Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Мета звучить так: «Пацієнт повідомить про біль 3/10 або менше протягом години після знеболення». Через годину пацієнт повідомляє про 6/10. Що має зробити медсестра?

  1. AЗмінити мету на 6/10 або менше, щоб вона вважалася досягнутою
  2. BЗаписати, що мету досягнуто, оскільки біль зменшився
  3. CЗачекати до наступного дня для повторної оцінки
  4. DЗаписати, що мету не досягнуто, та переглянути план
2.Основи сестринської справиСкладна

Дієздатний дорослий пацієнт просить медсестру не повідомляти родині про його онкологічний діагноз. Що має зробити медсестра?

  1. AПоважати прохання й не передавати інформацію родині
  2. BПовідомити родину, лише якщо вона прямо запитає
  3. CПопросити лікаря все одно повідомити родину
  4. DПовідомити родину, бо родичі мають право знати про серйозний діагноз
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Пацієнт отримує опіоїди для зняття болю. Яка ознака зазвичай передує пригніченню дихання, спричиненому опіоїдами?

  1. AРозширені зіниці
  2. BНаростаюча седація
  3. CПідвищення артеріального тиску
  4. DДіарея
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Відвідувач дуже збуджується й починає кричати на медсестру в палаті пацієнта. Що має зробити медсестра насамперед?

  1. AПідвищити голос, щоб показати, хто тут головний
  2. BТоркнутися руки відвідувача, щоб допомогти йому заспокоїтися
  3. CВідвернутися від відвідувача й продовжити догляд за пацієнтом як зазвичай
  4. DТримати безпечну відстань і вільний вихід, говорити спокійно й за потреби викликати охорону
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра бачить, як помічник з догляду вимірює артеріальний тиск манжетою, яка явно замала. Що має зробити медсестра?

  1. AПроігнорувати, бо одне високе значення не матиме значення
  2. BВтрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
  3. CВідсторонити помічника від догляду за пацієнтами на день
  4. DЗгадати про це пізніше на щорічній оцінці помічника
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Пацієнта госпіталізовано з підозрою на менінгококовий менінгіт. Які запобіжні заходи потрібні, доки лікування не триватиме достатньо довго?

  1. AЛише контактні запобіжні заходи
  2. BКраплинні запобіжні заходи
  3. CПовітряні запобіжні заходи
  4. DЛише стандартні запобіжні заходи
7.Клінічна сестринська справаСередня

Зараз почнеться переливання крові. Яка перевірка безпеки найважливіша?

  1. AПеревірка харчових уподобань пацієнта
  2. BПеревірка лише маси тіла пацієнта
  3. CНадійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка
  4. DНагрівання всієї крові в мікрохвильовці
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнтку зі стресовим нетриманням навчають самодогляду. Яке твердження свідчить про потребу в додатковому навчанні?

  1. A«Я питиму якомога менше, щоб не підтікало.»
  2. B«Я зменшу вживання кофеїну.»
  3. C«Я спробую трохи схуднути, якщо зможу.»
  4. D«Я щодня робитиму вправи для м'язів тазового дна.»
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнту з постійним сечовим катетером призначено посів сечі. Як медсестра має взяти зразок?

  1. AАспірувати зі зразкового порту стерильним шприцом
  2. BВидалити катетер і висіяти кінчик катетера
  3. CРоз’єднати катетер із трубкою та дати сечі стекти
  4. DПерелити сечу з дренажного мішка в стерильний контейнер
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У 68-річного чоловіка втома, гемоглобін 9,8 g/dL (98 g/L), MCV 72 fL і низький феритин. Він харчується нормально. Який наступний крок найважливіший?

  1. AПовторити загальний аналіз крові через рік
  2. BШукати джерело крововтрати в кишечнику
  3. CПризначити залізо й не проводити жодних подальших тестів
  4. DПочати ін’єкції вітаміну B12
11.ФармакологіяСередня

У людини, яка ніколи не вакцинувалася проти правця, глибока брудна рана. Що зазвичай вводять?

  1. AЛише антибіотики всередину
  2. BНічого, доки не з'являться симптоми
  3. CЛише правцеву вакцину після загоєння рани
  4. DПравцеву вакцину та правцевий імуноглобулін
12.ФармакологіяСкладна

Пацієнтка, яка тривало приймає преднізолон, два дні блювала й не могла прийняти таблетки. Тепер у неї гіпотензія та сплутаність свідомості, низький натрій і високий калій. Яке лікування найтерміновіше?

  1. AГідрокортизон внутрішньовенно та внутрішньовенні рідини
  2. BЛише інсулін із глюкозою внутрішньовенно
  3. CФуросемід внутрішньовенно
  4. DПреднізолон усередину, запиваючи склянкою води
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пульсоксиметр на пальці пацієнта дає ненадійні, мерехтливі показники. Який чинник є найімовірнішою причиною?

  1. AПацієнт сидить прямо в кріслі
  2. BПацієнт нещодавно їв
  3. CРегулярна частота серцевих скорочень 75 ударів на хвилину
  4. DХолодні руки з поганим периферичним кровообігом
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Через три дні після інфаркту міокарда пацієнт непритомніє на туалетному кріслі, сильно натужуючись під час дефекації. Частота серцевих скорочень на той момент була 42/хв. Який механізм найімовірніший?

  1. AНова тромбоемболія легеневої артерії
  2. BНизька глюкоза крові від голодування
  3. CВагусна реакція на натужування
  4. DАлергічна реакція на туалетне крісло
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Пацієнт, який приймає циклоспорин або такролімус, питає про грейпфрутовий сік. Яка порада правильна?

  1. AПити щодня для захисту нирки
  2. BУникати його, бо він може підвищувати рівні препаратів
  3. CВін не впливає на ці препарати
  4. DПити з кожною дозою для кращого всмоктування
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта з ХХН гемоглобін 92 g/L, і він починає прийом препарату, що стимулює еритропоез (ESA). Що має контролювати медсестра?

  1. AАртеріальний тиск і гемоглобін, бо перевищення підвищує ризик тромбів
  2. BГлюкозу крові, бо ESA часто спричиняють гіпоглікемію
  3. CСлух, бо ESA можуть пошкодити внутрішнє вухо
  4. DПечінкові ферменти, бо ESA токсичні для печінки
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Після лапароскопічної холецистектомії пацієнт скаржиться на біль у правому плечі. Яка найімовірніша причина?

  1. AГаз, використаний під час операції, подразнює діафрагму
  2. BІнфаркт під час операції
  3. CАлергія на пов'язку на рані
  4. DВивих плеча через положення пацієнта
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт скаржиться на різкий, розриваючий біль під час дефекації, «ніби проходить скло», зі смужкою свіжої крові. Який стан найімовірніший?

  1. AХвороба Крона клубової кишки
  2. BАнальна тріщина
  3. CКровотеча з верхніх відділів ШКТ
  4. DКолоректальний рак
19.Акушерське медсестринствоСередня

Мати, що годує груддю, питає, як зрозуміти, що дитина отримує достатньо молока. Яка ознака заспокійлива на 5–6-й день?

  1. AГруди ніколи не відчуваються повними
  2. BДитина їсть рівно 5 хвилин з кожної груді
  3. CДитина спить 8 годин без годування
  4. DЩонайменше 6 мокрих підгузків на день і жовті випорожнення
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Вагітна, що потрапила в автомобільну аварію, питає, як користуватися ременем безпеки. Яка інструкція правильна?

  1. AНе користуватися ременем безпеки під час вагітності
  2. BПоперековий ремінь під животом, плечовий — між грудьми
  3. CКористуватися лише плечовою частиною ременя
  4. DПоперековий ремінь по верхній частині живота, над маткою
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Який немедикаментозний захід зменшує процедурний біль у новонароджених, наприклад при заборі крові з п'ятки?

  1. AЗалишити дитину саму в ліжечку
  2. BХолодна вода на п'ятку перед проколом
  3. CЧекати, доки дитина засне, без іншого заспокоєння
  4. DГрудне вигодовування, контакт «шкіра до шкіри» або пероральна сахароза
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

15-річна дівчина з цукровим діабетом 1 типу схудла, а її HbA1c різко зріс. Вона зізнається, що пропускає дози інсуліну. Що має врахувати медсестра?

  1. AГлюкометр, напевно, зламаний
  2. BВтрата ваги — добрий знак кращого контролю, тож дозу інсуліну тепер можна ще знизити
  3. CВона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки
  4. DЇй просто потрібна менша доза інсуліну
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Невдовзі після сексуального насильства жінка у відділенні невідкладної допомоги спокійна, мовчазна та відповідає на запитання беземоційним голосом. Як має це трактувати медсестра?

  1. AВона, імовірно, перебільшує серйозність того, що сталося, бо не виглядає засмученою
  2. BВона не засмучена й не потребує жодної підтримки
  3. CКонтрольована реакція — поширена реакція в гострій фазі після насильства
  4. DЇї спокій свідчить, що насильства не було
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

У психіатричному відділенні яке завдання найдоречніше делегувати медсестрі-помічниці?

  1. AНавчати пацієнта щодо побічних ефектів літію
  2. BСупроводити стабільного пацієнта до їдальні та записати його споживання їжі
  3. CПровести повну оцінку суїцидального ризику при госпіталізації нового пацієнта
  4. DОцінити, чи подіяв препарат PRN, даний годину тому
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111223:00?10:00 PM11:00 AM1:00 PM11:00 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 23:00 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

23:00
  1. 110:00 PM
  2. 211:00 AM
  3. 31:00 PM
  4. 411:00 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tsp · 2/добу · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tsp пероральної суспензії двічі на добу протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tspдвічі на добу5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 26 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

26 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 12 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

12 kg15 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 75 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

75 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg100 mL60 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

100 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 75 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

100 mg/100 mL75 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода150 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча200 mLсеча275 mLсеча425 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 95 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

95 kg12 hсеча: 200 mLсеча: 275 mLсеча: 425 mLблювання: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено120 mL/h09:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 09:00 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено120 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 25/min, SpO₂ 95% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 140/min, притомний, температура 38,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 25SpO₂ 95%O₂SBP 78HR 140AT 38,8 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 90/min, відсутню реакцію на подразнення, невелике згинання рук і ніг і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Записати, що мету не досягнуто, та переглянути план

Чому це відповідь

Оцінка результату порівнює результат із метою. Мету не досягнуто, тому медсестра повторно оцінює стан, повідомляє та переглядає план, наприклад із призначенням іншого анальгетика.

Відповідь

D · Записати, що мету не досягнуто, та переглянути план
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Поважати прохання й не передавати інформацію родині

Чому це відповідь

Дієздатний пацієнт вирішує, хто може отримувати інформацію про його здоров'я. Медсестра може з'ясувати причини пацієнта й запропонувати підтримку, але мусить поважати його бажання.

Відповідь

A · Поважати прохання й не передавати інформацію родині
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Наростаюча седація

Чому це відповідь

Седація наростає ще до пригнічення дихання, тому рівень седації регулярно перевіряють разом із диханням. Пацієнтові, якого все важче розбудити, опіоїд не вводять і повідомляють лікаря, який призначив.

Відповідь

B · Наростаюча седація
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Тримати безпечну відстань і вільний вихід, говорити спокійно й за потреби викликати охорону

Чому це відповідь

У потенційно насильницькій ситуації медсестра тримає безпечну відстань і вільний шлях до дверей, говорить спокійно й простими словами та рано кличе на допомогу. Дотик до збудженої людини чи суперечка з нею можуть погіршити ситуацію.

Відповідь

D · Тримати безпечну відстань і вільний вихід, говорити спокійно й за потреби викликати охорону
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти

Чому це відповідь

Нагляд включає негайне виправлення помилок у шанобливій формі та отримання точного значення. Замала манжета завищує артеріальний тиск. Ігнорування чи очікування місяцями дозволяє шкоді тривати.

Відповідь

B · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Краплинні запобіжні заходи

Чому це відповідь

Neisseria meningitidis поширюється дихальними краплями, тому на близькій відстані носять хірургічну маску. Краплинні запобіжні заходи тривають, доки пацієнт не отримає ефективні антибіотики приблизно 24 години.

Відповідь

B · Краплинні запобіжні заходи
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Надійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка

Чому це відповідь

Ідентичність пацієнта на браслеті звіряють з етикеткою сумісності та призначенням біля ліжка. Перед початком вимірюють вихідні показники.

Відповідь

C · Надійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · «Я питиму якомога менше, щоб не підтікало.»

Чому це відповідь

Обмеження рідини концентрує сечу, подразнює сечовий міхур і створює ризик зневоднення та інфекції. Вправи для м'язів тазового дна, схуднення та зменшення кофеїну — рекомендовані заходи.

Відповідь

A · «Я питиму якомога менше, щоб не підтікало.»
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Аспірувати зі зразкового порту стерильним шприцом

Чому це відповідь

Зразковий порт катетера знезаражують, а сечу аспірують стерильним шприцом, зберігаючи систему закритою. Сеча в дренажному мішку стояла й може містити бактерії, що розмножилися там; розгерметизація системи підвищує ризик інфекції.

Відповідь

A · Аспірувати зі зразкового порту стерильним шприцом
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Шукати джерело крововтрати в кишечнику

Чому це відповідь

Дефіцит заліза в літнього чоловіка або жінки в постменопаузі вказує на хронічну крововтрату, часто зі шлунково-кишкового тракту, зокрема колоректальний рак. Залізо призначають, але для виявлення причини потрібна ендоскопія або колоноскопія.

Відповідь

B · Шукати джерело крововтрати в кишечнику
11.Фармакологія

Відповідь: D · Правцеву вакцину та правцевий імуноглобулін

Чому це відповідь

Правцевий імуноглобулін забезпечує негайний пасивний захист, тоді як вакцина запускає активний імунітет. Ретельне очищення рани також необхідне.

Відповідь

D · Правцеву вакцину та правцевий імуноглобулін
12.Фармакологія

Відповідь: A · Гідрокортизон внутрішньовенно та внутрішньовенні рідини

Чому це відповідь

Це свідчить про надниркову кризу, спровоковану пропуском стероїдів і хворобою. Лікування — негайно гідрокортизон внутрішньовенно або внутрішньом'язово, внутрішньовенні рідини з глюкозою за потреби та лікування причини.

Відповідь

A · Гідрокортизон внутрішньовенно та внутрішньовенні рідини
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Холодні руки з поганим периферичним кровообігом

Чому це відповідь

Погана перфузія (холод, шок, вазоконстрикція), рух, темний лак на нігтях чи яскраве навколишнє світло можуть робити покази ненадійними. Медсестра перевіряє форму хвилі, зігріває руку або використовує вушний датчик і зіставляє показник із клінічною картиною.

Відповідь

D · Холодні руки з поганим периферичним кровообігом
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Вагусна реакція на натужування

Чому це відповідь

Натужування (проба Вальсальви) може спричинити вагусну брадикардію та падіння серцевого викиду, що призводить до синкопе. Після інфаркту міокарда радять проносні засоби м'якої дії, достатнє споживання рідини та уникання натужування. Про подію все одно повідомляють, а пацієнта обстежують на аритмію чи ішемію.

Відповідь

C · Вагусна реакція на натужування
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Уникати його, бо він може підвищувати рівні препаратів

Чому це відповідь

Грейпфрут інгібує фермент CYP3A4 і може підвищувати рівні циклоспорину та такролімусу, спричиняючи токсичність. Пацієнтам радять його уникати та перевіряти перед початком будь-якого нового препарату чи добавки.

Відповідь

B · Уникати його, бо він може підвищувати рівні препаратів
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Артеріальний тиск і гемоглобін, бо перевищення підвищує ризик тромбів

Чому це відповідь

ESA можуть спричиняти гіпертензію і, коли гемоглобін піднімають надто високо, підвищувати ризик тромбозу та інсульту. Гемоглобін цілять у помірний діапазон (зазвичай близько 100–120 g/L). Запаси заліза перевіряють, бо дефіцит заліза обмежує відповідь.

Відповідь

A · Артеріальний тиск і гемоглобін, бо перевищення підвищує ризик тромбів
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Газ, використаний під час операції, подразнює діафрагму

Чому це відповідь

Діоксид вуглецю, яким наповнюють живіт, подразнює діафрагму, спричиняючи відбитий біль у кінчику плеча. Він зазвичай минає за кілька днів; допомагають ходьба та прості знеболювальні.

Відповідь

A · Газ, використаний під час операції, подразнює діафрагму
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Анальна тріщина

Чому це відповідь

Анальна тріщина спричиняє сильний біль під час і після дефекації з яскраво-червоною кров'ю. Лікування включає пом'якшувальні засоби для калу, клітковину та місцеві засоби для розслаблення сфінктера.

Відповідь

B · Анальна тріщина
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Щонайменше 6 мокрих підгузків на день і жовті випорожнення

Чому це відповідь

Ознаки достатнього споживання молока включають 6 або більше мокрих підгузків і кілька жовтих випорожнень на день до 5–6-го дня, стабільний набір ваги та задоволену дитину після годувань. Більшість дітей відновлюють масу тіла при народженні приблизно за 2 тижні.

Відповідь

D · Щонайменше 6 мокрих підгузків на день і жовті випорожнення
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Поперековий ремінь під животом, плечовий — між грудьми

Чому це відповідь

Поперековий ремінь має проходити низько під животом через стегна, а плечовий — через груди й збоку від живота. Користування ременем безпеки значно зменшує травмування матері та плода.

Відповідь

B · Поперековий ремінь під животом, плечовий — між грудьми
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Грудне вигодовування, контакт «шкіра до шкіри» або пероральна сахароза

Чому це відповідь

Грудне вигодовування, догляд «шкіра до шкіри», сахароза зі смоктанням без годування та сповивання зменшують больові реакції у новонароджених. Новонароджені відчувають біль, і їх слід захищати від нього.

Відповідь

D · Грудне вигодовування, контакт «шкіра до шкіри» або пероральна сахароза
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Вона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки

Чому це відповідь

Навмисне пропускання інсуліну для схуднення — відома поведінка при розладах харчової поведінки у молодих людей з діабетом 1 типу. Воно підвищує ризик діабетичного кетоацидозу та ускладнень і потребує делікатної оцінки та направлення до фахівця.

Відповідь

C · Вона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Контрольована реакція — поширена реакція в гострій фазі після насильства

Чому це відповідь

У гострій фазі синдрому травми зґвалтування пережили насильство можуть виявляти експресивну реакцію, як-от плач чи гнів, або контрольовану, виглядаючи спокійними чи оціпенілими. Обидві реакції нормальні та потребують однакової підтримки.

Відповідь

C · Контрольована реакція — поширена реакція в гострій фазі після насильства
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Супроводити стабільного пацієнта до їдальні та записати його споживання їжі

Чому це відповідь

Рутинні, передбачувані завдання зі стабільними пацієнтами, як-от супровід і запис споживання їжі, можна делегувати. Оцінка, планування догляду, навчання та переоцінка потребують судження медсестри.

Відповідь

B · Супроводити стабільного пацієнта до їдальні та записати його споживання їжі
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 11:00 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

23 − 12 = 11 → PM

Відповідь

11:00 PM

Відповідь

11:00 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 25 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Увесь курс

V = 2,5 mL × 2/добу × 5 = 25 mL

Відповідь

V = 25 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 5,2 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·26 = 130 mg

Об’єм

V = 130/25 = 5,2 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 5,2 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

15·12 = 180 mg

Об’єм

V = (180/100)·5 = 9 mL

Відповідь

V = 9 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 75 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Мілілітри за хвилину

75/60 = 1,25 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,25·60 = 75 gtt/min

Відповідь

R = 75 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 75 gtt/min

Інфузії за дозою: концентрація = кількість препарату в мішку/об’єм мішка. Швидкість помпи (mL/h) = доза за годину/концентрація, а доза за годину = mL/h × концентрація. Переводьте дози за хвилину в дози за годину (× 60) і використовуйте однакові одиниці маси (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100/100 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

75/1 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Відповідь

R = 75 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,79 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

200 + 275 + 425 = 900 mL

На кілограм за годину

U = 900/(95·12) = 0,7895 ≈ 0,79 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,79 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Відповідь

t = 1,7 h

Це приблизно 1 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 10:40.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 13

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 25/min → 3
SpO₂ 95% → 1
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 140/min → 3
притомний (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 3 + 3 + 0 + 1 = 13

Відповідь

NEWS2 = 13
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 90/min → 1
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2

Інтерпретація

2 → низький

Відповідь

низький

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions