA rise in serum calcium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта із серцевою недостатністю BNP був дуже високим при госпіталізації, а тепер падає після лікування діуретиками. Що це найімовірніше показує?

  1. AЩо діуретик слід негайно припинити
  2. BНову ниркову недостатність, спричинену діуретиком
  3. CПогіршення серцевої недостатності, що потребує більше рідин
  4. DМенше розтягнення серця, що відповідає покращенню
11.ФармакологіяСередня

Що робить передозування трициклічних антидепресантів, як-от амітриптиліну, особливо небезпечним?

  1. AСерцеві аритмії та судоми
  2. BТяжка печінкова недостатність за кілька годин
  3. CКамені в нирках
  4. DРаптова висока глюкоза крові
12.ФармакологіяСкладна

У пацієнта на дигоксині та фуросеміді з'являються нудота, порушення зору та нерегулярний пульс. Яке порушення електролітів найімовірніше сприяло дигоксиновій токсичності?

  1. AГіперкаліємія
  2. BГіпокальціємія
  3. CГіпокаліємія
  4. DГіпернатріємія
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Що таке легенева реабілітація при ХОЗЛ?

  1. AКурс пероральних стероїдів і антибіотиків, який щозими приймають удома
  2. BОперація з видалення найбільш уражених ділянок легені
  3. CКонтрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
  4. DДослідження функції легень, яке повторюють кожні півроку
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient has new chest pain at rest. The ECG shows ST depression, but serial troponins remain normal. Which diagnosis fits best?

  1. ANon-ST-elevation myocardial infarction
  2. BStable angina
  3. CUnstable angina
  4. DST-elevation myocardial infarction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with severe vomiting and diarrhoea takes ramipril, furosemide and metformin. Which advice is correct?

  1. AAdd ibuprofen to treat the abdominal cramps
  2. BDouble the furosemide to prevent fluid retention
  3. CPause these medicines until eating and drinking again
  4. DKeep taking everything as normal and drink less
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?

  1. AGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
  2. BContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
  3. CStand the patient up to improve the blood flow to the legs
  4. DLower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. AFistulas between the bowel and other organs
  2. BDisease that is cured by removing the colon
  3. CBleeding only from the rectum
  4. DInflammation limited to the rectal lining
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт на опіоїдній PCA отримує кисень через маску. SpO₂ 97% і частота дихання 11/хв, але його тепер важко розбудити. Який висновок має зробити медсестра?

  1. AДозу PCA слід збільшити, щоб пацієнту було комфортно
  2. BПацієнт просто добре спить, бо біль контролюється
  3. CПацієнт у безпеці, бо насичення киснем нормальне
  4. DІмовірна токсичність опіоїдів; кисень може маскувати гіповентиляцію
19.Акушерське медсестринствоСередня

When the Moro reflex is tested, the baby moves only one arm. What could this suggest?

  1. AA clavicle fracture or nerve injury
  2. BLow blood glucose only
  3. CA normal finding in all term babies
  4. DHearing loss in the ear on that side
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn has a small upper lip with a smooth philtrum, short eye openings and a small head. Which exposure during pregnancy should be considered?

  1. ACaffeine
  2. BFolic acid
  3. CParacetamol (acetaminophen)
  4. DAlcohol
21.Педіатричне медсестринствоСередня

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AOnly during the first 2 hours after surgery
  2. BIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  3. COnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  4. DThe risk stays exactly the same on every day for the first month
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BTesticular torsion on both sides
  3. CVesicoureteral reflux
  4. DHypospadias
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

У пацієнта на ламотриджині з приводу біполярного розладу з'являється новий висип. Що має зробити медсестра?

  1. AПодвоїти дозу
  2. BНанести зволожувач і продовжити препарат як зазвичай, бо висипи поширені
  3. CПроігнорувати, бо висипи завжди нешкідливі
  4. DНегайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AA serum lithium level
  2. BA liver function test
  3. CA white blood cell count with differential
  4. DAn ECG to look for a prolonged QT interval
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 38,1 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

38,1 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
71 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 71 g/L. Виразіть його в g/dL Hb.

71 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Розрахунок дозСередня
49 kgBSA = 1,29 m²135 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 49 kg має площу поверхні тіла 1,29 m². Призначено 135 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

49 kgBSA = 1,29 m²135 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
71 kg178 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 178 cm, маса 71 kg. Призначено 75 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

178 cm71 kg75 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL25 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 25 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

25 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg500 mL8 mL/h? mg/h

Мішок містить 200 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

200 mg/500 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLмолоко100 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча500 mLсеча200 mLсеча450 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 71 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

71 kg8 hсеча: 500 mLсеча: 200 mLсеча: 450 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 150 mL/hпочаток 09:00tусього​ = ? h80 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 09:00 зі швидкістю 80 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 150 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 28/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 28SpO₂ 97%повітряSBP 118HR 76AT 35,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It gives the patient time to think and say more

Чому це відповідь

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Відповідь

C · It gives the patient time to think and say more
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)

Чому це відповідь

Hypoglycaemia can quickly lead to unconsciousness and seizures and needs immediate treatment. The other patients' needs are important but can wait a few minutes.

Відповідь

A · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · A mechanical lift used by enough trained staff

Чому це відповідь

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Відповідь

C · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg

Чому це відповідь

qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.

Відповідь

A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C

Чому це відповідь

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Відповідь

D · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Red (immediate)

Чому це відповідь

In JumpSTART, a respiratory rate below 15 or above 45 per minute makes the child immediate (red). Children breathe faster than adults, so the adult cut-off of 30 is not used.

Відповідь

D · Red (immediate)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea

Чому це відповідь

Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.

Відповідь

B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Transfusion-associated circulatory overload

Чому це відповідь

TACO causes pulmonary oedema with hypertension and raised venous pressure, especially in older people and those with heart or kidney disease. TRALI usually presents with hypotension and no fluid overload signs.

Відповідь

C · Transfusion-associated circulatory overload
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · A fall in serum potassium

Чому це відповідь

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Відповідь

A · A fall in serum potassium
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Менше розтягнення серця, що відповідає покращенню

Чому це відповідь

Падіння BNP означає, що шлуночки відчувають менше напруження, що відповідає покращенню водного балансу. Його оцінюють разом із симптомами, масою тіла та оглядом.Перевірено за: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023); Brain natriuretic peptide test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Менше розтягнення серця, що відповідає покращенню
11.Фармакологія

Відповідь: A · Серцеві аритмії та судоми

Чому це відповідь

Трициклічні антидепресанти блокують серцеві натрієві канали (розширюючи комплекс QRS) і мають антихолінергічну дію. При передозуванні вони спричиняють аритмії, гіпотензію, судоми та кому.

Відповідь

A · Серцеві аритмії та судоми
12.Фармакологія

Відповідь: C · Гіпокаліємія

Чому це відповідь

Дигоксин зв'язується з Na⁺/K⁺-АТФазою в тому самому місці, що й калій. Низький калій, часто спричинений петльовими чи тіазидними діуретиками, посилює зв'язування дигоксину й токсичність.

Відповідь

C · Гіпокаліємія
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку

Чому це відповідь

Легенева реабілітація поєднує індивідуально підібрані фізичні тренування, навчання та техніки дихання. Вона покращує витривалість, зменшує задишку, покращує якість життя та знижує кількість госпіталізацій. Її рекомендують людям із ХОЗЛ, обмеженим задишкою, і після загострення.

Відповідь

C · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Unstable angina

Чому це відповідь

Unstable angina is new, worsening or rest angina without a troponin rise. It is an acute coronary syndrome and is managed urgently because it can progress to infarction. Stable angina is predictable and exertional. NSTEMI has a rising troponin.

Відповідь

C · Unstable angina
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Pause these medicines until eating and drinking again

Чому це відповідь

During dehydrating illness, ACE inhibitors, diuretics and metformin can worsen AKI or its complications. Sick-day guidance usually advises pausing them until the person is eating and drinking normally, and NSAIDs are avoided.

Відповідь

C · Pause these medicines until eating and drinking again
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later

Чому це відповідь

Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.

Відповідь

D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Fistulas between the bowel and other organs

Чому це відповідь

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Відповідь

A · Fistulas between the bowel and other organs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Імовірна токсичність опіоїдів; кисень може маскувати гіповентиляцію

Чому це відповідь

Додатковий кисень може підтримувати нормальну SpO₂, тоді як CO₂ зростає через гіповентиляцію. Наростаюча седація — рання ознака токсичності опіоїдів. Медсестра зупиняє PCA, стимулює пацієнта, кличе допомогу й дотримується протоколу з налоксоном, ретельно стежачи за частотою, глибиною дихання та седацією.

Відповідь

D · Імовірна токсичність опіоїдів; кисень може маскувати гіповентиляцію
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · A clavicle fracture or nerve injury

Чому це відповідь

The Moro reflex should be bilateral and symmetrical. An absent response on one side suggests clavicle fracture or brachial plexus palsy, both linked with shoulder dystocia and large babies.

Відповідь

A · A clavicle fracture or nerve injury
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Alcohol

Чому це відповідь

Fetal alcohol syndrome features include a smooth philtrum, thin upper lip, short palpebral fissures and microcephaly, often with growth and developmental problems.

Відповідь

D · Alcohol
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Чому це відповідь

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Відповідь

B · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Vesicoureteral reflux

Чому це відповідь

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Відповідь

C · Vesicoureteral reflux
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Негайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції

Чому це відповідь

Ламотриджин може спричинити синдром Стівенса–Джонсона, особливо на початку лікування або за надто швидкого збільшення дози. Будь-який висип потребує негайного огляду лікаря.

Відповідь

D · Негайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · An ECG to look for a prolonged QT interval

Чому це відповідь

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Відповідь

D · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 100,6 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

38,1·9/5 = 68,58

Додайте 32

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Відповідь

T = 100,6 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: Hb = 7,1 g/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

Hb = 71 g/L × (1 L/10 dL) = 7,1 g/dL

Відповідь

Hb = 7,1 g/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 174,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 135·1,29 = 174,2 mg

Відповідь

D = 174,2 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 140,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(178·71/3600) = √3,511 = 1,874 m²

Доза

D = 75·1,874 = 140,5 mg

Відповідь

D = 140,5 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

25/60 = 0,4167 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,4167·60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 3,2 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

200/500 = 0,4 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,4·8 = 3,2 mg/h

Відповідь

D = 3,2 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,02 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

500 + 200 + 450 = 1150 mL

На кілограм за годину

U = 1150/(71·8) = 2,025 ≈ 2,02 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,02 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL залишилося

Друга частина

180/150 = 1,2 h

Загальний час

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Відповідь

t = 5,2 h

Це приблизно 5 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:12.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 17

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 2 + 4 + 4 + 1 + 2 = 17

Відповідь

B = 17
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 28/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions