У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?
APutting the patient in a very hot bath straight away
BGiving an alcoholic drink to warm them up
CPlacing hot water bottles directly on the skin
DGradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll check the rubber tips regularly for wear."
B"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
C"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
D"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?
ATake rectal temperatures for accuracy
BUse a soft toothbrush and an electric razor
CUse a firm toothbrush and a safety razor
DFloss hard each day to keep the gums healthy
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?
AAllow it, if they avoid the nurses’ station
BAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
CExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
DAllow it, as long as they walk quickly
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse teaches foot care to a patient with diabetes. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will dry well between my toes after washing.”
B“I will soak my feet in hot water every evening.”
C“I will wear shoes that fit well, even at home.”
D“I will check the soles of my feet every day with a mirror.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?
AA full bladder pushing the uterus aside
BUterine atony that needs more massage
CNormal lochia for the first hour
DA tear in the birth canal or cervix
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?
ATo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
BTo check whether they need reading glasses for close work
CTo measure their blood glucose through the eye
DTo prevent conjunctivitis
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Яка ознака в пацієнта після операції найсильніше вказує на тромбоемболію легеневої артерії?
AРаптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
BПовільний пульс із високим тиском
CПоступова поява кашлю з жовтим харкотинням і невисокою гарячкою протягом тижня
DСвистяче дихання, що минає після сальбутамолу
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient has had severe watery diarrhea for 4 days. Which laboratory pattern would the nurse expect?
ALow potassium and low bicarbonate
BHigh sodium and high calcium
CHigh potassium and high bicarbonate
DLow glucose and high magnesium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?
AHigh potassium and high hematocrit
BLow sodium and low hematocrit
CHigh calcium and high albumin
DLow potassium and low hematocrit
11.ФармакологіяСередня
Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?
AIt stops the vaccine from working
BIt causes severe, permanent hearing loss in young children
CIt causes grey baby syndrome
DIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.ФармакологіяСкладна
A patient on valproate becomes lethargic, starts vomiting and develops jaundice. Which adverse effect should be suspected first?
AKidney stones
BHypothyroidism
CNormal start-up side effects
DLiver toxicity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?
AMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
BAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
CDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
DAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?
AEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
BGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
CSit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
DLay the patient flat and reassure them
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?
AThe urine has a lot of glucose in it
BBacteria that convert nitrate are present
CThe kidneys are losing too much protein
DThe patient is dehydrated and needs more fluid
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Пацієнт із тяжкою черепно-мозковою травмою не розплющує очей, а у відповідь на біль руки розгинаються й повертаються досередини, ноги витягнуті. Що це означає?
AНормальну реакцію відсмикування на больовий подразник
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?
AMaking sure they have their glasses and hearing aids
BMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
CKeeping the room dark during the day
DGiving a sleeping tablet every night
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?
AOpioid overdose with pinpoint pupils
BNormal tiredness after surgery
CResidual neuromuscular blockade
DA simple panic attack
19.Акушерське медсестринствоСередня
Який патерн визначає тахісистолію матки?
AПонад 5 переймів за 10 хвилин у середньому за 30 хвилин
BПерейми тривалістю 60 секунд
CПонад 2 перейми за 10 хвилин
DПерейми кожні 5 хвилин на початку пологів, кожна тривалістю 60 секунд
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A newborn passed no meconium by 48 hours and has a swollen abdomen and green vomiting. Which condition should be suspected?
AHirschsprung disease
BDevelopmental hip dysplasia
CErythema toxicum
DPhysiological jaundice
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Why is hearing screening done in the newborn period?
ATo diagnose ear infections before discharge
BEarly detection allows support that protects language development
CBecause hearing loss always causes balance problems
DTo check whether the baby will need glasses later in childhood
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
У малюка з крупом тепер стридор у спокої, він збуджений і має виражене втягнення грудної клітки. Що є пріоритетом?
AОглянути горло шпателем, щоб шукати причину шумного дихання
BТерміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину
CПокласти дитину рівно відпочивати
DВідпустити дитину додому з ліками від кашлю
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?
AIn the first weeks after discharge
BThere is no change in risk after discharge
COnly while the patient is asleep in hospital
DOnly after one year at home
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?
AGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
BSay nothing, because it is not her responsibility
CWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
DReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 100,2 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
100,2 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 23:10 і закінчується о 07:50 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
23:1007:50
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 90 kg. Призначена доза — 20 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
90 kg20 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 500 mL 2,5% (w/v) розчину з 25% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?
C₁ = 25%C₂ = 2,5%V₂ = 500 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 500 mL протягом 10 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 460 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
500 mL / 10 hчерез 2 h: 460 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 1000 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 25 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
1000 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 18:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL75 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
Чому це відповідь
Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.
Відповідь
D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
Чому це відповідь
Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.
Відповідь
C · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Use a soft toothbrush and an electric razor
Чому це відповідь
With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.
Відповідь
B · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
Чому це відповідь
Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.
Відповідь
C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · “I will soak my feet in hot water every evening.”
Чому це відповідь
Neuropathy can stop the patient feeling heat, so hot soaks can cause burns, and long soaking dries the skin. Daily checks, careful drying and well-fitting shoes are correct.
Відповідь
B · “I will soak my feet in hot water every evening.”
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · A tear in the birth canal or cervix
Чому це відповідь
Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.
Відповідь
D · A tear in the birth canal or cervix
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
Чому це відповідь
Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.
Відповідь
A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
Чому це відповідь
ТЕЛА зазвичай проявляється раптовою задишкою, болем у грудях під час дихання, тахікардією, низькою сатурацією, іноді кровохарканням або непритомністю.
Відповідь
A · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Low potassium and low bicarbonate
Чому це відповідь
Lower gut fluid contains potassium and bicarbonate, so severe diarrhea causes hypokalemia and a normal anion gap (hyperchloremic) metabolic acidosis, plus dehydration. Vomiting, in contrast, causes metabolic alkalosis.Перевірено за:Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · Low potassium and low bicarbonate
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · High potassium and high hematocrit
Чому це відповідь
Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Перевірено за:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · High potassium and high hematocrit
11.Фармакологія
Відповідь: D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
Чому це відповідь
Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.
Відповідь
D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Фармакологія
Відповідь: D · Liver toxicity
Чому це відповідь
Valproate can cause serious hepatotoxicity, especially in young children and early in treatment. Liver function tests are checked, and the drug may need to be stopped; pancreatitis is another serious risk.
Відповідь
D · Liver toxicity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
Чому це відповідь
Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.
Відповідь
C · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
Чому це відповідь
Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.
Відповідь
C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Bacteria that convert nitrate are present
Чому це відповідь
Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.
Відповідь
B · Bacteria that convert nitrate are present
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
Чому це відповідь
Патологічне розгинання у відповідь на біль (рухова оцінка ШКГ 2) вказує на тяжке ушкодження на рівні стовбура мозку або поблизу нього і має гірший прогноз, ніж патологічне згинання (декортикаційна поза, рухова оцінка 3). Будь-яка нова патологічна поза потребує негайної ескалації.
Відповідь
B · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Making sure they have their glasses and hearing aids
Чому це відповідь
Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.
Відповідь
A · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Residual neuromuscular blockade
Чому це відповідь
Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.
Відповідь
C · Residual neuromuscular blockade
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Понад 5 переймів за 10 хвилин у середньому за 30 хвилин
Чому це відповідь
Тахісистолія — це понад п'ять переймів за 10 хвилин у середньому за 30 хвилин. Якщо вводять окситоцин, її усувають зменшенням або припиненням інфузії, особливо коли страждає серцевий ритм плода.
Відповідь
A · Понад 5 переймів за 10 хвилин у середньому за 30 хвилин
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Hirschsprung disease
Чому це відповідь
Delayed meconium, abdominal distension and bilious vomiting suggest bowel obstruction, such as Hirschsprung disease. Bilious vomiting in a newborn is always an emergency.
Відповідь
A · Hirschsprung disease
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Early detection allows support that protects language development
Чому це відповідь
Permanent hearing loss is often not obvious in babies. Screening allows diagnosis and support, such as hearing aids, within the first months, which greatly improves speech and language outcomes.
Відповідь
B · Early detection allows support that protects language development
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Терміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину
Чому це відповідь
Стридор у спокої, збудження та втягнення грудної клітки вказують на тяжку обструкцію верхніх дихальних шляхів. Тримайте дитину спокійною з батьками, давайте кисень за потреби та терміново кличте допомогу; небулізований епінефрин і стероїди вводять за призначенням.
Відповідь
B · Терміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · In the first weeks after discharge
Чому це відповідь
The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.
Відповідь
A · In the first weeks after discharge
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
Чому це відповідь
An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.
Відповідь
D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 37,9 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
100,2 − 32 = 68,2
Помножте на 5/9
T = 68,2·5/9 = 37,89 ≈ 37,9 °C
Відповідь
T = 37,9 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 520 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
23:10 → 24:00 = 50 min
Після півночі
00:00 → 07:50 = 470 min
Разом
t = 50 + 470 = 520 min
Відповідь
t = 520 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 600 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
20·90 = 1800 mg
На одну дозу
D = 1800/3 = 600 mg
Відповідь
D = 600 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V₁ = 50 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 2,5·500/25 = 50 mL
Відповідь
V₁ = 50 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 57,5 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
500/10 = 50 mL/h
Нова швидкість
R = 460/8 = 57,5 mL/h
Відповідь
R = 57,5 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 500 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
1000/50 = 20 mg/mL
Швидкість дозування
D = 20·25 = 500 mg/h
Відповідь
D = 500 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1360 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 240 + 120 = 360 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1360 mL
Відповідь
I = 1360 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 9 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL залишилося
Друга частина
350/50 = 7 h
Загальний час
t = 2 + 7 = 9 h
Відповідь
t = 9 h
Це приблизно 9 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 03:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 100
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 100
Відповідь
MFS = 100
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0
Додайте
APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Інтерпретація
0 → низький
Відповідь
низький
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.