У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
У якому напрямку слід очищати промежину пацієнтки?
AУ будь-якому, аби використовувалося мило
BЗзаду наперед
CКруговими рухами, починаючи від ануса
DСпереду назад
2.Основи сестринської справиСкладна
До лікарні привезли малюка з синцями на обох щоках, і пояснення батьків не відповідає травмам. Що має зробити медсестра?
AВідправити дитину додому та зателефонувати родині наступного тижня
BТочно задокументувати та дотримуватися процедури захисту дитини
CПроігнорувати, оскільки діти часто самі отримують синці
DПротистояти батькові чи матері та прямо запитати, чи вони скривдили дитину
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Яка вказівка щодо користування стандартними ходунками правильна?
AІти далеко попереду ходунків для рівноваги
BПересунути ходунки вперед, а потім зробити крок у них
CНосити ходунки в руках і користуватися ними лише коли стомишся
DПідводитися з крісла, спираючись на ходунки
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
У відділенні в шафі із загальним запасом тримають флакони концентрованого калію хлориду. Чому багато настанов із безпеки радять так не робити?
AФлакони калію хлориду втрачають придатність протягом доби після відкриття
BНерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце
CКалію хлорид надто дорогий, щоб тримати його як загальний запас відділення
DКалію хлорид завжди треба давати перорально
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра ввела внутрішньовенно морфін при сильному болю. Коли їй слід повторно оцінити біль і седацію?
AЛише коли пацієнт попросить ще
BПід час наступного планового обходу через чотири години
CПриблизно через 15–30 хвилин
DНаприкінці зміни
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Через кілька тижнів після трансплантації нирки в пацієнта гарячка, зменшення кількості сечі та болючість над новою ниркою. Що має запідозрити медсестра?
AЗневоднення від надмірного пиття
BВідторгнення трансплантата
CПобічну дію вживання солоної їжі
DНормальне загоєння трансплантата
7.Клінічна сестринська справаСередня
Який принцип діє за Законом про психічну дієздатність 2005 року (Англія та Уельс)?
AУсі люди старші за 75 років вважаються недієздатними
BДіагноз деменції означає, що людина недієздатна щодо всіх рішень
CЛюдина вважається дієздатною, доки не буде показано, що вона недієздатна
DДієздатність визначає найближча рідня, яка має підписати форму для кожного рішення
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнт із повною психічною дієздатністю відмовляється від лікування, яке команда вважає найкращим. Що сказано в Законі про психічну дієздатність 2005 року (Англія та Уельс)?
AПацієнта має оглянути психіатр, перш ніж він зможе відмовитися
BЛюдину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
CРодина може ухвалити рішення замість пацієнта, якщо не погоджується з його вибором
DКоманда може скасувати будь-яке рішення, з яким не погоджується, якщо воно серйозне
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Коли слід брати посіви крові в пацієнта з підозрою на сепсис?
AУ будь-який час, бо антибіотики не впливають на результат
BПеред першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
CПісля перших трьох доз антибіотиків
DЛише якщо гарячка триває понад три дні
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт дуже мало їв протягом 2 тижнів і отримував антибіотики широкого спектра. INR тепер 2,3 без варфарину, а тромбоцити нормальні. Яка причина найімовірніша?
AІмунна тромбоцитопенія
BГемофілія A
CЗалізодефіцитна анемія
DДефіцит вітаміну K
11.ФармакологіяСередня
Як пацієнт має приймати алендронат усередину?
AЗапиваючи звичайною водою натще й залишаючись у вертикальному положенні 30 хвилин
BЗі сніданком і кавою, щоб захистити шлунок
CПодрібненим у йогурті з добавками кальцію
DЗ молоком перед сном, одразу лягаючи для кращого всмоктування
12.ФармакологіяСкладна
У пацієнта, який отримав кілька курсів блеоміцину, з'явилися сухий кашель і наростаюча задишка. Що має запідозрити медсестра?
AНормальний ефект, що мине за добу
BСерцеву недостатність від блеоміцину
CАстму, спричинену тривогою
DЛегеневий фіброз від блеоміцину
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Пацієнт починає прийом варфарину через тромбоз глибоких вен. Чому перші кілька днів додатково дають гепарин або НМГ?
AОбидва препарати завжди потрібно продовжувати разом довічно
BВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
CГепарин захищає від кровотечі, спричиненої варфарином
DГепарин покращує всмоктування варфарину
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Через шість тижнів лікування туберкульозу в пацієнта з'явилися нудота, темна сеча й жовтизна очей. Що має зробити медсестра?
AПорадити приймати таблетки з алкогольним напоєм, щоб заспокоїти шлунок
BЗаспокоїти пацієнта, що колір сечі зумовлений рифампіцином
CУтримати наступні дози та терміново повідомити для печінкових проб
DПодвоїти дозу ізоніазиду, щоб швидше подолати інфекцію
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
У пацієнта підтверджено менінгококовий менінгіт. Що зазвичай пропонують його близьким контактним особам у домогосподарстві?
AЛюмбальну пункцію для перевірки на інфекцію
BНічого, доки в них не з'являться симптоми
CПовний курс внутрішньовенних антибіотиків у лікарні
DПрофілактичні антибіотики
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
У сонливого пацієнта на глюкометрі показано «HI». Що має зробити медсестра?
AЗаписати в нотатках «норма», бо числа немає
BРозцінити як дуже високу глюкозу, перевірити кетони й ескалувати
CДати глюкозний гель на випадок, якщо показник хибний
DПрипустити, що глюкометр зламаний, і перевірити завтра
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Що таке ахалазія?
AСлабкість нижнього стравохідного сфінктера, що допускає рефлюкс
BНездатність нижнього стравохідного сфінктера розслаблятися під час ковтання
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Крижова рана має рясний ексудат, а навколишня шкіра біла, м'яка й зморшкувата. Що має зробити медсестра?
AНакласти щільну поліетиленову плівку безпосередньо на рану
BЗахистити краї шкіри та використати більш абсорбувальну пов'язку
CВикористати пов'язку, що додає ще більше вологи
DЗалишити ту саму пов'язку на тиждень, щоб не турбувати рану
19.Акушерське медсестринствоСередня
Який тест оцінює, скільки крові плода потрапило в кровообіг матері, щоб визначити дозу анти-D?
AТест на толерантність до глюкози
BНітразиновий тест
CТест Клейхауера-Бетке
DПрямий тест Кумбса на дитині
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Невдовзі після початку епідуральної анестезії в породіллі артеріальний тиск падає до 86/50 mmHg, а серцебиття плода сповільнюється. Що медсестра має зробити першою?
AЗбільшити швидкість епідуральної інфузії
BПовернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
CПідняти узголів'я ліжка у високе сидяче положення, щоб покращити дихання
DПопросити її походити кімнатою
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Чому аспірин застосовують при хворобі Кавасакі, хоча дітям його зазвичай уникають?
AВін зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця
BЙого використовують лише як знеболювальне при висипці та болю в суглобах і припиняють, щойно минає гарячка
CВін лікує інфекцію, що спричиняє хворобу
DВін запобігає синдрому Рея
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Батьки питають, чому вакцину проти ВПЛ пропонують на початку підліткового віку (приблизно у 11–13 років, залежно від країни). Яка відповідь найкраща?
AВона діє найкраще до будь-якого контакту з вірусом, а молоді підлітки мають сильну імунну відповідь
BВона ефективна лише тоді, коли її введено в перший рік старшої школи, до початку іспитів
CДіти цього віку вже, імовірно, мають вірус, тож вакцина лікує інфекцію
DЇї вводять у цьому віці, бо вона запобігає вітряній віспі в підлітковому віці
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Пацієнт, який тиждень тому почав приймати високі дози кортикостероїдів (преднізолон чи преднізон), тепер ейфоричний, мало спить і дуже швидко говорить. Що має запідозрити медсестра?
AЗміни настрою, спричинені кортикостероїдом
BТоксичність літію
CНормальну реакцію на покращення від лікування
DАлкогольну абстиненцію
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Пацієнтка з тривожним розладом говорить про свої тривоги так швидко, що медсестра не встигає за нею. Яка відповідь найкорисніша?
A«Давайте сповільнимося й поговоримо про одну річ за раз. Що турбує вас найбільше саме зараз?»
B«Дозвольте розповісти, у чому, на мою думку, ваша проблема, а потім поговоримо».
C«Насправді нема чого хвилюватися, тож просто спробуйте розслабитися».
D«Ви говорите надто швидко, тож на сьогодні доведеться зупинитися».
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 7:25 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.
7:25 PM
119:25
220:25
318:25
407:25
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1½ tsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
1½ tspтричі на добу5 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 13 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
13 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Зріст пацієнта 189 cm, маса 57 kg. Призначено 25 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.
189 cm57 kg25 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 4 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 06:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL100 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 20SpO₂ 97%повітряSBP 102HR 76AT 37,1 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Спереду назад
Чому це відповідь
Очищення від сечівника в напрямку ануса відводить бактерії від сечових шляхів і знижує ризик інфекції сечових шляхів.
Відповідь
D · Спереду назад
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Точно задокументувати та дотримуватися процедури захисту дитини
Чому це відповідь
Травми, що не відповідають поясненню, є попереджувальною ознакою. Медсестра записує факти, а не думки, і направляє через процедури захисту дітей, не конфронтуючи з родиною.
Відповідь
B · Точно задокументувати та дотримуватися процедури захисту дитини
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Пересунути ходунки вперед, а потім зробити крок у них
Чому це відповідь
Пацієнт пересуває ходунки вперед, ставить їх усіма ніжками на підлогу, а потім робить крок у них. Щоб встати, він відштовхується від підлокітників крісла, бо ходунки можуть перекинутися, якщо за них підтягуватися.
Відповідь
B · Пересунути ходунки вперед, а потім зробити крок у них
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Нерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце
Чому це відповідь
Концентрований калію хлорид, введений нерозведеним чи надто швидко, може зупинити серце. Вилучення концентрату із загального запасу відділення та використання готових розчинів у пакетах — широко рекомендований захід безпеки.
Відповідь
B · Нерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Приблизно через 15–30 хвилин
Чому це відповідь
Внутрішньовенні опіоїди діють за кілька хвилин, тому медсестра повторно оцінює біль, седацію та дихання приблизно через 15–30 хвилин. Пероральні знеболювальні зазвичай оцінюють пізніше, приблизно через годину.
Відповідь
C · Приблизно через 15–30 хвилин
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Відторгнення трансплантата
Чому це відповідь
Гарячка, зниження діурезу й болючість трансплантата — ознаки можливого відторгнення. Медсестра негайно повідомляє, бо раннє лікування може врятувати нирку.
Відповідь
B · Відторгнення трансплантата
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Людина вважається дієздатною, доки не буде показано, що вона недієздатна
Чому це відповідь
Закон починається з презумпції дієздатності. Дієздатність залежить від конкретного рішення та часу, а людям слід надати всю практично можливу допомогу, щоб ухвалити власне рішення.
Відповідь
C · Людина вважається дієздатною, доки не буде показано, що вона недієздатна
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Людину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
Чому це відповідь
Один із принципів Закону полягає в тому, що нерозумне рішення саме по собі не є доказом недієздатності. Команда має перевірити розуміння, з'ясувати причини та задокументувати розмову.
Відповідь
B · Людину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
Чому це відповідь
Посіви крові беруть до антибіотиків, бо навіть одна доза може завадити росту бактерій і приховати причину. Антибіотики все одно слід починати швидко, бажано протягом години.Перевірено за:Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Дефіцит вітаміну K
Чому це відповідь
Вітамін K надходить із їжею та від кишкових бактерій. Недостатнє харчування разом з антибіотиками може спричинити дефіцит вітаміну K, який знижує фактори II, VII, IX і X та подовжує PT/INR. Замісна терапія вітаміном K коригує цей стан.Перевірено за:Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Дефіцит вітаміну K
11.Фармакологія
Відповідь: A · Запиваючи звичайною водою натще й залишаючись у вертикальному положенні 30 хвилин
Чому це відповідь
Алендронат приймають уранці першим ділом, запиваючи лише водою, до їжі чи інших препаратів. Вертикальне положення зменшує ризик виразки стравоходу, а їжа чи кальцій блокують його всмоктування.
Відповідь
A · Запиваючи звичайною водою натще й залишаючись у вертикальному положенні 30 хвилин
12.Фармакологія
Відповідь: D · Легеневий фіброз від блеоміцину
Чому це відповідь
Блеоміцин може спричинити пневмоніт і легеневий фіброз, особливо при вищих кумулятивних дозах. Про нові респіраторні симптоми повідомляють, а функцію легень можуть контролювати.
Відповідь
D · Легеневий фіброз від блеоміцину
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
Чому це відповідь
Варфарин зменшує синтез вітамін К-залежних факторів зсідання, але наявні фактори виводяться днями, а на початку він може ненадовго посилювати схильність до зсідання. Гепарин або НМГ перекривають принаймні п'ять днів і доки МНВ не буде в діапазоні (зазвичай ≥2) щонайменше 24 години.
Відповідь
B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного ефекту
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Утримати наступні дози та терміново повідомити для печінкових проб
Чому це відповідь
Ізоніазид, рифампіцин і піразинамід можуть спричиняти гепатотоксичність. Жовтяниця, темна сеча й нудота вказують на медикаментозний гепатит, тому препарати відміняють і терміново перевіряють функцію печінки. Оранжева сеча від рифампіцину не спричиняє жовтизни очей. Алкоголь підвищує ризик.
Відповідь
C · Утримати наступні дози та терміново повідомити для печінкових проб
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Профілактичні антибіотики
Чому це відповідь
Близьким контактним особам, як-от тим, хто мешкає в одному домогосподарстві, пропонують хіміопрофілактику, наприклад ципрофлоксацином або рифампіцином, щоб усунути носійство. Зазвичай її координують служби громадського здоров'я.
Відповідь
D · Профілактичні антибіотики
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Розцінити як дуже високу глюкозу, перевірити кетони й ескалувати
Чому це відповідь
«HI» означає, що глюкоза перевищує верхню межу діапазону глюкометра. У сонливого пацієнта це може бути ДКА або ГГС. Потрібні лабораторне визначення глюкози, кетони, спостереження та терміновий огляд лікаря.
Відповідь
B · Розцінити як дуже високу глюкозу, перевірити кетони й ескалувати
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Нездатність нижнього стравохідного сфінктера розслаблятися під час ковтання
Чому це відповідь
При ахалазії втрачається перистальтика, а нижній стравохідний сфінктер не розслаблюється, що спричиняє дисфагію як до твердої, так і до рідкої їжі, регургітацію та втрату ваги. Лікування включає дилатацію та хірургічну міотомію.
Відповідь
B · Нездатність нижнього стравохідного сфінктера розслаблятися під час ковтання
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Захистити краї шкіри та використати більш абсорбувальну пов'язку
Чому це відповідь
Мацерація свідчить, що ексудат не контролюється. Бар'єрна плівка чи крем захищають навколишню шкіру, а використовують більш абсорбувальну пов'язку або частіші зміни. Причину рясного ексудату переглядають.
Відповідь
B · Захистити краї шкіри та використати більш абсорбувальну пов'язку
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Тест Клейхауера-Бетке
Чому це відповідь
Тест Клейхауера-Бетке (або проточна цитометрія) вимірює еритроцити плода в крові матері після сенсибілізуючої події, як-от травма чи пологи. Результат визначає, чи потрібна додаткова доза анти-D.
Відповідь
C · Тест Клейхауера-Бетке
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Повернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
Чому це відповідь
Положення на боці усуває аортокавальне стиснення та покращує венозне повернення і плацентарний кровотік. Потім збільшують внутрішньовенні рідини за призначенням, повідомляють анестезіолога або лікаря й вводять вазопресор, якщо його призначено.
Відповідь
B · Повернути її на бік, щоб відвести матку від великих судин
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Він зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця
Чому це відповідь
Хвороба Кавасакі — васкуліт, який може спричинити аневризми коронарних артерій. Її лікують внутрішньовенним імуноглобуліном та аспірином під наглядом фахівця з ехокардіографією для контролю коронарних артерій.
Відповідь
A · Він зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Вона діє найкраще до будь-якого контакту з вірусом, а молоді підлітки мають сильну імунну відповідь
Чому це відповідь
ВПЛ передається статевим шляхом, тому вакцинація найефективніша до будь-якого контакту. Молодші підлітки також виробляють сильну антитільну відповідь. Вакцина захищає від типів ВПЛ, що спричиняють рак шийки матки та інші види раку й генітальні бородавки.
Відповідь
A · Вона діє найкраще до будь-якого контакту з вірусом, а молоді підлітки мають сильну імунну відповідь
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Зміни настрою, спричинені кортикостероїдом
Чому це відповідь
Високі дози кортикостероїдів можуть спричиняти зміни настрою, зокрема манію, депресію та психоз. Медсестра повідомляє про зміну, щоб лікар міг переглянути дозу та лікування.
Відповідь
A · Зміни настрою, спричинені кортикостероїдом
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · «Давайте сповільнимося й поговоримо про одну річ за раз. Що турбує вас найбільше саме зараз?»
Чому це відповідь
Фокусування спрямовує розмову на одну головну проблему, що зменшує відчуття перевантаження й полегшує роботу над нею. Спокійний, повільний темп медсестри також допомагає знизити тривогу.
Відповідь
A · «Давайте сповільнимося й поговоримо про одну річ за раз. Що турбує вас найбільше саме зараз?»
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 19:25
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
7 PM → 7 + 12 = 19
Відповідь
19:25
Відповідь
19:25
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 1
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
7,5 mL × 3 × 5 = 112,5 mL
Флакони
112,5/150 = 0,75 → N = 1
Відповідь
N = 1
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,6 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2·13 = 26 mg
Об’єм
V = 26/10 = 2,6 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 2,6 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: D = 43,25 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Площа поверхні тіла
BSA = √(189·57/3600) = √2,993 = 1,73 m²
Доза
D = 25·1,73 = 43,25 mg
Відповідь
D = 43,25 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
4·60 = 240 min
Швидкість крапання
R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 4,7 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
32·60/20 = 96 mL/h
Залишковий час
t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h
Відповідь
t = 4,7 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 2040 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 240 = 440 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 2040 mL
Відповідь
I = 2040 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8,6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося
Друга частина
700/125 = 5,6 h
Загальний час
t = 3 + 5,6 = 8,6 h
Відповідь
t = 8,6 h
Це приблизно 8 h 36 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:36.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 1
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1
Відповідь
NEWS2 = 1
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50
Рівень ризику
50 → високий ризик
Відповідь
високий ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.