Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a nurse speak to a patient with hearing loss?

  1. AFace the patient and speak clearly at a normal pace
  2. BSpeak very fast to keep the message short
  3. CCover the mouth to stop background noise
  4. DShout loudly from behind the patient so they can hear every word
2.Основи сестринської справиСкладна

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  2. BAsk the team whether the observations can safely be done less often
  3. CStop all observations so the patient can sleep
  4. DAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

When should a nurse call the rapid response team?

  1. AOnly when the provider has written an order for a rapid response call in the chart
  2. BOnly when the patient’s family makes a complaint
  3. CWhen a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
  4. DOnly after a patient has had a cardiac or respiratory arrest on the ward
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнтові призначено гідралазин, але аптека надіслала гідроксизин. Що має зробити медсестра?

  1. AДати зараз і повідомити призначувача згодом
  2. BДати, бо назви двох препаратів майже однакові
  3. CДати половину дози гідроксизину як компроміс
  4. DНе давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Дипломована медсестра каже помічнику з догляду: «Перевірте пацієнта в палаті 12». Якого з принципів «правильного» делегування бракує?

  1. AПравильне завдання для умов
  2. BПравильні вказівки та комунікація
  3. CПравильна особа для завдання
  4. DПравильні обставини
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
  2. B“I will go for my blood tests as planned.”
  3. C“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
  4. D“I will drink enough fluid every day.”
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo measure the size of the ventricles
  2. BTo confirm the patient's age
  3. CTo check for brain tumours only
  4. DTo rule out bleeding in the brain
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with a small leg wound has severe pain out of proportion to the skin changes, rapidly spreading redness and signs of sepsis. What should be suspected?

  1. ANecrotising fasciitis
  2. BAn allergic reaction to the dressing
  3. CA superficial bruise
  4. DSimple cellulitis that will settle with oral antibiotics
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucose tablets placed between the patient's teeth
  2. BA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  3. COrange juice poured slowly into the patient's mouth
  4. DGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт 24 години тому прийняв велике передозування ацетамінофену (парацетамолу). Які лабораторні зміни найочікуваніші?

  1. AНизькі АЛТ і АСТ та низьке МНВ
  2. BНизька кількість лейкоцитів з нормальними печінковими тестами
  3. CДуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ
  4. DВисокий тропонін з нормальною АЛТ
11.ФармакологіяСередня

Which group of signs suggests opioid withdrawal?

  1. AConstipation, itching and a slow heart rate
  2. BDry mouth, urinary retention, blurred vision and confusion
  3. CYawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
  4. DPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
12.ФармакологіяСкладна

Пацієнт, що приймає варфарин, починає курс рифампіцину. Який імовірний ефект?

  1. AМНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
  2. BМНВ зростає, бо варфарин метаболізується повільніше
  3. CЕфекту немає, бо рифампіцин не всмоктується
  4. DВарфарин перетворюється на вітамін K
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яка шкала тяжкості пневмонії використовує сплутаність, сечовину, частоту дихання, артеріальний тиск і вік?

  1. ANEWS2
  2. BШкала Веллса
  3. CCHA₂DS₂-VASc
  4. DCURB-65
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

On day 2 after a surgical tracheostomy, the tube falls out. The patient is breathing but distressed. What should the nurse do first?

  1. ALeave the patient alone while fetching a new tube
  2. BForce the tube back through the stoma immediately with firm pressure
  3. CCover the stoma completely with a sealed dressing and wait for help
  4. DCall for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which measure best detects a decline in breathing in a patient with Guillain–Barré syndrome?

  1. ADaily chest X-rays
  2. BRegular forced vital capacity measurements
  3. CPeak flow before and after a bronchodilator
  4. DOxygen saturation alone
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with multiple sclerosis has had worse leg weakness for one day, together with a fever and burning on passing urine. What is the most likely explanation?

  1. AA true relapse that needs high-dose steroids
  2. BA change to progressive MS
  3. CA side effect of physiotherapy
  4. DA pseudo-relapse caused by infection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. AThe fluids given are always chilled
  2. BLoss of skin reduces their ability to keep in heat
  3. CTheir metabolism stops after the injury
  4. DBurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта з цирозом та асцитом нова гарячка, болючість живота та наростаюча сплутаність. Яке ускладнення слід запідозрити?

  1. AНормальне прогресування асциту
  2. BСпонтанний бактеріальний перитоніт
  3. CПростий запор
  4. DГострий панкреатит
19.Акушерське медсестринствоСередня

The fetus is in the left occiput anterior position. Where is the fetal heart usually heard best?

  1. ABelow the umbilicus on the mother's left side
  2. BAbove the umbilicus on the mother's left side
  3. CDirectly over the fundus
  4. DAbove the umbilicus on the mother's right side
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Коли показані компресії грудної клітки під час реанімації новонародженого?

  1. AКоли ЧСС нижча за 120/min на 1-й хвилині життя, ще до будь-якої вентиляції
  2. BКоли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
  3. CЩоразу, коли оцінка за Апгар нижча за 7
  4. DЩойно дитина не закричала при народженні
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. AFinish the unit quickly, then report it
  2. BStop the transfusion
  3. CGive an antihistamine and continue
  4. DSlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Малюк 30 хвилин тому проковтнув батарейку-таблетку й виглядає добре. Яка правильна дія?

  1. AДати склянку молока й спостерігати вдома
  2. BЧекати, поки батарейка вийде природним шляхом, і кілька днів перевіряти підгузки
  3. CОрганізувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення
  4. DВикликати блювання в малюка
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  2. B"If you don't stop drinking now, you'll die."
  3. C"What would be different for you if you drank less?"
  4. D"I've decided that you need to stop drinking completely."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт ходить туди-сюди, стискає кулаки й кричить на персонал. Який перший підхід найдоречніший?

  1. AПовернутися спиною й проігнорувати поведінку
  2. BНегайно зафіксувати пацієнта
  3. CСтати поруч із пацієнтом і підвищити голос, щоб чітко взяти ситуацію під контроль
  4. DЗастосувати спокійну словесну деескалацію, тримати безпечну дистанцію й подбати, щоб обидва мали вихід
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,21368 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,21368 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,21368 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 3 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.

3 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 23 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

23 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
25k од.500 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

25000 од./500 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 4 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL10 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 10 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай200 mLсік150 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча450 mLсеча375 mLсеча475 mLсеча200 mLрановий дренаж100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 70 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

70 kg8 hсеча: 450 mLсеча: 375 mLсеча: 475 mLсеча: 200 mLрановий дренаж: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 75 mL/hпочаток 09:00tусього​ = ? h150 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 09:00 зі швидкістю 150 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL150 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 92/min, притомний, температура 38,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 96%повітряSBP 78HR 92AT 38,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Face the patient and speak clearly at a normal pace

Чому це відповідь

Facing the patient in good light, reducing background noise and speaking clearly, without shouting, helps understanding. Hearing aids should be in and working.

Відповідь

A · Face the patient and speak clearly at a normal pace
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Чому це відповідь

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Відповідь

B · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs

Чому це відповідь

Rapid response teams bring critical care skills to a patient who is getting worse, with the aim of preventing cardiac arrest or ICU transfer. Any nurse who is worried about an acute change can call them.

Відповідь

C · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Не давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат

Чому це відповідь

Гідралазин — антигіпертензивний засіб, а гідроксизин — антигістамінний препарат, що застосовують при свербежі й тривозі. Введення не того препарату — це помилка з ліками. Медсестра не дає його, отримує правильний препарат і повідомляє про помилку відпуску.

Відповідь

D · Не давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Правильні вказівки та комунікація

Чому це відповідь

«Перевірити» не вказує, що вимірювати, коли чи які знахідки повідомляти. Чітка інструкція була б, наприклад: «Виміряйте йому артеріальний тиск і пульс о 10:00 і одразу скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».

Відповідь

B · Правильні вказівки та комунікація
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”

Чому це відповідь

NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.

Відповідь

A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · To rule out bleeding in the brain

Чому це відповідь

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Відповідь

D · To rule out bleeding in the brain
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Necrotising fasciitis

Чому це відповідь

Necrotising fasciitis spreads rapidly along fascia; severe pain, systemic toxicity and fast progression are key warning signs. It is a surgical emergency needing urgent debridement and IV antibiotics.

Відповідь

A · Necrotising fasciitis
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Чому це відповідь

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Перевірено за: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Дуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ

Чому це відповідь

Токсична доза пошкоджує клітини печінки, тому АЛТ і АСТ різко зростають, а печінкова недостатність підвищує МНВ. Ацетилцистеїн — антидот і діє найкраще, коли його введено рано.Перевірено за: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

C · Дуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ
11.Фармакологія

Відповідь: C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea

Чому це відповідь

Opioid withdrawal causes rhinorrhoea, lacrimation, yawning, sweating, mydriasis, cramps, diarrhoea and anxiety. It is very unpleasant but rarely life-threatening in healthy adults.

Відповідь

C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
12.Фармакологія

Відповідь: A · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше

Чому це відповідь

Рифампіцин індукує ферменти CYP, прискорює метаболізм варфарину й послаблює його дію, тож МНВ знижується, а ризик тромбів зростає.

Відповідь

A · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · CURB-65

Чому це відповідь

CURB-65 дає по одному балу за Confusion (сплутаність), Urea >7 mmol/L (сечовина), Respiratory rate ≥30/min (частота дихання), низький Blood pressure (систолічний <90 або діастолічний ≤60 mmHg) та вік ≥65 (age). Вищі бали означають вищу летальність і потребу в стаціонарі чи інтенсивній терапії.

Відповідь

D · CURB-65
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma

Чому це відповідь

In the first days after a tracheostomy, the tract is immature and the tube can easily be misplaced into the tissues. Emergency guidance is to call for an airway expert, apply oxygen to face and stoma and assess breathing. Reinsertion is done only by trained staff.

Відповідь

D · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Regular forced vital capacity measurements

Чому це відповідь

In Guillain–Barré syndrome, the breathing muscles weaken progressively. A falling vital capacity shows this early, long before oxygen saturation drops. A weak cough and difficulty counting in one breath are other warning signs.

Відповідь

B · Regular forced vital capacity measurements
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A pseudo-relapse caused by infection

Чому це відповідь

Infection and fever can temporarily worsen existing MS symptoms without new damage (a pseudo-relapse). The infection, here probably a UTI, is treated first. Steroids for a true relapse are considered only if the infection is excluded.

Відповідь

D · A pseudo-relapse caused by infection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Чому це відповідь

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Відповідь

B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Спонтанний бактеріальний перитоніт

Чому це відповідь

Спонтанний бактеріальний перитоніт — інфекція асцитичної рідини без очевидного джерела. Він може проявлятися гарячкою, болем у животі, енцефалопатією або ураженням нирок. Потрібні діагностичний парацентез (підрахунок нейтрофілів) і швидкі антибіотики.

Відповідь

B · Спонтанний бактеріальний перитоніт
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Below the umbilicus on the mother's left side

Чому це відповідь

The fetal heart is heard most clearly through the fetal back. In a cephalic LOA position, that is in the lower left quadrant. In breech presentations, it is usually heard above the umbilicus.

Відповідь

A · Below the umbilicus on the mother's left side
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції

Чому це відповідь

Компресії починають, якщо ЧСС залишається нижчою за 60/min після ефективної вентиляції, у співвідношенні 3:1 з вдихами. Більшість новонароджених реагують на одну лише якісну вентиляцію.

Відповідь

B · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Stop the transfusion

Чому це відповідь

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Відповідь

B · Stop the transfusion
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Організувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення

Чому це відповідь

Батарейки-таблетки в стравоході можуть спричинити тяжкі опіки протягом 2 годин. Навіть дитині, яка виглядає добре, потрібен терміновий рентген і, якщо батарейка в стравоході, ендоскопічне видалення.

Відповідь

C · Організувати негайне перевезення до екстреної допомоги для візуалізації та видалення
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "What would be different for you if you drank less?"

Чому це відповідь

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Відповідь

C · "What would be different for you if you drank less?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Застосувати спокійну словесну деескалацію, тримати безпечну дистанцію й подбати, щоб обидва мали вихід

Чому це відповідь

Деескалація використовує спокійний голос, просту мову, активне слухання й пропозицію вибору, зберігаючи безпечну дистанцію та шлях відходу. Фіксація — крайній захід за неминучої небезпеки.

Відповідь

D · Застосувати спокійну словесну деескалацію, тримати безпечну дистанцію й подбати, щоб обидва мали вихід
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,21 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,21368 → 1

Вирішує лише наступна цифра

0,21368 → 3
3 — це 4 або менше, тому 1 залишається.
Подальші цифри (68) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,21 mL

Відповідь

x = 0,21 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 50 mcg/min

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 3 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Обчисліть

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Відповідь

D = 50 mcg/min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 2·23 = 46 mg

Об’єм

V = 46/10 = 4,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 4,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 30 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

25000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/50 = 30 mL/h

Відповідь

R = 30 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

10·800 = 8000 mcg/h

Доза за хвилину

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Відповідь

D = 133,3 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,68 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

450 + 375 + 475 + 200 = 1500 mL

На кілограм за годину

U = 1500/(70·8) = 2,679 ≈ 2,68 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,68 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 11,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося

Друга частина

700/75 = 9,333 h

Загальний час

t = 2 + 9,333 = 11,33 ≈ 11,3 h

Відповідь

t = 11,3 h

Це приблизно 11 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:20.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Тяжкість

GCS 4 → тяжка

Відповідь

тяжка
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 92/min → 1
притомний (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 5
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions