У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?
AOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
BOnly if the temperature rises above 40 °C
CAfter the patient has recovered from the infection
DBefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Основи сестринської справиСкладна
Пацієнт з ХОЗЛ і цільовою сатурацією 88–92% отримує кисень. Його SpO₂ тепер 97%. Що має зробити медсестра?
AЗменшити подачу кисню, щоб повернути сатурацію в цільовий діапазон
BЗалишити як є, бо вища сатурація завжди краща для пацієнта з ХОЗЛ
CЗняти весь кисень і припинити моніторинг
DЗбільшити подачу кисню, щоб підтримувати високий рівень
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?
ATell them visits are not allowed at all
BAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
CTell them precautions only apply to staff
DShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?
AAirborne precautions
BStandard precautions only
CContact precautions only
DDroplet precautions
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?
AA personality change that is permanent and expected
BNormal aging that needs no action
CDelirium, which needs the cause found quickly
DLong-standing dementia that is expected
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?
AHunger after fasting for surgery
BBleeding from the operation site
CNormal swallowing during sleep
DA sore throat from the breathing tube
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?
ATo lower the blood pressure
BTo convert the rhythm back to normal
CTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
DTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?
AA fall in blood pressure
BCool peripheries
CA rise in heart rate
DA slightly raised respiratory rate
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?
AThe disease is certain, so treatment should begin
BThe patient must have a different disease instead
CThe disease is unlikely, so it helps rule it out
DThe result cannot be used, because sensitivity is high
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Увечері після операції гемоглобін пацієнта впав з 12,5 g/dL до 8,1 g/dL (125 до 81 g/L), а ЧСС 118/min. Яка найімовірніша проблема?
AКровотеча
BСтан, що покращується
CНормальне розведення після операції, що не потребує дій
DЗневоднення
11.ФармакологіяСередня
Приблизно за який час ліки, що вводяться через рівні проміжки, досягають рівноважного стану?
AЗа 1 період напіввиведення
BЗа 10 періодів напіввиведення
CЗа 4–5 періодів напіввиведення
DЦе залежить лише від величини дози
12.ФармакологіяСкладна
Чому пацієнтам на нітратах тривалої дії радять мати щодня безнітратний період у кілька годин?
AЩоб зменшити ризик кровотечі
BЩоб запобігти толерантності до нітрату
CЩоб печінка відновилася від токсичності
DЩоб уникнути накопичення нітрату в жировій тканині
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Пацієнтові з суправентрикулярною тахікардією планують ввести аденозин внутрішньовенно. Про що медсестра має попередити?
AГоловний біль, що триває кілька днів після цього
BКороткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд
CКілька годин сонливості, нечіткої мови та сплутаності після цього
DПекучий біль уздовж вени руки близько тижня
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
An older patient's varicose vein bursts at the ankle and bleeds heavily. What is the most effective first aid?
ALie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
BKeep the leg hanging down over the bed
CApply a hot compress to the leg to help the vein close up
DStand the patient up so the blood flows away and clots faster
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?
ABacteria that convert nitrate are present
BThe urine has a lot of glucose in it
CThe patient is dehydrated and needs more fluid
DThe kidneys are losing too much protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Хронічну гіпонатріємію у пацієнта скоригували з 115 до 132 mmol/L за 24 години. Через два дні в нього з'явилися змазана мова, утруднене ковтання й слабкість кінцівок. Яка найімовірніша причина?
AСиндром осмотичної демієлінізації
BГіпоглікемія через погане харчування
CНормальне відновлення після гіпонатріємії
DНовий інсульт, не пов'язаний з натрієм
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why are patients with diabetes often placed early on the operating list?
ATo shorten fasting and reduce swings in blood glucose
BBecause their wounds heal faster in the morning
CBecause their surgery always takes longer than others
DBecause they need to go home before midday
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?
AA full-thickness burn
BIncontinence-associated dermatitis
CA category 4 pressure ulcer over the sacrum
DAn arterial ulcer caused by poor circulation
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why is tight glucose control before conception important in women with pre-existing diabetes?
AIt guarantees that the baby will be born at term
BEarly hyperglycaemia raises the risk of birth defects
CIt prevents the mother from developing pre-eclampsia
DIt prevents the need for any monitoring during pregnancy
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman with a placenta praevia at 35 weeks is waiting for a planned caesarean. Which activity should she avoid?
ASexual intercourse
BLying on her side
CEating a normal diet
DGentle walking
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Як слід захищати мішок новонародженого з мієломенінгоцеле до операції?
AНакрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
BЗалишити відкритим, щоб висох
CПокласти дитину на спину, навколо мішка підкласти м'яке кільце для підтримки на матраці
DНакласти тугу суху пов'язку
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?
AUse simple English and gestures only
BAsk another patient's visitor who speaks the language
CLet the 10-year-old translate to save time
DArrange a professional interpreter
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Яка поведінка є попереджувальною ознакою можливого суїцидального наміру в пацієнта з депресією?
AРоздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність
BПрохання допомогти із заявою на роботу на період після виписки
CРозмова про улюблену музику
DПланування сімейної відпустки
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Через три тижні після початку клозапіну в пацієнта біль у грудях, ЧСС у спокої 125/min і гарячка. Що має запідозрити медсестра?
AНормальні побічні ефекти, які минуть
BНапад тривоги
CЗакреп
DМіокардит, що потребує термінового огляду лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 74,8629 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?
74,8629 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 120 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?
120 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?
1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 3320 мікрограмів. Ампула містить 4 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
3320 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 2 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
32 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 06:30, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 14:30?
1000 mL80 mL/h06:30 → 14:30
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 95% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 36,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 12SpO₂ 95%повітряSBP 222HR 58AT 36,2 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 95/min, відсутню реакцію на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
Чому це відповідь
Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.
Відповідь
D · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Зменшити подачу кисню, щоб повернути сатурацію в цільовий діапазон
Чому це відповідь
У пацієнтів з ризиком гіперкапнії сатурація вище цільової може підвищувати рівень CO₂. Подачу кисню слід поступово зменшувати до призначеного діапазону з продовженням моніторингу.
Відповідь
A · Зменшити подачу кисню, щоб повернути сатурацію в цільовий діапазон
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
Чому це відповідь
Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.
Відповідь
D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Droplet precautions
Чому це відповідь
Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.
Відповідь
D · Droplet precautions
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Delirium, which needs the cause found quickly
Чому це відповідь
Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.
Відповідь
C · Delirium, which needs the cause found quickly
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Bleeding from the operation site
Чому це відповідь
Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.
Відповідь
B · Bleeding from the operation site
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
Чому це відповідь
In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.
Відповідь
C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · A fall in blood pressure
Чому це відповідь
Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.
Відповідь
A · A fall in blood pressure
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · The disease is unlikely, so it helps rule it out
Чому це відповідь
Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.
Відповідь
C · The disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Кровотеча
Чому це відповідь
Падіння більш ніж на 4 g/dL зі швидким пульсом вказує на триваючу крововтрату. Медсестра оцінює рану та дренажі, контролює життєві показники й терміново ескалує. Певне розведення від внутрішньовенних рідин поширене, але не настільки і не з тахікардією.Перевірено за:Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · Кровотеча
11.Фармакологія
Відповідь: C · За 4–5 періодів напіввиведення
Чому це відповідь
При повторних дозах рівень наближається до рівноважного приблизно за 4–5 періодів напіввиведення, незалежно від дози. Навантажувальна доза дає змогу досягти його швидше.
Відповідь
C · За 4–5 періодів напіввиведення
12.Фармакологія
Відповідь: B · Щоб запобігти толерантності до нітрату
Чому це відповідь
Толерантність до нітратів швидко розвивається при постійних рівнях. Асиметрична схема дозування чи знімання пластирів на ніч зберігають їхню ефективність.
Відповідь
B · Щоб запобігти толерантності до нітрату
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Короткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд
Чому це відповідь
Аденозин вводять як швидкий внутрішньовенний болюс з наступним промиванням фізрозчином, під безперервним моніторингом ЕКГ. Він ненадовго блокує провідність АВ-вузла, часто спричиняючи кілька секунд асистолії, почервоніння, дискомфорт у грудях, задишку або відчуття приреченості. Ефекти тривають лише секунди.
Відповідь
B · Короткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
Чому це відповідь
Bleeding from a varicose vein can be dramatic. Lying the patient flat and raising the leg above heart level lowers venous pressure, and firm direct pressure stops most bleeds. Medical review is needed afterwards, as it can recur.
Відповідь
A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Bacteria that convert nitrate are present
Чому це відповідь
Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.
Відповідь
A · Bacteria that convert nitrate are present
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Синдром осмотичної демієлінізації
Чому це відповідь
Швидка корекція хронічної гіпонатріємії зморщує клітини мозку й може пошкодити мієлін моста та інших ділянок. Симптоми (дизартрія, дисфагія, тетрапарез, стан «замкненої людини») з'являються через дні. Саме тому швидкість корекції обмежують, а натрій ретельно контролюють.
Відповідь
A · Синдром осмотичної демієлінізації
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · To shorten fasting and reduce swings in blood glucose
Чому це відповідь
Shorter fasting reduces the risk of hypoglycaemia and makes it easier to restart normal eating and medicines. Glucose is monitored, and a variable-rate insulin infusion may be used for longer fasts.
Відповідь
A · To shorten fasting and reduce swings in blood glucose
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Incontinence-associated dermatitis
Чому це відповідь
Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.
Відповідь
B · Incontinence-associated dermatitis
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects
Чому це відповідь
Hyperglycaemia during organogenesis increases the risk of heart, neural tube and other anomalies and of miscarriage. Good preconception control and high-dose folic acid lower this risk.
Відповідь
B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Sexual intercourse
Чому це відповідь
Women with placenta praevia are advised to avoid intercourse and anything inserted into the vagina because it may cause bleeding. They should report any bleeding or contractions straight away.
Відповідь
A · Sexual intercourse
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
Чому це відповідь
Стерильна волога пов'язка запобігає висиханню та інфекції, а положення на животі знімає тиск з мішка. Запобіжні заходи щодо латексу також важливі, бо в таких дітей часто розвивається алергія на латекс.
Відповідь
A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Arrange a professional interpreter
Чому це відповідь
Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.
Відповідь
D · Arrange a professional interpreter
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Роздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність
Чому це відповідь
Попереджувальні ознаки включають розмови про смерть, роздавання речей, прощання, раптове покращення настрою після глибокої депресії та пошук засобів.
Відповідь
A · Роздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Міокардит, що потребує термінового огляду лікаря
Чому це відповідь
Міокардит, спричинений клозапіном, зазвичай з'являється в перші 2 місяці з тахікардією, гарячкою, болем у грудях або грипоподібними симптомами. Потрібна термінова оцінка (ЕКГ, тропонін, маркери запалення).
Відповідь
D · Міокардит, що потребує термінового огляду лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 74,9 kg
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
74.8629 → 8
Вирішує лише наступна цифра
74,8629 → 6
6 — це 5 або більше, тому 8 округлюємо вгору.
Подальші цифри (29) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 74,9 kg
Відповідь
x = 74,9 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 2,88 L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм за добу
120 mL/h × 24 h = 2880 mL
У літрах
V = 2880/1000 = 2,88 L
Відповідь
V = 2,88 L
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL
Об’єм
V = 1/0,1 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,83 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
4 mg/mL = 4000 mcg/mL
Об’єм
V = 3320/4000 = 0,83 mL
Відповідь
V = 0,83 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
2·60 = 120 min
Швидкість крапання
R = 500·15/120 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 23,4 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
32·60/60 = 32 mL/h
Залишковий час
t = 750/32 = 23,44 ≈ 23,4 h
Відповідь
t = 23,4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1580 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 240 + 200 + 200 = 640 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1580 mL
Відповідь
I = 1580 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 360 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
06:30 → 14:30 = 8 h
Введений об’єм
80·8 = 640 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 640 = 360 mL
Відповідь
V = 360 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 95% → 1
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Відповідь
NEWS2 = 4
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 95/min → 1
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 4
Інтерпретація
4 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.